Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Γαλακτομπούρεκο κανταΐφι by mairh !!! Θεικόοο !!!









Υλικά
  • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
    1 λίτρο γάλα
    110 γραμ ζάχαρη
    120 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
    1 κουταλιά βούτυρο για την κρέμα
    1 κούπα βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα κανταΐφι
    4 αβγά
    ξύσμα από 1/2 λεμόνι
    και 2 βανίλιες
    μια χούφτα τριμμένο φιστίκι Αιγίνης ς που θα μπει όταν είναι ψημένα τα γαλακτομπουρεκα 
     
    Υλικά για το σιρόπι
    650 ζάχαρη
    400 νερό
    ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
    ένα ξύλο κανέλας





     
    Εκτέλεση
    σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια να ζεσταθεί
    ριχνουμε την ζάχαρη και μετά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια κρέμα!
    όταν είναι έτοιμη χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολάκι και ριχνουμε λίγη από την ζεστή κρέμα για να πάρουν μια καλή θερμοκρασία.
    στην συνέχεια τα ριχνουμε στην κατσαρόλα που είναι η κρέμα μας και μαζί και την μια κουταλιά βούτυρο και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που την κολλάμε στην κρέμα να μην κάνει κρούστα!!!!
    όταν είναι κρύα η κρέμα μας βάζουμε σε ένα μπολάκι αφού πρώτα τα ξεμαλλιάσουμε
    λίγα λίγα τα φύλλα από το κανταΐφι να κάνουμε μια φωλίτσα ΠΡΟΣΟΧΗ να περισσεύει φύλλο έξω από το μπολάκι!!!
    βάζουμε 2 κουταλιές κρέμα μέσα στην φωλίτσα και σκεπάζουμε με τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το μπολάκι, μόλις το κλείσουμε όλο το τουμπάρουμε σε ένα ταψί!!!!!
    όταν είναι όλα τα γαλακτομπουρεκακια μας έτοιμα λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο τα ραντίζουμε με περίπου μια κουταλιά βούτυρο στο κάθε ένα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν!!!!


     
    Εκτέλεση σιρόπι
     Την ώρα που περιμένουμε να κρυώσει η κρέμα κάνουμε το σιρόπι μας για να είναι και αυτό κρύο μόλις βγουν τα γαλακτομπουρεκα από τον φούρνο!!!!
    βράζουμε για 10 με 15 λεπτά περίπου την ζάχαρη με το νεράκι και την κανέλα και μετά από τα 10 λεπτά ριχνουμε και το λεμόνι και σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει!!!!
    καλή επιτυχία!!!! 
     
    είναι ένα υπέροχο γλυκό, μπορείτε να ψήσετε όσα θέλετε και τα υπόλοιπα να τα βάλετε άψητα στην κατάψυξη και όταν τα θελήσετε τα ρίχνετε στον φούρνο παγωμένα και στην αρχή σε σιγανή φωτιά και μετά που ξεπαγώνουν να δυναμώσετε την φωτιά!!!!
    και κάτι ακόμα το φιστίκι να το βάλετε όταν είναι έτοιμα τα γαλακτομπουρεκα γιατί αν το βάλετε πριν θα σας καεί και δεν θα είναι ωραίο!!!!

Κολοκυθοκεφτέδες φανταστικοί και μυρωδάτοι !!!!

Από  Σάμο !!
Σε περίοδο νηστείας δεν βάζουμε  αυγό και φέτα!!

 Υλικά
 2 κολοκύθια μεγάλα
    1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
   10  φυλλαράκια δυόσμος φρέσκο ψιλοκομμένος  Αν δεν  έχετε βάλτε ξερό
    8 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
    7 κλωναράκια  άνηθο ψιλοκομμένο
    1 αυγό
    200 γραμμ. φέτα σε τριμμένη με το χέρι
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    αλεύρι που φουσκώνει μόνο του όσο πάρει να πλάθεται η ζύμη σε μπαλάκια θα το καταλάβετε αυτό δοκιμάζοντας το
    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Σημείωση  Εδώ εγώ πρόσθεσα κι ένα καρότο τριμμένο να το δοκιμάσω  έγινε ωραίο  [προαιρετικά ]







