Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Μακαρόνια με σάλτσα τόνου !!








Mακαρόνια με σάλτσα τόνου !!


 

Μερίδες: 4
Xρόνος: 20' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


 1 πακέτο μακαρόνια  Νο 6 η.σπαγγετίνη
μισό βούτυρο -μισό λάδι
Σάλτσα
2 τόνους rio mare σε λάδι τον στραγγίζουμε  [ ανάλογα τα άτομα  γίνετε και με ένα  τόνο ]
1 κρεμύδι ψιλοκομμένο
λάδι
μαιντανό
αλάτι -πιπέρι-ζάχαρη
1 φλυτζανάκι του καφέ κρασί
1 κουταλιά σούπας πελτέ
τυρί τριμμένο [κατά προτίμηση ]




 Βράζουμε τα μακαρόνια ,τα στραγγίζουμε,βάζουμε στην κατσαρόλα μισό λάδι,μισό βούτυρο να κάψει και τα ρίχνουμε μέσα ,ανακατεύουμε καλά.
Σάλτσα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 5 κουταλιές λάδι μαζί και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε να μαραθεί, προσθέτουμε και τον τόνο αφού τον στραγγίξουμε εντελώς από το λάδι  [πιέστε τον ανοίγοντας ελάχιστα το καπάκι και φεύγει εντελώς το λάδι ] πατήστε τον με μία ξύλινη σπάτουλα να γίνει σπυρωτός ,σβήνουμε με ένα φλυτζανάκι του καφέ κρασί.
Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πελτέ  αραιωμένη σε ένα ποτήρι μεγάλο νερό .προσθέτουμε και αλάτι,πιπέρι,ζάχαρη και αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να μαγειρευτεί.
5 λεπτά πρίν το κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαιντανό .

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Γλυκό σταφύλι με χυμό πορτοκαλιού!!
















 

Μερίδες: 20
Xρόνος: 80' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη





  • σταφύλι (οι αναλογίες ζάχαρης - σταφυλιού περιγράφονται στην εκτέλεση)
  • ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1 ποτήρι χυμό φρέσκο πορτοκάλι 
  • 4 σταγόνες χυμό λεμονιού
Αφαιρούμε  το σταφύλι από τα τσαμπιά, το βάζουμε σε σουρωτήρι και το πλένουμε πολύ καλά. Μετρώντας σε ποτήρι του νερού, το βάζουμε σε κατσαρόλα και βάζουμε και την ανάλογη ζάχαρη π.χ. 5 ποτήρια σταφύλι - 5  ζάχαρη. Ρίχνουμε και το χυμό πορτοκαλιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να ενωθούν οι χυμοί πορτοκαλιού και σταφυλιού για ένα βράδυ.



Το πρωί το βάζουμε σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζουμε και το αφήνουμε συνέχεια σε μέτρια θερμοκρασία να δέσει. Ενα λεπτό πρίν το αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε την βανίλια και τις 4 σταγόνες λεμόνι  και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στα βάζα μας, κλείνοντας καλάτα καπάκια τους.





Tυροπιτάκια με σφολιάτα, φέτα & ανθότυρο.


 




  • έτοιμη ζύμη σφολιάτας, κομμένη σε μισοφέγγαρα με την βοήθεια ενός ποτηριού
  • 400 γραμ.φέτα 
  • 200 γραμ.ανθότυρο 
  • 2 αυγά 





Βάζουμε στο μούλτι, την φέτα, το ανθότυρο και τα αυγά και τα χτυπάμε να γίνουν αλοιφή. Αν θέλετε προσθέστε ελάχιστο αλάτι αν δεν είναι πολύ αλμυρή η φέτα.

Απλώνουμε τη σφολιάτα σε μία επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός ποτηριού, την κόβουμε σε στρογυλά κομμάτια, βάζουμε γέμιση και κλείνουμε  μισοφέγγαρο και στη συνέχεια το παιρνάμε  στις άκρες με το ροδάκι για σχέδιο και για να κλείσουν καλά.

Γίνονται αμέσως τηγανιτά, αλλά γίνονται και ψητά στους 180 βαθμούς. Είναι πολύ ωραία και πανεύκολα!



Μελιτζάνες με κρέας φανταστική γεύση!!











