Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Κακκαβιά !!

  • 1 κιλό ψάρια παχιά (μπορεί να είναι κι ανάμεικτα: μπακαλιάρος, κοκκινόψαρο, μπαρμπουνάκια, φαγκρί)
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μάτσο σέλινο
  • 6 μεγάλα καρότα κομμένα μπαστουνάκια
  • 6 κολοκύθια μέγάλα κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 10 πατάτες μεγάλες
  • ΑλάτιΠιπέρι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι, ο χυμός  

Ρίχνουμε στο πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας, το ελαιόλαδο. Βάζουμε μία στρώση κρεμμύδια. Πάνω από τα κρεμμύδια απλώνουμε τα σέλινα. Πάνω από τα σέλινα στρώνουμε τα καρότα. Ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να φαίνεται. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Μετά βάζουμε μια στρώση κολοκύθια. Συνεχίζουμε το βράσιμο και συμπληρώνουμε νερό τόσο ώστε να φαίνεται. 10 λεπτά αργότερα προσθέτουμε τις πατάτες που έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει στα τέσσερα.Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να φαίνεται και συνεχίζουμε το βράσιμο.Σε 5 λεπτά δοκιμάζουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι. Αν έχουν αρχίσει να μαλακώνουν ρίχνουμε το αλάτι. Στο μεταξύ έχουμε καθαρίσει και αλατίσει τα ψάρια. Τοποθετούμε τα ψάρια πάνω στις πατάτες και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να φτάσει μέχρι τα ψάρια. Σκεπάζουμε ώστε το ψάρι να ψηθεί με τον ατμό από τα λαχανικά. Έχουμε το νου μας, ωστόσο, να προσθέτουμε νερό όταν αυτό εξατμίζεται. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το είδος των ψαριών που έχουμε επιλέξει. Γι’ αυτό δεν ξεχνάμε κάθε τόσο να τσεκάρουμε το ψάρι μας και το νερό, αν χρειάζεται συμπλήρωμα. Όταν μαγειρευτούν ρίχνουμε το λεμόνι. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε πάνω στο μάτι για να ξεκουραστεί.

Συνταγή από Χριστίνα Σιδέρη --Οι Κουζινίστας

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Τηγανίτες Ηπείρου !!! Τραγανές αφράτες μπαλίτσες !!

Υλικά
250γρ αλεύρι 
1 αυγό 
1/2 ποτήρι νερού γάλα   
 1 φακελάκι μαγιά
 λίγο αλάτι
λάδι για τηγάνι 

Εκτέλεση  
χλιαρένουμε ελαφρώς το γάλα η το νερό [μην κάψει ] και δυαλύουμε την μαγιά .
Βάζουμε σε μπόλ τα υλικά τα υπόλοιπα προσθέτουμε και την μαγιά την διαλυμένη και ανακατεύουμε πολύ καλά .
Αφήνουμε το μείγμα περίπου μισή ώρα να φουσκώσει και με ένα κουτάλι παίρνουμε ζύμη και τηγανίζουμε σε μπόλικο καφτό λάδι προτιμήστε καλαμποκέλαιο που είναι πιο ελαφρύ '
Να βουτάτε το κουτάλι σε νερό κάθε φορά να πέφτει εύκολα το μείγμα .
Βγάζουμε σε πολύ λίγα λεπτά τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και μετά πιατέλα πασπαλίζοντας ανάλογα με την όρεξή μας ,η μέλι κανέλα η τυρί !!! Καλή όρεξη !!!

Συνταγή από Ρούλα Ματζίρη ==Οι Κουζινίστας 

Κέικ CΗOCOFLAN!!! Ένα καταπληκτικό γλυκό!!!