Εκτέλεση
Πρώτα πλένουμε καλά τα κολοκύθια τα τρίβουμε στο τρίφτη και τα στίβουμε πολύ καλά,
Τα τοποθετούμε σε μπολ και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα ζαρζαβατικό ψιλοκομμένα ότι κόβετε τριμμένα ότι τρίβετε .
Τελευταίο προσθέτουμε αλάτι λίγο πιπέρι και αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας μ ένα κουτάλι και δοκιμάζοντας πόσο χρειάζεται για να στέκεται το μείγμα μας ,








Τώρα εγώ τους αλευρώνω λίγο γιατί μ αρέσει το σταθερό τους σχήμα ,βάζω επάνω σε μία καθαρή σακούλα αλεύρι για να μην πλένω περιττά και τους πλάθω μπαλάκια τους ρίχνω μέσα στο αλεύρι τους γυρίζω να πάει παντού τους πατικώνω λίγο με το χέρι τους τινάζω και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι προς μέτριο να ροδοκοκκινίσουν .Αν δεν τους αλευρώσετε παίρνουμε κουταλιές και ρίχνουμε μέσα στο λάδι ,Τους γυρνάμε μόνο όταν είναι έτοιμη από την μία πλευρά να μην διαλύσουν.
Τους βάζουμε καθώς τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγο μετά σε πιατέλα και σερβίρουμε, προλάβετε να δοκιμάστε μόνο είναι τόσο φανταστικοί που εξαφανίζονται αμέσως !!!!Από Μαγειρική και Συνταγές




Κολοκυθοανθοί γεμιστοί !!!


Υλικά
50 άνθη κολοκυθιών
μπόλικα ψιλοκομμένα άνηθο κρεμμυδάκι
1 μεγάλο κρεμμυδι χοντροκομμένο
δυόσμο ψιλοκομμένο
2 καρότα τριμμένα στο ψιλό του τρίφτη
1 1/2 κούπας ρύζι Καρολίνα
μια κούπα νερό
αλατι πιπέρι
ελαιόλαδο και στην κατσαρόλα και στην γέμιση





Εκτέλεση
πλένουμε πολύ καλά τα άνθη μας και αφαιρούμε από μέσα τον στήμονα!!!
βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε και μια κούπα νεράκι μέσα στην γέμιση!!!!
βάζουμε μια κουταλιά σε κάθε ανθάκι και κλείνουμε ένα ένα τα φυλλαράκια προς το κέντρο τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα στην σειρά χωρίς να υπάρχουν κενά μεταξύ τους!!!! μόλις είναι έτοιμα ριχνουμε από πάνω αλατάκι πιπεράκι και λαδάκι και βάζουμε ένα πιάτο πάνω από τα λουλουδάκια μας!!!
μετά βράζετε ένα μπρίκι νεράκι και το ρίχνετε από πάνω και τα βάζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν!!! κάθε φορά που βλέπετε ότι δεν έχουν νεράκι προσθέτετε λίγο λίγο μετά από μια ωρίτσα και λίγο παραπάνω δοκιμάζετε να δείτε αν είναι έτοιμα!!!! μόλις τα σβήσετε τα σκεπάζετε με μια πετσετούλα και τ' αφήνετε να πιουν όλο το ζουμάκι που έχει μείνει!!!! προσοχή μόνο στα υγρά μην το κάνετε σούπα!!!! ένα τέλειο φαγάκι που συνοδεύετε με δροσερό γιαουρτάκι!!!!

Συνταγή από 
Γιαγια Μαιρη εν δραση--οι κουζινίστας




Κέικ βουτύρου δίχρωμο με μερέντα !!


Ένα καταπληκτικό,μοσχοβολιστό κέικ βουτύρου δίχρωμο!!!
Μαλακό και ''γεμάτο'' σε γεύση και άρωμα,με τέλεια υφή σκέτη απόλαυση!!!

ΥΛΙΚΑ

500γρ.αλευρι για ολες τις χρησεις
250 γρ.φρεσκο αγελαδινο βουτυρο σε θερμ.δωμ.
2 κουπες ζαχαρη
1 κουπα γαλα
4 αυγα
ξυσμα 1 πορτοκαλιου
1 πρεζα αλατι
1 φακελακι μπεικιν
2 βανιλιες
2 κ.σ σοκολατα ροφημα σκονη
1 κ.σ κακαο σκονη
200 γρ.μερεντα για το γέμισμα






