Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Πατάτες στον τρίφτη και αυγουλάκι !!


Καθαρίζουμε πλένουμε και τρίβουμε τις πατάτες από το χοντρό μέρος του τρίφτη .
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι ,ρίχνουμε τις τριμένες πατάτες όταν κάψει , απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού
και τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία .
Μόλις καταλάβουμε ότι έχουν ψηθεί ανεβάζουμε την θερμοκρασία να πάρουν χρώμα και με την βοήθεια ενός πιάτου γυρνάμε και από την άλλη πλευρά.
Αναποδογυρίζουμε με προσοχή στο πιάτο αλατίζουμε ελαφρώς και τηγανίζουμε και ένα αυγουλάκι μάτι και σερβίρουμε μαζί με σαλάτα και φέτα ..πεντανόστιμο ,οικονομικό΄,γρήγορο ,και χορταστικό !!!! 
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 




Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Mακαρόνια με κιμά από Σόγια απίστευτη γεύση !!!


 ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο της αρεσκείας σας
λίγο ελαιόλαδο ,η βούτυρο για το κάψιμο
ΚΊΜΑΣ
1 συσκευασία σόγια κιμάς
1 κρεμμύδι μέτριο
1 σκελίδα σκόρδο
2 ντομάτες φρέσκες ώριμες
1 κουταλιά κοφτή πελτέ ντομάτας
1 ξύλο κανέλα
4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι-λίγη ζάχαρη
τυρί τρμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το βράδυ αφήνουμε μέσα σε ένα μπόλ την σόγια σκεπασμένη με νερό
Το πρωί την πιέζουμε καλά με τα χέρια να φύγουν όλα τα υγρά .
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι το κρεμμύδι το σκόρδάκι [αν σας αρέσει] και τα σωτάρουμε γιά λίγη ώρα ,προσθέτουμε και την σόγια ανακατεύουμε και αμέσως τον πελτέ τις ντομάτες περασμένες από το μούλτι την κανέλα [αν σας αρέσει]το αλάτι και το πιπέρι ζάχαρη
Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει η σάλτσα .
Κλασικά βράζουμε τα μακαρόνια τα  καίμε με λάδι η βούτυρο και σερβίρουμε με την σόγια και τριμμένο τυράκ .Καλή όρεξη


Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Μελιτζάνες στην κατσαρόλα με φέτα ...τέλειο !!!!






ΥΛΙΚΑ        μερίδες 4
6 μελιτζάνες
3 ντομάτες ώριμες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι μέτριο
2 σκελίδες σκόρδο
5 κλωνιά μαιντανό
200 γραμ.φέτα
πιπέρι
ελάχιστο ως καθόλου αλάτι
λίγη ζάχαρη
λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
πλένουμε καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε στργγυλές φέτες πάχους ενός δαχτύλου
Βάζουμε στην κατσαρόλα λάδι και τις ψιλοτηγανίζουμε να πάρουν λίγο χρώμα τις τοποθετούμε σε πιάτο με αποροφητικό χαρτί κουζίνας
Αδειάζουμε το λάδι από την κατσαρόλα και βάζουμε στο μούλτι τις ντομάτες με το πελτέ να λιώσουν ,τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα .βάζουμε στο μούλτι και το κρεμύδι με στα σκόρδα να ίώσουν κι αυτά ,τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με την ντομάτα προσθέτουμε λίγο αλάτι ,ζάχαρι,πιπέρι και μισό ποτήρι νερό,μαγειρεύουμε για ένα τέταρτο .
Προσθέτουμε τις μελιτζάνες το ψιλοκομμένο μαιντανό και μαγειρεύουμε για 10 περίπου λεπτά να δούμε ότι έδεσε η σάλτσα .
Με το χέρι θρυματίζουμε την φέτα και την προσθέτουμε από πάνω εν ώρα βρασμού ,περιμένουμε 2-3 λεπτά κουνώντας την κατσαρόλα πέρα δώθε ,σβήνουμε κι έτοιμο το λαδερό φαγάκι μας ,είναι τέλειο σε γεύση !!! Καλή όρεξη !!

