Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Κρουασανάκια με γέμιση τυριού ,Καταπληκτικά σε γεύση !!


 Σκέτος αφρός!!

Υλικά για  γέμιση
300γρ.τυρι τριμμένο που λιώνει

Υλικά για την ζύμη.
2 ποτήρια νερού ζεστό γάλα,
1 ποτήρι νερού σπορέλαιο η ελαφρύ ελαιόλαδο,
2 αυγά εκ των οποίων κρατάμε τον ένα κρόκο για επάλειψη στο τέλος,
2 φακελάκια μάγια ξηρή,
1κουταλια της σούπας και λίγο ακόμα ζάχαρη,
λίγο μαχλεπι κοπανισμένο,
μια πρέζα αλάτι το οποίο ρίχνομε στο αλεύρι,περίπου
700 με 800γρ.αλευρι για τσουρέκι,κάνει όμως και ο τι αλεύρι έχετε.
Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές

Για την επάλειψη
1 κουτάλια σούπας γιαούρτι,
τον κρόκο που φυλάξαμε,
και λίγη κρέμα γάλακτος.

Εκτέλεση ζύμης
Χτυπάμε τα υγρά σε ένα μπολ με τον αυγοδαρτη.ριχνομε το αλεύρι και σχηματίζομε ζύμη απαλή παιρνομε δυο λαδόκολλα και παίρνομε κοματια από την ζύμη και ανοίγομε κυκλο. τον χωρίζομε σε τρίγωνα βάζομε λίγη γέμιση μέσα,τυλίγομε σε σχήμα κρουασάν και τοποθετούμε σε ταψί φούρνου καλυμμένο με αντικολητικο χαρτί
Αφού τελειώσομε τα αλείφομε με το μείγμα κρόκο γιαούρτι και κρέμα γάλακτος,που τα έχομε ανακατέψει όλα μαζί πασπαλίζουμε με σουσάμι και βάζομε στον φουρνο να φουσκώσουν
Ανάβομε στους 200 βαθμούς και ψήνομε και τις δυο λαμαρίνες μαζί μέχρι να ροδίσουν καλά.
Αν χρειαστεί γυρίζομε τις λαμαρίνες μέσα έξω η πάνω κάτω
δεν θα ξεφουσκώσουν..οι ζύμες με μάγια δεν ξεφουσκώνουν αν ανοίξομε τον φούρνο,
Αφού ροδίσουν καλά τα βγαζομε. περιπου 20 λεπτά τα έψησα..ανάλογα τον φούρνο σας..αν είναι δυνατός τα βάζετε στους 180.Καλή επιτυχία
 Σημείωση
Επειδή η ζύμη είναι ουδέτερη μπορείτε να την γεμίσετε και με γλυκιά γέμιση  μαρμελάδα η νουτέλα η κρέμα η ότι άλλο θέλετε .Αναδεικνύει την γέμιση χωρίς να την σκεπάζει ,φτιάξτε τα είναι απίθανα!!
Η συνταγή είναι από τον Πατέρα Αθανάσιο Τσοπιανίτη όμως έκανα αρκετές παρεμβάσεις
Roula's sweet corner


Τορτίγιες με κοτόπουλο !!!

 Για να δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Υλικά 
1 πακέτο τορτίγιες 
1 στήθος κοτόπουλο βρασμένο
 1/2 βάζο μαγιονέζα 
2 μεγάλες κουταλιές της σούπας γιαούρτι 
αλάτι πιπέρι 
μαρούλι ψιλοκομμένο 
τυρί κίτρινο τριμμένο 
6φέτες ζαμπόν.
Εκτέλεση:
Εχουμε βράσει το κοτόπουλο κ το κόβουμε κομματάκια αναμιγνύουμε τήν μαγιονέζα με το γιαούρτι κ το βάζουμε στο κοτόπουλο ανακατεύουμε καλά να ενωθεί το κοτόπουλο με τήν μαγιονέζα απλώνουμε την τορτίγια κ βάζουμε το μείγμα του κοτόπουλου από πάνω βάζουμε το μαρούλι το τυρί κ από μία φέτα ζαμπόν τυλίγουμε ρολό κόβουμε διαγωνίως κ σερβίρουμε!
 Από Maria Kalokathi

Αφράτοι Λουκουμάδες με σιροπάκι !

