Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Ριγανοκεφτέδες Εύκολος & Νόστιμος μεζές



Υλικά: (για 4-5 μερίδες)
1 κιλό πατάτες
200 γραμμάρια ταραμά
2 αυγά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας τριμμένη ρίγανη
πιπέρι
λίγο αλεύρι
λάδι για το τηγάνισμα

Προετοιμασία:
Ξεπλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε με την φλούδα τους, σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν. Αφού βράσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από τον επεξεργαστή τροφίμων ή με ένα πιρούνι τις λιώνουμε να γίνουν πουρές. Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον ταραμά, τα αυγά τα οποία έχουμε χτυπήσει πρώτα, το κρεμμύδι που το έχουμε ψιλοκόψει, την ρίγανη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου να σφίξει. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο πλάθουμε με το χέρι κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι σε λάδι που έχει κάψει πρώτα, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.

Μπορούμε να τους συνοδεύσουμε με ΝΤΙΠΑΚΙ ΦΕΤΑΣ ή ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ
Συνταγή από Maria Lagou  Sugar and salt Οι Κουζινίστας

Μαραθοκεφτέδες Σερίφου οι αυθεντικοί !!


Υλικά:
1 φλ.τσ. μάραθο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλ.τσ. αλεύρι
νερό
αλάτι
λάδι για το τηγάνισμα
1 κ.γ. μπέικιν

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια λεκάνη το μάραθο, τα κρεμμύδια, το αλεύρι και το νερό ώστε να φτιάξουμε ένα παχύρευστο χυλό. Προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το λάδι να κάψει σε δυνατή φωτιά.
Παίρνουμε με ένα κουταλάκι χυλό και τον ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνουμε και με τον υπόλοιπο χυλό. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Αποσύρουμε τους κεφτέδες απο το λάδι με τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Συνταγή από  Maria Lagou salt and sugar Οι Κουζινίστας

Γρανίτα Καρπούζι ότι πιο δροσερό !!!!

Υλικά:
8 φλ.τσ. καρπούζι που έχουμε κόψει σε κομμάτια, χωρίς κουκούτσια
1/3 φλ.τσ. χυμό από λεμόνι
1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
1/2 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων και επεξεργαζόμαστε μέχρι να έχουμε ενα λείο μίγμα.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε ενα μπόλ και το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.
Tip: Ανα μια ώρα περίπου ανακατεύουμε το μίγμα ώστε να μην κρυσταλλώσει!

Συνταγή από  Μaria Lagou salt and sugar --Oi Κουζινίστας

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης !!! Οτι πιο ωραίο !!!!

Υλικά:
7 ντομάτες ξεφλουδισμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
200 γρ.τυρί φέτα θρυμματισμένη
1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. ξερό
1/2 φλυτζάνι αλεύρι
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση:
Πλένουμε τις ντομάτες τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπόλ τα κρεμμύδια ,το δυόσμο,το αλεύρι ,τις ντομάτες, τη φέτα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε ,το μίγμα μας μέχρι να γίνει αφράτο και ομοιογενές.
Το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου ώστε να σφίξει.
Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό λάδι να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Παίρνουμε με ένα κουτάλι μίγμα και το ρίχνουμε στο τηγάνι .
Το αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν οι ντοματοκεφτέδες και από τις δύο πλευρές .
Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν και τους σερβίρουμε.
Συνταγή από  Μaria Lagou salt and sugar !Oi Kουζινίστας

Αγκινάρες με κουκιά! Απίθανο φαγητό !!!


Υλικά
1 κιλό κουκιά

8-10 αγκινάρες
μπόλικο άνηθο & κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξερό
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
τον χυμό από 2 λεμόνια
και 2 κουταλιές κορν φλάουρ


