Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Παστίτσιο με 2 μπεσαμέλ!


Yλικά:
1 συσκευασία πέννες
 ½ κιλ. κιμά μοσχ. ,
 1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο στον τρίφτη,
 1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη, 
1 κ.σ πελτέ,
 1 πρέζα κανέλα, 
αλάτι , πιπέρι.


 Εκτέλεση
 Βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τον κιμά. 
Σε τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι να ροδίσει, προσθέτουμε τον κιμά , την ντομάτα, τον πελτέ, το αλάτι , πιπέρι και την κανέλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 -15 λ.
Ρίχνουμε τα μακαρόνια σε ταψί, προσθέτουμε τον κιμά , ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να ετοιμάσουμε τις μπεσαμέλ. 
 Μπεσαμέλ Νο1:
 4 κ.σ μαργαρίνη, 4 μεγάλες κουταλιές αλεύρι, 2 κούπες γάλα, 1 αβγό, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, αλάτι. 
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε τη μαργαρίνη να κάψει καλά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά με το σύρμα μέχρι να γίνει αρκετά ξανθό. 
Ρίχνουμε και το γάλα σιγά σιγά, το αλάτι , το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας συνέχεια μη σβολιάσει. Όταν πήξει λίγο η μπεσαμέλ ( δεν θέλουμε να είναι πολύ πηχτή) αποσύρουμε και ρίχνουμε το αβγό ανακατεύοντας να διαλυθεί . 
 Μπεσαμέλ Νο2:
 6 κ. σ αλεύρι1 κούπες γάλα1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύριΣε άλλο κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί καλά κι όταν αρχίζει να βράζει προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας καλά. 
Όταν πήξει αρκετά η μπεσαμέλ αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ κεφαλοτύρι.Στο ταψί με τα ζυμαρικά απλώνουμε πρωτα την 1η μπεσαμελ να πάει παντού και στη συνέχεια την 2η μπεσαμέλ. 
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 β. για 40-50 λ. αντιστάσεις πάνω κάτω .
Πασχάλης Νακ νακ

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο "τεμπέλικη"


Υλικά: 
 1 λίτρο γαλα, 
1 ½ συσκευασίες κάστερ πάουντερ (SANDE) 
 5 αβγά, 
βιτάμ για επάλειψη,
 αλεύρι για το ταψί,
 κανέλα

 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 Εκτέλεση
. Σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα καλά , αφού έχουμε κρατήσει 1 κούπα στην οποία διαλύουμε το SANDE.
 Όταν αρχίζει να αφρίζει προσθέτουμε λίγο λίγο το SANDE ανακατεύοντας γρήγορα την κρέμα μας μέχρι να πήξει. 

Το καστερ παουντερ

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας συνέχεια. Η κρέμα μας είναι έτοιμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 β.Σε ταψί που προηγουμένως έχουμε αλείψει πολύ καλά με βιτάμ και έχουμε αλευρώσει με μπόλικο αλεύρι ρίχνουμε την κρέμα, πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και ψήνουμε στους 220 β. μέχρι να ροδίσει καλά !!
Από  Πασχαλης Νακ Νακ



Μπουγάτσα υπέροχη!!




Μπουγάτσα. Ένα αγαπημένο απ” όλους γλύκισμα για όλες τις περιστάσεις. Μια εύκολη συνταγή για μια υπέροχη μπουγάτσα με κρέμα σιμιγδαλιού.
Υλικά συνταγής

12 φύλλα κρούστας

1 1/2 λίτρο γάλα πλήρες

200 γρ. ζάχαρη

180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

2 αυγά

50 γρ. βούτυρο γάλακτος κρύο κομμένο σε μικρά κομματάκια

160 γρ. βούτυρο λιωμένο (κατά προτίμηση γάλακτος) για το άλειμμα φύλλων

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά βράζετε το γάλα και ρίχνετε σταδιακά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει τη κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το κρύο βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και ενσωματωθεί. Την αφήνετε στην άκρη να μισοκρυώνει ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά με αυγογδάρτη ή με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέτετε το μείγμα μέσα στο μείγμα σιμιγδαλιού και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Βουτυρώνετε ένα ταψί με διάμετρο βάσης 34 εκ. και στρώνετε στη βάση του τα 7 φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ένα ένα. Απλώνετε τη κρέμα από πάνω, γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα που περίσσεψαν περιμετρικά του ταψιού, τα βουτυρώνετε και στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα και πάλι ένα ένα. Γυρίζετε προς τα μέσα, στη βάση του ταψιού, τα από πάνω φύλλα που περίσσεψαν.