Μελιτζάνες με κρέας


 

Μερίδες: 6
Xρόνος: 60' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρά κομματάκια
12 μελιτζάνες τσακώνικες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
2 ντομάτες φρέσκες ώριμες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο τόσο όσο να γεμίσει η επιφάνεια της κατσαρόλας
1/2 ποτήρι κρασί




 Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι το κρέας  [αφού πρώτα το πλύνουμε και το σκουπίσουμε καλά ],το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε αρκετά ,σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες  το πελτέ και  το αλατοπίπερο
ανακατεύουμε και προσθέτουμε και 3 ποτήρια ζεστό νερό .
χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια θερμοκρασία ,αν σωθεί το νερό προσθέτουμε μόνο ζεστό μα μην μας σφίξει το κρέας .
Οσο μαγειρεύετε το κρέας ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες ,τις πλένουμε και τις κόβουμε στην μέση και τις χωρίζουμε στα δύο πάλι στην μέση [δείτε φωτογραφία] τις αλατίζουμε σε ένα σουρωτήρι και βάζουμε μπόλικο λάδι και τις τηγανίζουμε ελαφρά σε μέτρια θερμοκρασία να μην αρπάξουν .Δοκ.ιμασα και στο φούρνο αλλά δεν γίνετε νόστιμο τόσο πολύ .
Οταν έχει γίνει το κρέας [δοκιμάστε το ] προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι πάντα ζεστό και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τις μελιτζάνες χωρίς να ανακατέψουμε μόνο κουνάμε την κατσαρόλα .Μαγειρεύουμε για ένα τέταρτο και είναι έτοιμο και πολύ πολύ ωραίο !! Καλή όρεξη

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Σοκολατάκια με δαμάσκηνο και καρύδι.






  • Υλικά

    δαμάσκηνα ξερά
    300 γραμ. κουβερτούρα
    καρύδια
    2 κουτ.σούπας σπορέλαιο
    χαρτάκια γιά να τα τυλίξουμε
    λαδοκόλλα να τα ακουμπήσουμε επάνω
  • Εκτέλεση




    Παίρνουμε τα δαμάσκηνα και βάζουμε από ένα κομμάτι καρύδι ,βάζουμε σε μιά κατσαρολίτσα την κουβερτούρα με το σπορέλαιο να λιώσει και την αφήνουμε να κρυώσει να είναι χλιαρή ,ρίχνουμε μέσα το δαμάσκηνο και με ένα κόλπο που μου είπανε στραβώνουμε ένα πιρούνι να μείνουν τα 2 ακριανά ίσια ,η με ενα μαχαιράκι τα βγάζουμε με προσοχή και τα ακουμπάμε πάνω σε λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν ,μετά έχουμε χαρτάκια και τα τυλίγουμε .Είναι πολύ ωραία και εύκολα ,τα έφτιαξα έχθες στην γιορτή της μαμάς μου και γίνανε ανάρπαστα!!










Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Μουσακάς..!!










Μουσακάς με μελιτζάνες!



 

Μερίδες: 10
Θερμίδες: 780 /μερίδα    |    
Bαθμός δυσκολίας: Μέτρια


 6 μελιτζάνες φλάσκες
πατάτες τόσες όσες η επιφάνεια του ταψιού
500 γραμ.κιμά
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μαιντανός ψιλοκομμένος
1/2 ποτήρι κρασί
1 κουταλιά  σούπας πελτέ
2 ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη ,η πουμαρό συμπυκνωμένο 1 φλυτζάνι τσαγιού
αλάτι-πιπέρι
1 φλυτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
8 κουταλιές σούπας  καλό βούτυρο
9 κουταλιές σούπας αλεύρι [ ισως και παραπάνω ]
2 κρόκους αβγών
γάλα φρέσκο  [έχετε κοντά σας 2 λίτρα ]
1 φλυτζάνι κεφαλοτύρι
1 /4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι







  Καθαρίζουμε τις πατάτες σε στρογγυλές φέτες και τις τηγανίζουμε σε σχετικά λεπτές φέτες και τις στρώνουμε στο ταψί πασπαλίζοντας με λίγο τυρί.
Καθαρίζουμε και τις μελιτζάνες κόβωντας καθέτως το φλούδι να γίνουν σαν ριγέ για να είναι πιο ελαφρύς ο μουσακάς μας τις κόβουμε και σε σχετικά κι αυτές λεπτές φέτες  και τις αραδειάζουμε σε ένα ταψί .
Ρίχνουμε αρκετό λαδάκι λίγο αλάτι τις ανακατεύουμε και τις βάζουμε στο προθερμασμενο φούρνο 180 βαθμούς να ψηθούν ..[μπορούμε και να τις τηγανίσουμε αλλά εγώ πάντα τις ψήνω και γιά ευκολία,και για λιγότερο λάδι που τραβάνε].
Βάζουμε τις μελιτζάνες μόλις ψηθούν  πάνω από τις πατάτες  ομοιόμορφα και ξαναπασπαλίζουμε με τυρί .
Τον κιμά τον ετοιμάζω με δικό μου μοναδικό τρόπο.
Βάζουμε το κιμά μέσα στην κατσαρόλα και ρίχνουμε  2 ποτήρια του νερού νερό ,με το χέρι τον ζυμώνουμε  να  διαλυθεί  και τον βάζουμε  στην φωτιά μόλις αρχίζει να βράζει  μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε  και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο .
Οταν κοντεύει να τελειώσει το νερό προσθέτουμε  το λάδι ,το χυμό ,η , ντομάτες ψιλοτριμμένες  , [οτι  θέλετε από τα δύο ] τον πελτέ, το αλατοπίπερο,και το κρασί .
Αφήνουμε να βράσει και να μείνει ο κιμάς με ελάχιστη σαλτσούλα  ,λίγο πρίν το τέλος προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαιντανό .
Τον στρώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΚΡΕΜΑ
Βαζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και χωρίς να κάψει προσθέτουμε το αλεύρι ,τόσο όσο να γίνει μία μάζα που θα μαζευτεί στο σύρμα μας   [χρησιμοποιώ τον αυγοδάρτη] τότε με μία κοφτή κίνηση προσθέτουμε το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα γρήγορα προσθέστε  γάλα λίγο λίγο [το πρώτο λίτρο ρίξτε το αμέσως ανακατεύετε και μόλις αρχίζει να πήζει προσθέστε σιγά σιγά λίγο λίγο γάλα  ανακατεύοντας τόσο όσο να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα και ανακατεύετε μέχρι να δέσει  η κρέμα ,προτιμήστε μέτρια φωτιά,και να ανακετεύετε συνέχεια,
Προσθέστε έναν έναν και τους κρόκους ανακατεύοντας και το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί.
Αν την θεωρείτε πηχτή αραιώστε προσθέτοντας γάλα και ανακατεύοντας ,μην την αφήσετε λεπτό χωρίς ανακάτεμα θα σβωλιάσει.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τις μελιτζάνες πασπαλίζουμε αφου την στρώσουμε ομοιόμορφα με λίγο τυρί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά !! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Κολοκυθάκια και μελιτζάνες μπριάμ !Καθημερινό ωραίο φαγάκι !!







 

Μερίδες: 6
Xρόνος: 55' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη
 1/2 κιλό πατάτες
1/2 κιλό κολοκυθάκια
1/2 κιλό μελιτζάνες
2 μέτριες ντομάτες τριμμένες η ,ψιλοκομμένες
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μισοφέγγαρα φετάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο σε φετάκια
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 ματάσι μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ αραιωμένη σε ένα ποτήρι του νερού νερό .
 Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά,τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε φετάκια ,η σε ροδέλες .
Τοποθετούμε τα κομμένα λαχανικά μέσα στο ταψί ,ρίχνουμε τα κρεμμύδια ,το σκόρδο,και ανακατεύουμε .Προσθέτουμε και τις ντομάτες ,αλάτι,πιπέρι ,μαιντανό και ελαιόλαδο ,ανακατεύουμε καλά .Προσθέτουμε και το ποτήρι το νερό με την μία κουταλιά πελτέ ,ανακατεύουμε  και αν θέλουμε  προαιρετικά πασπαλίζουμε το φαγητό μας με λίγη φρυγανιά.
Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο  για 1 ώρα περίπου .Μποούμε να το ψήσουμε σε γάστρα  που σκεπάζει,αν δεν έχετε  σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και λίγο πρίν το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάστε να ροδοψηθεί.
Τρώγετε και ζεστό και κρύο!