 Εκτέλεση
βάζουμε λαδάκι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια
στην συνέχεια ρίχνουμε τον άνηθο και αμέσως μετά βάζουμε τα κουκιά που έχουμε ζεματίσει 2 φορές και τα έχουμε στραγγίσει και τα σοτάρουμε μαζί με τα κρεμμύδια!!! αν η αγκινάρες σας είναι κατεψυγμένες σε σακουλάκι θα είναι λίγο σκληρές όποτε τις βάζετε μαζί με τα κουκιά αν όμως τις έχετε καθαρίσει και βάλει στην κατάψυξη εσείς είναι πολύ μαλακές και θα τις βάλετε αργότερα!!!! προσθέτετε νεράκι αλάτι πιπέρι και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά!!!! όταν είναι έτοιμα και έχουν λίγο ζουμάκι στύβεται τα λεμόνια και μέσα στον χυμό ρίχνετε το κορν φλάουρ η' αλεύρι αν θέλετε και ρίχνετε και λίγο ζουμάκι μέσα στο λεμονάκι σας, μετά το ρίχνετε στην κατσαρόλα και σβήνετε την φωτιά!!!!!!!!!!!!!!!!
όταν είναι η εποχή τους αγοράζω καθαρίζω και ζεματάω τα κουκιά και τις αγκινάρες και τα έχω όλο τον χρόνο άλλα υπάρχουν και στα σούπερ μάρκετ
κατεψυγμένα η' αν θέλετε βάζετε και ξερά κουκιά μόνο που αυτά θέλουν
μούσκεμα από το βράδυ και δυο βρασίματα πριν τα ρίξετε στην κατσαρόλα!!!!!!!


Συνταγή από 
 Γιαγια Μαιρη εν δραση--Οι Κουζινίστας

Σπιτική Κέτσαπ spesial !!!

Υλικά

2 κιλά  ντοματάκια πομοντόρια
2 κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
10 κουτ.σούπας ζάχαρη
1 κούπα μέλι
1 κουτ.σούπας πάπρικα
2 κουτ.σούπας αλάτι
1 κουτ.σούπας ρίγανη
1 κουτ.σούπας βασιλικό ξερό
1/4 φλ.ξύδι
1/4 φλ.μπαλσάμικο
2-3 ξύλα κανέλλας
5-6 γαρύφαλλα

Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε τα ντοματάκια και ξεφλουδίζουμε
Λιώνουμε στο μπλέντερ και βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα να βράσουν μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη κρέμα .
Βάζουμε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα και κατόπιν βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό να σκεπάζει τα βάζα για 20'.
Διατηρούμε εκτός ψυγείου και μόλις ανοίξουμε φυλάσουμε στο ψυγείο.
Συνταγή από Αγγελική Μπέσιου --Οι Κουζινίστας 

Ανάποδο κέικ με καραμελωμένη μπανάνα !! Απίθανη γεύση !!


Υλικά:
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 φλ.τσ. καστανή ζάχαρη
2 μπανάνες καθαρισμένες και κομμένες σε λωρίδες
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κ.γ. αλάτι
1 φλ.τσ. ζάχαρη λευκή
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
1 κ.σ. κονιάκ





Εκτέλεση:
Βάζουμε τη μισή ποσότητα βουτύρου ή μαργαρίνης σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί το λιωμένο βούτυρο προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μίγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει καραμελέ χρώμα και να είναι ελαφρώς πηχτό.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα για κέικ. Τοποθετούμε τις μπανάνες ώστε να καλύψουμε τον πάτο της φόρμας.
Χτυπάμε στο μίξερ την υπόλοιπη ποσότητα βουτύρου ή μαργαρίνης μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.



Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε καλά για 7-8 λεπτά.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα των υλικών μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Μεταφέρουμε το μίγμα στη φόρμα και περιχύνουμε τις μπανάνες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.

Συνταγή από  Maria Lagou Aπό Salt and Sugar --Oi Kουζινίστας


Μουστοκούλουρα μαλακά !!!


Υλικά:
  • 800 γρ. αλεύρι μαλακό (70%) ή για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 15 γρ. αμμωνία ή baking powder στην ίδια ποσότητα
  • 12 γρ. σόδα
  • 12 γρ. κανέλα
  • 5 γρ. γαρύφαλλο
  • 10 γρ. κακάο σκόνη(άγλυκο)
  • 150 ml λάδι
  • 200 ml μούστο βρασμένο ή πετιμέζι στην ίδια ποσότητα
  • 100 ml μέλι
  • 180 ml νερό

Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι, το μούστο, το μέλι το νερό και τη ζάχαρη, για 5 λεπτά με τον αυγοδάρτη ή στο μίξερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ανακατεύουμε στο αλεύρι την αμμωνία (ή το paking powder), τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το κακάο. Ρίχνουμε στο αλεύρι τα υγρά. Τα ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα και τα βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Από πάνω τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή αν έχει το ταψί μας καπάκι, σκεπάζουμε με αυτό. Τα ψήνουμε για 15λεπτά στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο. Θα τα ελέγξουμε μία φορά γιατί ο κάθε φούρνος έχει τη δική του θερμοκρασία. 'Οταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε πλαστικό σακουλάκι ή σε μπισκοτοδοχείο, για να διατηρηθούν μαλακά. Γίνονται μαλακά όπως αυτά του εμπορίου.

