Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Μακαρονάκι κοφτό με κιμά!!!



Μερίδες: 5
Xρόνος: 60' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη
  • 500 γραμ κιμά μοσχαρίσιο 
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα 
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 1/2 κουταλιά σούπας πελτέ 
  • 6-7 κουταλιές σούπας λάδι 
  • αλάτι
  • πιπέρι 
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη 
  • 1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας σας 
  • τυρί τριμμένο
print
Τον κιμά τον φτιάχνω με δικό μου τρόπο και γίνεται πολύ ωραίος, σπυρωτός, εύκολα και φυσικά πεντανόστιμος. Δοκιμάστε το και εσείς!

Βαζουμε σε κατσαρόλα τον κιμά, ρίχνουμε  2 ποτήρια του νερού κρύο νερό και με τα χέρια τον ζυμώνουμε να γίνει σπυρωτός. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα ή ολόκληρο και την σκελίδα σκόρδου. Ανοίγουμε  την φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε και το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη (εδώ  αν θέλουμε προσθέτουμε και διάφορα μπαχαρικά, κανέλα ξύλο ή μπαχάρι ή δάφνη)
και αν χρειάζεται και λίγο νερό ακόμα. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε το λάδι. Ανακατεύουμε καλά και δυναμώνουμε για λίγο τη φωτιά να δέσει η σάλτσα! Δοκιμάστε το κι έτσι!!
Τα μακαρόνια τα μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία τους.

Σαρδελίτσα με κουνουπίδι!





Μερίδες: 4
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη    |    Νηστίσιμη
 1/2 κιλού σαρδέλα
αλάτι
αλεύρι
ελαιόλαδο
1 κουνουπίδι
1 φέτα ψωμί 2 κλωναράκια μαιντανό
λεμόνι
print
Καθαρίζουμε τα ψάρια και τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό καλά .[καλό είναι να αφήνουμε και τα κεφάλια επάνω ]
Τα στραγγίζουμε καλά και τα αλατίζουμε στο σουρωτήρι .
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία ,αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τα ψάρια μας .
Σημ.
Πολύ ωραία γίνετε η σαρδέλα και με λαδορίγανη στο φούρνο.

Βάζουμε σε κατσαρόλα μπόλικο νερό να βράσει .
Ρίχνουμε μέσα το κουνουπίδι το οποίο το έχουμε χωρίσει σε μπουκετάκια και το έχουμε πλύνει πολύ καλά.
Προσθέτουμε και την φέτα το ψωμί μαζί με τα κλωναράκια μαιντανού ,[έτσι αποφεύγουμε την άσχημη μυρωδιά που αφήνει το κουνουπίδι]
Συνήθως θέλει βράσιμο γύρω στα 20 λεπτά ανάλογα πόσο τραγανό η λιωμένο το θέλουμε .
Μόλις βράσει το βγάζουμε αμέσως από το νερό και το  βάζουμε σε μπόλ κι από εκεί σερβίρουμε .

Κρέμα καραμελέ!



Μερίδες: 7
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη

ΚΡΕΜΑ

  • 1 λιτρο γάλα
  • 80 γρ. κορν φλάουρ
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 βανίλιες

ΚΑΡΑΜΕΛΑ

  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • 1/2 κουταλάκι νερό 
print

ΚΑΡΑΜΕΛΑ

1. Βάζετε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά της καραμέλας και το βάζετε στο μάτι. Ανακατεύετε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να σκουραίνει. Όταν πάρει ένα καστανό χρώμα, την απομακρύνετε από τη φωτιά και την αδειάζετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε στη φόρμα και αρχίζετε να την γέρνετε, έτσι ώστε η καραμέλα να καλύψει ολόγυρα όλα τα τοιχώματα της φόρμας. Συνεχίζετε μέχρι η καραμέλα να σταθεροποιηθεί αρκετά και να μην τρέχει.