Ψήνετε τη μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-40 λ ή μέχρι να γίνουν τα φύλλα τραγανά και ροδοκόκκινα. Βγάζετε τη μπουγάτσα σας από το φούρνο, την αφήνετε μέσα στο ταψί για 10-15 λ να “σταθεί” και μετά τη κόβετε σε κομμάτια, τη πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σκόνη κανέλας και σερβίρετε.


sintayes.gr
olasimera

Κρητική Τυρόπιτα!

ΥΛΙΚΑ

    10 φύλλα κρούστας, 1 συσκευασία 450 γρ. (12 φύλλα)
    200 γρ βούτυρο λιωμένο
    400 γρ. φέτα, τριμμένη χοντρά
    300 γρ. μυζήθρα, λιωμένη με το πιρούνι
    100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
    150 γρ. κρέμα τυρί
    4 αυγά, μέτρια
    πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Προετοιμάζω τα τυριά, τρίβοντας πρώτα τη φέτα και λιώνοντας τη μυζήθρα. Τα βάζω σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτω τη γραβιέρα, την κρέμα τυρί και ανακατεύω καλά.
    Σε ένα μπολ χτυπάω λίγο τα αυγά ν’ αφρατέψουν.
    Τα ρίχνω στο μίγμα των τυριών και τέλος το πιπέρι. Αναμιγνύω όλα τα υλικά καλά.
    Σε ένα πυρέξ ή ταψί αφού το έχω αλείψει με βούτυρο βάζω το πρώτο σουρωμένο φύλλο κρούστας. Το περνάω με βούτυρο και τοποθετώ από πάνω άλλα δύο, βουτυρώνοντας τα πάντα και φροντίζοντας να περισσεύουν άκρες ώστε να μπορέσω μετά να «κλείσω» την πίτα. Κόβω τα φύλλα που περισσεύουν πέρα από τα χείλη του πυρέξ.
    Ρίχνω το μισή γέμιση των τυριών και τα απλώνω ομοιόμορφα παντού.
    Στρώνω πάλι σουρωτά από πάνω αλειμμένα με βούτυρο τρία φύλλα και απλώνω πάνω τους την υπόλοιπη γέμιση.
    Την σκεπάζω με τέσσερα φύλλα κρούστας που βάζω ίσια πάνω της βουτυρωμένα πάνω κάτω. Σπρώχνω τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά προς τα μέσα πάνω από εκείνα που κάλυπταν τον πάτο.
    Βουτυρώνω την επιφάνεια και από πάνω του τελικού φύλλου και το χαράσσω ελαφριά με ένα μαχαίρι σε μερίδες.
    Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για μια ώρα και ένα τέταρτο ακόμα μέχρι τα φύλλα να έχουν χρυσαφίσει.
    Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει δέκα λεπτά και κόβω σε κομμάτια.
    Σερβίρω αμέσως.

Από  http://www.paxxi.gr/blog/kritiki-tyropita

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Κέικ πορτοκάλι με κράνμπερις και καρύδια!!

 Υλικά
 4 αυγά,
 2 φλ.τς ζάχαρη,
 3 φλ.τσ αλεύρι Αλλατίνη για .ολες .χρήσεις,
 1 μπέικιν, 
2 βανίλιες
1 φλ. τσ, σπορέλαιο, 
1/2 φλ. τσ. χυμό πορτοκαλιού
, 1/2 φλ.τσ. γάλα , 
1 κ.σ λικέρ βύσσινο ,
 ξύσμα από 2 πορτοκάλια
 2 φλ.καφ. χοντροκομμένα καρύδια ,
 1 φλ. καφέ. cranberries αποξηραμένα
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
 Εκτέλεση
 Χτυπάμε πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη προσθέτουμε ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά , τους ξηρούς καρπούς στο τέλος ( αλευρωμένους να μην καθίσουν κάτω) και σε φόρμα ψήνουμε στους 160 β. αέρα για 1 ώρα περίπου (δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα ) Καλή επιτυχία!!!
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σουτζουκάκια Πολίτικα με σάλτσα ντομάτας & πουρέ!!

