Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Εύκολα σπιτικά πεινιρλί!!

Υλικά
Για την Ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 ml. γάλα φρέσκο

100 γρ. βούτυρο

8 γρ. ξηρή μαγιά στιγμής

¾ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την Γέμιση
650 gr. κασέρι

150 gr. μπείκον



Αν το θέλουμε πιο υγιεινό μπορούμε να προσθέσουμε αντί για μπέικον ή αυγά, ντοματίνια

Εκτέλεση
Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα.

Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα και διαλύουμε την μαγιά.

Προσθέτουμε το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και όσο χλιαρό νερό χρειαστεί μέχρι να πάρουμε μια απαλή, εύπλαστη ζύμη!

Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.

Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 20′ λεπτά.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 7 κομμάτια των 170 – 180 γραμμαρίων

Mε τον πλάστη το ανοίγουμε ελαφρά και του δίνουμε μακρόστενο οβάλ σχήμα, σαν βαρκάκι.

Τοποθετούμε τα πεϊνιρλί σε αντικολλητικό ταψί.

Τρίβουμε τα τυριά και τα ανακατεύουμε.

Περνάμε με ένα πινέλο τα πεϊνιρλί με βούτυρο.

Γεμίζουμε με τα τυριά τα πεϊνιρλί.

Ψήνουμε στους 180°C για 25 λεπτά.

Όσο τα ψήνουμε, τα αλείφουμε ελαφρά 1-2 φορές, βούτυρο. με ένα πινέλο.

Πεϊνιρλί με μπέικον
Άν θέλουμε να προσθέσουμε μπέικον στο πεϊνιρλί, το προσθέτουμε 10′ πριν το βγάλουμε από τον φούρνο.

Πεϊνιρλί με αυγό
Αν θέλουμε να προσθέσουμε αυγό στο πεϊνιρλί, το προσθέτουμε 10′ πριν το βγάλουμε από τον φούρνο, σπάζοντάς το πάνω από κάθε πεϊνιρλί.

Πηγή:imommy.gr

Μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι!

Υλικά για 3 μερίδες:
 1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια λευκά ή κόκκινα 1 καρότο ½ κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους 3 μικρές πατάτες 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 φλιτζάνι καλαμπόκι 7 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά ½  σκελίδα σκόρδο λιωμένο λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι ρίγανη

Εκτέλεση
 Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό. Το πρωί τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα, τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να λιώνουν με το πιρούνι (καλύτερα τα καρότα βάλτε τα να βράσουν πριν από τις πατάτες) Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά μαζί με τα μπαχαρικά και με 1-2 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά. Αφού κρυώσει το μίγμα, εκτός ψυγείου, με ελαφρά αλευρωμένες παλάμες, πλάθουμε κεφτεδάκια με τα χέρια μας και τα περνάμε πάλι από τη φρυγανιά. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα (αντικολλητικό χαρτί) στο ταψί και στο φούρνο στο γκριλ στους 200 °C για 30 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο.



Εξαιρετική επιλογή για νηστεύοντες και χορτοφάγους. Χαμηλά σε θερμίδες, άνετα μπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό (σε μικρή ποσότητα) κάποιας πηγής πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, θαλασσινό). Αν κανείς το θέλει ως κύριο, κόψτε και λίγη σαλάτα δίπλα.

Καλή σας όρεξη!!!
mydiatrofi.gr

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Με σοκολάτα και καραμέλα πανεύκολο γλυκό ψυγείου!


 
Γλυκό ψυγείου με στρώσεις, μπισκότου, φουντουκιών, καραμέλας και σοκολάτας χωρίς ψήσιμο.

Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο γλυκό  που θα λατρέψετε μικροί και μεγάλοι…

Υλικά

Για τη βάση:
α. 250 γρ. cookies σοκολάτας
β. 125 γρ. βούτυρο λιωμένο
γ. 120 γρ. φουντούκια ελαφρώς καβουρδισμένα

Για επικάλυψη:
α. 250 γρ. σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομματάκια
β. 1/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης

Για τη γέμιση:
α. 50 γρ. βούτυρο κρύο σε μικρά κομματάκια
β. 1/4 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
γ. 1 κουτί [400 γρ.] ζαχαρούχο γάλα

Εκτέλεση συνταγής

Βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ταψάκι διαμέτρου 19- 20 εκ. και 4 εκ. βάθος. Το στρώνετε καλά με χαρτί ψησίματος το οποίο πρέπει να προεξέχει τουλάχιστον 3 εκ. από το ταψί περιμετρικά.
1 Για τη βάση: Θρυμματίζετε τα cookies στο multi μέχρι το τρίμμα να μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε να ενσωματωθεί πλήρως. Το απλώνετε στη βάση του ταψιού ισομερώς και το ισιώνετε, πιέζοντάς το ελαφρώς με την ανάποδη ενός κουταλιού. Το βάζετε στο ψυγείο για 15 λ. να κρυώσει. Όταν κρυώσει ρίχνετε από πάνω τα 120 γρ. φουντούκια.

2. Για τη γέμιση:
Σε βαριά αντικολλητική κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ζαχαρούχο γάλα, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και σιγοβράζετε ανακατεύοντας συνεχώς, για να μη κολλήσει στη βάση, για 10-12 λ μέχρι να πήξει το μείγμα και πάρει ένα χρυσό χρώμα.

3. Περιχύνετε με το μείγμα ζαχαρούχου γάλατος πάνω από τα φουντούκια που έχετε στρώσει στη βάση. Ισιώνετε την επιφάνεια χρησιμοποιώντας την ανάποδη ενός βρεγμένου κουταλιού και το βάζετε στο ψυγείο για 10 λ.

4. Για την επικάλυψη:
Εν τω μεταξύ λιώνετε σε μπεν μαρί τα κομματάκια σοκολάτας με τη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα. Στρώνετε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από τη καραμέλα, το απλώνετε και ισιώνετε και το βάζετε στο ψυγείο για 3 τουλάχιστον ώρες να παγώσει. Το ξεφορμάρετε, το κόβετε σε 25 κομμάτια και σερβίρετε.
newslight.gr

Ρεβυθοκεφτέδες με σάλτσα!

 Από τα πιό νόστιμους κεφτέδες που θα έχετε δοκιμάσει!

Υλικά
    1/2 κιλό ρεβίθια
    1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
    3 κρεμμύδια τριμμένα
    2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
    1 κ.γλ. κύμινο
    αλάτι
    πιπέρι
    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    Για τη σάλτσα:
    1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
    600 γραμμ. ντοματάκια κονκασέ
    1 πρέζα ζάχαρη
    Αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό, μαζί με τη σόδα. Την επομένη, τα στραγγίζουμε και τα αλέθουμε στο μίξερ.

2. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.

3. Πλάθουμε με το μείγμα μακρόστενα σουτζουκάκια ή στρογγυλά και τα αλευρώνουμε ελαφρά. Τα τηγανίζουμε για 3΄-4΄.

4. Εν τω μεταξύ σε κατσαρόλα φαρδιά βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τη βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ήδη τηγανισμένα σουτζουκάκια και τ’ αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

5. Σερβίρουμε το φαγητό με ρύζι και με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Εγώ τα σερβίρω και σκέτα! .
Συνταγή από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Καριόκες!



Η καριόκα είναι ένα κλασικό γλυκό.Με αυτήν τη συνταγή μπορείτε να τις φτιάξετε και μόνες σας ώστε να έχετε ανά πάσα στιγμή μία γλυκιά λιχουδιά μαζί σας!
ΥΛΙΚΑ:
220 γρ άχνη ζάχαρη
225 γρ βούτυρο
2 1/2 κούπες τριμμένο καρύδι
300 γρ γάλα
3 πακέτα τριμμένα στο μπλέντερ μπισκότα πτι- μπέρ
50 γρ Κακάο
750 γρ Κουβερτούρα
3 κ.σ. λάδι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
βάλτε μια κατσαρόλα το γάλα και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Σε ένα άλλο μπολ, βάλτε τη ζάχαρη και το κακάο και μετά ρίξτε τα αλεσμένα μπισκότα και τα καρύδια και ανακατέψτε. Ρίξτε μέσα το γάλα και ζυμώστε μέχρι να γίνει ένα μείγμα που να πλάθεται. Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε λίγο κονιάκ ή όποιο άλλο ποτό θέλετε! Του πάει πολύ! Πλάστε σε μικρά ρολά και τυλίξτε τα σε διαφανή μεμβράνη. Αφήστε τα στο ψυγείο μέχρι να σφίξουν.
Λιώνστε σε μπεν – μαρί την κουβερτούρα με λίγο λάδι.
Κόψτε το ρολό σε κομμάτια, όχι πολύ λεπτά και βουτήξτε ένα ένα κομμάτι στην κουβερτούρα. Βγάλτε τα ένα ένα και αφήστε τα πάνω σε λαδόκολλα ή σε αλουμινόχαρτο στο ψυγείο να κρυώσουν. Τόσο απλά!
newslight