Υπέροχο ζουμερό κέικ κάτω και φανταστική βελούδινη
κρέμ-καραμελέ με 3 υλικά επάνω!!!
Σας παρακαλώ φτιάξτε το είναι πανεύκολο και πεντανόστιμο!!!
Δεν περιγράφω άλλο...!!!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ

1 πακέτο έτοιμο μίγμα για σοκολατένιο κέικ (υπάρχει σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ!)
3 αυγά
1/2 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα νερό

1/2 κούπα έτοιμο σιρόπι καραμέλα για παγωτά( ή τόπινγκ καραμέλας) για τη φόρμα




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ

1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ (400 γρ.)
1 κονσέρβα γάλα ζαχαρούχο(400γρ.)
3 αυγά
1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Ξεκινάω βουτυρώνοντας καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ 28 εκ.βαθιά.Ρίχνω το σιρόπι καραμέλας να καλυφθεί ο πάτος της φόρμας.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς.
-Ετοιμάζω το κέικ.Σε ένα μπολ ρίχνω το έτοιμο μίγμα αφου το κοσκινήσω.Προσθέτω το νερό,σπορέλαιο και αυγά και χτυπάω με σύρμα 1-2 λεπτά.Αδειάζω το μιγμα μέσα στη φόρμα που έβαλα πριν το σιρόπι.



-Ετοιμάζω την κρεμ-καραμελέ.Στο μπλέντερ ρίχνω όλα τα υλικά και χτυπάω 2 λεπτα.Αδειάζω την κρέμα πάνω από το μίγμα του κέικ.
Καλύπτω με αλουμινόχαρτο τη φόρμα και την τοποθετώ σε ένα βαθύ ταψάκι που έχω ρίξει μέσα βραστό νερό σχεδόν μέχρι τη μέση. (Δηλ.θα ψήσω το κέικ μου σε μπαιν μαρί).
Ψήνω για 1 ώρα ακριβώς, μπήγω ένα μαχαίρι και αν βγει καθαρό
είναι έτοιμο.Το βγάζω από το μπεν μαρι,αφαιρώ το αλουμιχόχαρτο και αφήνω το γλυκό να κρυώσει εντελώς.
Αφού κρυώσει το αναποδογυρίζω και το ξεφορμάρω σε μια πιατέλα προσεχτικά και το βάζω να παγώσει στο ψυγείο,όπου και το διατηρώ και μένει ζουμερό και αφράτο!!!
Εγώ δεν κρατήθηκα και πριν το βάλω στο ψυγείο δοκίμασα ένα κομμάτι! Είναι καταπληκτικό ακόμα και ζεστό!!!!!
Σερβίρω με έξτρα σιρόπι καραμέλας!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο μίγμα για κέικ,φτιάξτε μια δόση από το αγαπημένο σας κέικ σοκολάτας το οποίο να καλύπτει τη μισή φόρμα,για να έχει χώρο να μπει και η κρέμα από πάνω!
Συνταγή από 
Οι Λιχουδιές της Σόφης--οι κουζινίστας

Παντεσπάνι κι ο τρόπος που το φτιάχνουμε .Ιδανικο για τούρτες !!




ΥΛΙΚΑ

5 αυγά
150 γρ.ζάχαρη
150 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις+2 κ.γ κοφτά μπέικιν κοσκινισμένα
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι



ΓΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
 αφαιρώ 2 κ.σ.αλέυρι και προσθέτω 2 κ.σ κακάο!



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

-Χτυπάω τ'αυγά με τη ζάχαρη να φουσκώσουν 2-3 λεπτά στο μίξερ.Προσθέτω τη βανίλια και το αλάτι και με σπάτουλα ανακατεύω προσεχτικά και το αλεύρι με το μπέικιν.Αδειάζω το μίγμα σε στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα 28 εκ.με λαδοκολα και βουτυρωμένη γύρω-γύρω και ψήνω στους 180 για 20-25λεπτά περίπου στην δεύτερη από πάνω σχάρα του φούρνου.(ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ''ΚΑΤΣΕΙ''ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ!!!).Αφήνω να κρυώσει πάρα πολύ καλά και μετά το χωρίζω σε 3 δίσκους με πριονοτό μαχαίρι.Είναι ιδανικό για τούρτες,γιατί είναι αφράτο,''σφουγγαράτο'' που και να μην το σιροπιάσετε,ρουφάει όλη την υγρασία από τη γέμιση της τούρτας και είναι κι έτσι τέλειο!!!