σημ.
Τηγανίζω στην κατσαρόλα για να μην λερώνω πολλά μαγειρικά σκεύη .μπορούμε και σε τηγάνι

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

** ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙ **






Υλικά

* 5 ασπράδια φρέσκων αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
... * 1 πρέζα αλάτι
* 1 φλιτζάνι γεμάτο ζάχαρη
* 500 γραμμάρια ινδοκάρυδο
* 1/2 κουτί κορν φλάουρ
* 2 βανίλιες
* κερασάκια φρουί γλασέ

Εκτέλεση1. Βάζουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλάτι. Τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5΄, να φουσκώσουν. Βροχηδόν, κι ενώ χτυπάμε τα ασπράδια, προσθέτουμε τη ζάχαρη.

2. Βάζουμε σε μπολ την καρύδα, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαρέγκα και απαλά διπλώνουμε το μείγμα.

3. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης όσο ένα καρύδι και τα πλάθουμε στρογγυλά. Τα πλαταίνουμε ελαφρά και πατάμε βαθούλωμα με το δάχτυλο. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 160 C για 35΄, να ροδίσουν. Όταν ψηθούν τοποθετούμε στο καθένα από ένα κεράσι.


Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

•ΠΑΓΩΤΟ ΝΤΟΝΤΟΥΡΜΑΣ•




 Υλικά
...
• 1 λίτρο γάλα πρόβειο
• 8 αυγά
• 1 1/4 ποτηριού ζάχαρη, κατά προτίμηση άχνη
• λίγη μαστίχα σε σκόνη
• 1 κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο


Εκτέλεση

Βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη και μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο, προσθέτουμε το γάλα και το βάζουμε λίγο στη φωτιά χωρίς να πάρει βράση.
Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τα ασπράδια χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα και τη μαστίχα.
Το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει (στην κατάψυξη) και μετά από δύο ώρες το ξαναχτυπάμε στο μίξερ.
Εάν έχουμε παγωτομηχανή, το χτυπάμε μόνο μια φορά.
Σερβίρουμε με γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο ή βύσσινο κατά τον παραδοσιακό τρόπο, ή με γλυκό φιστίκι, σύμφωνα με τη σύγχρονη γαστρονομία

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

*ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ...Μια πολύ ιδιαίτερη γεύση που πρέπει να το δοκιµάσετε οπωσδήποτε -




Yλικά
 5 κρόκους αυγών
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
• 250 ml γάλα φρέσκο
• 1 κουταλιά σούπας μέλι θυμαρίσιο
• 2 κουταλιά σούπας ανθόνερο
• 250 ml κρέμα γάλακτος (κρύα και χτυπημένης σε παχύρρευστη μορφή)
• Φιστίκια Αιγίνης ωμά για το σερβίρισμα
• Άχνη και ανθόνερο για το πασπάλισμα


Εκτέλεση
Με µίξερ χειρός χτυπάµε τους κρόκους µε τη ζάχαρη για 5΄-6΄ µέχρι να ασπρίσουν και να λιώσει η ζάχαρη.
Ζεσταίνουµε το γάλα στην κατσαρόλα. Λίγο λίγο και πάντα ανακατεύοντας ρίχνουµε το ζεστό γάλα στα αυγά.
Ξαναβάζουµε το µείγµα στην κατσαρόλα.
Σε µέτρια φωτιά και πάντα ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα, αφήνουµε για λίγα λεπτά να πυκνώσει το υγρό.
Εάν έχετε θερµόµετρο, στους 70οC είναι έτοιµο. Αλλιώς, όταν µένει ελαφριά στρώση κρέµας στην κουτάλα το µείγµα είναι έτοιµο.
Προσοχή, δεν βράζουµε το µείγµα!
Αποσύρουµε την αραιή κρέµα από τη φωτιά.
Προσθέτουµε το µέλι και τις 2 κ.σ. ανθόνερο.
Αφήνουµε το µείγµα να κρυώσει καλά.
Τότε προσθέτουµε την χτυπηµένη κρέµα και απαλά διπλώνουµε το µείγµα µε σπάτουλα.
Αν έχουµε παγωτοµηχανή, χτυπάµε σε αυτήν το παγωτό, αλλιώς βάζουµε το µείγµα στην κατάψυξη και µόλις αρχίσει να κάνει σώµα, να πήζει ελαφρά, το χτυπάµε µε µίξερ να αφρατέψει.
Ξαναπαγώνουµε.
Επαναλαµβάνουµε 3-4 φορές την ίδια διαδικασία για πιο βελούδινη υφή, χωρίς κρυστάλλους.
Σερβίρουµε µε φιστίκια Αιγίνης, ραντίζουµε µε λίγο ανθόνερο και πασπαλίζουµε µε λίγη άχνη.


Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Σοκολατίνα Τούρτα η τέλεια !!





Υλικά

* 6 αυγά
* 100 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
* 400 γραμμάρια λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα
* 250 ml κ

kρέμα γάλακτος κρύα
* 80 ml λικέρ πορτοκαλιού


Εκτέλεση

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με μίξερ, σε παχύρευστη μορφή.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την αφήνουμε να κρυώσει.

 Βάζουμε σε μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να κρεμώσουν.
Ρίχνουμε στα αυγά λίγη λίγη και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία τη χλιαρή πλέον λιωμένη κουβερτούρα.
Προσθέτουμε το λικέρ.
Με ένα κουτάλι ρίχνουμε στο μίγμα το 1/3 της χτυπημένης κρέμας και το διπλώνουμε απαλά, να ενσωματωθεί.
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη χτυπημένη κρέμα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Βουτυρώνουμε καλά μία φόρμα 22 εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση της.
Αδειάζουμε το μίγμα.
Τοποθετούμε τη φόρμα σε ταψί και βάζουμε βραστό νερό να καλύπτει τα 3/4 της φόρμας (μπεν μαρί φούρνου).
Ψήνουμε στους 170οC στις αντιστάσεις κάτω κάτω για 30΄.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το γλυκό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 30 λεπτά.
Βγάζουμε το γλυκό από το μπεν μαρί και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αν έχουμε τον χρόνο και αφήσουμε την τούρτα μία νύχτα στο ψυγείο θα γίνει τέλεια. 

Φτιάχνουμε γλάσο σοκολάτας και καλύπτουμε όλη την σοκολατίνα τούρτα και την στολίζουμε με φράουλες η κερασάκια η σαντιγί






Για τη σάλτσα φράουλας αν θέλετε προαιρετικά για στόλισμα
Υλικά
* 250 γραμμάρια φράουλες
* 40 γραμμάρια ζάχαρη


Εκτέλεση σάλτας φράουλας 

 Βάζουμε στο μπλέντερ τις φράουλες με την άχνη και τις πολτοποιούμε.
Παγώνουμε τη σάλτσα και καλύπτουμε την τούρτα σοκολάτας  





Για σκέτο γλάσο για επικάλυψη
Υλικά 
2 συσκευασίες κουβερτούρα γάλακτος
1 κουταλάκι βούτυρο ή μαργαρίνη
2/3 κούπας γάλα

Εκτέλεση Γλάσου

Σ'ένα αντικολλητικό τηγανάκι βάζετε το γάλα, το βούτυρο και τη κουβερτούρα γάλακτος σε κομματάκια να λιώσουν και περιχύνουμε την τούρτα σοκολάταςμε το γλάσο.







Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Μακαρόνια με πικάντικη σάλτσα με τσίλι και σκόρδο.!!


YΛΙΚΑ
1 Πακέτο μακαρόνια

ΣΑΛΤΣΑ

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
5-6 κλωνιά μαιντανό
1 κουταλιά της σούπας τσίλι
4 ώριμες ντομάτες περασμένες στο τρίφτη
αλάτι -πιπέρι
Τριμμένο πεκορίνο τυρί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στο κατσαρολάκι το λάδι μαζί με τις ντομάτες ,σωτάρουμε για λίγο .
Προσθέτουμε το σκόρδο ,τον μαιντανο,το αλατοπίπερο και 1/2 ποτήρι νερό.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να σωθεί  το νερό .
Λίγο πρίν το τέλος προσθέτουμε και το τσίλι ανακατεύοντας .
Το αφήνουμε να πάρει δυό τρείς βράσεις και είναι έτοιμη .
Αφαιρώντας το τυρί έχουμε νηστίσιμο πιάτο.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Φιλέτο κοτόπουλο στό τηγάνι,πεντανόστιμο και πολύ γρήγορο!