 Υλικά

Μια κούπα χλιαρό γάλα,
μια κούπα χλιαρό νερό,
50γρ φρέσκια μαγιά η 2 φακελάκια ξερή,(εγώ έβαλα φρέσκια)
μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη,
1 κουταλάκι αλάτι,
4 κουταλιές λάδι,
3 και 1/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις


 Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζω το χλιαρό γάλα με το χλιαρό νερό και διαλύω τη μαγιά
Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνω έναν πηχτό χυλό
Σκεπάζω τη λεκάνη με μεμβράνη και αφήνω περίπου μια Ρα να φουσκώσει
Τηγανίζουμε σε σπορέλαιο και βάζουμε τους λουκουμάδες σε απορροφητικό χαρτί


Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι
3 φλυτζανες νερό
,2 φλυτζανες ζάχαρη 
,λίγο χυμό λεμόνι 
4 μοσχοκάρφια
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά περίπου και το κατεβάζουμε από τη φωτιά
Βουτάμε μέσα τους λουκουμάδες,τους κάνουμε μια γύρα και τους βγάζουμε
Πασπαλίζουμε με κανέλα και αν θέλουμε και λίγο μέλι!
 Μαρια Μαρδα-Η πολίτικη κουζίνα τις Σπυριδούλας

Αναποδογυριστή τάρτα μπανάνα -σοκολάτα !!!


Υλικά
5 μπανάνες
1 κουβερτούρα γάλακτος -η μαύρη σοκολάτα κατά προτίμηση
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα κανέλα
1 γεμάτη κουταλιά σούπας βούτυρο
3 κουτ.σούπας καστανή ζάχαρη
300 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμ ζάχαρη για το καραμέλωμα
100 γραμ ζάχαρη για την ζύμη
250 γραμ βούτυρο για την ζύμη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις μπανάνες,τις κόβουμε στην μέση και μετά τις χωρίζουμε στην μέση κατά μήκος.
Δηλαδή με μία μπανάνα φτιάχνουμε 4 κομμάτια .
Ρίχνουμε σε τηγάνι την μισή από την ζάχαρη το βάζουμε στην φωτιά και τοποθετούμε στην σειρά τις μπανάνες να τις καραμελώσουμε .
Μόλις χρυσαφίσουν από την μία πλευρά τις γυρνάμε και από την άλλη να γίνουν το ίδιο.Αμέσως προσθέτουμε και την μία κουταλιά βούτυρο να λιώσει κουνόντας το τηγάνι πέρα δώθε
Παίρνουμε μία φόρμα δαχτυλίδι την βουτυρώνουμε ελαφρώς και τοποθετούμε ακτινωτά μέσα τις μπανάνες όλες σε όλη την επιφάνεια τις φόρμας.
Τις πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη από πάνω .
Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι ,το βουτυρο ,την υπόλοιπη ζάχαρη,το μπέικιν ,την κανέλα ,αλάτι,και με τα χέρια ψυχουλεύουμε [τρίβουμε ] την ζύμη .γίνετε σαν τρίμα ,
Παίρνουμε με το χέρι λίγη λίγη από την ζύμη και την τοποθετούμε από πάνω από τις μπανάνες καλύπτοντας τες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  μέχρι να ροδίσει .
Μόλις ετοιμαστεί με προσοχή την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και ετοιμάζουμε το γλάσο .
Σπαμε τίς σοκολάτες σε κομματάκια μέσα σε γιάλινο μπολ και το τοποθετούμε πάνω σε κατσαρολίτσα με νερό που βράζει ανακατεύοντας με σπάτουλα ίσια σιλικόνης μέχρι να λιώσουν,το λεγόμενο μπέν μαρί.
Τώρα δύο είναι οι κινήσεις μας ,η κόβουμε τρίγωνα κομμάτια την τάρτα και με ένα κουτάλι τραβάμε γραμμές σοκολάτας από πάνω στο κομμάτι οριζόντια σαν σχέδιο ,η ρίχνουμε όλο το γλάσο πάνω από την τάρτα  μέσα στην πιατέλα και την στρώνουμε ομοιόμορφα παντού σε όλη την επιφάνεια τις τάρτας.Αν κάνουμε το πρώτο μας φτάνει μόνο μία σοκολάτα να λιώσουμε ,αν κάνουμε το δεύτερο χρειάζονται και οι δύο.
Καλή επιτυχία !!
Η τάρτα μπανάνας πάει πολύ με κρέμα σαντιγί στο πλάι !!
Συνταγή του Ακη 
Theodoraa Topalidou
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 