Συνταγή από  Οι Λιχουδιές της Σόφης

Γαλακτομπούρεκο κανταΐφι by mairh !!! Θεικόοο !!!









Υλικά
  • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
    1 λίτρο γάλα
    110 γραμ ζάχαρη
    120 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
    1 κουταλιά βούτυρο για την κρέμα
    1 κούπα βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα κανταΐφι
    4 αβγά
    ξύσμα από 1/2 λεμόνι
    και 2 βανίλιες
    μια χούφτα τριμμένο φιστίκι Αιγίνης ς που θα μπει όταν είναι ψημένα τα γαλακτομπουρεκα 
     
    Υλικά για το σιρόπι
    650 ζάχαρη
    400 νερό
    ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
    ένα ξύλο κανέλας





     
    Εκτέλεση
    σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια να ζεσταθεί
    ριχνουμε την ζάχαρη και μετά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια κρέμα!
    όταν είναι έτοιμη χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολάκι και ριχνουμε λίγη από την ζεστή κρέμα για να πάρουν μια καλή θερμοκρασία.
    στην συνέχεια τα ριχνουμε στην κατσαρόλα που είναι η κρέμα μας και μαζί και την μια κουταλιά βούτυρο και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που την κολλάμε στην κρέμα να μην κάνει κρούστα!!!!
    όταν είναι κρύα η κρέμα μας βάζουμε σε ένα μπολάκι αφού πρώτα τα ξεμαλλιάσουμε
    λίγα λίγα τα φύλλα από το κανταΐφι να κάνουμε μια φωλίτσα ΠΡΟΣΟΧΗ να περισσεύει φύλλο έξω από το μπολάκι!!!
    βάζουμε 2 κουταλιές κρέμα μέσα στην φωλίτσα και σκεπάζουμε με τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το μπολάκι, μόλις το κλείσουμε όλο το τουμπάρουμε σε ένα ταψί!!!!!
    όταν είναι όλα τα γαλακτομπουρεκακια μας έτοιμα λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο τα ραντίζουμε με περίπου μια κουταλιά βούτυρο στο κάθε ένα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν!!!!


     
    Εκτέλεση σιρόπι
     Την ώρα που περιμένουμε να κρυώσει η κρέμα κάνουμε το σιρόπι μας για να είναι και αυτό κρύο μόλις βγουν τα γαλακτομπουρεκα από τον φούρνο!!!!
    βράζουμε για 10 με 15 λεπτά περίπου την ζάχαρη με το νεράκι και την κανέλα και μετά από τα 10 λεπτά ριχνουμε και το λεμόνι και σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει!!!!
    καλή επιτυχία!!!! 
     
    είναι ένα υπέροχο γλυκό, μπορείτε να ψήσετε όσα θέλετε και τα υπόλοιπα να τα βάλετε άψητα στην κατάψυξη και όταν τα θελήσετε τα ρίχνετε στον φούρνο παγωμένα και στην αρχή σε σιγανή φωτιά και μετά που ξεπαγώνουν να δυναμώσετε την φωτιά!!!!
    και κάτι ακόμα το φιστίκι να το βάλετε όταν είναι έτοιμα τα γαλακτομπουρεκα γιατί αν το βάλετε πριν θα σας καεί και δεν θα είναι ωραίο!!!!

Κολοκυθοκεφτέδες φανταστικοί και μυρωδάτοι !!!!

Από  Σάμο !!
Σε περίοδο νηστείας δεν βάζουμε  αυγό και φέτα!!

