Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Πρασοσπανακόπιτα!!



 Υλικά

 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο 
1 φλ. ελαιόλαδο
 ½ κιλό πράσα (μέτρια σε μέγεθος και τρυφερά) ζεματισμένα από τον βραστήρα 1 κιλό σπανάκι ζεματισμένο από τον βραστήρα και καλά σταγγισμένο 
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια αλάτι πιπέρι αν έχει πολλά υγρά θα βάλουμε λίγο φρυγανιά ή ρυζάκι.και αν την κάνουμε αρτύσιμη 300 γρ. τυρί.
Εκτέλεση
Κόβουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες και ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια τα ζεματάμε και τ'αφήνουμε α σταγγίσουν καλά. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούνΚαι βάζουμε και το σπανάκι για λίγο να πιει΄τα υγρά του. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και αν βάλουμε το ρυζάκι το ρίχνουμε να σωταριστεί λίγο και σβήνουμε την φωτιά. Αφού κρυώσει η γέμιση και προσθέτουμε το τυρί και 2 αυγά ,.
Αλείφουμε ένα ταψί 35 εκατοστών με ελαιόλαδο. Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο, κόβουμε κάθε φύλλο στη μέση, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Σκορπάμε λίγη γέμιση, κατά μήκος των φύλλων. Τα τυλίγουμε σε ρολό, στρίβουμε σε κιχί και τα τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ρολά, μεγαλώνοντας κάθε φορά τον κύκλο μέχρι στο τέλος να έχουμε ένα μεγάλο κιχί στο ταψί. Αλείφουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια και τη ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 C, κατά προτίμηση στις αντιστάσεις. Τα τελευταία 20' ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση. είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από το ταψί και είναι ρόδινο και τραγανό ολόγυρα.

Χαλβαδάκια με σιμιγδάλι!



το σιρόπι:

4 1/2 κούπες νερό
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1 ξύλο κανέλλας
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1/4 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλο

Για το μείγμα με το σιμιγδάλι:

2/3 κούπας σπορέλαιο
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
Καρύδια και κανέλλα για το πασπάλισμα

Πώς το κάνουμε:

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μεγάλη κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά 5-7 λεπτά.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και το καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
Όσο πιο πολύ το καβουρντίσουμε τόσο πιο νόστιμος γίνεται ο χαλβάς, αλλά φυσικά και τόσο πιο βαρύς.
Όταν πάρει το χρώμα που θέλετε, αδειάστε με προσοχή μέσα στην κατσαρόλα το σιρόπι που έχετε έτοιμο και έχει κρυώσει λίγο (προσοχή γιατί μπορεί να πιτσιλίσει και να καείτε).
Ανακατεύετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να ξεκολλάει το μείγμα απο τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αδειάστε σε φόρμα και αφήστε λίγο να κρυώσει.
Αναποδογυρίστε σε πιατέλα και πασπαλίστε με καρύδια και κανέλλα ή ότι άλλο θέλετε.
Argiro Porpatoneli

Με την ζύμη αυτή μπορούμε να κάνουμε και την βάση της πίτσας!



Με την ζύμη αυτή μπορούμε να κάνουμε την βάση της πίτσας είναι πολύ ωραία και εύκολη! 
 ΥΛΙΚΑ:
1 κόκκινη φαρίνα 500 γρ.
150 ml γάλα χλιαρό
150 ml νερό χλιαρό
150 ml σπορέλαιο
25 γρ. μαγιά φρέσκια ή 1 φακελάκι ξηρή
μια πρέζα ζάχαρη ή μέλι
1 κ.γ. αλάτι
άλειμμα με αυγό και σουσαμάκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το νερό με το γαλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά, ή την  φρέσκια ή  την ξηρή, καθώς και τη ζάχαρη ή το μέλι. Αφήνουμε λίγα λεπτά να αφρίσει για να βεβαιωθούμε ότι είναι ενεργή!
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπορελαιο, το αλατι και την κοκκινη φαρινα. Ζυμώνουμε καλά και σχηματίζουμε μια μπάλα.
Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να φουσκώσει. Μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας, η ζύμη είναι έτοιμη!
Κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη μας και την ανοίγουμε με το χέρι ή με ένα μικρό πλάστη και γεμίζουμε με διάφορα υλικά. Αλείφουμε με αυγό ελαφρά χτυπημένο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στον αέρα (κατά προτίμηση), ώσπου να ροδίσουν ομοιόμορφα!

