Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Τάρτα με σπανάκι και φέτα!!




Υλικά
1 φύλλο ζύμη κουρού έτοιμο,
500 γρ σπανάκι,
1 πράσο,
3 κρεμμυδάκια φρέσκα,
αλάτι,πιπέρι,
200 γρ φέτα,
2 αυγά,
1 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος ,
λίγο μοσχοκάρυδο.

 Εκτέλεση συνταγής
Αφήνουμε το φύλλο κούρου να ξεπαγώσει.
Σοτάρουμε σε λίγο λάδι τα κρεμμυδάκια με το πράσο και αφού σοταριστούν προσθέτουμε το σπανάκι (ψιλοκομμένο),αλάτι και πιπέρι και το σοτάρουμε μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.
Απλώνουμε τη ζύμη κουρού σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα και την τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι
Ρίχνουμε πάνω το σπανάκι μετά την τριμμένη φέτα και τέλος ανακατεύουμε καλά την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και το μοσχοκάρυδο και τα περιχύνουμε πάνω από το σπανάκι και τη φέτα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα!!!

Μαρία Μάρδα

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαρίδες με σάλτσα σαγανάκι με φέτα!!

(γιά ένα μέτριο τηγάνι)
1/2 κ. γαρίδες μέτριες
150-200 γρ. φέτα χοντροκομμένη, χωρίς τρίμματα
4 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
2 σκ.σκόρδο
1 φλ.καφέ ούζο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση
Πλένουμε τις γαρίδες τις καθαρίζουμε ωμές, κρατώντας τις ουρίτσες και τις αλατίζουμε. Σ' ένα ανάλογο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τμηματικά (γιά να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα  1'-2' από κάθε πλευρά. Τότε τις σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί 1'. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το κρατάμε.

Σε άλλο τηγάνι, μέτριο και βαθύ ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Οταν γίνει διάφανο ρίχνουμε τις ντομάτες και τον μαραθόσπορο, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά. Αλατίζουμε και τις ψήνουμε γυρίζοντας συχνά γιά 6' περίπου, μέχρι να ζαρώσουν και να αφήσουν τους χυμούς τους, φτιάχνοντας μιά σάλτσα πηχτή, χωρίς να λυώσουν εντελώς. Τότε προσθέτουμε τις γαρίδες με τους χυμούς που άφησαν στο τηγάνι, τη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά γιά 2'-3', μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει η φέτα χωρίς να ανακατεύουμε συχνά, γιά να μη διαλυθούν τα κομμάτια της. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε όπως είναι, με το τηγάνι.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Τεμπέλικα πιτάκια με ζαμπόν,φέτα,σπανάκι!!!



 Πανευκολα,αφρατα,πιτακια!!!


 Υλικά


2 κεσεδάκια γιαούρτι,
1 κεσεδακι σπορέλαιο,
1 κεσεδάκι φέτα τριμμένη,
1 κεσεδάκι κασέρι τριμμένο,
1 κουταλάκι αλάτι,
600 με 700 γρ αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις,
2 κουταλάκια μπέικιν ,
1 κρόκο αυγού γιά το άλειμμα.
Για την γέμιση
1}Στην πρώτη μπάλα  5 φέτες ζαμπόν η παριζάκι κομμένο σε μικρά κομματάκια
2} Στην δεύτερη μπάλα 1 φλυτζάνα σπανάκι κατεψυγμένο
3} Στην τρίτη μπάλα την αφήνουμε σκέτη  
οδηγίες παρακάτω στην συνέχεια!