2.Αφήνετε στην άκρη τη φόρμα να κρυώσει εντελώς η καραμέλα και ετοιμάζετε την κρέμα. Κρατάτε από το γάλα το 1,5 φλιτζάνι και διαλύετε μέσα κορν φλαουρ. Βάζετε το υπόλοιπο σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί αρκετά. Ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε να λιώσει. Προσθέτετε και τις βανίλιες και λίγο–λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια το γάλα με το κόρν φλάουρ. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα να πάρει βράση και να πήξει αρκετά. Την απομακρύνετε από τη φωτιά και την αδειάζετε στην φόρμα με την καραμέλα. Σκεπάζετε με μεμβράνη (σελοφάν) και την αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία της. Όταν κρυώσει αρκετά την βάζετε για μερικές ώρες στο ψυγείο.

3.Για να την σερβίρετε, βουτάτε την φόρμα σε ζεστό νερό για δευτερόλεπτα και την σκεπάζετε με μια πιατέλα, τέλος την αναποδογυρίζετε και σερβίρετε.Αν θέλουμε διακοσμούμε την κρέμα καραμελέ με κομμάτια καραμέλας

Η συνταγή είναι από τα Αρτοποιεία & Συνταγές. Τους ευχαριστώ πολύ!

Μακαρόν !




Μερίδες: 20
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη

  • 220 γραμ ζάχαρη άχνη 
  • 100 γραμ ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 4 ασπράδια αβγών 
  • 170 γραμ τριμμένη αμυγδαλόψιχα
  • ΚΡΕΜΑ
  • 1/2 κιλού κρέμα γάλακτος
  • 1/2 βανίλια 
  • 1-2 κουτ.γλυκού λικέρ
  • 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη
  • 1 κουτ.σούπας μέλι
print
Βάζουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε την αμυγδαλόψιχα να γίνει σαν σκόνη.,αμέσως προσθέτουμε και την άχνη ζάχαρη.
Σε ΄ενα μπόλ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια αβγών μαζί με την ζάχαρη την κρυσταλλική μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρεγκα.
Ρίχνουμε στο μπόλ της μαρεγκας το μίγμα του αμυγδάλου και ανακατεύουμε προσεκτικά με μία σπάτουλα να ενωθούν τα υλικά μας  
Στρώνουμε στο ταψί  λαδόχαρτο και με το κορνέ σχηματίζουμε πάνω στη λαδόκολλα μικρούς δίσκους με λίγη απόσταση μεταξύ τους, μέχρι να τελειώσει  όλο το μείγμα. Πρέπει να βγούν ζυγά γιατί θα φτιάξουμε κρέμα και θα τα κλείσουμε 1 πάνω και 1 κάτω και στην μέση η κρέμα Τα αφήνουμε για 15 λεπτά και αμέσως μετά τα
ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15 περίπου λεπτά . .
ΚΡΕΜΑ
Βάζουμε στο μπόλ του μίξερ την κρέμα γάλακτος χτυπάμε να σφίξει και αμέσως προσθέτουμε   2 κουταλιές ζάχαρη άχνη , λίγη βανίλια για άρωμα , το λικέρ και το μέλι ξαναχτυπάμε για λίγο να ενωθούν τα υλικά.
Το αφήνουμε γιά 10 λεπτά στο ψυγείο να σταθεί και με κορνέ γεμίζουμε τον ένα δίσκο του μακαρόν και σκεπάζουμε με το άλλο η κρέμα να βρίσκετε στην μέση .Τα τοποθετούμε σε ειδικά χαρτάκια ζαχαροπλαστικής.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Tα μπιφτεκάκια της μαμάς !

Μερίδες: 5
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη
 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
5-6 φρυγανιές μουσκεμένες και στιμμένες καλά
1 κουταλιά του γλυκού μπέκιν πάουντερ
1 αβγό
αλάτι πιπέρι
4-5 κλωνιά μαιντανό
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
2-3 κουταλιές νερό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
print
 Βάζουμε σε ένα μπόλ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά .
Τα αφήνουμε γιά λίγο να τραβήξουν τα υλικά και τα πλάθουμε σε μπιφτέκια
Τα ψήνουμε στο γκρίλ η στην ψηστιέρα,καλή όρεξη !!


Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Φασολάκια με μοσχάρι.!!




