Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Πέννες ''Αλ φόρνο'' !!!





ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
300 γρ.πέννες βρασμένες αλ ντεντε σε αλατισμένο νερό και σουρωμένες
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΤΥΡΙΩΝ
1 λίτρο γάλα
3 κ.σ κοφτές φυτικό λίπος ή μαργαρίνη ή βουτυρο
3 κ.σ αλεύρι
300 γρ τυρί φέτα χοντροτριμμένη
100 γρ.γραβιέρα τριμμένη
50γρ. μπλε τυρί ''ροκφόρ'' σε κομματάκια (προαιρετικά)
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
(αλάτι μη βάλετε στη μπεσαμέλ δοκιμάστε πρώτα!)
πάπρικα γλυκιά σκόνη




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το φυτικό λίπος και το αλεύρι και ανακατεύω για 2-3 λεπτά.Προσθέτω το γάλα και όταν δέσει σε αραιή μπεσαμέλ προσθέτω πιπέρι,μοσχοκάρυδο και τα τυριά.
Ρίχνω και τις πέννες μέσα και ανακατεύω.Αδειάζω το μίγμα σε ένα μέτριο λαδωμένο πυρέξ,αν θέλω ρίχνω και από πάνω λίγα τυριά,πασπαλίζω με την πάπρικα και ψήνω στους 180 για 30 λεπτά να ροδοκοκκινήσει!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μερικές φορές βάζω και 1 κ.σ πελτε στη μπεσαμέλ και γίνονται μούρλια!!!!!
 



Καλαμαράκια . Εύκολα νόστιμα τραγανά !!!!





Υλικά
1κιλό μικρό καλαμάρι ή φρέσκο καλαμάρι κομμένο σε ροδέλες
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1,5 κούπα)
100 γρ. κορν φλάουρ (μισή κούπα)
1 λίτρο ηλιέλαιο
0.5 λίτρο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Πλύνετε καλά το καλαμάρι και με προσοχή χωρίς να σπάσετε το κεφάλι βγάλτε το κόκαλο που βρίσκετε μέσα στη κοιλία του (ένα τσιμπιδάκι θα βοηθούσε ). Αφήστε τα σε ένα σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά νερά, αλλά όχι να στεγνώσουν τελείως , χρειαζόμαστε την υγρασία για να κολλήσει πάνω το αλεύρι. Σε μια ψηλή κατσαρόλα ρίξτε το ελαιόλαδο μαζί με το ηλιέλαιο και αφήστε να κάψουν, θα χρειαστεί δυνατή φωτιά, αλλά με μεγάλη προσοχή (πρέπει το λάδι να φτάνει μέχρι τη μέση της κατσαρόλας γιατί φουσκώνει όταν ρίχνουμε τα καλαμάρια).

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατέψτε καλά το αλεύρι με το κορν φλάουρ , ρίξτε μέσα το ¼ από τα καλαμάρια και ανακατέψτε τα αρκετά μέσα στο αλεύρι ενώ παράλληλα τα σφίγγετε με το χέρι σας για να τραβήξουν περισσότερο αλεύρι , βάλτε τα σε ένα τρυπητό και ανακινήστε το πολύ απαλά να φύγουν τα περιττά άλευρα . Ρίξτε προσεκτικά μέσα στο τηγάνι και αφήστε χωρίς πολύ ανακάτεμα μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα . Θα χρειαστούν λιγότερο από δυο λεπτά, αν η θερμοκρασία στο λάδι είναι σωστή . Επαναλάβετε άλλες τρεις φορές το ίδιο. Εδώ βρίσκεται το μεγάλο μυστικό. Μοιράσαμε τα καλαμαράκια σε μεγάλες δόσεις, γιατί όταν βάζουμε πολλά μαζί, πέφτει η θερμοκρασία στο λάδι και δεν γίνονται τραγάνα, έτσι λοιπόν λίγα λίγα. Απλώστε σε ένα μπολ αρκετό χαρτί κουζίνας και χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να τα βγάλετε από το τηγάνι. Ρίξτε 2 πρέζες χοντρό αλάτι και καλή σας όρεξη.

Από  Γιάννης Αποστολάκης είναι chef και ιδιόκτητης του ιταλικού εστιατορίου Fatto


Πίτσα πανεύκολη με ψωμί του τόστ !! Θα σας ξετρελάνει !!

