Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Τέλειο σπιτικό ψωμάκι!!!














ΥΛΙΚΑ
2 φακελακια ξηρη μαγια
1 1\2 κιλου αλευρι
1 κ γ αλατι
νερο χλιαρο περιπου 2 ποτηρια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
βαζουμε την μαγια σ ενα μπολ και ριχνουμε νερο χλιαρο περιπου μισο ποτηρι και λιγο αλευρι 3 κ σουπας κ το γυρναμε με το χερι να γινει σαν χυλος κ μετα προσθετουμε το αλατι νερο αλευρι ωσπου να παρει το εναμιση πακετο ..και ζυμωνουμε συνεχεια πολυ καλα στο ταψακι βαζουμε λιγο αλευρι στη βαση του και αφου εχουμε τελειωσει το ζυμωμα αλοιφουμε τις παλαμες μας με λιγο λαδι η βουτυρο και περιστρεφουμε το καρβελακι στα χερια μας να παει παντου το βαζουμε στο ταψακι και το ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο 180 βαθμους !! εγινε τελειο το βλεπετε και πολυ νοστιμο!!!!

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

MMMMMM!!!! σπανακοπιτα!!!!!

























ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!! ΝΟΣΤΙΜΗ ,ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΦΥΛΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ...ΜΕΣ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ!!!ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΝΥΚΟΚΥΡΕΣ!!!ΑΞΙΖΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλο σπανακι
4 πρασα
6-7 κρεμυδακια
1 ματσακι ανηθο
3 αβγα
250 γρ.περιπου φετα
αλατοπιπερο
λιγο λαδακι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
καθαριζουμε πλενουμε καλα το σπανακι
κοβουμε ολα τα ζαρζαβατικα σε ροδελιτσες αφου τα καθαρισουμε και τα πλυνουμε πολυ σχολαστικα
στιβουμε καλα το σπανακι ,το βαζουμε σε ενα μπολ ,προσθετουμε ολα τα υλικα κρεμμυδακια,πρασο.ανηθο.αλατι .πιπερι.λιγο -λιγο λαδακι και ανακατευουμε ,οχι ακομα την φετα,τωρα θα σας πω για το φυλλο.
ΥΛΙΚΑ
εβαλα σ ενα μπολ 2 ποτηρια αλευρι εκανα μια λακουβιτσα στην μεση και εβαλα 2 κ σ λαδι
,ελαχιστο αλατι,1κσ ξυδι και εχω χλιαρο νερο κοντα μου κ ριχνω κ ζυμωνω να γινει η ζυμη ελαστικη ,μετα την αφηνω λιγο κανενα τεταρτο να ξεκουραστει που λενε και ριχνω σε μια καθαρη επιφανεια αλευρι την χωριζω σε 3 μπαλακια αν θελετε να βαλετε κι ενα ενδιαμεσω φυλλο ,η σε 2 αν θελετε μονο απο πανω κι απο κατω,ανοιγω το φυλο με τον πλαστη να γινει πολυ λεπτο το στρωνω στο ταψι αφου το εχω λαδωσει σ ολη την επιφανεια και ,ριχνω το υλικο με το σπανακι ,να καλυφθει ολη η επιφανεια κ ριξτε απο πανω με το χερι εδω κι εκει φετα , να μας μεινει ομως κ για την δευτερη στρωση[,αν δεν βαλετε ενδιαμεσα φυλο τοτε βαλτε το ολο το σπανακι ],λοιπον αφου εχω καλυψει ολη την επιφανεια ανοιγω κ το δευτερο φυλο το στρωνω και βαζω το υπολοιπο σπανακι και την υπολοιπη φετα ,πλαθω ..[ουφ κουραση]και το τριτο φυλο και σκεπαζω ,στριβω καλα τις ακρες,και με το χερι βαζω σ ολη την επιφανεια λαδι την κοβω σε κομματια [δεν τα χωριζω απλα χαρασω]και ψηνω σε προθερμασμενο φουρνο 180 β .τωρα η ωρα εξαρταται απο το φουρνο,θα το δειτε να ροδισει η επιφανεια !! καλη επιτυχια ..πολυ χρονοβορο φαγητο ..αξιζει αν εχετε την διαθεση !!!

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Τυρόπιτα πολύ εύκολη καί νόστιμη!!!!







ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΟΥΛΑ!!
ΥΛΙΚΑ
1 πακετο ζυμη σφολιατα
1 τεταρτο κεφαλογραβιερα αμφιλοχιας
1 τεταρτο γκουντα
1 τεταρτο φετα[ ολα τα εχουμε τριμμενα ]
3 -4 αβγα
2 ποτηρια γαλα παστεριωμενο να εχετε κοντα κι οσο παρει βαζετε ..
πιπερι
αν τα τυρια δεν ειναι αλμυρα ελαχιστο αλατι
λιγο γαλα εβαπορε
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
1 1\2 κουταλια γεματη σουπας βουτυρο καλο
4 κουτ σουπας κοφτες αλευρι
και τα παραπανω αβγα που σας ειπα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τριβετε απο το χοντρο μερος του τριφτη ολα τα τυρια να ειναι ετοιμα [μπορειτε να βαλετε οτι τυρια σας εχουν απομεινει στο ψυγειο] αναβετε το φουρνο στους 180
βαζετε λαδι σε ολη την επιφανεια του ταψιου και στρωνετε το ενα φυλο σφολιατας,με το χερι ανοιξτε το λιγο να πιασει ολη την βαση του ταψιου κ να γυρισει λιγο προς τα πανω για να μπει η γεμιση,εκτος αν χρησιμοποιησετε μικρο ταψακι [εγω εβαλα λιγο μεγαλο κ την ανοιξα]
τωρα βαλτε σε μια κατσαρολα το βουτυρο χαμηλη θερμοκρασια ,μολις λιωσει προσθεστε το αλευρι ανακατεψτε καλα κ γρηγορα και προσθεστε το γαλα τοσο οσο να γινει μια ψευτομπεσαμελ αραιη ,περιπου 1 ποτηρι νερου κ κατι λιγο παραπανω ,εχετε χτυπησει σ ενα μπωλ τα αυγα τα προσθετετε  μεσα κ ολα τα  τυρια ,ανακατευετε  βαλτε κ το πιπερακι κι ετοιμη να την στρωσετε στο ταψι πανω απο την σφολιατα ,ισιωστε να ειναι ομοιομορφη και σκεπαστε με το αλλο φυλλο,που θα πρεπει να σκεπαζει ολη την επιφανεια κ να γυρισουν κ οι ακρες τυλιχτες  να μην χυθει η γεμιση κατα το ψησιμο .ριχνουμε λιγο γαλα εβαπορε η απο το απλο παστεριωμενο ,και με το χερι ''χαιδεψτε'' ολη την επιφανεια,ψηστε και παρακολουθειτε να παρει χρωμα κ να ψηθει απο κατω ...καλη επιτυχια!! ειναι πολυ ευκολη κ πολυ νοστιμη!! ειναι μια γρηγορη λυση !!

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

καταπληκτικο ραβανι με σως σοκολα!!!

















ενα πολυ ωραιο ,κι ευκολο γλυκο!!
ΥΛΙΚΑ
1 κουτι ραβανι γιωτης
1 φακελακι κουβερτουρα γιωτης σε νιφαδες
6 αυγα
1 κουπα γαλα
200 γρ βουτυρο η μαργαρινη
2 κουπες ζαχαρη
1 κουπα κρεμα γαλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
προθερμαινετε το φουρνο στους 180 βαθμους βαζετε  στο μπολ του μιξερ τη ζαχαρη ,τ αβγα,κ το βουτυρο κ χτυπατε το μιγμα στη δυνατη ταχυτητα για 5 λεπτα κατεβαζετε την ταχυτητα κ προσθετετε το μιγμα των δυο φακελλων [μιγμα για ραβανι γιωτης] και το γαλα.συνεχιζετε το χτυπημα  για λιγο .αδειαζετε το μιγμα σε βουτυρωμενο ταψι κ ψηνετε για 1 ωρα κ 15 λεπτα  περιπου αφηνετε το ραβανι να κρυωσει πριν προσθεσετε το σιροπι οταν κρυωσει το κοβετε σε ρομβους,η τετραγωνα κομματια,
ΣΙΡΟΠΙ
βραζετε 2 κουπες νερο κ προσθετετε το περιεχομενο των 4 φακελων με το σιροπι  ανακατευετε να διαλυθει καλα ,το βγαζετε απο την φωτια κ περιχυνετε ομοιομορφα το γλυκισμα με το καυτο σιροπι κ αφηνετε μεχρι  να απορροφηθει
ΓΛΑΣΟ
στη συνεχεια βαζετε την κρεμα γαλακτος σε ενα κατσαρολακι  την ζεσταινετε κ προσθετετε τις νιφαδες  κουβερτουρας  ανακατευετε μεχρι να λιωσουν και περιχυνετε μ αυτο το γλασο το ραβανι!!!