 Υλικά
 2 κολοκύθια μεγάλα
    1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
   10  φυλλαράκια δυόσμος φρέσκο ψιλοκομμένος  Αν δεν  έχετε βάλτε ξερό
    8 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
    7 κλωναράκια  άνηθο ψιλοκομμένο
    1 αυγό
    200 γραμμ. φέτα σε τριμμένη με το χέρι
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    αλεύρι που φουσκώνει μόνο του όσο πάρει να πλάθεται η ζύμη σε μπαλάκια θα το καταλάβετε αυτό δοκιμάζοντας το
    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Σημείωση  Εδώ εγώ πρόσθεσα κι ένα καρότο τριμμένο να το δοκιμάσω  έγινε ωραίο  [προαιρετικά ]







Εκτέλεση
Πρώτα πλένουμε καλά τα κολοκύθια τα τρίβουμε στο τρίφτη και τα στίβουμε πολύ καλά,
Τα τοποθετούμε σε μπολ και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα ζαρζαβατικό ψιλοκομμένα ότι κόβετε τριμμένα ότι τρίβετε .
Τελευταίο προσθέτουμε αλάτι λίγο πιπέρι και αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας μ ένα κουτάλι και δοκιμάζοντας πόσο χρειάζεται για να στέκεται το μείγμα μας ,








Τώρα εγώ τους αλευρώνω λίγο γιατί μ αρέσει το σταθερό τους σχήμα ,βάζω επάνω σε μία καθαρή σακούλα αλεύρι για να μην πλένω περιττά και τους πλάθω μπαλάκια τους ρίχνω μέσα στο αλεύρι τους γυρίζω να πάει παντού τους πατικώνω λίγο με το χέρι τους τινάζω και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι προς μέτριο να ροδοκοκκινίσουν .Αν δεν τους αλευρώσετε παίρνουμε κουταλιές και ρίχνουμε μέσα στο λάδι ,Τους γυρνάμε μόνο όταν είναι έτοιμη από την μία πλευρά να μην διαλύσουν.
Τους βάζουμε καθώς τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγο μετά σε πιατέλα και σερβίρουμε, προλάβετε να δοκιμάστε μόνο είναι τόσο φανταστικοί που εξαφανίζονται αμέσως !!!!Από Μαγειρική και Συνταγές




Κολοκυθοανθοί γεμιστοί !!!


Υλικά
50 άνθη κολοκυθιών
μπόλικα ψιλοκομμένα άνηθο κρεμμυδάκι
1 μεγάλο κρεμμυδι χοντροκομμένο
δυόσμο ψιλοκομμένο
2 καρότα τριμμένα στο ψιλό του τρίφτη
1 1/2 κούπας ρύζι Καρολίνα
μια κούπα νερό
αλατι πιπέρι
ελαιόλαδο και στην κατσαρόλα και στην γέμιση





Εκτέλεση
πλένουμε πολύ καλά τα άνθη μας και αφαιρούμε από μέσα τον στήμονα!!!
βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε και μια κούπα νεράκι μέσα στην γέμιση!!!!
βάζουμε μια κουταλιά σε κάθε ανθάκι και κλείνουμε ένα ένα τα φυλλαράκια προς το κέντρο τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα στην σειρά χωρίς να υπάρχουν κενά μεταξύ τους!!!! μόλις είναι έτοιμα ριχνουμε από πάνω αλατάκι πιπεράκι και λαδάκι και βάζουμε ένα πιάτο πάνω από τα λουλουδάκια μας!!!
μετά βράζετε ένα μπρίκι νεράκι και το ρίχνετε από πάνω και τα βάζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν!!! κάθε φορά που βλέπετε ότι δεν έχουν νεράκι προσθέτετε λίγο λίγο μετά από μια ωρίτσα και λίγο παραπάνω δοκιμάζετε να δείτε αν είναι έτοιμα!!!! μόλις τα σβήσετε τα σκεπάζετε με μια πετσετούλα και τ' αφήνετε να πιουν όλο το ζουμάκι που έχει μείνει!!!! προσοχή μόνο στα υγρά μην το κάνετε σούπα!!!! ένα τέλειο φαγάκι που συνοδεύετε με δροσερό γιαουρτάκι!!!!