Προτάσεις για γέμιση:
 Λουκανικοπιτάκια, τυροπιτάκια, ζαμπονοτυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια, ελιοτυροπιτάκια και ο,τι άλλο σας αρέσει!!!

Ψωμάκια με γέμιση τυριών ή ότι άλλο μας αρέσει!

 Υλικά
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι γάλα
2 αυγά χτυπημένα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ.τσ. αλάτι
1 φακελ. μαγια ξηρή Γιώτης
5 ποτήρια περίπου αλεύρι.

Για τη γέμιση

300 γρ. φέτα
100 γρ. κεφαλοτύρι
2 ασπράδια
2 κρόκους για να αλείψουμε στο τέλος

Χτυπάμε σε ένα μπωλ το λάδι τη ζάχαρη και το αλάτι και προσθέτουμε μετά τη μαγιά. Αφήνουμε 3 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά και να διαλυθεί καλά.
Προσθέτουμε το γάλα, τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας και χτυπώντας το ζυμάρι με μια κουτάλα με τρύπα στη μέση.
Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 50-70°C να φουσκώσει.
Εν τω μεταξύ θρυμματίζουμε τη φέτα, τρίβουμε το κεφαλοτύρι, τα ρίχνουμε σε ένα χτυπημένο ασπράδι και ανακατεύουμε.
Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι το μοιράζουμε ξανά και ξανά ώσπου να έχουμε μπαλίτσες σαν ένα μεσαίο μανταρίνι.
Είτε: α) Ανοίγουμε στον λαδωμένο πάγκο της κουζίνας το ζυμαράκι σε τρίγωνο σχήμα περίπου και βάζουμε τη γέμιση στην βάση του τριγώνου και τυλίγουμε κλείνοντας καλά τη γέμιση μέσα στην αρχή προς την κορυφή. Σχήμα μακρουλό και αν θέλουμε του δίνουμε το σχήμα του μισοφέγγαρου.
β) Ανοίγουμε το ζυμάρι σε τετράγωνο (σε αυτήν την περίπτωση ανοίγουμε όλη τη ζύμη σε ένα φύλλο και χαράζουμε κομάτια τετράγωνα). Βάζουμε τη γέμιση στη μέση και πιάνουμε τις τέσσερεις άκρες και ενώνουμε πάνω στο κέντρο. Ενώνουμε και τις 4 λοξές πλευρές αν θέλουμε.
γ) Το πιο γρήγορο από όλα τα σχέδια. Παίρνουμε την μπαλίτσα στην παλάμη μας και κάνουμε μια λακούβα. Τοποθετούμε μέσα τη γέμιση και την κλείνουμε μέσα στη ζύμη.
Τοποθετούμε στο ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω.
Βάζουμε τα τυροπιττάκια σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα όχι κοντά πολύ για να έχουν περιθώριο να διπλασιαστούν περίπου σε όγκο.
Αλείφουμε από πάνω με τον κρόκο και αφήνουμε στους 50-70°C να φουσκώσουν.
Ψήνουμε στους 175°C για 25 περίπου λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Παρακολουθούμε το ρόδισμα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Για κάτι ακόμα πιο γρήγορο χωρίζουμε το ζυμάρι μόλις φουσκώσει σε 3 ή 4 μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομάτι σε ένα παραλληλόγραμο φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση κατα μήκος της μεγάλης πλευράς, τυλίγουμε και τοποθετούμε στο ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω. Αλείφουμε με αυγό και προαιρετικά χαράζουμε λοξά κομμάτια.
ΓΕΜΙΣΗ: Στη γέμιση εκτός από τα τυριά μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένες πιπεριές κόκκινες και πράσινες ή ακόμα και αλλαντικά.
Τα αποθηκεύουμε σε τάπερ ή πλαστική σακούλα τροφίμων ώστε να μείνουν μαλακά.στην φωτογραφια τα εχω φτιαξει με τυρι κρεμα κ με μερεντα!!η συνταγη ειναι απο τις συνταγες της παρεας!!