Υλικά
Για τα σουτζουκάκια

   1/2 κιλό κιμά
    2-3 φέτες ψωμί (μόνο την ψίχα)
    1 κρεμμύδι
    2 σκελίδες σκόρδο
    1 κ.γ. κύμινο (σκόνη)
    αλάτι, πιπέρι, λίγο ξύδι
    ελαιόλαδο


Για τη σάλτσα ντομάτας

    4-5 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 συσκευασία (500 ml) ντομάτα στον τρίφτη
    1 κρεμμύδι
    1-2 σκελίδες σκόρδο
    1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
    1 κ.γ. ζάχαρη
    αλάτι, πιπέρι, κύμινο
    1/2 φλ. ελαιόλαδο
    μαϊντανός για διακόσμηση


Πώς το κάνουμε:

    Μουλιάζουμε το ψωμί και αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια λαδώνοντας που και που τα χέρια μας για να μην κολλάει ο κιμάς.
    Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
    Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
    Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το κύμινο και τη ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει λιγάκι.
    Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα, προσθέτουμε 1-2 ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά (μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει μια πηχτή σάλτσα.)
    Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε με ρύζι η πουρέ.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε μπορείτε να ετοιμάσετε όλο το φαγητό σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι σουρώνοντας τα υπολείμματα από τα τηγανισμένα σουτζουκάκια.
Αν δε βιάζεστε αφήστε τα σουτζουκάκια 1-2 ώρες σκεπασμένα στο ψυγείο να "σφίξουν".Καλή επιτυχία!!
 Πασχαλης Νακ Νακ

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Κοζανίτικα Γιαπράκια!! Παραδοσιακό!!




Υλικά: 
½ κιλ. κιμά μοσχαρίσιο ή κρέας σπάλα μοσχαρίσια ψιλοκομμένη 
½ κιλ. χοιρινό κιμά ή κρέας χοιρινό ψιλοκομμένο
 1 μεγάλο κρεμμύδι 
¾ φλυτζ. τσαγ. Ρύζι γλασέ 
1 ½ ποτήρι νερό
 χυμό από 1 ½ λεμόνια 
1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
 1 μεγάλο λάχανο αρμιά ( λάχανο τουρσί) 
Αλάτι , 
 μαυρο πιπέρι ,μοσχοπίπερο, κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο, 
2 κ. σ βούτυρο φυτικό 
2 κ.σ τοματοπελτέ ή 2 μέτριες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη 


 Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Εκτέλεση:
 Βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα της αρμιάς , αφαιρούμε με το μαχαίρι τα σκληρά και ινώδη κοτσάνια και κόβουμε τα φύλλα στο μέγεθος που μας αρέσει ( ανάλογα πόσο μεγάλα τα θέλουμε). 
Στον πάτο μιας κατσαρόλας ή γάστρας στρώνουμε μια σειρά από μικρές κλιματόβεργες ( εγώ δεν έβαλα ) και από πάνω 2-3 μεγάλα φύλλα αρμιάς για να μην τσικνώσουν τα γιαπράκια στο βράσιμο
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τους κιμάδες , το ρύζι πλυμένο και το λάδι.
Τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμύδι και τις ντομάτες και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το μαυροπίπερο , το χυμό από 1/2 λεμόνι και ½ ποτήρι αρμόζουμο ή ½ ποτήρι νερό για να είναι αφράτος ο κιμάς! Ανακατεύουμε καλά μαζί όλα τα υλικά . 
 Παίρνουμε λίγη από τη γέμιση - περίπου μια κουταλιά μεγάλη της σούπας - ανάλογα και με το μέγεθος του φύλλου και γεμίζουμε ένα φύλλο της αρμιάς κλείνοντας και σφίγγοντας σε σχήμα που θέλουμε. 
Τοποθετούμε ένα ένα τα γιαπράκια στην κατσαρόλα ή την γάστρα σφιχτά και όταν γίνει η πρώτη σειρά πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο ,ρίχνουμε λίγα σπυριά μοσχοπίπερο και ραντίζουμε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού !
 Συνεχίζουμε έως ότου καλύψουμε όλες τις σειρές!! Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, το βούτυρο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου ! θα ελέγχετε βέβαια κι άμα χρειαστεί και παραπάνω ή λιγότερο! Καλή επιτυχία!!
Από  Πασχαλης Νακ Νακ


Τούρτα μπανόφι το διαφορετικό!