Συνταγή από 
Γιαγια Μαιρη εν δραση--οι κουζινίστας




Κέικ βουτύρου δίχρωμο με μερέντα !!


Ένα καταπληκτικό,μοσχοβολιστό κέικ βουτύρου δίχρωμο!!!
Μαλακό και ''γεμάτο'' σε γεύση και άρωμα,με τέλεια υφή σκέτη απόλαυση!!!

ΥΛΙΚΑ

500γρ.αλευρι για ολες τις χρησεις
250 γρ.φρεσκο αγελαδινο βουτυρο σε θερμ.δωμ.
2 κουπες ζαχαρη
1 κουπα γαλα
4 αυγα
ξυσμα 1 πορτοκαλιου
1 πρεζα αλατι
1 φακελακι μπεικιν
2 βανιλιες
2 κ.σ σοκολατα ροφημα σκονη
1 κ.σ κακαο σκονη
200 γρ.μερεντα για το γέμισμα






ΕΚΤΕΛΕΣΗ

-Χτυπαω το βούτυρο με τη ζαχαρη να αφρατεψει καλα και να γινει κρεμα.-Προσθετω 1-1 τα αυγα,βανιλιες,ξυσμα,χαμηλωνω την ταχυτητα του μιξερ και ριχνω εναλλαξ το γαλα με το αλευρι που το εχω κοσκινισει με το μπεικιν.-Σε ενα μπολ ριχνω το 1/3 του μιγματος,προσθετω τη σοκολατα ροφημα σκονη και το κακαο και λιγο γαλατακι εξτρα να αραιωσει και ανακατευω καλα.-Σε φορμα βουτυρωμενη αδειαζω εναλλαξ κουταλιες απο το λευκο μιγμα με το σοκολατενιο.Πριν την τελευταια στρωση ριχνω και μερικες κουταλιες μερεντα.-Ψηνω στους 180 πανω κατω για 45-50 λεπτα.Περιμένω να γίνει χλιαρό και ξεφορμάρω!!!
Το γλασο από πάνω που βλέπετε είναι λιωμένη βανίλια(γλυκό υποβρύχιο) και λιωμένη Μερέντα!!!

Συνταγή από  Οι Λιχουδιές της Σόφης




Yπέροχες ζουμερές καριόκες !! Και νηστίσιμες





Επειδή αυτές τις καταπληκτικές καριόκες τις φτιάχνω πάντα με το...''μάτι'' προσπάθησα να μετρήσω τα υλικά για να σας δώσω τη συνταγή.
Όπως και νά'χει αυξομειώστε τα υλικά ώστε να έχετε ένα μίγμα μαλακό αλλά όχι σφιχτό,για να βγουν οι καριόκες ζουμερές και όχι σκληρές!




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 35-40 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
4 κούπες τριμμένο μπαγιάτικο σοκολατένιο κέικ
200 γρ.μαύρη σοκολάτα με πορτοκάλι
1 κ.σ μαργαρίνη
3 κ.σ γεμάτες βανίλια γλυκό (υποβρύχιο)
4-5 κ.σ σιρόπι σοκολατας ή βύσινο ή σιρόπι με ζάχαρη και νερό σε ίση ποσότητα
4 κ.σ λικέρ κανέλας(Τεντούρα) ή κονιάκ
1/2 κ.γ κανέλα σκόνη
1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια

ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ
400-500 γρ.κουβερτούρα
2 κ.σ σπορέλαιο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

-Σ'ένα κατσαρόλι λιώνω τη σοκολάτα με πορτοκάλι,τη μαργαρίνη και το γλυκό βανίλια.
Όταν λιώσουν,τα ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά μαζί,να γίνουν ένα μαλακό μίγμα.Δεν θα πλάθεται.
Το βάζω όπως είναι με το μπολ στο ψυγείο καμιά ωρίτσα να σφίξει.
Το τυλίγω σε σφιχτό ρολό μέσα σε μεμβράνη και από πάνω αλουμινόχαρτο στρίβοντας τις άκρες σαν καραμέλα.