Μπορούμε να προσθέσουμε κι ότι άλλο λαχανικό θέλουμε .π.χ. καρότα,πιπεριά ..κ,τ,λ.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Κεικ με γλάσο λεμονιού τέλεια γεύση !!





 

Μερίδες: 10
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


Για το κέικ
1 κούπα τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας   μπέικιν πάουντερ
5 αβγά μόνο τους κρόκους
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
5 ασπράδια μαρέγκα
ξύσμα από ένα λεμόνι

Για την κρέμα
4 κούπες τσαγιού  νερό
2 κούπες  τσαγιού  ζάχαρη
9 κοφτές κουταλιές σούπας κόρν φλάουρ
5 κουταλιές χυμό από  λεμόνι
ξύσμα από 1 λέμονι
1 κουτ.γλυκού  βούτυρο
1 κρόκος αβγού
για να δώσουμε χρώμα βάζουμε σαφράν [κρόκο Κοζάνης  ένα φακελάκι  μικρό η 4-5 ίνες ]






 Βάζουμε στο μίξερ ,η σε ένα μπόλ, [αν έχουμε μίξερ χειρός]  την ζάχαρη με τους κρόκους και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά.Εχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και ανακατέψει με το μπέκιν και το προσθέτουμε μέσα στο μίγμα των αβγών,χτυπάμε και τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και με πολύ απαλές κινήσεις το ενσωματώνουμε με το μίγμα.Βουτυρώνουμε  και αλευρώνουμε μία φόρμα ,η ένα ταψάκι,η  σε ότι σχήμα θέλουμε ,και αφού το τινάξουμε να φύγει το περιττό αλεύρι αδειάζουμε μέσα το μίγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς . να το δούμε να ροδίσει και  να σφίξει .Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΚΡΈΜΑ
Βάζουμε όλα τα υλικά, νερό,ζάχαρη ,κόρν φλάουρ,χυμό λεμονιού,ξύσμα,βούτυρο,κρόκο αβγού και σαφράν ,  μαζί σε μία κατσαρολίτσα  και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει καλά η κρέμα λεμονιού μας .Κόβουμε το κέικ μας που έχει κρυώσει στην μέση και βάζουμε κρέμα μέσα ,το σκεπάζουμε και ρίχνουμε κι από πάνω να σκεπαστεί όλο το γλυκό μας .Αν περισσέψει κρεμούλα τρώγετε παγωμένη  κι είναι πολύ ωραία.Διατηρείτε στο ψυγείο .
Αν το θέλετε αρκετά γλυκό  σε γεύση προσθέστε 1 -2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη .







Μπιφτέκια γεμιστά σχάρας στο γκρίλ,η στα κάρβουνα!


 

Μερίδες: 5
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 500 γραμ.κιμά μοσχαρίσιο
1 αβγό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλκομμ΄ενο
3 φέτες ψωμί μουλιασμένο
ελάχιστο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κάρι  [προαιρετικά]
κεφαλογραβιέρα σε μπαστουνάκια κομμένα ένα για κάθε μπιφτέκι
πιεριά πράσινη κομμένη σε μπαστουνάκια 




 Βαζουμε το κιμά σε ένα μπόλ και προσθέτουμε το αβγό ,το κρεμμύδι,το ψωμί,λίγο λάδι,και τον μαιντανό .προσθέτουμε αλατοπίπερο καικάρι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Τα πλάθουμε  κάπως πλατιά και τοποθετούμε στην μέση ένα μπαστουνάκι από κεφαλογραβιέρα ,κι ένα  μπαστουνάκι από πιπεριά.Ξαναζυμώνουμε τα μπιφτέκια έτσι ώστε να κλείσουν κα΄'α μέσα την γέμιση.
Αλείφουμε τα μπιφτέκια μέ λίγο λάδι και τα ψήνουμε σε καυτή σχάρα η στο γκρίλ .η στην ψηστιέρα,για να μην κολλήσουν ,η στα κάρβουνα ,μέχρι να ροδίσουν .
Σερβίρουμε ζεστά με συνοδευτικό πατάτες η ρύζι πιλάφι.

ΜΥΣΤΙΚΟ
Οταν πλάθουμε τα μπιφτέκια  βρέχουμε πού και πού τα χέρια μας  για να μην κολλάνε και να πλάθονται πιο εύκολα.