Γλυκάκι χωρίς ψήσιμο!!



Είναι εύκολο, νόστιμο και δεν χρειάζεται ψήσιμο!

Υλικά:
185γραμμ. βούτυρο
100γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
2 φλιτζάνια του τσαγιού (250γρ.) τριμμένα μπισκότα digestive
1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη καρύδα
2/3 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα καρύδια
60γραμμ. βούτυρο

Βανίλια
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας κάσταρντ σκόνη
¼ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
125γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
30γραμμ. βούτυρο

Εκτέλεση:
Βουτυρώστε ένα ρηχό ταψί 19Χ29 εκατοστά.
Λειώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπαιν-μαρί. Αφήστε το 5 λεπτά να κρυώσει λίγο, ρίξτε το χτυπημένο αβγό και ανακατέψτε το.
Βάλτε σε ένα μπολ τα θρυμματισμένα μπισκότα, τη καρύδα, τα καρύδια, προσθέστε το μίγμα της λειωμένης σοκολάτας και ανακατέψτε τα καλά.
Απλώστε το μείγμα στο ταψί και πατήστε το με ένα κουτάλι για να κολλήσει καλά.
Βάλτε το ταψί για λίγο στο ψυγείο.
Χτυπήστε με το μιξεράκι χειρός το βούτυρο με τη βανίλια και προσθέστε λίγο-λίγο, τη ζάχαρη, τη κάσταρντ και το γάλα.
Βγάλτε το ταψί από το ψυγείο και απλώστε επάνω στη βάση με τα μπισκότα τη κρέμα.
Λειώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν-μαρί και περιχύστε τη κρέμα. Βάλτε πάλι το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει και να δέσει και μετά κόψτε το.
newslight.kamikaze.gr

Πηλιορείτικη πρασόπιτα!



Από τις καλύτερες παραδοσιακές συνταγές, νόστιμη και σχετικά εύκολη !!!!!

Υλικά:

Για την γέμιση:

3 πράσα μεγάλα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 καρότα
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 κρεμμύδι ξερό
½ ματσάκι μαϊντανό
2 αυγά
200 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη ζύμη:

1 κιλό αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ξύδι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

1. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κομμάτια. Στο τηγάνι βάζουμε το λάδι και το βούτυρο να ζεσταθούν. Ρίχνουμε μέσα πρώτα το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

2. Έπειτα τα ρίχνουμε μέσα σε μία λεκάνη και τρίβουμε από πάνω και το μαϊντανό. Βάζουμε το τυρί, τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε 15-20 λεπτά να δέσει.

3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα φύλλα ζύμης. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκανίτσα. Κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε πολύ καλά ώστε να γίνει μία εύπλαστη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για μισή ωρίτσα. Έπειτα τη χωρίζουμε σε 6-7 μπάλες που τις καλύπτουμε με μία νωπή πετσέτα. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βάζουμε πάνω μία μπαλίτσα. Την πιέζουμε με τις άκρες του χεριού μας να γίνει σαν πιτούλα και στη συνέχεια με τον πλάστη ξεκινάμε το άνοιγμα μέχρι να σχηματιστεί ένα μεγάλο λεπτό φύλλο. Το λαδώνουμε, διπλώνουμε ένα σημείο στην άκρη και στρώνουμε κατά μήκος τη γέμιση. Διπλώνουμε στις άκρες και τυλίγουμε σε ένα ρολό. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Τα λαδώνουμε και τα χαράσσουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε περίπου 45’ στους 180 μέχρι να ροδίσει.
govastileto.gr

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Μηλόπιτα αναποδογυριστή!