Το βάζω κατάψυξη 3-4 ωρίτσες να παγώσει για να κόβεται σε φέτες.
Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύμματα και προσθέτω και το σπορέλαιο.
Κόβω το ρολό σε φετούλες πάχους 1 εκ.και τις τυλίγω με τη βοήθεια 2 πηρουνιών μέσα στην κουβερτούρα.
Τις βάζω σε λαδόκολα και όταν στεγνώσει η σοκολάτα τις τυλίγω με αλουμινόχαρτο μία,μία και τις διατηρώ στο ψυγείο.
Τον χειμώνα τις αφήνω εκτός ψυγείου.
Καλή επιτυχία άν τις φτιάξετε!!!

Συνταγή από 
Οι Λιχουδιές της Σόφης

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Γαλακτομπούρεκο ρολάκια !!! Απίστευτη γεύση !!!


 ΥΛΙΚΑ 
(περίπου 45-50 κομμάτια)
600 γρ. φύλλο κρούστας
200 γρ. φρέσκο βούτυρο άριστης ποιότητας(στο βαζάκι,μα να είναι σίγουρα καλό,να μην ταγκίζει...μαργαρίνες και βούτυρα light ξεχάστε τα εδώ,αν θέλετε να φάτε ένα γαλακτομπούρεκο της προκοπής...)

Για την κρέμα:
2+1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες
1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπας ζάχαρη
4 αυγά
3 βανίλιες(προαιρετικά βάζουμε ξύσμα λεμονιού ή ό,τι άλλα εσπεριδοειδή αγαπάμε)

50 γρ.βούτυρο τύπου Κερκύρας ή αγελαδινό



Σιρόπι:
4+1/2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 βανίλια
χυμό μισού λεμονιού

Πρώτα από όλα κάνουμε,ως συνήθως, το σιρόπι για να κρυώσει.
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός λεμονιού, σε κατσαρόλα και από το σημείο βρασμού μετράμε 7 λεπτά ακριβώς!Αποσύρουμε και ρίχνουμε το χ.λεμόνι.

Βουρ για την κρέμα τώρα.

Το μυστικό μιας  αφράτης κρέμας είναι οπωσδήποτε να χτυπήσουμε τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή και μετά χτυπώντας να προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην κρέμα.
Αφού τελειώσαμε με τ'αυγά,βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεστάνει.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι ,σα βροχή,που σημαίνει όχι μεμιάς,ανακατεύοντας συνέχεια.Αφήνουμε τη κρέμα να δέσει,χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα με ξύλινη σπάτουλα και αποσύρουμε όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
Μακριά από τη φωτια ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες(ξανά ανακάτεμα!).
Αφού αυτά γίνουν, έρχεται η ώρα των αυγών,τα οποία προσθέτουμε σιγά σιγά..Όταν πάει κι αυτό θα έχουμε μια αφράτη μυρωδάτη κρεμα να αχνίζει,την οποία θα αφήσουμε να περιμένει ώσπου να ετοιμάσουμε τα φύλλα,χωρίς να ξεχνάμε να την ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην κανει κρούστα.