Αφράτα λαχταριστά πεινιρλί !! Από τα ωραιότερα !!!!




Υλικά για την ζύμη

200 ml χλιαρό γάλα
200 ml σπορέλαιο(αν θέλετε μπορείτε να βάλετε ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 αυγό
2κσ. ζάχαρη
1κσ. αλάτι
600 ml νερό
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις(περίπου ενάμισι κιλό)



Για το άλλειμα των πεινιρλί χρειαζόμαστε τον κρόκο ενός αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα.

Υλικά για την γέμιση

ζαμπόν,μπέικον,μανιτάρια,σάλτσα ντομάτας, τριμμένο τυράκι κι αν θέλετε ψιλοκομμένη πιπεριά





Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας στο τέλος λίγο λίγο το αλεύρι.Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.Σκεπάζω την ζύμη και την αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει,περίπου μιάμιση ώρα.Έπειτα παίρνουμε μπαλάκια ζύμης,τα ανοίγουμε σε οβάλ σχήμα με το χέρι βάζουμε στην μέση της ζύμης σάλτσα και την απλώνουμε να πάει παντού(εγώ ρίχνω και λίγο μίγμα ανάμεικτων μπαχαρικών).Ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυράκι,από πάνω βάζουμε το ζαμπόν ή το μπέικον,προσθέτουμε τα μανιτάρια και τέλος ρίχνουμε από πάνω μπόλικο τριμμένο τυράκι.Κλείνουμε σε σχήμα βαρκούλας,προσέχοντας να κλείσουμε καλά τις δύο άκρες γυρίζοντάς προς τα μέσα και από κάτω από το πεινιρλί,για να μην ξεχειλίσει η γέμιση στο ψήσιμο.Αφού πλάσουμε τα πεινιρλί τα αφήνουμε ακόμα 15 λεπτά στην λαμαρίνα να φουσκώσουν.Μετά τα αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα.Ψήνουμε στους 170 βαθμούς αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν περίπου μισή ώρα προσέχοντας τα τελευταία λεπτά ψησίματος γιατί ο χρόνος μπορεί να διαφέρει αναλόγως τον φούρνο (κάποιες κοπέλες που δοκίμασαν ήδη την συνταγή μου είπαν πως τα έψησαν  αερόθερμο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά και έγιναν το ίδιο αφράτα).


Κάποιες πρόσθετες λεπτομέρειες....η ζύμη αυτή δίνει πολλά τεμάχια πεινιρλί...εγώ έφτιαξα επτά πολύ μεγάλα και έντεκα κανονικά.Για τα μεγάλα έπαιρνα κάθε φορά ζύμη των 180 με 200γρ.,για τα κανονικά έπαιρνα ποσότητα ζύμης των 130γρ..Δεν τα έψησα όλα,κάποια τα έβαλα στην κατάψυξη αφού τα άφησα να φουσκώσουν πρώτα.Τα ψήνουμε κατευθείαν μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσουμε.Καλή επιτυχία!!!!
Kiriaki Kiki Fotarelli-

Ισπανικό γλύκισμα ρολό με μαρμελάδα!