YΛΙΚΑ
2 φιλέτα
αλεύρι
πιπέρι
αλάτι
τζίντζερ σε σκόνη
πάπρικα γλυκιά
ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα φιλέτα
Βάζουμε σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο το αλεύρι και ρίχνουμε πάνω στα φιλέτα το αλάτι,τι πιπέρι,το τζίντζερ,την πάπρικα τρίβοντάς τα να πάει σε όλο το κομμάτι .
Το αλευρώνουμε και τηγανίζουμε στην αρχή με δυνατή φωτιά να πάρει χρώμα και μετά σε μέτρια να ψηθεί μέσα καλά . Σερβίρουμε με λεμονάκι ,και πατάτες ,ρύζι ,η σκέτο με σαλάτα .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Oμελέτα με μανιτάρια,τυρί,πιπεριά,και ντομάτα ,υπέροχη με γεύση πίτσας !!




 Υλικά ..μερίδες 2

2-3αυγά
1 πιπεριά κομμένη σε κρίκους
1 ντομάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού μανιτάρια κονσέρβας πλυμένα και καλά στραγγισμένα
1 κομμάτι φέτα σε μέγεθος σπιρτόκουτο κομμένο σε κoμματάκια
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στην φωτιά το τηγανάκι μας με το λάδι,την ντομάτα,τα μανιτάρια,και την πιπεριά.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαραθούν και να φύγουν όλα τα υγρά από την ντομάτα.Ολα προσοχή τα υγρα ντομάτας για να έχουμε ωραία σάλτσα
Σε ένα μπόλ σπάμε μέσα τα αυγά προσθέτουμε και την φέτα με το αλατοπίπερο και τα χτυπάμε πολύ καλά.
Τα ρίχνουμε πάνω από τα λαχανικά κουνώντας το τηγανάκι μας πέρα δώθε [δέν ανακατεύουμε μ΄ν διαλυθεί η ομελέτα μας].Μόλις υπολογίσουμε ότι έχει ψηθεί καλά [το καταλαβαίνουμε αν κουνώντας το τηγάνι μας ξεκολάει] με ένα πιάτο μεγαλύτερο από την επιφάνεια του τηγανιού την αναποδογυρίζουμε να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά.Την σερβίρουμε στο πιάτο και καλή όρεξη !!



Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Τούρτα παγωτό με μπισκότα και φράουλες !!!





Δροσερή και φανταστική συνταγή για σας που θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις φράουλες με κεράσια, βύσσινα, φρούτα του δάσους και την ανάλογη μαρμελάδα.

Υλικά

Για την τούρτα:
• 250 γραμμάρια μπισκότα ολικής άλεσης
• 125 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Για το παγωτό:
• 1 κουτί (250 γραμμάρια) φυτική σαντιγί
• 1 κουτί (400 γραμμάρια) ζαχαρούχο γάλα
• 1 κουτί (400 γραμμάρια) εβαπορέ γάλα
• 1 βανίλια
• 500 γραμμάρια φράουλες ώριμες
• ¾ φλιτζάνι τσαγιού μαρμελάδα φράουλα
• 2 κουταλιές σούπας κονιάκ
• 1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού


Εκτέλεση

Αλέθουμε τα μπισκότα στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες μέχρι να γίνουν σκόνη.
Προσθέτουμε το λιωμένο (σε θερμοκρασία δωματίου) βούτυρο και τ’ αναμειγνύουμε στο μίξερ.
Στρώνουμε το μείγμα της βάσης σε φόρμα δαχτυλίδι με διάμετρο 22 εκ.
Πατάμε καλά να ισιώσει το μείγμα στη βάση της φόρμας.
Το αφήνουμε στο ψυγείο.
Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική σαντιγί ν’ αφρατέψει και να διπλασιαστεί σε όγκο για 7΄-8΄.
Προσθέτουμε τη βανίλια και λίγο λίγο το ζαχαρούχο γάλα.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε το εβαπορέ και χτυπάμε για 5΄ επιπλέον ν’ αφρατέψει και να κρυώσει το μείγμα.
Το αδειάζουμε με προσοχή στην παγωμένη βάση μπισκότου στη φόρμα. Το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει καλά.
Κόβουμε τις φράουλες στη μέση, τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα να λιώσει και προσθέτουμε το κονιάκ. Ανακατεύουμε και σουρώνουμε το μείγμα.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη.
Με προσοχή αφαιρούμε τα πλαϊνά της φόρμας.
Στρώνουμε τις φράουλες πάνω στο παγωτό και περιχύνουμε με τη χλιαρή μαρμελάδα (που είναι πλέον σαν σιρόπι).
Στολίζουμε με φρόυτα που επιλέξαμε !!
Συνταγή Αρτοποιεία και συνταγές 


Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Παγωτό βανίλια με γιαούρτι.!!

• 375 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
• 1 κουταλιά γλυκού ζελατίνη
• 125 γραμμάρια ζάχαρη
• 1 κλωνάρι βανίλια
• 2 κεσεδάκια (400 γραμμάρια) γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά


print
Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το γάλα και τη ζελατίνη.
Αφήνουμε για 1΄ μέχρι να μαλακώσει η ζελατίνη.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη. Προσθέτουμε τότε τη ζάχαρη και τη βανίλια (σχίζουμε κατά μήκος με κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε τον καρπό και τον ρίχνουμε στο μείγμα). Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Το παγώνουμε στο ψυγείο.
Αφού παγώσει (κρυώσει καλά) προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε και βάζουμε στην παγωτομηχανή ή αφού το παγώσουμε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει το χτυπάμε 5 φορές κάθε 30΄ για να αφρατέψει.


Πρόταση σερβιρίσματος: Γαρνίρουμε με καλοκαιρινά ψιλοκομμένα φρούτα ή με γλυκό κουταλιού κεράσι ή βύσσινο και φιστίκια Αιγίνης.
Η συνταγή είναι από την σελίδα Λέσβος Μυτιλήνη

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Τούρτα ψυγείου φανταστική και πανεύκολη !!!



2 πακέτα μπισκότα τύπου πτί μπέρ με σοκολάτα
1 πακέτο μπισκότα πτί μπέρ σκέτα
1 πακέτο βούτυρο και μισό ακόμα φλώρα [δηλαδή 400 γραμ.]
10 κουταλιές σούπας κακάο
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
1 κουταλιά σούπας ποτό της αρεσκείας μας

Γλάσο
1 κρέμα γάλακτος [περιπου να βγεί 1 φλυτζάνι]
1 κουβερτούρα των 250 γραμ.
1/2 κουτ.σούπας λάδι
 


print


Σε μία κατσαρολίτσα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία .
Αποσύρουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα ,μαζί και το κακάο.ανακατεύουμε πολύ καλά προσθέτοντας συγχρόνως και το ποτό.
Σπάμε τα μπισκότα πάνω από το μείγμα μας  σε ακανόνιστα κομμάτια ι ανακατεύουμε να πάει παντού η σοκολάτα .
Στρώνουμε σε ένα ταψάκι μεγέθους τούρτας αλουμινόχαρτο ,η λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα .Το σκεπάζουμε πάλι με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει καλά.
Αφού παγώσει ετοιμάζουμε το γλάσο ,Βάζουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος ,μόλις αρχίσει να βράζει την αποσύρουμε και ρίχνουμε μέσα το λάδι και την κουβερτούρα την οποία έχουμε σπάσει σε κομμάτια.Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά όλα και να σκουρήνει το γλάσο μας .
Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει 5 λεπτά και το ρίχνουμε επάνω στην τούρτα να πάει παντού το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε και σερβίρουμε !! [μην ξεχάσετε να βγάλετε το αλουμινόχαρτο πριν το γλασάρισμα].Καλή επιτυχία !!! Διατηρείτε στο ψυγείο .