Μία λύση φαγητού που θα αρέσει σίγουρα σε όλους !!!!


Υλικά
8 φέτες ψωμί του τοστ (χωρίς κόρα)

5 φέτες ζαμπόν

4 φέτες μπέικον

2 φλιτζάνια τριμμένα μαλακά τυριά

3 ντομάτες κομμένες σε φέτες (ή αν προτιμάτε ντοματίνια) 

Πιπέρι

ρίγανη

½ κούπα γάλα

2 αυγά

Βούτυρο SOFT

Εκτέλεση
Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με βούτυρο και από τις δύο πλευρές.

Τις τοποθετούμε σε ταψί κι απλώνουμε από πάνω το ζαμπόν και το μπέικον σε κομματάκια.

Καλύπτουμε την επιφάνεια με τριμμένα τυριά.

Απλώνουμε τις ντομάτες και πασπαλίζουμε με ρίγανη και πιπέρι.

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά πάνω στην πίτσα.

Την αφήνουμε λίγο να σταθεί  και την ψήνουμε ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 -35 λεπτά στους 200 βαθμούς.

imommy.gr

Μουχαλεμπί με μαστίχα και γλυκό κουταλιού βύσσινο !!!

Υλικά
  • 1,5 λίτρα γάλα
  • 3 κ.σ γεμάτες νισεστέ
  • 3 κ.σ γεμάτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ρυζάλευρο
  • 2 κρόκους 
  • 1,5 φλ. ζάχαρη
  • 3 κόκκους μαστίχα
  • 250 γρ. γλυκό του κουταλιού βύσσινο
Εκτέλεση

Σε ένα μικρό γουδί χτυπάμε τη μαστίχα με 3 κ.σ ζάχαρη για να λιώσει καλά.
 Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το γλυκό του κουταλιού βύσσινο και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να ξεκολλήσει από τον πάτο της κατσαρόλας το αλεύρι και το νισεστέ.
 Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μη κολλήσει. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα καθόλου.
 Μόλις αρχίσει να πήζει, μειώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
 Διαλέγουμε μία φόρμα σιλικόνης κατά προτίμηση ή πλαστική για να ξεκολλάει εύκολα του μουχαλεμπί ή μπολ αν σκοπεύουμε να το σερβίρουμε ατομικά και αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας.
 Αφήνουμε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για 12 ώρες.
Αφαιρούμε τη φόρμα και περιχύνουμε το γλυκό με το βύσσινο ή αν το έχετε σε μπολ απλά βάζετε σε κάθε μπολ το βύσσινο από πάνω.
 Σερβίρουμε αμέσως ή ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να σερβίρουμε.

Συνταγή από Χριστίνα Σιδέρη --Οι Κουζινίστας

Καρύδες ΜΟΝΟ με 2 υλικά!!!

Για την συνταγή μας θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά,
400 γρ. Ζαχαρούχο Γάλα
1 και μισό φλυτζάνι Ινδοκάρυδο
Κερασάκια

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το ζαχαρούχο με την καρύδα και πλάθουμε μπαλάκια.
 Κόβουμε τα κερασάκια στα τέσσερα και τοποθετούμε στα μπαλάκια.
 Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Συνταγή από  Eymorfia Papadopoulou

Κούκις με μερέντα !!!!!



ΥΛΙΚΑ για 30 κούκις

1 βαζάκι Μερέντα 360 γρ.τη νηστίσιμη με μαύρη σοκολάτα (την προτιμώ γιατί τα κούκις βγαίνουν όσο πρέπει γλυκά...) αλλά εσείς βάλτε αν θέλετε την κανονική!
2 κούπες αλεύρι γεμάτες για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
2 κ.γ μπέικιν
1 βανίλια
2 κ.σ μαργαρίνη σε θερμ.δωμ.
1 πρέζα αλατάκι
1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτας(λευκές ή μαύρες ή γάλακτος ότι σας αρέσει!)





ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σ'ένα μπολ ανακατεύω με σύρμα τη μαργαρίνη με τη Μερέντα,προσθέτω το αλάτι,τη βανίλια,τα αυγά και τέλος ρίχνω το αλεύρι που το έχω ανακατέψει με το μπέικιν και ενώνω τα υλικά μου με μια σπάτουλα.
Πρέπει να έχω μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει.
Ρίχνω και τις σταγόνες σοκολάτας να ανακατευτούν.
Πλάθω μπαλάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού.κολλάω και από πάνω μερικές σταγόνες σοκολάτας τα βάζω σε ταψιά με λαδόκολλα και ψήνω στους 160 με αέρα για 10-12 λεπτά μόνο!
Δεν είναι τραγανά κούκις είναι αφράτα και μαλακά!