Πάμε στα φύλλα τώρα και λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο.
Απλώνουμε όλα τα φύλλα στον πάγκο(πρώτα τα 500 γρ.,γιατί μπορεί να μην τα χρειαστούμε όλα) και τα χωρίζουμε σε 3 λωρίδες κατά πλάτος.
(απο δω και πέρα αρχίζει  της υπομονής το έργο,μα όταν σκέφτεσαι τη μυρωδιά  καθώς θα ψήνεται,το άρωμά  καθώς το δαγκώνεις-τη δόξα όταν  θα το προσφέρεις!-..ε...χαλάλι λες και συνεχίζεις...)

Παίρνουμε μια μια λωρίδα και τη βουτυρώνουμε πολύ καλά.Τη διπλώνουμε στη μέση και ξανά βουτυρώνουμε.
Βάζουμε,στη μια άκρη της λωρίδας, μιάμισυ κουταλίτσα του γλυκού από την κρέμα,διπλώνουμε στα πλάγια και από πάνω,βουτυρώνουμε στα σημεία που διπλώσαμε και τυλίγουμε σε φλογέρα.
Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί κάθε γαλακτομπουρεκάκι,αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα, γιατί θα φουσκώσουν.
Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ γέμιση γιατί θα σκάσουν τα φύλλα στο ψήσιμο και θα φανεί η κρέμα(το έχω πάθει,όταν από βιασύνη να τελειώσω,έβαζα με το κουτάλι της σούπας την κρέμα...είπαμε, της υπομονής το έργο!...)
Όταν πια τελειώσουμε,περιχύνουμε με το βούτυρο που έμεινε(αν έμεινε... αλλιώς βάζουμε κι άλλο να λιώσει...) και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 190 β. φούρνο για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 β. και αφήνουμε ώσπου να ροδίσουν καλά(περίπου 30 λ.)
Αφού έχει μυρίσει όλο το σπίτι( και οι γείτονες λένε...κάτι ψήνεται...),έρχεται η καλύτερη  στιγμή...το σιρόπιασμα.Λατρεύω το κρακ των φύλλων καθώς κουταλιά κουταλιά τα βρέχω με το κρύο σιρόπι, τρελαίνομαι να βλέπω τις μικρές σταγονίτσες του σιροπιού  να σκαλώνουν στα τραγανά ροδοκόκκινα φύλλα...
Μην σκεφτείτε να ρίξετε μεμιάς το σιρόπι...θα καταστρέψετε,μακροπρόθεσμα,την κριτσανιστή υφή των φύλλων...και θα χάσετε όλο το παιχνίδι(των εντυπώσεων και της μυστικής συνομιλίας με το δημιούργημά σας...)
Συνταγή από http://cookthebook.blogspot.gr
εκτέλεση από
 Αθανάσιος Τσοπανίδης --

Τυροκροκέτες !!!

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Η συνταγή χρειάζεται 


320 γρ τυρί ημισκληρο και κασέρι (αν θέλετε βάζετε μόνο ημισκληρο )
4 αυγά
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
λίγο πιπέρι. 


Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε.
Τα κάνουμε μπαλάκια κι τα πανάρομαι δηλαδή αλεύρι αυγό φρυγανιά.
Τα βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Τηγανίζουμε όχι σε καυτό λάδι.
Αν δεν θέλετε το πανάρισμα βουτάτε τα χέρια σας σε λίγο λάδι κάνετε μπαλάκια το μείγμα κι πάλι βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα κι τηγανίζουμε.
Καλή επιτυχία! !


Αλεξάνδρα Μαρίνη

Κοτόπουλο Τσερκέζα!!

Κοτόπουλο Τσερκέζα

Για το κοτόπουλο
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 μικρό καρότο - τριμμένο 
  • 1/2 κ.γ αλάτι 
  • 1 ματσάκι φρέσκο άνηθο 

Για τη σάλτσα
  • 250 γρ. καρύδια
  • 3 φέτες ξερό ψωμί
  • 1 κ.γ πάπρικα
  • 1/2 κ.γ τσίλι τριμμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
  • 3 ποτήρια ζωμό κότας
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 1 κ.γ νιφάδες τσίλι
  • Αλάτι

Για το κοτόπουλο
Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο. Βάζουμε στη κατσαρόλα τόσο νερό όσο να σκεπάσει το κοτόπουλο και προσθέτουμε τον άνιθο ψιλοκομμένο και το αλάτι. Βράζουμε μέχρι να είναι απολύτως μαγειρεμένο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Αφαιρούμε τη πέτσα, τα κόκκαλα και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μία πιατέλα. Σουρώνουμε το ζωμό από το κοτόπουλο και κρατάμε 3 ποτήρια.