Mπριός με νουτέλα!


ΥΛΙΚΑ:

Αλεύρι 500γρμ.
Μαγιά 25γρμ.,δηλαδή ένας κύβος
Γάλα 150γρμ.
Βούτυρο 50γρμ.λιωμένο
Ζάχαρη 150γρμ.
Αυγά 2 τμχ.μεγάλα
Βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού νουτέλα ή Μαρμελάδα
Επαλειψη1 κρόκος αυγού με λίγο γάλα

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα προσθέτουμε 100γρμ αλεύρι και το αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά περίπου.
Ανακατεύουμε ζάχαρη, αυγά ,βούτυρο,βανίλια,300γρμ.αλεύρι.Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς,και ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειαστεί ακόμα για να έχουμε μια ζύμη μαλακή ,λεία, και ελαστική. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου .Ανοίγουμε την ζύμη πάνω σε λαδόκολλα και αποφεύγουμε να προσθέσουμε και άλλο αλεύρι γιατί η ζύμη δεν κολλάει, γεμίζουμε και τυλίγουμε οπές τα κρουασάν.Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Αλείφουμε με το μείγμα αυγού γάλακτος και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175β.για15 λεπτά περίπου .Καλή επιτυχία!!
Συνταγή από Αγαπητά Αρτοποιήματα Εlli Nikolaidou

Μεθυσμένα με ινδοκάρυδο!


 Υλικά

        2 ποτήρια καλαμποκέλαιο
        1 ποτήρι μπύρα
        1 ποτήρι καρύδα
        1 ποτήρια καρύδια
        κανέλα-γαρύφαλλο
        ξύσμα πορτοκαλιού
        1 κγ μπεικιν
        αλεύρι όσο πάρει
        καρύδα για πασπάλισμα (περίπου 150 γρ)

ΣΙΡΟΠΙ:

        3 ποτήρια ζάχαρη
        3 ποτήρια νερό
        1 ξύλο κανέλα
        λίγο χυμό λεμονιού
        1 βανίλια

Οδηγίες

    Ρίχνουμε σε μια λεκάνη τα 6 πρώτα υλικά και ανακατεύουμε.
    Συνεχίζουμε με το αλεύρι και το μπέικιν και κάνουμε μια ζύμη μαλακή,    για να μην κολλάει στα χέρια, κάνουμε μπαλίτσες και αραδιάζομαι    σε ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί.
    Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά    στους 180 βαθμούς.
    Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και το ρίχνουμε στα κρύα γλυκάκια μας.
    Αφού πιουν το σιρόπι και κρυώσουν, τα κυλάμε σε μπόλικη καρύδα



Χορτόπιτα!

Μια παραδοσιακή συνταγή από τη Μάνη

Συστατικά:

    1/2 κιλό αλεύρι από καλαμπόκι
    250 γραμμ. βούτυρο
    250 γραμμ. τυρί χωριάτικο
    1 κιλό χόρτα άγρια (βρούβες)
    αλάτι

Μέθοδος:

Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα. Τα ζεματάμε και τ” αχνίζουμε με το βούτυρο. Τρίβουμε το τυρί και το ρίχνουμε στα χόρτα μαζί με το αλάτι. Αλείφουμε ένα ταψί μέτριο με βούτυρο, πασπαλίζουμε μια στρώση αλεύρι και το ραντίζουμε με νερό να μαλακώσει. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο δύο φορές ακόμη. Προσθέτουμε τα μισά από τα χόρτα και σκεπάζουμε με αλεύρι που ραντίζουμε με νερό εναλλάξ, δυο-τρεις φορές. Προσέχουμε το αλεύρι να μαλακώσει με το νερό. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο τελείωμα τσιγαρίδες (κομμάτια λίπους από χοιρινό κρέας καβουρδισμένο). Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο ώσπου να κοκκινίσει.