Μερίδες: 6
Xρόνος: 90' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    
 800 γραμ .μοσχαρίσιο ποντίκι ,η σπάλα κομμένο σε μερίδες
1 1/2 φασολάκια κατεψυγμένα ,η φρέσκα
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκιαλεπτά
3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε τετράγωνα κομματάκια
 [μπορούμε να την παραλείψουμε]
4 κλωνιά μαιντανό  ψιλοκομμένα
4 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας λάδι
ελάχιστο αλατοπίπερο

print
 Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μερίδες
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Προσθέτουμε και το κρέας και σωτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε 2 ποτήρια χλιαρό νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φασολάκια τα κατεψυγμένα [δεν τα ξεπαγώνουμε ]
Αν είναι φρέσκα τα καθαρίζουμε πρώτα και τα πλένουμε καλά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες το καρότο, τον άνηθο ,τον μαιντανό,το αλατοπίπερο ,και τις πατατούλες.
Ανακατεύουμε ελαφρά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 40  λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα του .
Λίγα λεπτά πρίν το κατεβάσουμε  από την φωτιά ρίχνουμε το λάδι .Γινετε φανταστικό σε γεύση !! καλή όρεξη!!
Σημ.
Εγώ μαζί με το αλατοπίπερο προσθέτω και μία πράζα κίμινο του πάει πολύ !!  [ελάχιστο στην μύτη του κουταλιού]

Μπριάμ Τουρλού!




Μερίδες: 7
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη
 5 κολοκυθάκια μέτρια κομμενα σε κυβάκια
2-3 μελιτζάνες μέτριες κομμένες σε κυβάκια
5 πατάτες μέτριες κομμένες σε κυβάκια
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτά μακρόστενα κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε ροδέλες
αλάτι
πιπέρι
2 κουταλιές τις σούπας πελτέ αραιωμένο σε ένα ποτήρι νερό
2 ποτήρια νερό
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
print
 Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά μας .
Τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί ,[αν υπάρχει και γάστρα ακόμα καλύτερα ,άν όχι θα σκεπάσουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο για 1 ώρα και μετά θα το ψήσουμε για 15 λεπτά χωρίς ,το ίδιο θα κάνουμε  και με το καπάκι της γάστρας]
Πασπαλίζουμε με τον μαιντανό και το αλατοπίπερ.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το λάδι και το 1 ποτήρι νερό .
Ξανά ανακατεύουμε καλά.
προσθέτουμε και άλλα 2 ποτήρια νερό κλείνουμε το ταψί μας με το αλουμινόχαρτο ,η το καπάκι το ψήνουμε και στό τέλος το ανοίγουμε να ροδοκοκκινίσει λίγο το φαγητό .
Θερμοκρασία φούρνου 200 σχετική ώρα ψησίματος περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
Σημ.
Μπορούμε να το φτιάξουμε και με φρέσκια ψιλοτριμμένη ντομάτα.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Πάστα Φλώρα με ζύμη Τάρτας!!


Πάστα Φλώρα με ζυμη Ταρτας

Υλικά
½ πακέτο Αλευρι
1 φλιτζάνι μαργαρίνη
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φακελάκι μπέικιν
2 αυγά
μαρμελάδα

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα-ένα τα
αυγά και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και
ζυμώνουμε, κατοπιν βαζουμε την ζυμη στο ψυγειο
για 2 ωρες. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φόρμα τάρτας,
καλά βουτυρωμένη. Γεμίζουμε με μαρμελάδα η γλυκο
του κουταλιου της αρεσκείας μας και διακοσμούμε με
λεπτά φυτίλια ζύμης που έχουμε κρατήσει.
Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 200οC για 40'.
Καλη σας επιτυχια!!!


Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ρεβύθια σούπα.!!