ΕΚΤΕΛΕΣΗ

-Χτυπαω το βούτυρο με τη ζαχαρη να αφρατεψει καλα και να γινει κρεμα.-Προσθετω 1-1 τα αυγα,βανιλιες,ξυσμα,χαμηλωνω την ταχυτητα του μιξερ και ριχνω εναλλαξ το γαλα με το αλευρι που το εχω κοσκινισει με το μπεικιν.-Σε ενα μπολ ριχνω το 1/3 του μιγματος,προσθετω τη σοκολατα ροφημα σκονη και το κακαο και λιγο γαλατακι εξτρα να αραιωσει και ανακατευω καλα.-Σε φορμα βουτυρωμενη αδειαζω εναλλαξ κουταλιες απο το λευκο μιγμα με το σοκολατενιο.Πριν την τελευταια στρωση ριχνω και μερικες κουταλιες μερεντα.-Ψηνω στους 180 πανω κατω για 45-50 λεπτα.Περιμένω να γίνει χλιαρό και ξεφορμάρω!!!
Το γλασο από πάνω που βλέπετε είναι λιωμένη βανίλια(γλυκό υποβρύχιο) και λιωμένη Μερέντα!!!

Συνταγή από  Οι Λιχουδιές της Σόφης




Yπέροχες ζουμερές καριόκες !! Και νηστίσιμες





Επειδή αυτές τις καταπληκτικές καριόκες τις φτιάχνω πάντα με το...''μάτι'' προσπάθησα να μετρήσω τα υλικά για να σας δώσω τη συνταγή.
Όπως και νά'χει αυξομειώστε τα υλικά ώστε να έχετε ένα μίγμα μαλακό αλλά όχι σφιχτό,για να βγουν οι καριόκες ζουμερές και όχι σκληρές!




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 35-40 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
4 κούπες τριμμένο μπαγιάτικο σοκολατένιο κέικ
200 γρ.μαύρη σοκολάτα με πορτοκάλι
1 κ.σ μαργαρίνη
3 κ.σ γεμάτες βανίλια γλυκό (υποβρύχιο)
4-5 κ.σ σιρόπι σοκολατας ή βύσινο ή σιρόπι με ζάχαρη και νερό σε ίση ποσότητα
4 κ.σ λικέρ κανέλας(Τεντούρα) ή κονιάκ
1/2 κ.γ κανέλα σκόνη
1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια

ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ
400-500 γρ.κουβερτούρα
2 κ.σ σπορέλαιο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

-Σ'ένα κατσαρόλι λιώνω τη σοκολάτα με πορτοκάλι,τη μαργαρίνη και το γλυκό βανίλια.
Όταν λιώσουν,τα ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά μαζί,να γίνουν ένα μαλακό μίγμα.Δεν θα πλάθεται.
Το βάζω όπως είναι με το μπολ στο ψυγείο καμιά ωρίτσα να σφίξει.
Το τυλίγω σε σφιχτό ρολό μέσα σε μεμβράνη και από πάνω αλουμινόχαρτο στρίβοντας τις άκρες σαν καραμέλα.


Το βάζω κατάψυξη 3-4 ωρίτσες να παγώσει για να κόβεται σε φέτες.
Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύμματα και προσθέτω και το σπορέλαιο.
Κόβω το ρολό σε φετούλες πάχους 1 εκ.και τις τυλίγω με τη βοήθεια 2 πηρουνιών μέσα στην κουβερτούρα.
Τις βάζω σε λαδόκολα και όταν στεγνώσει η σοκολάτα τις τυλίγω με αλουμινόχαρτο μία,μία και τις διατηρώ στο ψυγείο.
Τον χειμώνα τις αφήνω εκτός ψυγείου.
Καλή επιτυχία άν τις φτιάξετε!!!

Συνταγή από 
Οι Λιχουδιές της Σόφης

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Γαλακτομπούρεκο ρολάκια !!! Απίστευτη γεύση !!!


 ΥΛΙΚΑ 
(περίπου 45-50 κομμάτια)
600 γρ. φύλλο κρούστας
200 γρ. φρέσκο βούτυρο άριστης ποιότητας(στο βαζάκι,μα να είναι σίγουρα καλό,να μην ταγκίζει...μαργαρίνες και βούτυρα light ξεχάστε τα εδώ,αν θέλετε να φάτε ένα γαλακτομπούρεκο της προκοπής...)