Συνταγή από Σόφη Τσιώπου --Οι Κουζινίστας 

Καρυδάτο εύκολο με κρέμα !!! Φανταστική η γεύση του !!!


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΤΡΙΟ ΤΑΨΑΚΙ. 4 αυγα 1/2 κούπα ζάχαρη 1/2 κούπα γάλα 1/2 κούπα σπορέλαιο 100 γρ. καρύδια τριμμένα 200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό  1/2 κ.γ γαρίφαλο σκόνη 1 κ.γ κοφτό κανέλα σκόνη 1 φακελάκι μπεικιν 1 βανίλια
2 κ.σ κονιάκ(προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ. 2 1/2 κούπες ζάχαρη 2 1/2 κούπες νερό 1 βανίλια 1 ξύλο κανέλας φλουδα από 1 λεμόνι χυμό από 1/2 λεμόνι 1 κ.σ.φρέσκο αγελαδινό βούτυρο(δίνει φανταστικό άρωμα!!!)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ.1 λίτρο γάλα φρέσκο 1 κούπα ζάχαρη (200γρ.περίπου) 100 γρ.κορν φλάουρ 1/2 πακέτο μαργαρίνη (125γρ) 2 βανίλιες 200 γρ.έτοιμη σαντιγί



ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
 Ανακατεύω σ'ενα μπολ το σιμιγδάλι με τα καρύδια,τα κανελογαρίφαλα και το μπέικιν.
Χτυπάω στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν 3-4 λεπτά.
Χαμηλώνω στο ελάχιστο την ταχύτητα και προσθέτω το σπορέλαιο,το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα,τη βανίλια,το κονιάκ (άν βάλω) και τέλος το σιμιγδάλι με τα καρύδια.
Το μείγμα πρέπει να είναι ένας αφράτος χυλός.
Βάζω το μείγμα σε μέτριο βουτυρωμένο ταψί (να υπολογίσετε ότι φουσκώνει περίπου το διπλό) και ψήνω στους 180 αντιστάσεις πάνω κάτω για 25-30 λεπτά (το δοκιμάζω με οδοντογλυφίδα).
Βράζω όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από τη βανίλια για 3 λεπτα,κατεβάζω από τη φωτιά προσθέτω τη βανίλια και σιροπιάζω το ζεστό γλυκό με το ζεστό σιρόπι.
Αφήνω το γλυκό να κρυώσει.Σε μια κατσαρόλα (εκτός φωτιάς)ρίχνω το γάλα,το κορν φλάουρ,ανακατεύω και όταν διαλυθεί το κορν φλάουρ,προσθέτω τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη και βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια να γίνει μια σφιχτή κρέμα.
Προσθέτω τις βανίλιας,αδειάζω την κρέμα σ'ένα μπολ και την καλύπτω με μεμβράνη (να μην πιάσει''πέτσα'').Την αφήνω να κρυώσει καλά.(Εγώ την κρυώνω στο ψυγείο).
Όταν κρυώσει την χτυπάω στο μίξερ να αφρατέψει και προσθέτω τη σαντιγί,χτυπώντας λίγο ακόμα να ενσωματωθεί καλά.
Απλώνω την κρύα κρέμα στο κρύο γλυκό.Αν θέλω από πάνω περιχύνω με γλάσο σοκολάτας,ή πασπαλίζω με τριμμένα καρύδια και κανέλα,ή τρούφα σοκολάτας!!!Διατηρώ το γλυκό στο ψυγείο!
Επίσης αν θέλετε το γλυκό σας με πιο πολύ σιρόπι ακόμα,βάλτε 3 κούπες ζάχαρη και 3 κούπες νερό!

Συνταγή από Σόφη Τσιώπου --Οι Κουζινίστας

Παγωτάκι μπισκότο καραμέλα τ έ λ ε ι ο !!!!!