Για τη σάλτσα
Βάζουμε τα καρύδια στο μπλέντερ και τα αλέθουμε. Μουλιάζουμε το ξερό ψωμί σε νερό και το πιέζουμε για να φύγει το επιπλέον νερό. Βάζουμε το ψωμί μαζί με τα καρύδια και προσθέτουμε το κρεμμύδι που έχει βράσει μαζί με το κοτόπουλο, το λιωμένο σκόρδο, το τριμμένο τσίλι, αλάτι και τη πάπρικα. Σιγά-σιγά, προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου που έχουμε βάλει στην άκρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε μία κρεμμώδη σάλτσα.

Σε μια πιατέλα, ανακατεύουμε πολύ καλά, το κοτόπουλο με τη μισή σάλτσα. Απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο μέχρι να καλυφθεί εντελώς. Λειώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τις νιφάδες από το τσίλι. Αφήνουμε στο μάτι για τρία λέπτα μέχρι να αρωματισθεί το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ραντίζουμε το μείγμα του βουτύρου στη πιατέλα με το κοτόπουλο. Βάζουμε στο ψυγείο για τέσσερις ώρες και σερβίρουμε το κοτόπουλο κρύο.

Σημείωση: Δε μπορεί, θα υπάρχουν κάποιες στιγμές που βαριέστε τα ίδια και τα ίδια. Κάποιες στιγμές που θέλετε να μαγειρέψετε κάτι διαφορετικό, κάτι ασυνήθιστο. Για μένα, αυτό συμβαίνει συχνά και τότε καταφεύγω σε συνταγές από άλλες χώρες, που δοκίμασα και λάτρεψα. Μια από αυτές, είναι και το κοτόπουλο Τσερκέζα. Σερβίρετε άνετα τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού και συνοδεύεται με κρύα μπύρα.
Συνταγή Χριστίνα Σιδέρη 

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Πανεύκολο κέικ κακάο µε γλάσο σοκολάτας !!




Υλικά συνταγής

    1 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
    6 αυγά
    1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
    2 βανίλιες
    1 φλ. τσαγιού κακάο (άγλυκο)
    2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    1 πρέζα αλάτι

    Για το γλάσο
    100 γραμμ. κουβερτούρα (ή σταγόνες σοκολάτας)
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος



Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε σε ψιλή σήτα (κόσκινο) όλα τα στερεά υλικά, βανίλιες, κακάο, αλεύρι, αλάτι, μέσα στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, γάλα. Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε τα υλικά για 2΄ έως ότου ενωθούν σε μείγμα. Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα για 4΄. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε το κέικ κακάο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180οC για 50΄-55΄, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφήνουμε το κέικ, αφού ψηθεί, για 10΄ στη φόρμα. Το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά

Για το γλάσο: Κομματιάζουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το γλάσο, ανακατεύοντας πότε πότε. Αφήνουμε λίγο το γλάσο να κρυώσει. Αφού τοποθετήσουμε το κέικ σε πιατέλα, το περιχύνουμε με το γλάσο του. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα.
Η ξύνουμε με το μαχαίρι λευκή σοκολάτα κουβερτούρα με  λίγη μαζί κουβερτούρα γάλακτος όπως εγώ εδώ ,η κάνουμε ότι στόλισμα μας αρέσει !!!

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου  και την φτιάχνω συχνά!!Τέλεια !!