Για την κρέμα:
2+1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες
1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπας ζάχαρη
4 αυγά
3 βανίλιες(προαιρετικά βάζουμε ξύσμα λεμονιού ή ό,τι άλλα εσπεριδοειδή αγαπάμε)

50 γρ.βούτυρο τύπου Κερκύρας ή αγελαδινό



Σιρόπι:
4+1/2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 βανίλια
χυμό μισού λεμονιού

Πρώτα από όλα κάνουμε,ως συνήθως, το σιρόπι για να κρυώσει.
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός λεμονιού, σε κατσαρόλα και από το σημείο βρασμού μετράμε 7 λεπτά ακριβώς!Αποσύρουμε και ρίχνουμε το χ.λεμόνι.

Βουρ για την κρέμα τώρα.

Το μυστικό μιας  αφράτης κρέμας είναι οπωσδήποτε να χτυπήσουμε τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή και μετά χτυπώντας να προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην κρέμα.
Αφού τελειώσαμε με τ'αυγά,βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεστάνει.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι ,σα βροχή,που σημαίνει όχι μεμιάς,ανακατεύοντας συνέχεια.Αφήνουμε τη κρέμα να δέσει,χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα με ξύλινη σπάτουλα και αποσύρουμε όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
Μακριά από τη φωτια ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες(ξανά ανακάτεμα!).
Αφού αυτά γίνουν, έρχεται η ώρα των αυγών,τα οποία προσθέτουμε σιγά σιγά..Όταν πάει κι αυτό θα έχουμε μια αφράτη μυρωδάτη κρεμα να αχνίζει,την οποία θα αφήσουμε να περιμένει ώσπου να ετοιμάσουμε τα φύλλα,χωρίς να ξεχνάμε να την ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην κανει κρούστα.



Πάμε στα φύλλα τώρα και λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο.
Απλώνουμε όλα τα φύλλα στον πάγκο(πρώτα τα 500 γρ.,γιατί μπορεί να μην τα χρειαστούμε όλα) και τα χωρίζουμε σε 3 λωρίδες κατά πλάτος.
(απο δω και πέρα αρχίζει  της υπομονής το έργο,μα όταν σκέφτεσαι τη μυρωδιά  καθώς θα ψήνεται,το άρωμά  καθώς το δαγκώνεις-τη δόξα όταν  θα το προσφέρεις!-..ε...χαλάλι λες και συνεχίζεις...)

Παίρνουμε μια μια λωρίδα και τη βουτυρώνουμε πολύ καλά.Τη διπλώνουμε στη μέση και ξανά βουτυρώνουμε.
Βάζουμε,στη μια άκρη της λωρίδας, μιάμισυ κουταλίτσα του γλυκού από την κρέμα,διπλώνουμε στα πλάγια και από πάνω,βουτυρώνουμε στα σημεία που διπλώσαμε και τυλίγουμε σε φλογέρα.
Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί κάθε γαλακτομπουρεκάκι,αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα, γιατί θα φουσκώσουν.
Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ γέμιση γιατί θα σκάσουν τα φύλλα στο ψήσιμο και θα φανεί η κρέμα(το έχω πάθει,όταν από βιασύνη να τελειώσω,έβαζα με το κουτάλι της σούπας την κρέμα...είπαμε, της υπομονής το έργο!...)
Όταν πια τελειώσουμε,περιχύνουμε με το βούτυρο που έμεινε(αν έμεινε... αλλιώς βάζουμε κι άλλο να λιώσει...) και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 190 β. φούρνο για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 β. και αφήνουμε ώσπου να ροδίσουν καλά(περίπου 30 λ.)
Αφού έχει μυρίσει όλο το σπίτι( και οι γείτονες λένε...κάτι ψήνεται...),έρχεται η καλύτερη  στιγμή...το σιρόπιασμα.Λατρεύω το κρακ των φύλλων καθώς κουταλιά κουταλιά τα βρέχω με το κρύο σιρόπι, τρελαίνομαι να βλέπω τις μικρές σταγονίτσες του σιροπιού  να σκαλώνουν στα τραγανά ροδοκόκκινα φύλλα...
Μην σκεφτείτε να ρίξετε μεμιάς το σιρόπι...θα καταστρέψετε,μακροπρόθεσμα,την κριτσανιστή υφή των φύλλων...και θα χάσετε όλο το παιχνίδι(των εντυπώσεων και της μυστικής συνομιλίας με το δημιούργημά σας...)
Συνταγή από http://cookthebook.blogspot.gr
εκτέλεση από
 Αθανάσιος Τσοπανίδης --

Τυροκροκέτες !!!