την συνταγή την βρήκα στο ένθετο ζάχαρη & αλεύρι

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Nτομάτες με αυγά και πατάτες.[Καγιανά]






print





 

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Γλυκό κουταλιού βερίκοκο !

Για ένα κιλό βερίκοκα μετρίου μεγέθους (ποικιλίας μπεμπέκου) αγουρωπά.
(προσοχή τα βερίκοκα πρέπει να είναι δέντρου κι όχι ψυγείου)
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
Αμύγδαλα (προαιρετικά)
Χυμό από ένα λεμόνι
Ασβεστόνερο *

print
* Ασβεστόνερο φτιάχνουμε με δυο τρόπους.
1. Σε μεγάλη λεκάνη τοποθετούμε 100 γρ άσβεστο ασβέστη και 3 λίτρα νερό, το αφήνουμε για ένα βράδυ, στραγγίζουμε με πυκνό σουρωτήρι και εκεί θα τοποθετήσουμε τα βερίκοκα.
2. Σε 2 λίτρα νερό διαλύουμε 2 κουταλιές σβησμένο ασβέστη ανακατεύουμε καλά και σουρώνουμε και πάλι.

Πλένουμε τα βερίκοκα καλά και αφαιρούμε το κουκούτσι .Αυτό μπορεί να γίνει με ένα μεγάλο καρφί ή ένα λεπτό μαχαιράκι ή το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες.
Σπρώχνουμε το κουκούτσι από τη μεριά του κοτσανιού, κρατώντας σφικτά το φρούτο από την άλλη μεριά, προσεκτικά χωρίς να τραυματίζουμε το φρούτο.

Ξεφλουδίζουμε τα βερίκοκα με λεπτό μαχαιράκι ή το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Σε μια λεκάνη βάζουμε το ασβεστόνερο και τοποθετούμε μέσα τα βερίκοκα και τα αφήνουμε για μιάμιση ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα την ωρίμανση των φρούτων.
Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας ή με μια πετσέτα.
Αν θέλετε βάλτε στη θέση του κουκουτσιού ένα ελαφρά καβουρντισμένο αμύγδαλο.
Βράζουμε για 10 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα βερίκοκα.
Συνεχίζουμε το βρασμό για άλλα 5-10 λεπτά ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
Αφήνουμε για μια νύχτα. Τα βερίκοκα θα βγάλουν όλο το ζουμί τους .
Την επομένη αφαιρούμε τα βερίκοκα από την κατσαρόλα μεταφέροντας τα με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπόλ.
Δένουμε το σιρόπι και μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε τα βερίκοκα και το χυμό του λεμονιού.
Αφήνουμε το γλυκό να πάρει μια δυνατή βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ακόμη ζεστό γεμίζοντας μέχρι πάνω.
Κλείνουμε καλά τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα.
Δεν πρέπει να υπάρχει αέρας καθόλου μέσα στα βάζα. Ο λόγος απλός, έτσι το γλυκό μας θα διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα.
Βέβαια γλυκό δεν πετάμε ποτέ!! Αν το ανοίξουμε κι έχει πιάσει λίγο από πάνω, το αφαιρούμε αυτό το κάτι τις και ξαναβράζουμε το γλυκό.
Αν πάλι όταν το ανοίξουμε έχει ζαχαρώσει, βάζουμε λίγο νεράκι και το ξαναβράζουμε.

Αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα και φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο
Σημείωση
Μην ξεχνάτε ότι διαλέγουμε πολύ αγουρωπά βερίκοκα δέντρου κι όχι ψυγείου.

Η Συνταγή είναι της κυρίας Ξανθής Μπαξεβάνη πηγή 
http://asproylas.blogspot.gr/2009/07/blog-post.html 
 ευχαριστώ πολύ!!!!