Υλικά
• 3 αβγά μεσαίου μεγέθους,
• 1 μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη,
• 1 μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού ζεστό γάλα,
• Μισό φλιτζάνι τσαγιού λάδι,
• Μισό φλιτζάνι τσαγιού λιωμένο βούτυρο,
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 πακέτο ξερή μαγιά + 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά,
• 2 κουτ.γλυκού μαχλέπι και 1 βανίλια.
•αλεύρι όσο πάρει.
Για το γέμισμα της ζύμης:
• 6 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο,
• 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
• 1 μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη,
• Μαρμελάδα δαμάσκηνο,
• Γάλα για επάλειψη πριν το ψήσιμο.
Για μετά το ψήσιμο.
• ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.



Εκτέλεση:
Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά στο μίξερ.
Χτυπάμε αφού ρίξουμε τη ζάχαρη έως ότου λειώσει η ζάχαρη στο μίξερ.
Προσθέτουμε το γάλα, το ηλιέλαιο, το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι και χτυπάμε για λίγο.
Ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαγιά στη ζύμη και ζυμώνουμε καλά για 8-10 λεπτά.
Αφήνουμε τη ζύμη για μια ώρα σε ένα ζεστό μέρος να ξεκουραστεί.
Πλάθουμε ρολό ζύμης με πλάτος 30 cm, μήκος 90 εκατοστά, ώστε να είναι ανοιχτό.
Αλείφουμε με το πινέλο λιωμένο βούτυρο πάνω στη ζύμη που ανοίξαμε.
Τότε πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη πάνω από τη ζύμη και 3 κουταλιές ζάχαρη.
Πάνω στη ζάχαρη βάζουμε σε μια σειρά τη μαρμελάδα.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί σαν στριφτόπιτα.


Περιμένουμε να φουσκώσει για μια ώρα και αλείφουμε με γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C μέχρι να ροδίσει.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη το γλυκάκι μας όταν αρχίζει να κρυώνει.

 Αθανάσιος Γεώργιος Τσομπανίδης- Οι Κουζινίστας


Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Πανεύκολη τούρτα σοκολάτας!



Μια τουρτίτσα για τους λάτρες της σοκολάτας!!


Υλικά
500 γραμ κρέμα γάλακτος
300 γραμ. γάλα φρέσκο
600 γραμ κουβερτούρα
1 κουταλιά γεμάτη βούτυρο
λίγο ποτό τις αρεσκείας μας όπως κονιάκ -ρούμι -λικέρ
 χρωματιστή τρούφα η ότι άλλο για στόλισμα


Εκτέλεση
 σε ένα κατσαρολακι ζεσταινουμε 100 ml κρέμα γάλακτος και 300 ml γάλα. Λιώνουμε 600γρ κουβερτούρα προσθέτουμε μια γεμάτη κουταλιά βούτυρο και λίγο ποτό της αρεσκείας μας(κονιακ-ρουμι-λικερ). Ανακατεύουμε καλά να γυαλίσει η γκαναζ. Χτυπάμε στο μίξερ 400 ml κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Σε ένα μπολ αδειαζουμε τη μισή γκαναζ προσθέτουμε τη σαντιγί και ομογενοποιουμε. Αδειαζουμε την υπόλοιπη γκαναζ και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα ταψί ή μπολ στρώνουμε μεμβράνη και αδειαζουμε το μίγμα. Με την μεμβράνη που περισσεύει το σκεπάζουμε από πάνω και το βάζουμε ψυγείο. Αφού παγώσει και σταθεροποιηθεί το αναποδογυριζουμε σε μια πιατέλα αφαιρούμε τη μεμβράνη και γαρνιρουμε με χρωματιστή τρούφα η ότι άλλο μας αρέσει!


Εναλλακτική λυση: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουβερτούρα γάλακτος αντί για κουβερτούρα υγείας ή 300γρ κουβερτούρα υγείας και 300γρ κουβερτούρα γάλακτος. Επίσης μέσα στη γκαναζ μπορούμε να προσθέσουμε σπασμένα μπισκότα της αρεσκείας μας!

Μηλόπιτα τριφτή σπέσιαλ Θεική !!


Υπέροχο αρωμα κανέλας,τραγανή ζύμη ενω το μελωμένο μήλο κάνει τη διαφορά... Δοκιμάστε τη σκέτη , με κανελοζάχαρη ή και με σιρόπι καραμέλας.Σας την προτείνω οπωσδήποτε.