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Η συνταγή χρειάζεται 


320 γρ τυρί ημισκληρο και κασέρι (αν θέλετε βάζετε μόνο ημισκληρο )
4 αυγά
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
λίγο πιπέρι. 


Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε.
Τα κάνουμε μπαλάκια κι τα πανάρομαι δηλαδή αλεύρι αυγό φρυγανιά.
Τα βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Τηγανίζουμε όχι σε καυτό λάδι.
Αν δεν θέλετε το πανάρισμα βουτάτε τα χέρια σας σε λίγο λάδι κάνετε μπαλάκια το μείγμα κι πάλι βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα κι τηγανίζουμε.
Καλή επιτυχία! !


Αλεξάνδρα Μαρίνη

Κοτόπουλο Τσερκέζα!!

Κοτόπουλο Τσερκέζα

Για το κοτόπουλο
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 μικρό καρότο - τριμμένο 
  • 1/2 κ.γ αλάτι 
  • 1 ματσάκι φρέσκο άνηθο 

Για τη σάλτσα
  • 250 γρ. καρύδια
  • 3 φέτες ξερό ψωμί
  • 1 κ.γ πάπρικα
  • 1/2 κ.γ τσίλι τριμμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
  • 3 ποτήρια ζωμό κότας
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 1 κ.γ νιφάδες τσίλι
  • Αλάτι

Για το κοτόπουλο
Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο. Βάζουμε στη κατσαρόλα τόσο νερό όσο να σκεπάσει το κοτόπουλο και προσθέτουμε τον άνιθο ψιλοκομμένο και το αλάτι. Βράζουμε μέχρι να είναι απολύτως μαγειρεμένο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Αφαιρούμε τη πέτσα, τα κόκκαλα και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μία πιατέλα. Σουρώνουμε το ζωμό από το κοτόπουλο και κρατάμε 3 ποτήρια.

Για τη σάλτσα
Βάζουμε τα καρύδια στο μπλέντερ και τα αλέθουμε. Μουλιάζουμε το ξερό ψωμί σε νερό και το πιέζουμε για να φύγει το επιπλέον νερό. Βάζουμε το ψωμί μαζί με τα καρύδια και προσθέτουμε το κρεμμύδι που έχει βράσει μαζί με το κοτόπουλο, το λιωμένο σκόρδο, το τριμμένο τσίλι, αλάτι και τη πάπρικα. Σιγά-σιγά, προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου που έχουμε βάλει στην άκρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε μία κρεμμώδη σάλτσα.

Σε μια πιατέλα, ανακατεύουμε πολύ καλά, το κοτόπουλο με τη μισή σάλτσα. Απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο μέχρι να καλυφθεί εντελώς. Λειώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τις νιφάδες από το τσίλι. Αφήνουμε στο μάτι για τρία λέπτα μέχρι να αρωματισθεί το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ραντίζουμε το μείγμα του βουτύρου στη πιατέλα με το κοτόπουλο. Βάζουμε στο ψυγείο για τέσσερις ώρες και σερβίρουμε το κοτόπουλο κρύο.

Σημείωση: Δε μπορεί, θα υπάρχουν κάποιες στιγμές που βαριέστε τα ίδια και τα ίδια. Κάποιες στιγμές που θέλετε να μαγειρέψετε κάτι διαφορετικό, κάτι ασυνήθιστο. Για μένα, αυτό συμβαίνει συχνά και τότε καταφεύγω σε συνταγές από άλλες χώρες, που δοκίμασα και λάτρεψα. Μια από αυτές, είναι και το κοτόπουλο Τσερκέζα. Σερβίρετε άνετα τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού και συνοδεύεται με κρύα μπύρα.
Συνταγή Χριστίνα Σιδέρη 

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Πανεύκολο κέικ κακάο µε γλάσο σοκολάτας !!




