Ξύνω τα συκαλάκια απ εξω με ένα τρακτερωτό μαχαίρι και με το κεφάλι ενός καρφιού βγάζω τον σπόρο.
Τα πλένω καλά και τα βράζω τρεις φορές από δέκα λεπτά στην κατσαρολα προσθέτοντας μέσα λεμονόφυλλα ξύλο κανέλας και μοσχοκάρφι κάθε φορά και καινούργια.
Τα βάζω στην γαλαζόπετρα για είκοσι λεπτά -Γαλαζόπετρα θα βάλετε ίση με το μέγεθος 1 ρεβυθιού ποσότητα για 60 κομμάτια- και μετά τα ξεπλύνω καλά πολλές φορές με νερό κρύο.
Βάζω ζάχαρη και νερό και ρίχνω τα συκαλάκια μέχρι να δέσει το σιρόπι,αναλογία με τα σύκα αν είναι μεγάλα ή μικρά στα 30 κομμάτια 1 κιλό ζάχαρη και ενάμιση ποτήρι νερό.
Εγώ έβαλα στα 25 κομμάτια προς το τέλος ρίχνω 2 βανίλιες και μια κουταλιά της σούπας ξινό.
ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑΜΑΤΕΛΛΗ-οι χρυσοχέρες-ηδες
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