Μια μηλόπιτα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν μάλιστα δεκάδες διαφορετικές εκδοχές, σκεπαστή, ανοιχτή, με φύλλο, με σταφίδες, με καραμέλα, τριφτή, με κανέλα και άλλες πολλές.
Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο γλυκό και πάρα πολύ υγιεινό, ιδανικό για σνακ ή ακόμα και για το πρωινό. Φτιάχνεται εύκολα και με λίγα υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή και αν θα τη θέλατε πιο γλυκιά προσθέστε 50γρ ζάχαρη στα μήλα και 50γρ ζάχαρη στη ζύμη.

Υλικά

4 μήλα
100γρ μέλι
350γρ σταφίδες
150ml σπορέλαιο
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100ml χυμός πορτοκάλι
3κγ Baking Powder
2κγ κανέλα
1 βανίλια

Τρόπος παρασκευής
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε 250ml ζεστό νερό για μισή ώρα και μετά τις χτυπάμε στο Multi-mayo της Kenwood μέχρι να λιώσουν τελείως.
Περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι και πετάμε το φλοιό και τυχόν κοτσάνια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
 Διπλώνουμε αρκετές φορές ένα φύλλο λαδόκολλας, μετράμε την ακτίνα μιας φόρμας κεικ με αποσπώμενο πάτο και κόβουμε τη λαδόκολλα με ψαλίδι. Έτσι έχουμε ένα στρογγυλό φύλο και το στρώνουμε στη φόρμα για να μη κολλήσουν τα μήλα στο ψήσιμο.Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες και τα μαγειρεύουμε σε τηγάνι για 8 -10 λεπτά μαζί με το μέλι και τη μισή κανέλα. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το K-mix της Kenwood το πολτό σταφίδας με το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μας.Προσθέτουμε το αλεύρι, τη κανέλα, το Baking Powder, τη βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο μέχρι να δέσει μια σφιχτή ζύμη.Στρώνουμε στη φόρμα τα μαγειρεμένα μήλα σε ομόκεντρους κύκλους, προσθέτουμε τη ζύμη και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και αναποδογυρίζουμε σε ένα δίσκο σερβιρίσματος.
mothersblog

Σαραγλί!!!

ΣΑΡΑΓΛΙ ΤΗΣ ΕΦΗΣ!! "Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 φλ. ηλιέλαιο
1 φλ. καρύδια τριμμένα
1/2 φλ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
3 φρυγανιές τριμμένες

Για το σιρόπι:
1 μισυ φλ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
1/2 φλ. μέλι
1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση
Απλώνουμε το φύλλο, λαδώνουμε ελαφρσ και παςπαλίζουμε με τη γέμιση κατά μήκος το φύλλο. Βάζουμε μια βελόνα πλεξίματος και τυλίγουμε το φύλλο. Τραβάμε το φύλλο να σουρώσει και το βγάζουμε από τη βελόνα.
Το βάζουμε στο ταψάκι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Λαδώνουμε το σαραγλί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και πασπαλίζουμε με καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης.
"Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 φλ. ηλιέλαιο
1 φλ. καρύδια τριμμένα
1/2 φλ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
3 φρυγανιές τριμμένες

Για το σιρόπι:
1 μισυ φλ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
1/2 φλ. μέλι
1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση
Απλώνουμε το φύλλο, λαδώνουμε ελαφρσ και παςπαλίζουμε με τη γέμιση κατά μήκος το φύλλο. Βάζουμε μια βελόνα πλεξίματος και τυλίγουμε το φύλλο. Τραβάμε το φύλλο να σουρώσει και το βγάζουμε από τη βελόνα.
Το βάζουμε στο ταψάκι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Λαδώνουμε το σαραγλί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και πασπαλίζουμε με καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης.

Καλή επιτυχία!!!"

Εφη Καρεκλά

Ενα απίθανο κέικ με Σοκολάτα και Μπανάνες!!