Υλικά συνταγής

    1 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
    6 αυγά
    1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
    2 βανίλιες
    1 φλ. τσαγιού κακάο (άγλυκο)
    2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    1 πρέζα αλάτι

    Για το γλάσο
    100 γραμμ. κουβερτούρα (ή σταγόνες σοκολάτας)
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος



Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε σε ψιλή σήτα (κόσκινο) όλα τα στερεά υλικά, βανίλιες, κακάο, αλεύρι, αλάτι, μέσα στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, γάλα. Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε τα υλικά για 2΄ έως ότου ενωθούν σε μείγμα. Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα για 4΄. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε το κέικ κακάο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180οC για 50΄-55΄, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφήνουμε το κέικ, αφού ψηθεί, για 10΄ στη φόρμα. Το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά

Για το γλάσο: Κομματιάζουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το γλάσο, ανακατεύοντας πότε πότε. Αφήνουμε λίγο το γλάσο να κρυώσει. Αφού τοποθετήσουμε το κέικ σε πιατέλα, το περιχύνουμε με το γλάσο του. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα.
Η ξύνουμε με το μαχαίρι λευκή σοκολάτα κουβερτούρα με  λίγη μαζί κουβερτούρα γάλακτος όπως εγώ εδώ ,η κάνουμε ότι στόλισμα μας αρέσει !!!

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου  και την φτιάχνω συχνά!!Τέλεια !!



Ψωμάκια γλυκά με μερέντα !!!




Υλικα
500 γρ αλεύρι κοσκινισμένο

1 αυγο
250γρ γάλα ΧΛΙΑΡΌ
1ποτήρι ζάχαρη
1μαγιά φακελάκι
μερέντα




 

Εκτέλεση
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και φτιάχνω την ζύμη ,αφήνω να φουσκώσει,παίρνω μικρά κομματάκια ανοίγω στο χέρι μου σαν πιτάκια,βάζω γέμιση ,κλείνω και φτιάχνω μπαλάκια-ψωμάκια κλείνοντας τας καλά από κάτω.Αφήνω να φουσκώσουν 30 ΄ αλείφω με λίγο αυγό και γάλα και μετά ψήνω στους 200 για 20 ανάλογα τον φούρνο! Είναι υπέροχα !!!!



Συνταγή από 
Ελπι Τσακλιδου-Μαχαιρα οι κουζινίστας

Τραχανόπιτα ανοιχτή Φ α ν τ α σ τ ι κ ή !!









ΥΛΙΚΑ
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2½ φλυτζάνια γάλα φρέσκο
½ φλιτζάνι τραχανά
350 gr. φέτα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
5 αυγά
Ελαιόλαδο
Φρεσκοττριμμένο πιπέρι
Αλάτι ανάλογα πόσο αλμυρή θα είναι η φέτα που θα βάλουμε


EKTΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπώλ ρίχνουμε τα 4 αυγά, το βούτυρο λιωμένο σε χλιαρή θερμοκρασία, το γάλα και 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε τον τραχανά, την φέτα χοντροτριμμένη, λίγο αλάτι, προσεκτικά γιατί το τυρί είναι αλμυρό και πιπέρι.Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα .Τέλος χτυπάμε ένα αυγό με λίγο γάλα και περιχύνουμε την πίτα και ψήνουμε στους 200 °C για 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και απολαμβάνουμε!!! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Σημείωση
Γίνετε και με γλυκό και με ξινό τραχανά η ίδια συνταγή 

Συνταγή  Γιαγια Μαιρη εν δραση--Christine Yiovanoudi--Οι Κουζινίστας

Ψωμάκι χωρίς ζύμωμα !!!

ΥΛΙΚΑ

1 κιλο αλευρι...ότι θέλουμε
Μπορει να γινει συνδυασμος αλευρων (χωριατικο με ασπρο...χωριατικο-ασπρο-ολικης κλπ)
2 φακελακια μαγια ξερή (ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΑ 1 ΜΑΓΙΑ!!!)
1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη
2 κουταλακια του γλυκου αλατι
4-5 κουταλιες της σουπας λαδακι
 680-700 γρ νερο.χλιαρό



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε ενα μπολ ανακατατευουμε ολα τα υλικα καλά και μετα σκεπαζουμε το μπολ με το καπακι του και το βαζουμε στο ψυγειο απο 12 ωρες και πανω!!

την επομενη μερα, αναβουμε το φουρνο στους 250 βαθμους και βαζουμε μεσα μια γαστρα αδειανη με το καπακι της.(Αν ο φουρνος ειναι δυνατος..κατεβαστε τη θερμοκρασια στους 230 ...γιατι αλλιως θα ψηθει γρηγορα απο εξω και μεσα θα μεινει αψητο)

μεχρι να καψει ο φουρνος βγαζουμε το μπολ ...αλευρωνουμε τον παγκο μας και παιδευουμε λιγο το ζυμαρι μας..δηλ κανουμε διπλωματα.σε αυτη τη φαση ..εγω το χωριζω σε 3 μερη .