Καλή σας απόλαυση!
post4life.

Κοτόπιτα!



Υλικά

Ένα κιλό ντόπιο κοτόπουλο,
 δυο μέτρια κρεμμύδια ξερά,
 ένα κρεμμύδι φρέσκο,
 μισό ματσάκι άνηθο,
 μια κόκκινη πιπεριά,
 πιπέρι,
αλάτι,
 ελαιόλαδο,
ένα πακέτο φύλλο κρούστας,
 κρέμα γάλακτος και τριμμένο κεφαλοτύρι.

Εκτέλεση

Βράζουμε το κοτόπουλο και όταν ψηθεί βγάζουμε το κρέας από τα κόκκαλα και το κόβουμε μικρά κομμάτια. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε. Συνέχεια ρίχνουμε κομμένη την πιπεριά, το φρέσκο κρεμμύδι, τον άνηθο και τα αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και ανακατεύουμε το μείγμα. Στρώνουμε τα φύλλα ένα-ένα στο ταψί και τα λαδώνουμε, ρίχμουμε το κεφαλοτύρι και πάνω την κρέμα γάλακτος. Σκεπάζουμε τα υλικά με τα φύλλα κρούστας, τα λαδώνουμε, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, την αφήνουμε στην κουζίνα να ψήνεται στους 180 βαθμούς αέρα μέχρι να ροδίσει και την σερβίρουμε.
Χρυσούλα Καλογεράκη Άη Γιάννης Αμαρίου
 .madeincreta

Kρομμυδο-καλίτσουνα Κρητικά!

Υλικά

(για το ζυμάρι)
• 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 60 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 180 ml. νερό
• 1 πρέζα αλάτι
• 60 ml. χυμό λεμονιού
• 10 gr. ξύσμα λεμονιού
(για τη γέμιση)
• 800 γρ. ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτά μισοφέγγαρα
• 100 γρ. ντομάτες, ξεσποριασμένες & ψιλοκομμένες
• 120 γρ. λευκό τυρί Ρεθύμνου
• 100 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)
• Παρθένο ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

Εκτέλεση

Για το φύλλο, βάζουμε το αλεύρι πάνω σε πάγκο εργασίας και κάνουμε μια γούβα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το αλάτι. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.

Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί. Στο μεσοδιάστημα βάζουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκίσουν.

Προσθέτουμε τη ντομάτα και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το λευκό τυρί.

Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, στη συνέχεια τοποθετούμε τη γέμιση σε μπασίνα (λεκάνη) και την αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει. Ανοίγουμε το φύλλο και με τη βοήθεια ενός φλυτζανιού, κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης.

Βάζουμε στο κέντρο κάθε κομματιού μία κουταλιά της σούπας γέμιση και το κλείνουμε. Πατάμε τις άκρες μ’ ένα πηρούνι για να μην ανοίξει κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.

Τηγανίζουμε στους 170ο C σε ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

flashnews.gr
madeincreta.gr

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Πανεύκολα ατομικά κεικάκια Mάφινς με μερέντα!!


 Eύκολο γλυκάκι και στα υλικά αλλά και να το φτιάξεις!

