Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Περγαμόντο γλυκό κουταλιού τέλειο!!











 

Μερίδες: 20
Xρόνος: 80' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


 10 περγαμόντα
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 βανίλια [προαιρετικά]
λίγες σταγόνες λεμόνι 



  Υπάρχουν πολλοί τρόποι  σχετικά με την κατασκευή του περγαμόντου πολλοί  περίπλοκοι και άνευ ουσίας ,σας δίνω την πιό εύκολη και δοκιμασμένη ,μόλις το έφτιαξα !
Ξύνουμε στον τρίφτη ελαφρώς  το κάθε  περγαμόντα απ΄'έξω.
Με ένα μαχαιράκι τα κόβουμε πάνω και κάτω  δείτε φωτογραφία ,και μετά το βάζουμε  μέσα στην σάρκα του για να το χωρίσουμε σε φετούλες ,κάθε περγαμόντο θα το κανονίσουμε να βγάλει 3 κομμάτια .
Στρίβουμε σε ρολάκι τις φλούδες των περγαμόντων και τις στερεώνουμε με μία οδοντογλυφίδα .
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα αφού πρώτα βγάλουμε τις οδοντογλυφίδες ,τα σκεπάζουμε με νερό και από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει, σε 15 λεπτά αδειάζουμε τα περγαμόντα σε σουρωτήρι να φύγει το νερό ,ξαναβάζουμε νερό στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει τα τιοποθετούμε ξανά μέσα για 15 λεπτά,αυτό το κάνουμε σύνολο 4 φορές για να ξεπικρίσουν .
Ρίχνουμε την ζάχαρη μέσα τα περγαμόντα ,και το νερό και βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό.
Λίγο πρίν το τέλος ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμόνι ,κι αν μας αρέσει το άρωμα τις βανίλιας την προσθέτουμε μαζί με την ζάχαρη.
Οταν κρυώσει εντελώς το τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Από κάθε περγαμόντο κανονίζουμε να  βγάλουμε 3 φέτες ,στις 30 φέτες η αναλογία είναι 1 κιλό ζάχαρη .

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Λαχανόρυζο , πολύ νόστιμο !!!!






Λαχανόρυζο


 

Μερίδες: 5
Θερμίδες: 362 /μερίδα    |     Xρόνος: 35' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


6 MEΡΙΔΕΣ

  • 1 κιλό λάχανο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 κύβο σπιτικό κρέατος
  • 1 1\2 φλυτζάνι του καφέ ρύζι καρολίνα
  • 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας [προαιρετικά]
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια
  • ελάχιστο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό




Βγάζετε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Κόβετε το σκληρό κοτσάνι και το πετάτε, ξεχωρίζετε τα φύλλα και τα πλένετε πολύ καλά. Το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια, τρίβετε το κρεμμύδι στο τρίφτη και το βάζετε στην κατσαρόλα μαζί με το λάχανο. Προσθέτετε και 2 ποτήρια νερό μέσα στο οποίο θα έχετε λιώσει και τον κύβο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το βράζετε για 15 λεπτά περίπου.

Σε ένα ποτήρι νερό αραιώνετε τον πελτέ και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέστε το πιπέρι,τον βασιλικό  ανακατέψτε ελαφρά και βράστε για άλλα 5 λεπτά. Ρίχνετε και το ρύζι, ανακατεύετε ελαφρά και βράζετε σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά περίπου. 5 λεπτά πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέστε και το λάδι. Στο σερβίρισμα περιχύνετε με άφθονο χυμό λεμονιού.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Μπορείτε να μην βάλετε το πελτέ ντομάτας και να κάνετε το φαγητό αυγολέμονο. 5 λεπτά πριν το κατεβάσετε από την φωτιά, χτυπάτε 1 αβγό, ρίχνετε και τον χυμό λεμονιών ανακατεύοντας συνέχεια και αδειάζετε το μίγμα στην κατσαρόλα. Την κουνάτε πέρα -δώθε να πάει παντού το αυγολέμονο και το κατεβάζετε από την φωτιά.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Χορτόσουπα νόστιμη , και πολύ υγιεινή !!







Χορτόσουπα πεντανόστιμη !

