Απλά τέλειο κέικ με γεύση τσουρέκι! Το έχω φτιάξει και για βασιλόπιτα με γλάσο σοκολάτας!! Δοκιμάστε το!
Υλικά
Με το ίδιο φλυτζάνι τσαγιού θα υπολογίσετε όλα τα υλικά και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
-250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, (σε θερμοκρασία δωματίου) ή μαργαρίνη
-2 φλ. τσ. ζάχαρη
-4 αυγά, (θερμοκρασία δωματίου)
-2 βανίλιες
-1 κτγ. γεμάτο ξύσμα από πορτοκάλι
-1 φλ. τσ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι, (θερμοκρασία δωματίου)
-1/2 φλ. τσ. στραγγιστό γιαούρτι, (θερμοκρασία δωματίου)
-1/2 φλ.τσ. φρέσκο γάλα, (θερμοκρασία δωματίου)
-1 κτγ. γεμάτο μαχλέπι
-1 κτγ. κοφτό κακουλέ
-500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
Αν θέλετε αντί για βανίλια να προσθέσετε μαστίχα πολύ μικρή ποσότητα γιατί μετά θα πικρίζει .
Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε τα αμύγδαλα φιλέ ή αν θέλετε σουσάμι
Εκτέλεση
Αρχικά, λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ, προσθέτουμε αν θέλουμε αμύγδαλο φιλέ γύρω- γύρω και την τοποθετούμε για 5′ στην κατάψυξη.
Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Εν συνεχεία, χτυπάμε για 5′ στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Βγάζουμε τη φόρμα από την κατάψυξη ελαφρά την αλευρώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
Κατόπιν, προσθέτουμε ένα- ένα τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού,τον χυμό ,το γιαούρτι και τέλος το γάλα. Μετά προσθέτουμε το μαχλέπι και το κακουλέ και τέλος το αλεύρι.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Χτυπάμε πολύ λίγο όταν προσθέσουμε το αλεύρι.
Έπειτα, με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω τη ζύμη. Την ρίχνουμε στη φόρμα ομοιόμορφα, προσθέτουμε προαιρετικά κι άλλο αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και ψήνουμε για 45-50′ στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Πάντα πριν κλείσουμε τον φούρνο ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα αν ψήθηκε το κέικ.
Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε 15′ να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε. Μπορούμε να πασπαλίσουμε και με άχνη.
Είναι τέλειο!!! Μπορείς να το φτιάξεις και για βασιλόπιτα με γλάσο σοκολάτας!!Συνταγή είναι από
Μαρίνα- Αλέξης – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ - ΗΔΕΣ!