αφηνουμε πανω στο παγκο με τα διπλωματα (2η σημειωση) προς τα κατω.

αφου καψει ο φουρνος...βγαζουμε με προσοχη την γαστρα , να μην καουμε και ριχνουμε τα ζυμαρια μας...με τα διπλωματα προς τα πανω αυτη τη φορα.

σκεπαζουμε με το καπακι ...και αφηνουμε να ψηθει για 1/2 ωρα ..μετα την μιση ωρα..ξεσκεπαζουμε και αφηνουμε για 1 τεταρτο ακομα...ετοιμο το ψωμακι μας !!!

1.Να σημειωσω....οτι τη γαστρα δεν τη λαδωνουμε ουτε βαζουμε αντικολλητικο χαρτι...δεν προκειται να κολλησει το ψωμακι

και επισης απο την αρχη που θα ανοιξουμε το φουρνο στους 250 βαθμους ή στους 230 αν ο φουρνος σας ειναι δυνατος και μεχρι να τελειωσουμε δεν αλλαζουμε τη θερμοκρασια.

2.οπως εχουμε το ζυμαρι πανω στην επιφανεια εργασιας παιρνουμε τις ακρες και τις διπλωνουμε στο κεντρο , αρκετες φορες...μετα το χωριζουμε σε οσα κομματια θελουμε δηλ.... σε 2 καρβελακια σε 3 ή σε φρατζολακια ή ατομικα ψωμακια.εγω προσωπικα οταν τα χωριζω τα "ξαναδιπλωνω" για να κανουν τα ωραια "σκασιματα
 Η συνταγή είναι της φίλης Myrto Aggelou και την ευχαριστώ πολύ γι'αυτό το υπέροχο και πανεύκολο ψωμάκι!!!

ΕΓΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΙΣΑΩΡΟ ΞΕΣΚΕΠΑΖΩ ΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΧΑΜΗΛΩΝΩ ΣΤΟΥΣ 200 ΣΚΕΠΑΖΩ ΜΕ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ ΚΑΙ ΨΗΝΩ ΑΛΛΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΣΒΗΝΩ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΚΑΙ ΑΦΗΝΩ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΙΣΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 10-15 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ...!!!

''Να προσθέσω ακόμη ότι το ψωμάκι γίνεται και σε μακρόστενη φορμα για κεικ και σε ταψάκια,αρκεί να τα ''κάψουμε''πρώτα στο φούρνο όπως τη γάστρα και να τα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο!!!''

"Δείτε τα βιντεάκια εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=pVJwecaDa5I

https://www.youtube.com/watch?v=y-5enruyIiE

Συνταγή από 
Οι Λιχουδιές της Σόφης

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Κοτόπουλο στο τηγάνι άλα Αμέρικα .


 Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
2 ποτήρια νερού γεμάτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές σούπας γλυκιά πάπρικα
2  ποτήρια του νερού γάλα φρέσκο
Αλάτι-πιπέρι
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνι

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μία σακούλα το αλεύρι το αλάτι το πιπέρι και την πάπρικα και τα αναμιγνύουμε καλά.
Εντωμεταξύ έχουμε βάλει τα κομμάτια του κοτόπουλου μέσα στο γάλα να μαριναριστούν πάνω από μία ώρα πριν αποφασίσουμε να τα μαγειρέψουμε. [τηγανίσουμε ]
Ρίχνουμε μερικά κομμάτια από το κοτόπουλο μέσα στην σακούλα και κουνάμε καλά .
Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα και τα αφήνουμε  να περιμένουν σε μία πιατέλα μέχρι να ζεσταίνουμε το λάδι .
Μόλις το λάδι ζεσταθεί καλά βάζουμε τα κομμάτια στο τηγάνι και τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία στην αρχή κι αργότερα σε πιο δυνατή μέχρι να ροδίσουν.
Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι και σερβίρουμε ...!
Αν τα θέλουμε με πιο πολύ κρούστα λίγο πριν τα βάλουμε στο τηγάνι τα ξαναρίχνομαι μέσα στο μείγμα αλεύρι πάπρικα κτλ τα τινάζουμε καλά και τηγανίζουμε ,αν και η μία φορά είναι αρκετή . 

.

 

 






Ζελέ γιαούρτι με φρούτα: ένα δροσερό και ελαφρύ γλυκό για το καλοκαίρι!!