Υλικά:
4 μεγάλες μπανάνες
1 κούπα χοντροκομμένα φουντούκια καραμελωμένα
ξύσμα από κουβερτούρα
1 σφηνάκι λικέρ (τριαντάφυλλο) αραιωμένο με 1 σφηνάκι νερό
για το παντεσπάνι :
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
60 γρ. κακάο σκόνη κοσκινισμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι ελαφρύ
1 ½ φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού ανθρακική σόδα
4 αυγά
μια τσιμπιά αλάτι


Eκτέλεση :
Χτυπάμε σε ένα μπολ το λάδι με την ζάχαρη.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τα αυγά.
Κατόπιν ρίχνουμε την σόδα εναλλάξ με το αλεύρι και τέλος το κακάο, τις βανίλιες, και το αλάτι.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 26 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 25 λεπτά περίπου.
Όταν ψηθεί, αφαιρούμε το κέικ από το ταψί και το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα να κρυώσει.


για τη σαντιγί :
1 μεταλλικό κουτί φυτική σαντιγί
150 γρ. ζάχαρη άχνη 2 κουταλάκια νες καφέ
1 κουταλιά ζεστό νερό
Εκτέλεση:
Διαλύουμε το νες καφέ στο νερό.
Χτυπάμε την φυτική κρέμα καλά μέχρι να αφρατέψει.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη σιγά σιγά και τον καφέ αφού χτυπήσουμε ακόμα λίγο να ομογενοποιηθούν.
για την κρέμα καραμέλας:
2 ζαχαρούχα
1 κ.σούπας βούτυρο

Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Εκτέλεση:
Αδειάζουμε τα 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα σε κατσαρολάκι .
Προσθέτουμε και το βούτυρο
Σε μέτρια θερμοκρασία αρχίζουμε και ανακατεύουμε με το σύρμα [αυγοδάρτη ]
η με ένα κουτάλι.
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δούμε ότι το ζαχαρούχο μας αρχίζει και καραμελώνει. Μόλις πάρει να γίνετε ξανθωπό προς σκούρο σαν καραμέλα το κατεβάζουμε από την φωτιά και είναι έτοιμο για χρήση ,να το προσθέσουμε στο γλυκό μας
Συναρμολόγηση:
Kόβουμε το παντεσπάνι μας με μεγάλο μαχαίρι ή το ειδικό σύρμα και τοποθετούμε το ένα κομμάτι στη βάση για τούρτες και το ραντίζουμε με το αραιωμένο λικέρ.
Στην επιφάνειά του απλώνουμε τη μισή κρέμα καραμέλας κι από πάνω τις 3 μπανάνες κομμένες σε ροδέλες. Από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι . Ραντίζουμε πάλι με το υπόλοιπο λικέρ και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα καραμέλας αφού προσθέσουμε την 4η μπανάνα λιωμένη στο μούλτι με λίγο γάλα και αφού τη χτυπήσουμε λίγο με το σύρμα να αφρατέψει. Αφήνουμε καμμιά ώρα στο ψυγείο να σφίξει και ετοιμάζουμε τη σαντιγί.
Βγάζουμε από το ψυγείο και απλώνουμε επάνω τη σαντιγί κρατώντας μισό κορνέ περίπου για γαρνιτούρες και σχέδια. Πασπαλίζουμε με τα καραμελωμένα φουντούκια, το ξύσμα κουβερτούρας, κάνουμε τη διακόσμηση με το κορνέ και μπαίνει στο ψυγείο για όλο το βράδυ ! Θα κοπεί την επομένη το πρωί!!!Καλή επιτυχία!!
Από Πασχαλης Νακ Νακ

Σοκολατόπιτα!! Σοκολατένια λάβα!!


Υλικα:
7 αβγά
1 πακέτο βιτάμ ή άλλη μαργαρίνη

250 γρ. κουβερτούρα
2 βανίλιες
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 




 

Εκτελεση
Λιώνουμε την κουβερτουρα με το βουτυρο σε μπεν μαρι και αφηνουμε να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα με μίξερ χειρός. Ρίχνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο μέσα στο μείγμα και χτυπάμε ακόμα λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.