Ζύμη
250 γρ. μαργαρίνη (θερμ. δωματίου)
500γρ φαρίνα
1 αυγό
1 ½ κουταλάκι γλ. Μπέικιν
Μια πρέζα βανίλια
     Για περισσότερες συνταγές πατήστε  ΕΔΩ Μαγειρική Και Συνταγές 

Γέμιση 8 μήλα 2 φλ. τσ ζάχαρη και μπόλικηηηηηηη κανέλλα

Φτιάχνουμε τη ζύμη αφού χτυπήσουμε τη μαργαρίνη με το αυγό , προσθέτουμε τη βανίλια. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι και το μπέικιν. Η ζύμη είναι πολύ εύκολη και δε θέλει και ιδιαίτερο «κανάκεμα»Τη μορφοποιούμε σε δυο μπαστουνάκια και βουρ για κατάψυξη για τουλάχιστον 2-4 ωρες.Για τη γέμιση είτε στο multi είτε στο τρίφτη (στο χοντρό) περνάμε (τρίβουμε) τα μήλα.

Προσωπικά τα μισά τα κόβω στο χέρι καρεδάκια και τα άλλα μισα στο multiΤα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα ώστε ν α καραμελώσουν και να φύγουν τα περισσότερα υγρά (5-7 λεπτά θεωρώ αρκετά)Μόλις παγώσουν τα μπαστουνάκια τα τρίβουμε στο τρίφτη (στο χοντρό) .και τα σκορπίζουμε πάνω στα ταψι ή στο pyrex. Ένα πάνω, ένα κάτω, και ενδιάμεσα τα καραμελωμένα μηλαράκια μας.Σε προθερμασμένο φούρνο 170 για περίπου 40 - 1 ωρα ανάλογα το φούρνο σας. Απο τα λίγα γλυκα που κανω σε αντιστάσεις. Αφήστε την να ροδοψηθει για πιο τραγανο αποτέλεσμα.Τα μπαστουνάκια διατηρούνται για διάστημα στη κατάψυξη οπότε τα έχετε άμεσα σε πρώτη ζήτηση.Σαν μηλόπιτα είναι βάση για πολύ φαντασία όπως ξηρούς καρπους ή ξηρά φρούτα. Άψογη με παγωτό. Εγώ το συνόδεψα με σάλτσα καραμέλας.

Μηλόπιτα σε ένα μπολ !!

    Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές 

Ένα πανεύκολο και πεντανόστιμο κέικ με μήλα που φτιάχνω πυκνά συχνά,γιατί το λατρεύω.Βγαίνει μαλακό και μελωμένο σαν σιροπιαστό!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
1 και 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
1 κούπα σπορέλαιο
5 αυγά
2 βανίλιες
500 γρ.φαρίνα που φουσκώνει
σιρόπι καραμέλας για το σερβίρισμα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ
5-6 μήλα καθαρισμένα σε κυβάκια
1 κ.γ κοφτό κανέλα σκόνη
ξύσμα ενός λεμονιού
4 κ.σ κονιάκ
2 κ.σ ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σ'ένα μπολ ρίχνω τα μήλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύω.
-Σ'ένα άλλο μπολ ρίχνω τα 5 πρώτα υλικά για το κέικ και ανακατεύω με σύρμα.Προσθέτω το αλεύρι,ανακατεύω μέχρι να ενσωματωθει(δεν χτυπάω πολύ)και τέλος ρίχνω τα μήλα μαζί με τα ζουμιά τους να ανακατευτούν κι αυτά και αδειάζω το μίγμα στο μεγάλο ταψί του φούρνου βουτυρωμένο ή σε 2 μικρότερα όπως έχω κάνει εγώ στις φωτό.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε πάνω από το μίγμα κουταλιές με μαρμελάδα.
Εγώ βάζω βερίκοκο και φράουλα!
Ψήνω 30 λεπτά περίπου το τσεκάρω με μαχαίρι.
Σερβίρω με σιρόπι καραμέλας.
Όσο κάθεται γίνεται και πιο ζουμερή!!!
Οι λιχουδιες της Σοφης

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέϊκ πορτοκαλιού με σιρόπι πορτοκαλιού και με γλάσο λευκής σοκολάτας πορτοκάλι





Φτιάχνουμε το κλασικό κέικ που αναγράφετε η συνταγή πάνω στην κόκκινη φαρίν απ αντικαταστούμε το γάλα με χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα από τρία πορτοκάλια στο χοντρό του τρίφτη.

 Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές

Σιρόπι:
Σε μπρικάκι ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού τρις κ.σ. ζάχαρη μια κ.γλ. βούτυρο τα βράζουμε 5-7 λεπτά και το περιχύνουμε στο ζεστό κέικ


Γλάσο:
Σοκολάτα λευκή 125 γρ.
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού στο ψιλό τρίφτη
Ένα φλ.του καφέ χυμό πορτοκάλι.
Λιώνουμε σε Μπεν Μαρί την σοκολάτα ενσωματώνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξυσμα περιχύνουμε το κέικ μας, Τέλειο.!!
 Εleni Lyri Tsolakoudι-η πολίτικη κουζίνα τις Σπυριδούλας

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Η πιό εύκολη μακαρονόπιτα χωρίς φύλλο !!!

 Υλικά

1/2 πακέτο μακαρόνια βρασμένα η ότι μας έχουν περισσέψει
λίγη φαρίν απ
3 αυγά
250 γραμ φέτα
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι -πιπέρι
1 κουτ γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κούπα φαρίν απ αλεύρι
1 κουτί γάλα εβαπορέ το μεγάλο  μέγεθος αδιάλυτο
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
πασπάλισμα με πεκορίνο Αμφιλοχίας για το τέλος

 Για περισσότερες συνταγές πατήστε εδώ Μαγειρική και Συνταγές

Εκτέλεση
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και το πασπαλίζουμε με φαρίν απ.
Ρίχνουμε 250 γραμ μακαρόνια βρασμένα η άν μας έχουν περισσέψει  από την προηγούμενη μέρα,χτυπάμε τα 3 αυγά με την φέτα το κεφαλοτύρι  το αλατοπίπερο το μπέικιν την φαρίν απ και το εβαπορέ αδιάλυτο.
Περιχύνουμε πάνω από τα μακαρόνια και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο
Ψήνουμε για μισή ώρα στους 180 βαθμούς για μισή ώρα όπως το σουφλέ.
Σβήνουμε το φούρνο και βγάζουμε το ταψί μας.
Ρίχνουμε  από πάνω το στραγγιστό γιαούρτι και με ένα κουτάλι το απλώνουμε να πάει παντού σε όλη την επιφάνεια .
Ξαναβάζουμε στο ζεστό φούρνο  το ταψί για 15 λεπτά.
Βγάζουμε την ζεστή μακαρονόπιτα και πασπαλίζουμε με το πεκορίνο Αμφιλοχίας -όπως είναι ζεστή η μακαρονόπιτα λιώνει το τυρί και είναι σαν σουφλέ ,
Τρώγετε ζεστή ,Καλή επιτυχία !!

 






Τριανταφιλλενια Λενια

Μηλόπιτα τέλεια και γρήγορη !!!



Υλικά
5 αυγά
5 μήλα
2 κούπες ζάχαρη 
2 κούπες τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1+1/2 κούπα τσαγιού σπορέλαιο
2 κουτ,γλυκού μπέκιν πάουντερ
1 κοφτό κουτ.γλυκού κανέλα
1/2 κουτ.γλυκού  γαρύφαλλο
1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
3 κουταλιές σούπας βιτάμ