Μυστικάκια:
  • Αν χρησιμοποιήσετε μούστο, η ζύμη δεν κολλάει καθόλου. Αν χρησιμοποιήσετε πετιμέζι, τότε κολλάει και δεν πρέπει να προσθέσετε παραπάνω αλεύρι. Πολύ απλά, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και έπειτα θα πλάθεται εύκολα. Αν παρόλα αυτά κολλάει λίγο, αλευρώστε μόνο τα χεράκια σας και πλάστε τα!!!
  • Την συνταγή, μου την έδωσε ο κουμπάρος μου, που έχει φούρνο.
  •  
  • Συνταγή από  Aleka Marini -Gaga--Oi Κουζινίστες


Τούρτα παγωτό κρέμα -- σοκολάτα !! Το τέλειο !!!



ΤΟΥΡΤΑ ΠΑΓΩΤΟ ΚΡΕΜΑ-ΣΟΚΟΛΑΤΑ! ΣΟΦΗ ΤΣΙΩΠΟΥ


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ
2 κονσέρβες φυτική σαντιγί(κρύες από το ψυγείο)
250 γρ.κρέμα γάλακτος(κρύα από το ψυγείο)
1 ζαχαρούχο γάλα(397 γρ.)
2 βανίλιες150 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα(λιωμένη αλλά κρύα)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΛΑΚΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ
5 μεγάλα αυγά
3 κ.σ άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
4 κ.σ γεμάτες κακάο 'αγλυκο
2 κ.σ κονιάκ
1/2 κ.γ μπέικινμερέντα για το άλλειμα
1 πρέζα αλάτι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα φτιάχνω το μπισκότο.
Σ ένα μπολ χτυπάω τ'αυγά να αφρατέψουν με μίξερ και μετα προσθέτω την άχνη χτυπώντας,τη βανίλια,το κονιάκ,το αλάτι και προσθέτω το κακάο κοσκινισμένο με το μπέικιν.
Το μίγμα θα είναι ένας χυλός.
Αδειάζω τον χυλό σε ταψάκι 25Χ35 βουτυρωμένο και στρωμένο με λαδόκολα και ψήνω στους 200 αντιστάσεις μόνο 6-8 λεπτά.
Μόλις κρυώσει το αλλειφω με μερέντα το τυλίγω ρολό και το κόβω λεπτές φετούλες.(Δεν πειράζει αν σπάσει το παντεσπάνι τυλίγοντάς το!)
Καλύπτω με μεμβράνη μια αποσπώμενη φόρμα (να προεξέχει η μεμβράνη αρκετά).

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΕΤΟΙΜΑ ΑΓΟΡΑΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΟΥΚΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΑΛΕΊΦΩ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ!!!


ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Στρώνω όρθια γύρω-γύρω τα φετάκια από το παντεσπάνι μου (ή τα έτοιμα κούκις).
Χτυπάω τις κονσέρβες σαντιγι 5 λεπτά να φουσκώσουν καλά.
Χτυπάω σε άλλο μπολ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγι και ενώνω τα 2 μίγματα.
Προσθέτω χτυπώντας το ζαχαρούχο και τις βανίλιες.
Χωρίζω το μίγμα στα δύο και προσθέτω στο ένα τη λιωμένη σοκολάτα.
Αδειάζω πρώτα το λευκό μιγμα παγωτού στη φόρμα και το στρώνω με σπάτουλα.
Αμέσως από πάνω ρίχνω το σοκολατένιο μίγμα και το στρώνω και αυτό.
Καλύπτω από πάνω με τις υπόλοιπες φέτες παντεσπάνι,ή μπισκοτάκιακαι τυλίγω τη φόρμα με μεμβράνη.
Βάζω κατάψυξη να παγώσει καλά και ξεφορμάρω.
Γαρνίρω με ότι θέλω!!!

Συνταγή από Σόφη Τσιώπου  --Οι Κουζινίστας

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Τυροπιτάκια σαλιγκαράκια υπέροχη η γεύση τους !!!!