Είναι πανεύκολο!
 Βράζουμε δυο ζαχαρούχα για 40λεπτα στη χύτρα για να γίνουν καραμέλα.
Αφού χτυπήσουμε μια φυτική κρέμα κ γίνει σαντιγί στο μίξερ προσθέτουμε την καραμέλα που έχει κρυώσει κ σπάμε μέσα μπισκότα κουκις.
 Χτυπάμε λίγο και  είναι έτοιμο.
Εναλλακτικά αντι κουκις μ αρέσει πολύ με φουντούκια που έχω περάσει λίγο απ το μουλτι.
Αυτό είναι!!!!!  Κ έχει υπέροχη κρεμώδη υφή!!

Συνταγή από Litsa Vasilarou Οι Κουζινίστας 

Σάνγκρια Αγγούρι -πεπόνι !!

Υλικά
1 μικρό πεπόνι
1 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 λάιμ, κομμένο σε λεπτές φέτες
12 φρέσκα φύλλα δυόσμου
1/4 φλιτζάνι χυμό λάιμ
1/4 φλιτζάνι μέλι
1των 750 ml, μπουκάλι Sauvignon Blanc ή άλλο ημι-λευκό ξηρό κρασί, διατηρημένο με απλή ψύξη
1 του 1 λίτρου μπουκάλι ανθρακούχο νερό, διατηρημένο με απλή ψύξηΦρέσκα κλαδάκια ή / και τα φύλλα μέντας (προαιρετικό)

Εκτέλεση

Κόψτε το πεπόνι. αφαιρέστε και πετάξτε τους σπόρους και φλοιό. Κόψτε πεπόνι σε λεπτές φέτες. Σε μια μεγάλη κανάτα βάλτε πεπόνι, αγγούρι, φέτες λάιμ, και τα 12 φύλλα μέντας. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε μαζί το χυμό λάιμ και μέλι να γίνει "ένα" και μετά περιχύνουμε το μείγμα. Προσθέτετε το κρασί, ανακατεύοντας απαλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες.Για να σερβίρετε, ανακατώστε στο ανθρακούχο νερό. Με κουτάλα ή ρίξτε σε ποτήρια. Αν θέλετε, γαρνίρετε με επιπλέον δυόσμο.

Συνταγή από Γιάννης Γιοβανουδης --Οι Κουζινίστας 

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Πατάτες με αβγά ογκρατέν !!!












 
εκτέλεση
καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατατες στρογγυλές και τις τηγανίζουμε << αν θέλετε δεν τις τηγανίζετε αλλά η γεύση τους είναι σαν βρασμένες και εμένα δεν μου αρέσουν>>
τις στρώνουμε σε ένα ταψί προσπαθώντας να είναι η νια πάνω στην άλλη για να μην έχει κενά ο πάτος του ταψιού μας και ριχνουμε αλατάκι!!!!


 
στην συνέχεια ριχνουμε λίγο κίτρινο τυρί και μικρή ποσότητα κρέμας γάλακτος!!!
επάνω στην κρέμα γάλακτος ακουμπάμε ροδέλες από τα βρασμένα αβγά τα σκεπάζουμε με το μπέικον ριχνουμε ξανά αλατάκι και πιπέρι, βάζουμε από πάνω άλλη μια στρώση πατατες όχι όμως τόσο κοντά όσο στον πάτο του ταψιού μας και πάλι λίγο αλατάκι και από πάνω μπόλικο κίτρινο τυρί και στο τέλος κρέμα γάλακτος που την εχουμε αραιώσει με ένα μικρο φλιτζανάκι γάλα!!!!
ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει το φαγάκι μας!!!! καλή σας όρεξη!!

Συνταγή από Γιαγια Μαιρη εν δραση  Οι Κουζινίστας

Γεμιστές πιπεριές Φλωρίνης στην κατσαρόλα !! Ολη η νοστιμιά στο πιάτο μας !!!