 Για περισσότερες συνταγές πατήστε  ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
 
Κατεβαζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου, όχι παραπάνω γιατί θέλουμε η σοκολατόπιτα στη μέση της να είναι ρευστή και στις άκρες στερεή!!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Αν την ψήσουμε σε πήλινη φόρμα, καλό είναι να τη βγάλουμε στα 10 λεπτά και τα υπόλοιπα 5 λεπτά ψήνεται έξω, από τη θερμοκρασία που κρατάει το πήλινο!!Καλή επιτυχία!!!

Από  Πασχαλης Νακ Νακ

Σουφλεδάκι αλμυρό & γρήγορο!


Υλικα:
Έτοιμο φύλλο κρούστας
κασέρι
ζαμπόν
1 αυγό
 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Εκτέλεση
Βάζουμε λίγα φύλλα κρούστας μέσα σε βουτυρωμένη φόρμα, στρώνουμε κασέρι και ζαμπόν και επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις ανάλογα με την ποσότητα των υλικών μας! Τελειώνουμε με φύλλο κρούστας. Από πάνω ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο με το μισό ποτήρι γάλα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει!Καλη όρεξη!!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πανεύκολο εκμέκ κανταίφι!!!



Μια πανεύκολη συνταγή για ένα υπέροχο εκμέκ καταΐφι. Ένα αγαπημένο και πάντα ευπρόσδεκτο σε μικρούς και μεγάλους γλυκό. Μια παραλλαγή για ένα καταΐφι με βάση φύλλο καταΐφι, φρυγανιά τριμμένη, κανέλα και χοντροαλεσμένα καρύδια.

Υλικά συνταγής

    1 1/2 πακέτο φύλο καταΐφι
    2 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροαλεσμένα
    1 κ.σ. κανέλα σκόνη
    1 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
    1 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο φρέσκο
    Για το σιρόπι:
    6 φλ. τσαγιού ζάχαρη
    4 φλ. τσαγιού νερό
    χυμό 1/2 λεμονιού
    2 βανίλιες
    Για τη κρέμα επικάλυψης:
    1 φάκελος σαντιγί garni
    1 φάκελο κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής
    Γάλα για τη σαντιγί και τη κρέμα όσο αναφέρεται στη συσκευασία τους
    ψιλοθρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης για πασπάλισμα



Εκτέλεση συνταγής

    Για το σιρόπι: Ξεκινάτε με το σιρόπι για να κρυώσει καλά. Σε μια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 6 λ περίπου από το σημείο βρασμού. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Λιώνετε το βούτυρο.
    Για τη βάση εκμέκ: Έχετε αφήσει το φύλλο καταΐφι από βραδύς στο ψυγείο να ξεπαγώσει καλά. Την επομένη το μεταφέρετε στο πάγκο εργασίας σας το ανοίγετε και αφρατεύετε με τα χέρια σας και το χωρίζετε σε 3 ίσα μέρη. Στρώνετε σε ένα ανάλογο ταψί, το 1 από τα τρία μέρη καταΐφιού.
    Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά τα καρύδια, τη φρυγανιά και τη κανέλα και πασπαλίζετε με το μισό από το μείγμα το στρωμένο στο ταψί φύλλο καταΐφι. Στρώνετε από πάνω το δεύτερο μέρος από το φύλλο καταΐφι και το πασπαλίζετε με το υπόλοιπο μείγμα φρυγανιάς. Τέλος στρώνετε από πάνω το τρίτο μέρος φύλλου καταΐφιού και το περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο.
    Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ περίπου μέχρι να ροδίσει καλά, φροντίζοντας να το ελέγχετε για να μη καεί. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το περιχύνετε παντού με το κρύο πλέον σιρόπι και το αφήνετε στην άκρη να “πιεί” όλο το σιρόπι του και να κρυώσει καλά.
    Για τη κρέμα επικάλυψης: Μέχρι να κρυώσει η βάση φτιάχνετε τη κρέμα ζαχαροπλαστικής, χτυπώντας τη σκόνη με κρύο γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Φτιάχνετε και τη σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την αναμιγνύετε με τη κρέμα ζαχαροπλαστικής, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
    Μόλις κρυώσει καλά η σιροπιασμένη βάση, στρώνετε από πάνω τη κρέμα-σαντιγί και πασπαλίζετε με τα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια.