Υλικά
1,5 φλυτζ γάλα
μισό φλυτζ σπορέλαιο
2 αυγά
1 κσ ζάχαρη
1 κγ αλάτι
5,5 φλυτζ αλεύρι
1,5 κ γ μαγιά.
βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων










Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά , μέχρι να έχουμε μια μαλακή και απαλή ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 μπαλάκια.
Παίρνουμε τα 3 μπαλάκια και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο, μεγέθους λίγο μεγαλύτερο από το πιατάκι του γλυκού.
Το κάθε φύλλο το αλείφουμε με βούτυρο το οποίο το έχουμε λιάσει ελαφρά.
Βάζουμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο.
Ανοίγουμε και τα τρία φύλλα μαζί...όσο μπορούμε να γίνουν ένα τετράγωνο.Αλείφουμε και το τελευταίο με βούτυρο και κλείνουμε όπως δείχνω στη φωτογραφία.
το τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ένα τάπερ.
Το ίδιο κάνουμε και με τα άλλα τρία μπαλάκια.
Βάζουμε το τάπερ στο ψυγείο για 1 ώρα.



Ανοίγουμε το φύλλο παραλληλόγραμμο ,με πάχος μισού δαχτύλου.Με τη ροδέλα της πίτσας κόβουμε ροδέλες, από τη μακριά  μεριά του φύλλου.
Τυλίγουμε την κάθε ροδέλα και το τέλος το φέρνουμε από πάνω.
Πατάμε με το χέρι μας ...να πλατύνει λίγο και βάζουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας.
Κλείνουμε προσεχτικά και τοποθετούμε στο ταψί με το κλείσιμο από κάτω.
Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς 

Δεν περιμένουμε να κάψει και βάζουμε το ταψί μας.
Τα τυροπιτάκια μας είναι έτοιμα αφού ροδίσουν.
καλή σας όρεξη!!!!


Συνταγή από 
Myrto Aggelou-

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Πολίτικο Θεσσαλονίκης.!!!!!




Ενα γλυκάκι πραγματικά νοστιμότατο, four seasons θα ελεγα,που καλό θα ηταν να ακολοθήσουμε πιστά την συνταγή και ειδικότερα την βάση,γιατί κάθε παραλλαγή θα εχει αλλο αποτέλεσμα απο αυτό το συνδιαστικό γλυκό.



Τι χρειαζόμαστε:

Βάση:
2 1/2 κούπες τσαγιού σιμιγδάλι
1 1/2 κούπες ζάχαρη
γάλα οσο πάρει για να γίνει μια σχετικά σφικτή ζύμη
1/2 κ. σ. μπεικιν-παουντερ
1/2 κ. γ. μαστίχα Χίου
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
Για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
2 ½ κούπες ζάχαρη

Για την κρέμα:
1 φακελάκι κρέμα στιγμής ζαχαροπλαστικής για Μιλφέιγ, ή ο,τι άλλη κρέμα προτιμάτε (π.χ Πατισερί)
600ml γάλα.

Πώς το κάνουμε:
Βάζουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπεικιν και την κοπανισμένη μαστίχα (την κοπανίζουμε μαζί με μια κουταλιά σιμιγδάλι στο γουδί, γιατί η μαστίχα "κολάει") και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπόλ βάζουμε το γάλα και την σόδα, και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε το μίγμα εως ότου γίνει αρκετά σφιχτό, αλλά να απλώνετε έυκολα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι περίπου 25Χ33cm ή στρόγγυλο 32cm και το απλώνουμε με μία σπάτουλα για να πάει παντού. Ενα κολπάκι για να στρώσει ομοιόμορφα το μίγμα: Το χτυπάμε από κάτω με το χέρι η στον πάγκο 5-6 φορές για να απλωθεί μόνο του.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς (ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος) ,στον αέρα* και το βάζουμε περίπου μισή ώρα να ψηθεί.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το σιρόπι στη φωτιά και το βράζουμε περίπου 8 λεπτά.
Με κρύο το γλυκό και ζεστό το σιρόπι το ρίχνουμε λίγο, λίγο με ένα κουτάλι σούπας, και το αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε τα υλικά της κρέμας για 5 λεπτά με το μίξερ
Αδειάζουμε την κρέμα στο γλυκό και την απλώνουμε με μία σπάτουλα.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και το βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα, να δέσει η κρέμα με το γλυκό.
Συνταγή από 
Antonis Korotsakis

Mπισκοτάκια Μερέντας φανταστικά!!! Σε 15 λεπτά!!!