Για περισσότερες  συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές 

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε τα 3 σε πάρα πολύ λεπτές φετούλες .
Τα άλλα 2 αφού τα καθαρίσουμε βγάζουμε με μυτερό μαχαιράκι μόνο το εσωτερικό με τα κουκούτσια [κυκλικά ] και κόβουμε στρογγυλές ροδέλες .
Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη καλά ,προσθέτουμε το λάδι ,το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν την κανέλα το γαρύφαλο το κονιάκ και στο τέλος τις φετούλες από τα μήλα και ανακατεύουμε με σπάτουλα .
Λιώνουμε το βιτάμ και αλείφουμε το ταψάκι .
Πασπαλίζουμε πολύ καλά με ζάχαρη και κανέλα .Αραδιάζομαι τις στρογγυλές ροδέλες μήλου από πάνω αραδιάζομαι το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα κι ένα τέταρτο
ανάλογα τον φούρνο βέβαια .Οταν την βγάλουμε απο το φούρνο περιμένουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ώστε να βρεθούν στο πάνω μέρος οι καραμελωμένες στρογγυλές ροδέλες .Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα η οτιδήποτε άλλο μας αρέσει.Εγώ έβαλα περιμετρικά αραιωμένη μαρμελάδα .Καλή  όρεξη !!!
 Christine Yiovanoydι

Τηγανόψωμα νόστιμα για όλες τις ώρες !!




 Υλικά--για 10 -12 κομμάτια
1/2 αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τον πάγκο μας
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
1 κουτ.σούπας ξύδι
1 κουτ.γλυκού αλάτι
1+1/2 κούπα χλιαρό νερό
300 γραμ τυρί φέτα
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνουμε μία λακουβίτσα στο κέντρο του .
Εκεί ρίχνουμε την μαγιά που πρώτα την έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νεράκι
προσθέτουμε και την ζάχαρη και το ελαιόλαδο το ξύδι και σιγά σιγά το χλιαρό νερό.Αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.Την ίδια διαδικασία  την κάνουμε αν θέλουμε και στο μιξερ με τον γάντζο.
Σκεπάζουμε την ζύμη μας με καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα.
Μετά την χωρίζουμε σε μπαλίτσες ίσου βάρους περίπου και σε αλευρωμένη επιφάνεια με την βοήθεια του πλάστη ανοιγουμε την κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο καλύτερα παραλληλόγραμο .Σκορπίζουμε λίγη φέτα στο κάθε φύλλο τριμμένη και το διπλώνουμε .Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας .
Βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει  μέτρια πρός δυνατή θερμοκρασία.
Ρίχνουμε μέσα τα τηγανόψωμα ένα ένα και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για λίγο και ..καλή όρεξη !!!!



















Καρυδόπιτα ! Παραδοσιακή Σμύρνης με ελαιόλαδο !!!



- Υλικά γιά Αντικολλητικό Ταψί Στρογγυλό διαμέτρου 36 εκατοστών.

- 1 ΦΑΡΙΝΑ 500 γρμ. Κόκκινη.
- 2 κουτ.γλ. ή 1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
- 150 γρμ. ελαιόλαδο
- 400γρμ. γάλα
- 2 φυσίγγια βανίλια
- 300 γρμ. καρύδια μέτρια κομμένα στο Multi.
- 3 κουτ.γλυκού κανέλα τριμμένη.
- 1/2κουτ.γλυκού γαρύφαλο τριμμένο
- 5 μεγάλα έως 7 μικρά αυγά Χώρια οι Κρόκοι, χώρια τα Ασπράδια.
- ξύσμα από 2 μέτρια λεμόνια.
- 2 κουτ.γλ. κονιάκ ( προαιρετικό ).
- 400 γρμ. ζάχαρη .: 50 γιά τα Ασπράδια και 350 γιά τους Κρόκους.