Υλικά
  • 12 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
  • 3 κ.σ γεμάτες ρύζι Καρολίνα
  • 3 κ.σ γεμάτες ξινό τραχανά
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια πράσσα ψιλοκομμένα
  • 2-3 κολοκυθάκια τριμμένα
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 70 ml ελαιόλαδο + 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι - πιπέρι
Πλένουμε πολύ καλά τις πιπεριές και κόβουμε τα κοτσάνια.
 Κόβουμε τα καπάκια μέχρι τη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια.
Πλένουμε το εσωτερικό από τις πιπεριές και τις αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και τα 70 ml ελαιόλαδο.
Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις αραδειάζουμε σε μία μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα.
 Αν περισσέψει γέμιση, την προσθέτουμε στη κατσαρόλα στα κενά από τις πιπεριές.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και μερικές πατάτες.
 Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι και 500 ml νερό.
 Καλύπτουμε με ένα πιάτο έτσι ώστε να κρατάει τις πιπεριές στη θέση τους.
Βάζουμε τη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα.
 Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 45-50 λεπτά, ελέγχοντας τα υγρά και προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό εφόσον χρειάζεται.
 Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη κατσαρόλα πάνω στο μάτι. Μετά από 15 λεπτά σερβίρουμε.

Συνταγή από Χριστίνα Σιδέρη Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται--Οι Κουζινιστας

Φέτα τηγανιτή !! Ενα υπέροχο μεζεδάκι!

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παίρνουμε
 1 φέτα 80 γραμμ. 
2 φύλλα κρούστας,
 λαδώνουμε τις άκρες από το φύλλο και τυλίγουμε τη φέτα, την βάζουμε κατάψυξη.
Την βάζουμε σε τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο και την γυρνάμε μόνο μια φορά!
Σερβίρουμε με μέλι και καβουρδισμένο σουσάμι .
Καλη ορεξη !


Συνταγή από 

Η τε-λει-ό-τε-ρη συνταγή για το αυθεντικό πικάντικο κεμπάπ.



Υλικά
  • 500 γρ. κιµάς αρνίσιος, κατά προτίµηση από σπάλα
  • 500 γρ. κιµάς µοσχαρίσιος, κατά προτίµηση από λάπα
  • 1 µεγάλο ξερό κρεµµύδι, τριµµένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωµένη
  • 1½ κουτ. γλυκού κύµινο σε σκόνη
  • τα φυλλαράκια από 1/4 µατσάκι φρέσκια ρίγανη, ψιλοκοµµένη (σε αρκετά σούπερ µάρκετ - αν δεν βρούµε, βάζουµε 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή)
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  • 2 κουτ. γλυκού µπούκοβο
  • 2 ώριµες µέτριες ντοµάτες, ξεφλουδισµένες, κοµµένες σε ψιλά καρέ και καλά στραγγισµένες
  • 2½ κουτ. σούπας ξίδι από ρόδι (το βρίσκουµε σε παντοπωλεία, deli, ορισµένα µπαχαράδικα και σε κάποια παντοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας). εναλλακτικά, βάζουµε 1½ κουτ. σούπας βαλσαµικό ή 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί µαζί µε 1 κουτ. σούπας µέλι - με διαφορετικό αποτέλεσμα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • χυμός από 1 λεμόνι 
  • αλάτι 


Για το σερβίρισµα
  • 1 µεγάλο ξερό κρεµµύδι, σε ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας σουµάκ (ανατολίτικο µπαχαρικό µε βαθυκόκκινο χρώµα και ξινούτσικη γεύση, που το βρίσκουµε σε µπαχαράδικα - εναλλακτικά, βάζουμε 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα και 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού - µε διαφορετικό αποτέλεσµα)

 Σε ένα µπολ βάζουµε το κρεµµύδι και το ανακατεύουµε µε το σουµάκ και το λεµόνι, καλύπτουµε µε µεµβράνη και το αφήνουµε στο ψυγείο ώς τη στιγµή του σερβιρίσµατος.

Κεµπάπ: Σε ένα µπολ αναµειγνύουµε όλα τα υλικά για τα κεµπάπ και µε βρεγµένες τις παλάµες µας (για να µην κολλάνε στον κιµά) ζυµώνουµε πολύ καλά και έντονα, για περίπου 6 - 8 λεπτά, µέχρι να έχουµε ένα οµοιογενές και αφράτο µείγµα. Κάθε τόσο βουτάµε τις παλάµες µας σε νερό και συνεχίζουµε το ζύµωµα. Καλύπτουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε το µείγµα στο ψυγείο, για περίπου 1 - 2 ώρες, µέχρι να σφίξει.