 Yλικά

 200 γρ. μπανάνες (καθαρισμένες) + 1 - 2 ακόμη για το γαρνίρισμα

120 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
100 γρ. ηλιέλαιο
100 γρ. κουβερτούρα + 100 γρ. για το γαρνίρισμα
2 αυγά
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
4 κουτ. σούπας κακάο
1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
200 γρ. ζάχαρη βούτυρο για τη φόρμα
λίγος χυμός λεμονιού, για τις μπανάνες

Μερίδες 6 - 8

Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο περίπου 40΄

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα για κέικ και την αφήνουμε στην άκρη. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γάλα, το ηλιέλαιο, τη λιωμένη σοκολάτα και τα αυγά. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να γίνει το μείγμα μας σοκολατένιο. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε τα κοσκινισμένα υλικά ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Γαρνίρουμε με τα τρίμματα σοκολάτας και ροδέλες από τις μπανάνες, τις οποίες έχουμε ραντίσει με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. 
Γλάσσο

180 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια

2 φλιτζανάκι του καφέ νερό

2 κ.σ. κονιάκ

3 κ.σ. ζάχαρη 35 γρ

2 κ.σ. βούτυρο κομμένο σε κύβους

5 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35% 65 γ

1 κρυσταλλική βανίλια (βανιλίνη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι (γαλατιέρα) βάζουμε την κρέμα, το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο, το κονιάκ, τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται για μια μέρα εκτός ψυγείου. Αν μπει στο ψυγείο, χάνει τη γυαλάδα της και σταδιακά σφίγγει.

Τηγανόψωμα ή τυροπιτάρια!!!

Τηγανόψωμο… παραδοσιακά απλό! Μια απόλαυση μπουκιά και συγχώριο !!!

Όπως και να το πει κανείς…τηγανόψωμο, τυρόψωμο ή τυροπιτάρι…το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το “ταπεινό» ψωμο-τύρι εν τη ενώσει του!

Υλικά

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξερή μαγιά

2 κ.σ. ξύδι

2 κ.σ. λάδι

1 ½ κούπα χλιαρό νερό

Αλάτι

½ κιλό φέτα σε τρίμματα

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε στο μίξερ –ή πολύ καλά με τα χέρια- τα πρώτα 6 υλικά, ώσπου να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα τοιχώματα του κάδου. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε εκτός ψυγείου για 20 λεπτά.

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης, στο μέγεθος που επιθυμούμε και σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με πλάστη το φυλλαράκι μας. Όχι όμως πολύ λεπτό, για να μην ξεχειλίσει το τυράκι κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.

Πασπαλίζουμε με φέτα, φέρνουμε τις άκρες του στο κέντρο και ξαναπερνάμε με τον πλάστη μια φορά, ώστε να ισιώσει η επιφάνειά του.

Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, λίγα λεπτά έως ότου ροδίσουν και οι δυο πλευρές.
olasimera

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Αρακάς με αγκινάρες!!

Υλικά
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
3/4 της κούπας ελαιόλαδο
1 κιλό αρακά [εδώ χρησιμοποίησα φρέσκο]
3 με 4 αγκινάρες [εδώ φρέσκες]
λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας κορν φλάουερ
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια ελαφρώς με το λάδάκι .
Προσθέτουμε τον αρακά και τις αγκινάρες κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά αριστερά να μην διαλυθούν με ανακάτεμα και αφήνουμε λίγα λεπτά να σοταριστούν σβήνουμε με χυμό λεμονιού και προσθέτουμε και 1/2 ποτήρι νερού νερό χλιαρό .
Αμέσως προσθέτουμε και το αλατοπίπερο με τον άνηθο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και ο αρακάς και να πιούν όλο το νερό τους .
Στο τέλος προσθέτουμς το κορν φλάουερ αφού πρ'ωτα το έχουμε διαλύσει  σε λίγο
χλιαρό νερό.Κουνάμε την κατσαρόλα πέρα δώθε κι έτοιμο για σερβίρισμα!!! Καλή όρεξη!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ακανές( γλυκό Σερρών)



Υλικά:

    1 ποτήρι νερού βούτυρο κατσικίσιο
    1 ποτήρι νερού νισεστέ
    2 ποτήρια νερού ζάχαρη
    1 φλυτζ. τσαγιού αμύγδαλα κοπανισμένα
    2 ½ ποτήρια νερού νερό
    1 κουταλιά της σούπας λεμόνι


  Εκτέλεση:

    Ζεματάμε και ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα και τα βάζουμε στον ήλιο να στεγνώσουν. Τα χτυπάμε στο γουδί και στο τέλος πρέπει να έχουμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού από κοπανισμένο αμύγδαλο.
    Από το βούτυρο αφαιρούμε 3 κουταλιές με τις οποίες καβουρντίζουμε τα κοπανισμένα αμύγδαλα. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο, την ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό και το βράζουμε.
    Στο μεταξύ, με το μισό ποτήρι νερό διαλύουμε το νισεστέ καλά. Μόλις βράσει το μείγμα της κατσαρόλας, αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το νισεστέ, τα αμύγδαλα, το λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει καλά.
    Το αφήνουμε να κρυώσει, τα χωρίζουμε σε μπαλάκια και τα πλάθουμε σαν λουκουμάκια. Όταν τελειώσει όλο, ρίχνουμε άχνη.Καλή επιτυχία!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ









Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Πρασοσπανακόπιτα!!



 Υλικά

 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο 
1 φλ. ελαιόλαδο
 ½ κιλό πράσα (μέτρια σε μέγεθος και τρυφερά) ζεματισμένα από τον βραστήρα 1 κιλό σπανάκι ζεματισμένο από τον βραστήρα και καλά σταγγισμένο 
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια αλάτι πιπέρι αν έχει πολλά υγρά θα βάλουμε λίγο φρυγανιά ή ρυζάκι.και αν την κάνουμε αρτύσιμη 300 γρ. τυρί.
Εκτέλεση
Κόβουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες και ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια τα ζεματάμε και τ'αφήνουμε α σταγγίσουν καλά. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούνΚαι βάζουμε και το σπανάκι για λίγο να πιει΄τα υγρά του. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και αν βάλουμε το ρυζάκι το ρίχνουμε να σωταριστεί λίγο και σβήνουμε την φωτιά. Αφού κρυώσει η γέμιση και προσθέτουμε το τυρί και 2 αυγά ,.
Αλείφουμε ένα ταψί 35 εκατοστών με ελαιόλαδο. Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο, κόβουμε κάθε φύλλο στη μέση, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Σκορπάμε λίγη γέμιση, κατά μήκος των φύλλων. Τα τυλίγουμε σε ρολό, στρίβουμε σε κιχί και τα τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ρολά, μεγαλώνοντας κάθε φορά τον κύκλο μέχρι στο τέλος να έχουμε ένα μεγάλο κιχί στο ταψί. Αλείφουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια και τη ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 C, κατά προτίμηση στις αντιστάσεις. Τα τελευταία 20' ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση. είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από το ταψί και είναι ρόδινο και τραγανό ολόγυρα.

Χαλβαδάκια με σιμιγδάλι!



το σιρόπι:

4 1/2 κούπες νερό
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1 ξύλο κανέλλας
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1/4 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλο

Για το μείγμα με το σιμιγδάλι:

2/3 κούπας σπορέλαιο
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
Καρύδια και κανέλλα για το πασπάλισμα

Πώς το κάνουμε:

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μεγάλη κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά 5-7 λεπτά.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και το καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
Όσο πιο πολύ το καβουρντίσουμε τόσο πιο νόστιμος γίνεται ο χαλβάς, αλλά φυσικά και τόσο πιο βαρύς.
Όταν πάρει το χρώμα που θέλετε, αδειάστε με προσοχή μέσα στην κατσαρόλα το σιρόπι που έχετε έτοιμο και έχει κρυώσει λίγο (προσοχή γιατί μπορεί να πιτσιλίσει και να καείτε).
Ανακατεύετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να ξεκολλάει το μείγμα απο τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αδειάστε σε φόρμα και αφήστε λίγο να κρυώσει.
Αναποδογυρίστε σε πιατέλα και πασπαλίστε με καρύδια και κανέλλα ή ότι άλλο θέλετε.
Argiro Porpatoneli