Μερίδες: 6
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη
 1 πακέτο  ρεβύθια του 1/2 κιλού
2 κρεμμύδια τριμμένα
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
1 κουτ.σούπας κόρν φλάουρ ,η αλεύρι
2-3 λεμόνια
ελάχιστο αλάτι πιπέρι
print
 Πλένουμε τα ρεβύθια καλά και τα μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ με κρύο νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει αρκετά.
Τήν άλλη μέρα τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό χλιαρό τουλάχιστον 3 δάχτυλα πιό πάνω από τα ρεβύθια.
Τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία με ξεσκέπαστη κατσαρόλα κιαι με μία  σουρωτή κουτάλα βγάζουμε τον αφρό και τον πετάμε.
Οταν σταματήσει να βγαίνει ο αφρός ρίχνουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία περίπου για 2 ώρες μέχρι να; μαλακώσουν .
Σε ένα μπολάκι βάζουμε και διαλύουμε  το κόρν φλάουρ ,η το αλεύρι .[εγώ πάντα βάζω αλεύρι]  με 3 κουταλιές σούπας νερό ,μετά προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών ,το λάδι ,το αλατοπίπεροκαι 1 ποτήρι του νερού νερό τα ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε  το μίγμα αυτό μέσα στα ρεβύθια Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10 περίπου λεπτά .Κατ αυτόν τον τρόπο γίνονται  πολύ ωραία .Καλή όρεξη !!!
Σημ.
δέν βάζω ποτέ σόδα γιατί χαλάει την γεύση του ρεβυθιού.




Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Σπανακόρυζο.


Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη
1 1/2 σπανάκι
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι
5 κουτ.σούπας λάδι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2-3 λεμόνια
ελάχιστο αλάτι πιπέρι 
print
 Καθαρίζετε το σπανάκι και το πλένετε πολύ καλά.
Το κόβετε σε κομμάτια .
Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ,μαζί και το σπανάκι και σωτάρουμε για λίγα λεπτά.ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 2 ποτήρια νερό ,το αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να βράσουν γιά 15 λεπτά.
Προσθέτουμε και το ρύζι ,τον άνηθο,,κι αν χρειάζετε λίγο νερό ακόμα,ανακατεύουμε  ελαφρά χαμηλώνουμε την φωτιάκαι βράζουμε γιά 15 λεπτά ακόμα.
Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε γιά λίγη ώρα πρίν το σερβίρουμε .
Σε κάθε πιάτο περιχύνουμε με χυμό λεμονιού.
Σημ.
Αν θέλουμε να το κάνουμε κοκκινιστό προσθέτουμε στήν κατσαρόλα πρίν ρίξουμε το ρύζι ,η 2 κουταλιές της σούπας πελτέ,η 1 φλυτζάνι χυμό ντομάτας.

Τρουφάκια!!


Υλικά
η ινδοκάρυδο
1 βανίλια


print


Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το κονιάκ,
το κακάο, την βανίλια, την καρυδόψιχα και τα αλεσμένα πτι-μπέρ .
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο και μόλις παγώσει το πλάθουμε σε μικρά
μπαλάκια πασπαλίζοντας το με τρούφα η με ινδοκαρυδο και το
ξαναβάζουμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι από τα αρτοποιεία  συνταγές κι ευχαριστώ πολύ !


Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Λαχανόρυζο!!


Μερίδες: 4
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη
 1 1/2 λάχανο μεγάλο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ξυσμένο στον τρίφτη
2 κύβοι κρέατος [δέν βάζουμε καθόλου αλάτι]
1 φλυτζάνι του καφέ ρύζι
2 κουτ.σούπας πελτέ [προαιρετικά γίνετε και άσπρο με  αβγολέμονο]
3 κουταλ.σούπας λάδι
λεμόνια
αλάτι-πιπέρι
print
 Σε μία κατσαρόλα κόβουμε σε κομμάτια μεγάλα το λάχανο αφού το χωρίσουμε πρώτα σε κομμάτια και το ξελύνουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι,και 2 ποτήρια νερό .
Ρίχνουμε και τους κύβους και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
Λειώνουμε τον πελτέ σε ένα ποτήρι νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ,προσθέτουμε και το πιπέρι και βράζουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε και το ρύζι ανακατεύουμε ελαφρά και βράζουμε για άλλα 15 με 20 λεπτά.Λίγο πρ΄ν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέτουμε και το λάδι ανακατεύοντας λίγο.
Οταν το σερβίρουμε προσθέτουμε και άφθονο χυμό λεμονιού.

Αβγολέμονο
Δέν βάζουμε τον πελτέ,και λίγα λεπτά πρίν κατεβάσουμε το φαγητό από την φωτιά χτυπάμε ένα αβγό ολόκληρο στο μούλτι η σε βαθύ πιάτο,ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα κουνόντας πέρα δώθε.