Προθερµαίνουµε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Λαδώνουµε ελαφρώς τις παλάµες µας και πλάθουµε το µείγµα σε στενόµακρα κεµπάπ, µε πάχος περίπου 2 εκ. και µήκος περίπου 12 εκ. Αν θέλουµε, τα περνάµε σε καλαµάκια, ώστε να διευκολυνθούµε στο γύρισµά τους κατά το ψήσιµο. Λαδώνουµε πολύ καλά τη λαμαρίνα του φούρνου και βάζουμε τα κεµπάπ. Ψήνουµε στην ψηλότερη σκάλα στο φούρνο για περίπου 13 - 15 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά περίπου κάθε 3 λεπτά, µέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Συνοδεύουμε με Σερβίρουµε τα κεµπάπ πάνω σε ψηµένες πίτες για σουβλάκια µαζί µε γιαούρτι πρόβειο ή αγελαδινό στραγγιστό και τα αρωµατισµένα κρεµµύδια.

 Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας μάς δίνει την τε-λει-ό-τε-ρη συνταγή για το αυθεντικό πικάντικο τούρκικο κεμπάπ.

Ατομικές πουτίγκες σοκολάτας με φράουλα και σος σοκολάτας!

  • 150 γρ. βούτυρο + λίγο ακόμα για να αλείψουμε τα φορμάκια
  • 3/4 φλ. ζάχαρη άχνη 
  • 100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα, που έχει κρυώσει 
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/4 φλ. κακάο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 φλ. γάλα
  • 8 φράουλες ολόκληρες, που έχουμε αφαιρέσει τα κοτσάνια

Για τη σος 

  • 50 γρ. βούτυρο, σε κομματάκια
  • 125 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ μαρμελάδα φράουλα 
  • 1 κ.γ εσάνς βανίλιας

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Αλείφουμε με λειωμένο βούτυρο οκτώ ατομικά φορμάκια των 250 ml και καλύπτουμε τους πάτους με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόχαρτο. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη,  μέχρι να γίνουν ένα κρεμμώδες μείγμα. Προσθέτουμε τη λειωμένη κουβερτούρα και χτυπάμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και τη σόδα και ρίχνουμε στο μείγμα της σοκολάτας. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατώνουμε πολύ καλά. Γεμίζουμε μέχρι τη μέση τα φορμάκια, βάζουμε από μία φράουλα στο κέντρο και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, το οποίο έχουμε αλείψει με βούτυρο (την επιφάνεια που είναι προς το μείγμα). Αραδιάζουμε τα φορμάκια σε ένα ταψί και το γεμίζουμε με νερό που θα φτάνει τη μέση από τα φορμάκια. Ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά. Ελέγχουμε τις πουτίγκες αν έχουν ψηθεί με τη γνωστή μέθοδο με το  καλαμάκι από σουβλάκι. Το βυθίζουμε στη μέση και αν βγει καθαρό έχουν ψηθεί.


Για τη σος Ανακατεύουμε σε μία μικρή κατσαρόλα το βούτυρο, τη κρέμα γάλακτος, τη κουβερτούρα, τη μαρμελάδα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο, η μαρμελάδα και η κουβερτούρα.


Περιχύνουμε τις πουτίγκες με τη σος και σερβίρουμε.

Σημείωση: Μπορούμε να συνοδέψουμε τις πουτίγκες με παγωτό κρέμα ή φράουλα. Ταιριάζει περίφημα.
 Συνταγή από Χριστίνα Σιδέρη --Οι Κουζινίστας

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

*Θράψαλα γεμιστά με ρύζι !!! Η νοστιμιά όλη !!

Υλικά
1.θράψαλα
2.κρεμμύδι
3.άνηθος
4.ντομάτες 

5.ελαιόλαδο
Οι ποσότητες ανάλογα με τα άτομα 


Σε μια κατσαρόλα ψιλοκόβουμε τα κεφάλια από τα θράψαλα το κρεμμύδι το ρύζι τον άνηθο το λάδι  τα φέρνουμε βόλτες όταν κάψουν καλά ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα λίγο νερό και το αφήνουμε να σωθούν τα νερά γεμίζουμε με αυτό τα θραψαλα και τα βάζουμε σε ταψί στην σειρά και στολίζουμε από πάνω όπως βλέπετε στην φωτογραφία. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με λίγο νεράκι μέχρι να τσιμπήσουμε με το πιρούνι και να είναι μαλακά περίπου 30 με 40 λεπτά 180 βαθμούς αέρα.
Συνταγή από  GIANNHS KYRLIDIS--