 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές

Υλικά
1 φλυτζάνι μερέντα
2 αυγά
2 φλυτζάνια φαρίνα αλεύρι
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί .
Βάζουμε λαδόκολα στο ταψί  τα πλάθουμε στρογγυλά και τα τοποθετούμε λίγο αραιά γιατί απλώνουν κατά το ψήσιμο και φουσκώνουν ,
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα για 10 με 12 λεπτά το πολύ .Είναι φανταστικά !!!
Σημείωση
Οταν κρυώσουν βάζουμε μία στρώση μερέντα και σκεπάζουμε με άλλο ένα μπισκοτάκι ,τα κάνουμε σαν τα γεμιστά μπισκότα !!!
Aπό την φίλη μου
Christine Yiovanoydi 


Υπέρ σοκολατένιο σιροπιαστό κέικ νηστίσιμο με επικάλυψη Μερέντας


ΥΛΙΚΑ
1 φαρίνα που φουσκώνει (500γρ.)
3/4 κούπας σπορέλαιο
 (150 γρ.)2 κούπες ζάχαρη
 (400γρ.)2 κούπες νερό
(400γρ.)6 κ.σ κακάο
 (80 γρ.)2 κ.σ ξύδι
1/2 κ.γ αλάτι
1/2 κ.γ σόδα
2 βανίλιες
 


ΥΛΙΚΑ
1 φαρίνα που φουσκώνει (500γρ.)
3/4 κούπας σπορέλαιο (150 γρ.)ή μαργαρίνη λιωμένη
2 κούπες ζάχαρη (400γρ.)
2 κούπες νερό (400γρ.)
6 κ.σ κακάο (80 γρ.)
2 κ.σ ξύδι
1/2 κ.γ αλάτι
1/2 κ.γ σόδα
2 βανίλιες
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
1 κούπα ζάχαρη (1 1/2 κούπα αν το θέλετε πιο σιροπιαστό)
1 κούπα νερό (1 1/2 κούπα αν το θέλετε πιο σιροπιαστό)
3 κ.σ κακάο
1 κ.σ γλυκόζη ή λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
2 κ.σ κονιάκ (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
1 βαζάκι (360 γρ.) νηστίσιμη Μερέντα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Βάζω σε μπολ τη ζάχαρη,το νερό,το ξύδι,το σπορέλαιο ή τη λιωμένη μαργαρίνη,το κακάο,βανίλιες και ανακατεύω.Προσθέτω το αλεύρι με τη σόδα ,και το αλάτι και ανακατεύω να ενωθούν καλά.Βουτυρώνω πολύ καλά και πασπαλίζω με κακάο μία μεγάλη φόρμα και αδειάζω μέσα το μίγμα.Ψήνω στους 180 αντιστάσεις πάνω κάτω για 45-50 λεπτά περίπου.Όταν γίνει χλιαρό,το ξεφορμάρω προσεκτικά σε μια πιατέλα για να σιγουρευτώ ότι βγήκε ολόκληρο!
Το ξαναβάζω προσεκτικά πάλι στη φόρμα και κάνω τρύπες με οδοντογλυφίδα στην επιφάνεια.
Βράζω όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι 2 λεπτά μόνο,και σιροπιάζω λίγο λίγο με το μισό σιρόπι.Αφήνω 5 λεπτά να το ρουφήξει και αναποδογυρίζω πάλι προσεκτικά σε πιατέλα.Σιροπιάζω κουταλιά κουταλιά την επιφάνεια του κέικ και αφου κρυώσει,καλύπτω το κέικ μου με τη Μερέντα!!!
Αν η Μερέντα μου είναι σφιχτή την λιώνω λίγο σε μπεν μαρί.
Καλή επιτυχία!



Σημείωση Μερέντα υπάρχει νηστίσιμη
Συνταγή από Λιχουδιές τις Σοφης  Σόφη Τσιώπου--Οι Κουζινίστας

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Χοιρινή Τηγανιά !!!



  • 1 1/2 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκκαλα, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (προτιμώ να τα κόβω σε στύλ γόνδολας)
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε μεγάλες ροδέλες
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μεγάλες ροδέλες
  • 500 ml ξηρό κόκκινο κρασί  
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο 
  • Αλάτι - πιπέρι

Θωρακίζουμε το κρέας στο καυτό ελαιόλαδο, από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε το κρέας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Ανεβάζουμε τη φωτιά στο μέγιστο, ρίχνουμε το κρασί και ξύνουμε το πάτο της κατσαρόλας με μία σπάτουλα. Προσθέτουμε το κρέας, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε και πάλι τη φωτιά. Ρίχνουμε το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για σαράντα λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά και με κλειστό καπάκι. Το κρασί αρκεί για το μαγείρεμα και το κρέας δε χρειάζεται άλλα υγρά.

 Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι ή και ως μεζέ για το κρασί.

Σημείωση: Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κρέας να θωρακιστεί σωστά για να μαγειρευτεί καλά και να είναι μαλακό. Είναι απαραίτητο, να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αν μείνει άσπρο και δεν "αρπάξει" λίγο, θα είναι σα λάστιχο. Αυτό που θα μείνει στο πάτο της κατσαρόλας πρέπει να "ξυστεί" μόλις ρίξετε το κρασί. Είναι η "νοστιμιά" αλλά και η ουσία που θα δέσει τη σάλτσα μαζί με τις τανίνες του κρασιού. Τα λαχανικά και τα μυρωδικά ή τα μπαχαρικά που θα προσθέσετε είναι θέμα γούστου και ανάλογα με την εποχή. Το χειμώνα χρησιμοποιώ πράσο γιατί δίνει μία γεύση ιδιαίτερη και προσθέτω και λίγο κύμινο. Το φθινόπωρο βάζω μανιτάρια και ρίγανη. Το καλοκαίρι βάζω πιπεριές και την άνοιξη μικρά καρότα και λίγο θρούμπι.
Συνταγή από Xριστίνα Σιδέρη -Οι Κουζινίστας 

Η πιο απίστευτη και λαχταριστική πάστα σε γλυκό ταψιού!




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 16 ΠΑΣΤΕΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

6 αυγά
6 κουτ.σούπας ζάχαρη
6 κουτ.σούπας αλεύρι
4 κουτ.σούπας κακάο
4 κουτ.σούπας σπορέλαιο
1 βανίλια
2 κ.γ κοφτά μπέικιν

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

300 γρ.ζάχαρη
350 γρ.νερό
1 βανίλια
2 κ.σ κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας(προαιρετικά)
1κ.γ χυμό από λεμόνι ή μια κ.σ γλυκόζη(ότι έχετε)



Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν 3-4 λεπτά. Ρίχνω και τη βανίλια. Προσθέτω το αλεύρι που το έχω κοσκινίσει με το κακάο και το μπέικιν στην πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και τέλος ρίχνω λίγο λιγο και το σπορέλαιο. Αν μπορείτε να κάνετε το ανακάτεμα των στερεών υλικών στο μείγμα των αυγών με σπάτουλα,ακόμα καλύτερα,για να μη χάσουμε πολύ όγκο από το φούσκωμα τους.


Αδειάζω το μίγμα σε ταψάκι βαθύ βουτυρωμένο 25χ30 περίπου και ψήνω στους 180 βαθμούς αντιστάσεις 10 λεπτά,ή μέχρι να το δοκιμάσω με οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή. Όσο ψήνεται το παντεσπάνι βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο,κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κονιάκ(άν βάλω) Περιχύνω με το καυτό σιρόπι,το καυτό γλυκό.Αφήνω να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΚΡΕΜΑ

2 κονσέρβες μόρφατ φυτική σαντιγι (κρύες από το ψυγείο)
1 κουτακι ζαχαρούχο(397-400 γρ.)
1 βανίλια
Χτυπάω τα μορφατ να γίνουν σαντιγι,προσθέτω το ζαχαρουχο και τη βανιλια και απλώνω την κρέμα στο κρύο παντεσπανι και βάζω ψυγείο να παγώσει 1 ώρα.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

200 γρ.κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
200γρ.γάλα εβαπορέ(αδιάλυτο)
1 κ.σ μέλι ή γλυκόζη
Βράζω το γάλα, το ρίχνω πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα προσθέτω και το μελι,ανακατεύω και αφήνω να γίνει χλιαρή. Περιχύνω και απλώνω με σπάτουλα τη γκανάζ πάνω από την παγωμένη κρέμα.



Ξανά ψυγείο 1-2 ωρίτσες και έτοιμη η πάστα ταψιού!!!!!Πασπαλίζω με λευκές νιφάδες σοκολάτας! Προτιμήστε αφού παγώσει το γλυκό,πρώτα να το κόψετε σε κομμάτια σκουπίζοντας το μαχαίρι με χαρτί κουζίνας στην κάθε κοψιά και έπειτα να το πασπαλίσετε με ότι θέλετε.Έτσι θα κοπούν τα κομμάτια ομοιόμορφα. Καλή επιτυχία!!!

Συνταγή από Οι Λιχουδιές της Σόφης