 Υλικά
3 αυγά
10 κουταλιές σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 βανίλια
1 φλιτζάνι του τσαγιού μερέντα
1/2 ποτήρι κρασιού γάλα
σταφίδες η ότιδήποτε ξηρό καρπό της αρεσκείας σας
Εδώ προσθέσαμε και ινδοκάρυδο
Χαρτάκια για τις θήκες φόρμας



Εκτέλεση

 Βάζουμε στις θήκες τα χαρτάκια.
Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα 3 αυγά με την βανίλια και τα χτυπάμε μέχρι να αφρίσουν ,
Αμέσως προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι χτυπώντας.
Προσθέτουμε και την μερέντα συνεχίζοντας το χτύπημα καθώς και το γάλα να γίνε το μείγμα μας υδαρές.
Εδώ αν θέλουμε προσθέτουμε κι ότι ξηρό καρπό μας αρέσει πχ,σταφίδες ψιλοκομμένα φουντούκια ή καρύδια,
Αδειάζουμε το μείγμα στις θηκούλες μέχρι την μέση γιατί φουσκώνουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα πάνω κάτω για 15 λεπτά περίπου.
Αφού ψηθούν και κρυώσουν ή κάνουμε ένα γλάσο με την μερέντα και αλείφουμε από πάνω και ραντίζουμε με ινδοκάρυδο ,ή τα κόβουμε λίγο από πάνω τα χωρίζουμε δηλαδή πιο πάνω από την μέση βάζουμε λίγη μερέντα και τα σκεπάζουμε κάτι σαν καπελάκι !!
Αntonis Goken
Πασχαλης Νακ Νακ




Κολοκυθάκια τηγανιτά με κουρκούτι ,τα συνοδεύουμε με ταραμοσαλάτα!


Κολοκυθάκια τραγανά με κουρκούτι…. ο αγαπημένος μεζές όλων μας.
Καλοκαίρι, θάλασσα, το κυματάκι που παφλάζει, τα παραθαλάσσια ταβερνάκια, όλα αυτά έρχονται στο μυαλό μου όταν ακούω αυτές τις δυο μαγικές λέξεις.
Τηγανητά κολοκυθάκια !!!
Απόλαυση !!!! Τραγανός πειρασμός για να απολαύσουμε τη παγωμένη μπύρα μας , ή το ουζάκι μας, ή ακόμη τη παγωμένη ρετσίνα στη θάλασσα ή στο σπίτι μας !!! Αλλά και το εξαιρετικό νηστίσιμο ορεκτικό συνοδευμένα με μια υπέροχη ταραμοσαλάτα




ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ!!!
3-4 τρυφερά κολοκυθάκια,
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα,
ανθό αλατιού για να αλατίσουμε τα κολοκυθάκια μας

ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΛΟ (ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ) ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ!!!
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι,
1 φλιτζάνι του τσαγιού κορν φλάουερ,
1 και λίγο ακόμη φλιτζάνι του τσαγιού μπύρα παγωμένη, αλάτι,
πιπέρι .
Μπορούμε να αρωματίσουμε το χυλό με ρίγανη ή θυμάρι αν θέλουμε Για περισσότερο χρώμα 1 κ .γ . πελτέ ντομάτας

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε στα δυο… και μετά σε φέτες.. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο να σταθούν για 2 με 3 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΥΛΟ: ΛΕΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ.
Για να έχουμε επιτυχία στο χυλό το πρώτο μυστικό μας….. κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κορν φλάουερ.
Το δεύτερο μυστικό μας…. Η μπύρα θα είναι πολύ παγωμένη και χωρίς αφρό
Αδειάζουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ σε ένα μπολ., ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, και προσθέτουμε σιγά- σιγά το ένα φλιτζάνι μπύρα Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα και προσθέτουμε σιγά- σιγά και την υπόλοιπη μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό αλλά όχι πολύ σφιχτό. Ο χυλός δεν πρέπει να έχει σβόλους. Προσθέτουμε τον πελτέ ή τα μυρωδικά και τον χτυπάμε λίγο με το σύρμα.. Πρέπει να έχουμε ένα παχύρευστο αφράτο χυλό . Τον σκεπάζουμε και τον βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί για μία ώρα τουλαχιστον.....