Προαιρετικά, προσθέστε επιπλέον σαντιγί πάνω από τη κρέμμα και πασπαλίστε με θρυμματισμένα καρύδια
 https://www.sintayes.gr/syntages/panefkolo-ekmek-kata%CE%90fi/


Πατάτες με μέλι & μουστάρδα καραμελωμένες !





Μερικές φορές είναι δύσκολο να ψήσουμε συνοδευτικές πατάτες μαζί με το κρέας που βάζουμε στο φούρνο, άλλοτε γιατί η μαγειρική διαδικασία του κρέατος είναι διαφορετική, άλλοτε γιατί τις Κυριακές που μαζευόμαστε όλη η οικογένεια στο τραπέζι το ταψί δε μας φτάνει να στριμωχτούν όλα… Τότε λοιπόν κι εμείς τις ψήνουμε ξεχωριστά. Μάλιστα για να γίνουν ένα πεντανόστιμο συνοδευτικό τις καραμελώνουμε, ενώ το άρωμα της μουστάρδας δίνει την πικάντικη νότα που χρειάζονται οι πατάτες μας για να λιώνουν κυριολεκτικά στο στόμα…
Υλικά

1,5 κιλό πατάτες mini

3 κ.γ. Μουστάρδα με μέλι

40 ml ελαιόλαδο

1 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί (100 ml)

1 κ.γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη διαλυμένο σε ½ κούπα νερό

2 κ.σ. ζάχαρη καστανή

Χυμός 1 λεμονιού

1 πρέζα ρίγανη, μερικά κλωνάρια θυμάρι φρέσκο

Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Καθαρίζουμε με τον αποφλοιωτή (peeler) τις μικρές πατάτες έτσι ώστε να μη χάσουμε πολύ από τη σάρκα τους. Στο multi χτυπάμε τη μουστάρδα με το ελαιόλαδο, το κρασί, το ζωμό, τη ζάχαρη και το λεμόνι, αρκετά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα ομοιογενές.

Στρώνουμε τις πατάτες σε ένα ταψί σε μέγεθος όπου οι πατάτες να μην είναι η μια πάνω στην άλλη και τις περιχύνουμε με το μείγμα που δημιουργήσαμε στο Multi.

Πασπαλίζουμε τις πατάτες με τη ρίγανη και το θυμάρι, με αλάτι και πιπέρι.

Τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Όταν τις τρυπάμε με το πιρούνι εύκολα είναι έτοιμες.
Olasimera

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Τάρτα μήλου με κρέμα αμυγδάλου!

Υλικά
250 γρ. Αλεύρι

50 γρ. Άχνη
125 γρ. Βούτυρο
1 αυγό
15 γρ. Γάλα
Λίγο αλάτι

Για την κρέμα
200 γρ. βούτυρο
100 γρ. άχνη
2 αυγά
100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
Για τα μήλα
3 μήλα
50 γρ. καστανή ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο, λιωμένο
χυμό λεμόνι
κορν φλάουρ
κανέλα


 
Διαδικασία

Για τη ζύμη
Κοσκινίστε το αλεύρι και τη ζάχαρη. Τοποθετήστε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώστε με τον γάντζο μέχρι να έχετε μια λεία  και μαλακή ζύμη. Τυλίξτε με διάφανη μεμβράνη τη ζύμη και τοποθετήστε τη 30′ στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Ανοίξτε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος 0,5 εκ. και στρώστε τη σε μια ταρτιέρα 22 εκ. Τοποθετήστε τη στην κατάψυξη για 30′ να σταθεί
Για την κρέμα
Τοποθετήστε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει, προσθέστε την πούδρα αμυγδάλου κοσκινισμένη και τα αυγά, ένα-ένα, μέχρι να απορροφηθούν. Αφήστε την κρέμα στο ψυγείο σκεπασμένη για 30′.
Για τα μήλα
Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε φέτες ή κύβους. Ραντίστε τα με χυμό λεμονιού. Σε ένα μπολ αναμίξατε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και την κανέλα και πασπαλίστε τα μήλα.
Βγάλτε την τάρτα από την κατάψυξη και απλώστε ομοιόμορφα την κρέμα αμυγδάλου. Στρώστε τα μήλα και ραντίστε τα με το βούτυρο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30′.
Τέλεια! Από
Οι λιχουδιές της Εφης

Υπέροχο Lemon Pie!!!