 

Μερίδες: 4
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη
 2 πατάτες μεγαλούτσικες σε κυβάκια
4 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια κομμένα σε μικρά τεμάχια
1 σκελίδα σκόρδο σε κομματάκια
1 φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
1 κολοκυθάκι μέτριο κομμένο κυβάκια
5-6 κλωνιά σέλινο ψιλοκομμένο
5-4 κλωνιά μαιντανό    >>
4 κλωνιά άνηθο         >>
2 κύβους κότας ,η μοσχάρι knor  [ποαιρετικά αλλά δίνει πολύ ωραία γεύση ]
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
πιπέρι
λεμόνι

 Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας .
Τα βάζουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία προσθέτουμε και τους κύβους και το πιπέρι και βράζουμε για 40 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με το ειδικό εργαλείο που σας δείχνω στην φωτογραφία τα πατάμε να λιώσουνε όλα τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ξαναβάζουμε στην φωτιά να πάρει 4-5 βράσεις κι έτοιμη η υγιεινή σουπίτσα μας .
Σερβίρετε ζεστή με λεμόνι κι είναι μούρλια!!! 

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ελιές,σπιτικές με πολύ απλό τρόπο !!!






Ελιές,σπιτικές με πολύ απλό τρόπο !!!


 

Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


 Ελιές  κομμένες από το δεντρο
νερό
αλάτι  χονδρό
προαιρετικά ξύδι
ελαιόλαδο
ρίγανη 



  Χαράζουμε τις ελιές μας απο την μία πλευρά.
Τις ξεπλένουμε σε σουρωτήρι πολύ καλά
Τις τοποθετούμε σε ένα μπόλ τόσο μεγάλο ώστε να σκεπάζονται από το νερό που θα ρίξουμε από πάνω και τις σκεπάζουμε  .
Τις αφήνουμε έτσι  για 25 ημέρες αλλάζοντας καθημερινά το νερό με καινούργιο για να ξεπικρίσουν εντελώς .
Στις 25 ημέρες τις στραγγίζουμε  στο σουρωτήρι και ρίχνουμε αλάτι ι χούφτα χοντρό και τις ανακατεύουμε .
Τίς αφήνουμε έτσι για 4 ώρες .
Τώρα ανάλογα την προτίμηση του καθενός ,η τις αφήνουμε έτσι με το αλάτι σκεπασμένες σε ένα τάπερ ,η,τις βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο με ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη ,η τις βάζουμε πάλι σε γυάλινο μπόλ με λαδι και ξύδι .Γίνονται και με τους 3 τρόπους υπέροχες !!
Εγώ έφτιαξα από ένα βάζο και με τους 3 τρόπους ,βουτήξτε ψωμάκι στο λαδάκι με τις ελιές ,φάτε και ελίτσες  να δείτε νοστιμιά !!! Γίνονται πεντανόστιμες !! Να ευχαριστήσω την φίλη Ξένια για τις ελίτσες που μου έφερε από την Καλαμάτα .

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ριγκατόνι,πολύ ωραίο πιάτο !!!!










 

Μερίδες: 7
Xρόνος: 20' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 1 κουτί ριγκατόνι
1 τόνο rio mare σε ελαιόλαδο στραγγισμένο
1 φλυτζάνι μαγιονέζα
1 πιπεριά φλωρίνης μεγάλη κομμένη σε πολύ λεπτές λωριδίτσες
1 κουταλιά βούτυρο ,η λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
μαιντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ



 Βράζουμε τα ριγκατόνι περίπου 15-20 λεπτά ,κι όχι 11 λεπτά που γράφει στην συσκευασία ,να τα δοκιμάσετε .
Τα στραγγίζουμε .
Σε ένα τηγανάκι βάζουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε χαμηλη θερμοκρασία να μην μας καούν,αλλά να μαραθούν .
Βάζουμε σε βαθύ μπόλ ,η μέσα στην κατσαρόλα τα ριγκατόνι ,ρίχνουμε τις πιπεριές,την μαγιονέζα ,τον στραγγισμένο τόνο ,και ανακατεύουμε πολύ καλά .Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαιντανό .
Οσοι θέλουν κατά προτίμηση μπορούν να προσθέσουν από πάνω και τυρί τριμμένο ,είναι θέμα γούστου .Καλή μας όρεξη !!!


Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Yγρό κέικ σοκολάτας με κρέμα καραμέλας!!Ενα γλυκό πολύ ωραίο που θα ξετρελάνει όλους !!



















ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 

Μερίδες: 12
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη
 200 γραμ.βούτυρο
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
1/2 φλιτζάνι κακάο
2 φλυτζάνια κοφτά φαρίν απ [αλεύρι που φουσκώνει μόνο του]
3 αβγά
2 βανίλιας
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
150 γραμ.βούτυρο
λίγη κουβερτούρα ,η σταγόνες Γιώτης

  Για να φτιάξουμε την καραμέλα
τοποθετούμε το κουτί από το ζαχαρούχο αφού πρώτα βγάλουμε το χαρτί  συσκευασίας σε μία  κατσαρόλα ,το σκεπάζουμε με νερό [κλειστό δεν το ανοίγουμε ]και το βράζουμε για 2 ώρες . [τελικά το έβρασα 1 ώρα και μου βγήκε καραμέλα ]
Όταν η στάθμη του νερού κατεβαίνει προσθέτουμε ζεστό να το σκεπάζει το κουτί .
ΠΡΟΣΟΧΗ
όταν το βγάλουμε από την κατσαρόλα δεν το ανοίγουμε αμέσως γιατί θα καούμε ,περιμένουμε να κρυώσει .
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο ,με την ζάχαρη ,τα βάζουμε στην φωτιά μέτρια και τα αφήνουμε μέχρι να λιώσουν .
Έπειτα τα αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το κακάο ,και το νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ τις βανίλιας με τα αβγά να αφρατέψουν και τα προσθέτουμε στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε .Τέλος προσθέτουμε κ το αλεύρι σιγά σιγά και αναμειγνύουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας .
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι καλά ,αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ,
Έπειτα αφού κρυώσει εντελώς φτιάχνουμε την κρέμα .
Ανοίγουμε το ζαχαρούχο το αδειάζουμε σε ένα μπολ προσθέτουμε το βούτυρο και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνει κρέμα .
Τέλος αλείφουμε όλη την επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με κουβερτούρα .
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Φτιάξτε την καραμέλα από την προηγούμενη μέρα .Μόλις το φτιάξουμε θέλει ψυγείο να σφίξει ,κι αν θέλουμε το κόβουμε και σε μι΄ρά παστάκια,ιδανικό για παιδικά πάρτη ,κι όχι μόνο ..
Την συνταγή αυτήν  την ζήτησα από φίλη που με κέρασε και μου άρεσε πολύ ,την είδε και την έφτιαξε από το περιοδικό στείλε την συνταγή σου και την έχει στείλει η Ελένη Μπουσουνάκη .Πραγματικά πανεύκολο και τέλειο !!

Σνίτσελ γαλοπούλας ,φαγάκι που αρέσει σε όλους και ιδιαίτερα στα παιδιά !! [μικρά & μεγάλα]






 Σνίτσελ γαλοπούλας και πατάτες τηγανιτές !

   

Μερίδες: 2



 2 σνίτσελ μεσαίου μεγέθους ,.η 1 μεγάλο που θα το μοιράσουμε στην μέση μετά το τηγάνισμα από γαλοπούλα.

αλεύρι

φρυγανιά

1 αβγό

αλάτι,πιπέρι

ελαιόλαδο για το τηγάνι


 Πλένουμε τα σνίτσελ τα τινάζουμε να φύγουν τα πολλά νερά ,τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο ,τα αλατοπιπερώνουμε κι από τις 2 πλευρές.

Πασπαλίζουμε από πάνω λίγο αλεύρι και με το χέρι μας σκεπάζουμε όλο το σνίτσελ,το ίδιο κάνουμε κι από την άλλη πλευρά .

Έχουμε χτυπήσει σε ένα μπολ το αβγό και βάζουμε μέσα όλο το σνίτσελ ,το αφήνουμε να απορροφήσει όλο το αβγό για 2 -3 λεπτά.

Το βγάζουμε από το αβγό και το τυλίγουμε όλο με την γαλέτα [τριμμένη φρυγανιά].

Έχουμε βάλει να ζεσταθεί το λάδι ,ρίχνουμε μέσα το σνίτσελ και σε μέτρια θερμοκρασία το τηγανίζουμε  γυρνώντας το κι από τις 2 πλευρές .Λίγο πριν το τέλος  ανεβάζουμε την θερμοκρασία να ξεροψηθεί λίγο .

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Αν θέλουμε κόβουμε το σνίτσελ μας σε μπουκίτσες και το μαγειρεύουμε κατά τον ίδιο τρόπο ,με τον ίδιο τρόπο γίνονται όλα τα σνίτσελ ,χοιρινά,κοτόπουλο,η μοσχαρίσια .

Συνοδεύετε με τηγανητές πατάτες ,πουρέ,ρύζι , βρασμένα λαχανικά,η ωμή σαλάτα με διάφορα λαχανικά και καλαμπόκι .

Eίναι και πάρα πολύ οικονομικά !!
ΑΠΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