- Το Ταψί είναι Απαραίτητο να είναι Αντικολλητικό.
- Προετοιμάζουμε τα Υλικά Μας: Ζυγίζουμε Αλεύρι-Λάδι-Γάλα-Ζάχαρη-Καρύδι.
-Κόβουμε το Καρύδι ανακατεύοντας την Κανέλλα και το Γαρύφαλλο.
- Διαχωρίζουμε τα Αυγά.
- Ξύνουμε τα Λεμόνια.
- Ελέγχουμε για Βανίλλια και Κονιάκ.
- Ξεκινάμε χτυπώντας τα Ασπράδια Μαρέγκα , προσθέτουμε μόλις φουσκώσουν τα 50γρμ. Ζάχαρη , συνεχίζουμε να γίνουν σφιχτή σαντιγύ και τα Αδειάζουμε στο Ταψί.
- Συνεχίζουμε χτυπώντας : Κρόκους-Λάδι-Ξύσμα-Βανίλλια και υπόλοιπη Ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει λίγο.
- Προσθέτουμε σε χαμηλές στροφές το Γάλα , μετά το Αλεύρι με το Μπέικιν και τέλος το Κανελλοκάρυδο να γίνουν ρευςτή ζύμη, και την Αδειάζουμε πάνω στην Μαρέγκα στο Ταψί.
- Με μικρό ΞΥΛΙΝΟ κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά καλά Ζύμη και Μαρέγκα να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα και το γλυκό είναι έτοιμο!


- Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 165' βαθμούς φούρνο με ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΑ βάζοντας το ταψί ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ του φούρνου 80' περίπου λεπτά. Βάζουμε οδοντογλυφίδα δοκιμάζοντας να βγει εντελώς καθαρή. Συνήθως σκάει λίγο στην μέση.
- Βγάζουμε την Καρυδόπιττα Μας σε μεγάλο δίσκο ή ταψί να κρυώσει και μόνο τώρα αφαιρούμε κομμάτι.

*Σημείωση :
- Εάν επάνω στην πίτα βάλουμε Ζάχαρη Άχνη και σχεδιάσουμε με κάποιο τρόπο χρονολογία , βάζοντας και ενα νόμισμα από κάτω μπορούμε να την κόψουμε γιά Βασιλόπιττα.

Συνταγή εκτέλεση φωτό Μάνος Κοκκινιώτης

Κέικ μπανάνας ,πραγματικά υπέροχο !!!

 Ο συνδυασμός της μπανάνας με τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο είναι πραγματικά υπέροχος και το σπίτι θα μοσχομυρίσει με τα αρώματα καθώς ψήνουμε το κέικ.

Υλικά
Για το κέικ:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη
½ κούπα αραβοσιτέλαιο ή άλλο φυτικό λάδι
3-4 ώριμες μπανάνες
2 μεγάλα αβγά
1 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. αλάτι
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Για το γλάσο σοκολάτας
1 σοκολάτα κουβερτούρα 125 γραμμαρίων
¼ πακέτο βούτυρο
1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα για κέικ.Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τη ζάχαρη με το αραβοσιτέλαιο και χτυπάμε με το K-mix της Kenwood σε δυνατή ταχύτητα για δυο λεπτά.
Προσθέτουμε τα αβγά και ξαναχτυπάμε για μερικά λεπτά μέχρι να αφρατέψει λίγο το μείγμα μας.
Κατόπιν προσθέτουμε τις μπανάνες αφού τις σπάσουμε λίγο με το χέρι μας. Μου αρέσει να μην τις λιώνω τελείως αλλά να τις αφήνω σε κομμάτια, έτσι καθώς τρώμε το κέικ θα βρίσκουμε και λαχταριστά κομμάτια μπανάνας σε μερικές μπουκιές.
Προσθέτουμε στο μείγμα μας όλα τα στερεά υλικά: αλεύρι, μοσχοκάρυδο, κανέλα, σόδα, αλάτι, baking powder.
Ανακατευτούμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μια ωραία παχύρευστη ζύμη. Στρώνουμε τη ζύμη στο φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.Για να βεβαιωθούμε ότι το κέικ μας έχει ψηθεί καλά, βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο, αν βγει με υγρή ζύμη ψήνουμε για άλλα 6-7 λεπτά.

Για το γλάσο σοκολάτας λιώνουμε σε ένα μικρό κατσαρόλι το βούτυρο με το μέλι. Μόλις ζεσταθούν (όχι όμως να βράσουν), αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια. Αφήνουμε μερικά λεπτά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς και η σοκολάτα.
Αφού παγώσει το κέικ, το αναποδογυρίζουμε και περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας.
Καλή επιτυχία!
http://www.mothersblog.gr/