.
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ!!!
Στραγγίζουμε τα κολοκυθάκια και τα απλώνουμε σε μια πετσέτα. Τα στεγνώνουμε πολύ καλά… Δεν πρέπει να έχουν νερά.
Βάζουμε το αραβοσιτέλαιο σε μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά. Όταν κάψει, βουτάμε μία -μία φέτα από τα κολοκυθάκια μας στο χυλό και τα ρίχνουμε στο τηγάνι .Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά.
Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και σερβίρουμε χωρίς καθυστέρηση με το που ολοκληρώνεται η διαδικασία, να είναι τραγανά και ζεστά (αν και διατηρούνται τραγανά για αρκετή ώρα).

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΜΑΣ.
140 γρ. λευκό ταραμά
250 -280 γρ. μπαγιάτικο , ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης (αφαιρούμε την κόρα)
Χυμός από 1- 2 λεμόνια
1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
150 ml περίπου (75ml ελαιόλαδο και 75 ml πολύ καλό
αραβοσιτέλαιο).
..
ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ!!...
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το βάζουμε για λίγη ώρα σε ένα μπολ με νερό να μουσκέψει. Στη συνέχεια στραγγίζουμε το ψωμί και το βάζουμε στο μπλέντερ που θα χτυπήσουμε την ταραμοσαλάτα μας. Βάζουμε μέσα και το κρεμμύδι και χτυπάμε για 2 λεπτά μαζί το ψωμί με το κρεμμύδι ώστε να πολτοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τον ταραμά το χυμό από το ένα λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά .Αρχίζουμε να ρίχνουμε εναλλάξ το ελαιόλαδο με το αραβοσιτέλαιο κουταλιά –κουταλιά με ένα κουτάλι της σούπας έτσι ώστε να το απορροφά η ταραμοσαλάτα μας συνεχίζοντας το χτύπημα και στη συνέχεια να ρίχνουμε την επόμενη κουταλιά ( όπως ακριβώς κάνουμε στη μαγιονέζα) μέχρι να σχηματιστεί μια αλοιφή… Ελέγχουμε εάν θέλει και άλλο χυμό λεμονιού..Εάν χρειάζεται προσθέτουμε ακόμη και χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμη!!!! Τη σερβίρουμε και την γαρνίρουμε με ελιές και μαϊντανό ή άνηθο
 Από Μαγειρεύοντας με την marianna --





Καρυδόπιτα με σοκολάτα!


 Υλικά
2 αυγά
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 3 + 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. εσάνς βανίλιας
1/2 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.γλ. κανέλα
1 φλιτζ. γιαούρτι με πλήρη λιπαρά
1 φλιτζ. σπορέλαιο
1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα
2 φλιτζ. νερό
1/2 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
1 φλιτζ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη,το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τη βανίλια, τη φρυγανιά, την κανέλα και τα καρύδια. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το σπορέλαιο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά (που έχουν αφρατέψει) και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε αλευρωμένο και βουτυρωμένο μεσαίο ταψί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά εσωτερικά.

Αφού βγάλουμε από τον φούρνο την καρυδόπιτα και την αφήσουμε να κρυώσει, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το νερό μαζί με 3 φλιτζάνια ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε μέχρι να πάρουν βράση και να δέσει ελαφρώς το σιρόπι, για 5-7 λεπτά. Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι την κρύα καρυδόπιτα μέσα στο ταψί και αφήνουμε να το απορροφήσει.

Παράλληλα ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας. Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Δεν θέλουμε να βράσει. Όταν ζεσταθεί αρκετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Επικαλύπτουμε την καρυδόπιτα με τη γκανάς σοκολάτας και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 30 λεπτά. Σερβίρουμε σε κομμάτια.
μαμα πειναω

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Mπακαλιάρος με σκορδαλιά!