Υλικά
Για τη ζύμη:
250 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. νερό
10 γρ. άχνη
5 γρ. αλάτι


Εκτέλεση ζύμης
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Χρησιμοποιούμε 400 γρ. από τη ζύμη αυτή.
Την ανοίγουμε σε φύλλο και την τοποθετούμε σε φόρμα δαχτυλίδι 24 εκατοστών.

Υλικά
Για τη γεμιση:
250 γρ. Αμύγδαλα αποφλοιωμένα και τριμμένα σε σκόνη
500 γρ. Ζάχαρη
Χυμός από 5 λεμόνια και ξύσμα από 2
8 αυγά
190 γρ. Βούτυρο
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση γέμισης
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αδειάζουμε πάνω στη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Όταν κρυώσει καλά πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία!!!
Από Οι λιχουδιές της Εφης

Η Ζαγορόπιτα της Λίλας!

    Λεπτή, βουτυράτη και τραγανή, με την αλμύρα της φέτας που τρίβεται στη κάθε μπουκιά, η αλευρόπιτα είναι για μένα η τέλεια ελληνική απάντηση στην γνήσια Ιταλική πίτσα.


Υλικά για μια πίτα:

Υλικά για μία ζαγορίσια αλευρόπιτα2 “πλώχερα” και κάτι αλεύρι, γράφει ποιητικά η συνταγή της Λίλας, που μεταφράζεται σε 2 και κάτι φλυτζάνια ή περίπου 500 γραμμάρια
3 Αυγά (2 + 1 χτυπημένο για το τέλος)
1 ποτήρι γάλα (220 ml.)
90 ml. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο Lurpak
300 γρ. φέτα

Παρασκευή συνταγής:

1. Ανάβετε τον φούρνο στους 250ºC

2. Βουτυρώνετε καλά ένα μεγάλο, ορθογώνιο, χαμηλό ταψί, με τα 20γρ. βούτυρου. Στη συνέχεια προσθέτετε περί τα 40μλ. ελαιόλαδο και το τοποθετείτε στον φούρνο, να κάψει καλά, όσο ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε πρώτα το αλεύρι και από πάνω τα 2 αυγά και το γάλα. Ανακατεύετε καλά να γίνει χυλός και προσθέτετε τη φέτα και περί τα 30 μλ. λάδι. Το μίγμα πρέπει να είναι ένας αρκετά ρευστός χυλός. Αν χρειαστεί, σ’ αυτό το στάδιο, προσθέτετε και λίγο νερό για να αραιώσει λίγο το μίγμα.

4. Χύνετε το χυλό στο ταψί που καίει και τον μοιράζετε παντού.

5. Προσθέτετε την υπόλοιπη θρυμματισμένη φέτα ισομοιράζοντάς την στην επιφάνεια και το υπόλοιπο λάδι να κάτσει από πάνω απ’ το χυλό. Προσθέτετε σε μικρά κομματάκια και το υπόλοιπο βούτυρο να δώσει άρωμα. Τέλος, χτυπάτε το αυγό που έχει μείνει και το περιχύνετε κι’ αυτό από πάνω να δέσει την επιφάνεια της πίτας.

6.  Τοποθετείτε πάλι το ταψί, γεμάτο με τον χυλό αυτή τη φορά, στο φούρνο που καίει, και σε μεσαίο ράφι, κατεβάζοντας την θερμοκρασία στους 200ºC πάνω-κάτω. Ανάλογα με τον φούρνο πάντα, σε 40-45’ πρέπει να έχει γίνει.

Η αλευρόπιτα είναι έτοιμη όταν η περίμετρός της είναι σαφώς ξεροψημένη. Το τελικό πάχος στο πιάτο σας, θα πρέπει να είναι ιδανικά, περίπου 1 εκατοστό.

7. Όταν η αλευρόπιτα είναι έτοιμη, ξεκολλάει ολόκληρη απ’ το πάτο του ταψιού. Έτσι, την ακουμπάτε πάνω σε επιφάνεια κοπής και την κόβετε σε μερίδες.



Σερβίρεται σαν πρωινό, μεζές ή και κανονικό φαγητό, ιδανικά με συνοδεία καλού τσίπουρου και με τζάκι που να σιγοκαίει τριγύρω.
 Cucina Caruso
anemi-zagori