Υλικά (για 4-6 άτομα):

300 γρ. φράουλες ή βατόμουρα κομμένα στα δύο
50 γρ. ακτινίδια κομμένα στα δύο
200 γρ. κεράσια, καθαρισμένα και κομμένα στα δύο
1 κιλό γιαούρτι
125 γρ. ζάχαρη άχνη
25 γρ. ζελατίνα σε σκόνη
120 ml ζεστό νερό

Εκτέλεση:

Στο μπολ του μίξερ χτυπάτε το γιαούρτι, προσθέτετε τη ζάχαρη και τα φρούτα, εκτός από τα κεράσια. Διαλύετε τη ζελατίνα στο ζεστό νερό και την ανακατεύετε καλά με το μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτετε στο μείγμα τα κεράσια και το βάζετε σε μια φόρμα για κέικ.
Αφήνετε το γλυκό να πήξει στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Μπορείτε να το μοιράσετε και σε ατομικά μπολ. Διακοσμείτε, αν θέλετε, με φρέσκες φράουλες.




Συνταγή από
Ναντίνα Ρεγγινιώτη

Λοξό υπέροχο γλυκάκι !!!

Υλικά για 6 ποτήρια
 
6 κομμάτια κομπόστα ροδάκινο η' ότι άλλο φρούτο σας αρέσει

1 φακελάκι ζελέ ανανά
12 μπισκότα mini digestive η' 6 μεγάλα
υλικά για την κρέμα πατισερι
1/2 λίτρο γάλα
120 γραμ ζάχαρη
60 γραμ κορν φλάουρ
2 βανίλιες
2 αβγά
ξύσμα λεμονιού
ένα κομματάκι βούτυρο
υλικά σοκολάτας
250 γραμ κουβερτούρα
250 γραμ κρέμα γάλακτος






 Εκτέλεση
 Πρώτα βρίσκουμε έναν τρόπο να μείνουν τα ποτήρια μας λοξά αν θέλετε φυσικά τα βάζετε όρθια το ίδιο αποτέλεσμα γεύσεις θα έχετε!!! 
Στην συνέχεια βάζουμε τα φρούτα που θέλουμε και φτιάχνουμε τον ζελέ
μας σε μια λεκανιτσα βάζετε ένα ποτήρι βραστό νερό ρίχνετε το φακελάκι τον ζελέ
τον ανακατεύετε καλά να λιώσει και ρίχνετε ένα ποτήρι σιρόπι από την κομπόστα σας και μόλις κρυώσει τον ρίχνετε στα ποτήρια που έχετε την κομπόστα!!!
μπαίνουν στο ψυγείο να παγώσει ο ζελές!!!΄

΄Οταν είναι παγωμένος ο ζελές σας κάνετε την κρέμα σας. 


Βάζετε σε μια κατσαρολιτσα το γάλα και το ξύσμα λεμονιού να ζεσταθεί πολύ καλά και σε ένα άλλο δοχείο βάζετε τα αβγά το κορν φλαουρ
την ζάχαρη και την βανίλια και τα ανακατεύετε να γίνουν ένας χυλός με μια κουτάλα ρίχνετε από το ζεστό γάλα στον χυλό σας σιγά σιγά να πάρει την θερμοκρασία του γάλακτος και μετά το ρίχνετε στην κατσαρολιτσα σε μέτρια φωτιά και το ανακατεύετε μέχρι να δέσει η κρέμα, μόλις είναι έτοιμη η κρέμα σας ρίχνετε και το βούτυρο και το ανακατεύετε μεχρι να ενσωματωθεί στην κρέμα 

Βάζετε μια μεμβράνη πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνετε να κρυώσει!!!
 Στην συνέχεια βάζετε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί και ρίχνετε μέσα την σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και αυτή μόλις είναι ένα όμορφο σιρόπι σοκολάτας το αφήνετε και αυτό στην άκρη να κρυώσει!!! όταν έχετε όλα τα υλικά σας κρύα μοιράζετε την κρέμα στα 6 ποτήρια και πάνω στην κρέμα βάζετε τα μπισκότα στην συνέχεια ρίχνετε την σοκολάτα και τα αφήνετε στο ψυγείο να παγώσουν και είναι έτοιμα!!!!καλή σας επιτυχία!!!!!

Συνταγή 
Γιαγια Μαιρη εν δραση  οι κουζινίστας