Υλικά συνταγής

    Για το μπακαλιάρο:
    600-700 γρ. μπακαλιάρος
    Για το χυλό/κουρκούτι:
    3/4 φλ. τσαγιού μπύρα
    2 κ.γ. λάδι
    1 αυγό + 1 κρόκος αυγού
    1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι
    Για τη σκορδαλιά:
    1/2 κ. ψωμί της προηγούμενης μέρας, χωρίς την κόρα
    6-8 σκελίδες σκόρδο (αυξομειώστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
    1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    3-4 κ.σ. ξύδι
    αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

    Για το μπακαλιάρο:
 Ξαλμυρίζετε το μπακαλιάρο από το προηγούμενο βράδυ [30 ώρες περίπου] σε μπολ με μπόλικο νερό που να τον σκεπάζει. Σε αυτό το διάστημα αλλάξτε το νερό 4-5 φορές. Όταν είναι έτοιμος τον καθαρίζετε από τις πέτσες του [και αν θέλετε και τα κόκαλα] τον κόβετε σε κομμάτια και τον αφήνετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρετε με λεμόνι και σκορδαλιά.
    Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε μεγάλο τηγάνι, “βουτάτε” τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο χυλό και τηγανίζετε στο ζεστό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές.
    Για το χυλό: Χτυπάτε σε μπολ τη μπύρα, το λάδι και τα δύο κροκάδια. Προσθέτετε σταδιακά και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Σκεπάζετε το μείγμα και το βάζετε στο ψυγείο για όση περισσότερη ώρα μπορείτε. [1 ώρα].  Χτυπάτε το ασπράδι σε πηχτή μαρέγκα, παίρνετε το χυλό από το ψυγείο και ενσωματώνετε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τηγανίζετε αμέσως.

    Για τη σκορδαλιά:
 Χρησιμοποιείστε κανονικό, σταρένιο ψωμί και όχι μαύρο. Μουλιάζετε για λίγη ώρα το ψωμί σε νερό. [*]
    Αφαιρείτε από τα σκόρδα το πράσινο φύτρο. Βάζετε στο μπλέντερ τα σκόρδα μαζί με το ψωμί καλά στυμμένο, αλάτι και πιπέρι και τα πολτοποιείτε. Προσθέτετε σιγά σιγά το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα, εναλλάξ με το ξίδι. Δοκιμάζετε ενδιαμέσως τη γεύση. Σταματάτε το χτύπημα μόλις γίνει μια ομοιογενής αλοιφή.

 Προαιρετικά προσθέστε στη σκορδαλιά 1/4 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη.
 Sintayes.gr,
olasimera

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Σύκο γλυκό κουταλιού!



Υλικά για 1 κιλό σύκα!!!

1 κιλό συκαλάκια ( μικρά άγουρα)

1 μικρό κομματάκι γαλαζόπετρα (σαν στραγάλι)

1 κιλό ζάχαρη

4 φλυτζάνια τσαγιού νερό

2-3 κουταλιές σούπας γλυκόζη

Αρμπαρόριζα ή βανίλια (για άρωμα)

Εκτέλεση
1) Κόβουμε λίγο λοξό το κοτσανάκι του και με μια σούβλα ή μυτερό μαχαιράκι το τρυπάμε από κάτω το συκαλάκι για να εισχωρήσει το σιρόπι, αν θέλουμε το ξεφλουδίζουμε ελαφρά σε 4 σημεία.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κανονικά το σιρόπι, είναι 1 κιλό ζάχαρη, 4 φλιτζάνια νερό και 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη, 'Ομως το σύκο απορροφά πάρα πολύ σιρόπι και μόνο με την διπλή δόση, έχουμε αρκετό για να σκεπαστεί το γλυκό στα βάζα! Η διπλή δόση, είναι δοκιμασμένη πολλές φορές και δεν πρέπει να σας φοβήσει! Ανάλογα τα σύκα, ίσως χρειαστούμε λίγο σιρόπι ακόμα!!!
-----------
2) Χρησιμοποιούμε μια μικρή ποσότητα γαλαζόπετρας σαν αυτή που βλέπετε στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας!!!! ('Ιση με ένα ρεβύθι!). Την βρισκουμε σε φυτωρια, γεωπονους και γενικα οπου πωλουνται φυτοφαρμακα... Δεν πρεπει να μας φοβιζει το γεγονος οτι ειναι φαρμακο! Σε μικρη ποσοτητα, δεν μας επηρεαζει καθολου! Ζηταμε μια χουφτιτσα, σε μορφη πετρας, οχι σκονης και τονιζουμε πως τη θελουμε για να βαλουμε λιγη σε γλυκο συκο!
------------
3) Βράζουμε τα σύκα σε νερό που έχουμε βάλει τη γαλαζόπετρα, για 10 λεπτά. Τα ριχνουμε μεσα απο την αρχη και ξεκιναμε να μετραμε τα 10 λεπτα, οταν ξεκινησει να κοχλαζει!
------------
4) Τα ξεβγάζουμε πολύ καλά!!! Ξεβγάζουμε λίγο και την κατσαρόλα....
------------
5) Τα στραγγίζουμε καλά και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά, το βράσιμο (για 5 λεπτάκια), το ξέβγαλμα και το στράγγισμα!
------------
6) Τα βάζουμε σε μία λεκανη ή μια κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα αφήνουμε 3 ώρες αλλάζοντας τακτικά το νερό. Ειναι σημαντικο να γινει αυτο το βημα, γιατι ετσι μονο ξεπικριζουν στα σιγουρα!!!
------------
7) Στραγγίζουμε τα σύκα πιέζοντάς τα, όσο μπορούμε χωρίς να τα χαλάσουμε και τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν όσο γίνεται! Αν θέλουμε, πριν τα πιέσουμε, μπορούμε να βάλουμε ξεφλουδισμένο αμυγδαλάκι και μετά να τα σφίξουμε για να βγει το νερό!
------------
8 ) Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει. Το βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τη γλυκόζη και τα σύκα, βράζοντάς τα όλα μαζί για 10-15 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί μέχρι την επόμενη ημέρα.
-------------
9) Την επόμενη μέρα, ξαναβάζουμε το γλυκό να δέσει. Αν δουμε πως εχει απορροφηθει το σιροπι, φτιαχνουμε μια εξτρα δοση σε αλλη κατσαρολα, παλι με 1 κιλο ζαχαρη και 4 φλυτζανια νερο. Βραζουμε για 10 λεπτα απο τη στιγμη που κοχλαζει και το ριχνουμε μεσα στο γλυκο. Συνεχιζουμε κανονικα το δεσιμο του σιροπιου και προς το τελος προσθετουμε 1-2 βανιλιες και το χυμο απο 1 λεμονι.
Επισης, αν τα συκαλάκια έχουν μαλακώσει πολύ, μπορούμε να δέσουμε μόνο το σιρόπι τους και στο τέλος να ρίξουμε μέσα τα φρούτα.
Προς το τελος προσθετουμε 1-2 βανιλιες και το χυμο απο 1 λεμονι.
Αποθηκεύουμε το γλυκό σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Αν κάνει πολλή ζέστη στο σπίτι, καλύτερα να αποθηκευτεί κατευθείαν στο ψυγείο!
Από  Maria Chatzisimou

Γλυκό κυδώνι κουταλιού!





Υλικά

1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια

1 κιλό ζάχαρη

2 φλυτζάνια νερό

αμπερόριζα 1 κλωναράκι

μισό φλυτζ, καφέ λεμόνι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια. Τα βάζουμε μέσα σε νερό με λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν.

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την αμπερόριζα να βράσουν, αφαιρούμε τον αφρό και όταν δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε τα κυδώνια.

Τα αφήνουμε μέχρι να "δέσει" ξανά το σιρόπι και πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μισό λεμόνι για να μη ζαχαρώσει

Όπως είναι το γλυκό, ζεστό, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.
Το διατηρούμε εκτός ψυγείου κλειστό ,όταν το ανοίξουμε το βαζάκι μετά στο ψυγείο!
Αν θέλετε πριν το αποσύρουμε από την φωτιά προσθέστε ασπρισμένα ολόκληρα αμύγδαλα!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