Σε μία λεκανη ανακατεύουμε τα γιαούρτια,το σπορέλαιο,το αλάτι,το αλεύρι και το μπέικιν.
Αφού πετύχουμε μία εύπλαστη ζύμη προσθέτουμε τη φέτα και το κασέρι.
Ζυμώνουμε καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρείς μπάλες.
Τη μια μπάλα την αφήνουμε έτσι όπως είναι,στην άλλη μπάλα προσθέτουμε 5 φέτες ζαμπόν η παριζάκι κομμένο σε μικρά κομματάκια και ζυμώνουμε να πάει παντού.
Στήν τρίτη μπάλα προσθέτουμε μία φλυτζάνα σπανάκι καταψυγμένο και ζυμώνουμε να πάει το σπανάκι σε όλη τη ζύμη.
Φτιάχνουμε μικρά πιτάκια και τα βάζουμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
Αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε στους 180 στις αντιστάσεις μέχρι να πάρουν χρώμα!!
 Μαρια Μαρδα

Μπατζίνα με φέτα και σπανάκι!!

Η συνταγή  είναι της Ντεμούλας Παπαδοπούλου με κάποιες μικρές αλλαγές
 
 
Υλικά
.3 αυγά,
1κούπα σπανάκι κατεψυγμένο,
1/2 ποτήρι γάλα,
3/4 κούπας σπορέλαιο,
1 κουταλάκι αλατι,
1 κουταλάκι ζάχαρη,
250 γρ φέτα,
8 γεμάτες κουταλιές αλεύρι γ.ο.χ
 
 

 
Σε μία λεκανίτσα  βάζω όλα  τα υλικά και στο τέλος το αλεύρι.
Ανακατεύω καλά εώς ότου ενσωματωθούν .
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι (εγώ χρησιμοποίησα ταρτιέρα) και ρίχνουμε μέσα το χυλό.
 

Ραντίζουμε με λίγο λάδι το χυλό,(εγώ πασπάλισα και με τριμμένη ξερή μυζήθρα).
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για μία ώρα περίπου.Καλή 'όρεξη!!

Αλμυρό κέικ !!




Υλικό
3 αυγά,
1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ
1 κεσεδάκι  σπορέλαιο
3 κεσεδάκια αλεύρι γοχ
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν,
5 φέτες πάριζα,
3 κεσεδάκια διάφορα τυριά,(εγώ έβαλα φέτα ,κεφαλοτύρι και κασέρι).
λίγο αλάτι,πιπέρι,πάπρικα γλυκιά και ρίγανη




Με το κεσεδάκι από το γιαούρτι μετράμε όλα τα υλικά μας'
Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν.


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα και βάζουμε το μείγμα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για μία ώρα περίπου.
 Από την φίλη Μαρια Μαρδα -ευχαριστώ!

Γλυκάκι με κεκάκια 7days !!!



Υλικά
 
15 κεκάκια 7days,
1 ζαχαρούχο γάλα,
1 morfat,
2 βανίλιες,
 2 σακουλάκια maltesers.
 Τι κάνουμε
Σε ένα τσέρκι στρώνουμε τα κεκάκια.
Χτυπάμε στο μίξερ τη morfat μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο ,τις βανίλιες και τα maltesers χοντροκομμένα.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω στα κεκάκια και στολίζουμε με κερασάκια η maltesers!!!

Τσουρέκια νηστίσιμα!

·

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
για το προζύμι:
5 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
ή 3 φακελάκια.
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
4 κουτ. σούπας αλεύρι

Για τη ζύμη:
1/2 λίτρο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
1/2 κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας
3 κουτ. γλυκού μαχλέπι
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
περίπου 1.250 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι

Εκτέλεση:

Πρώτη μας δουλειά το στύψιμο των πορτοκαλιών για να πάρουμε χυμό, ο οποίος δεν πρέπει να είναι παγωμένος, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε δοχείο με καπάκι διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε το δοχείο και περιμέ-νουμε για 30΄ να φουσκώσει το προζύμι.
Βάζουμε σε λεκάνη τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και την ζάχαρη και ανα-κατεύουμε καλά να διαλυθεί.
Ρίχνουμε στη συνέχεια το προζύμι και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη, εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε κατόπιν λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου η ζύμη μας να μη κολλάει στα χέρια.
Βάζουμε τη ζύμη σε δοχείο με καπάκι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ½ ώρα (εγώ βάζω το δοχείο με την ζύμη στο φούρνο μικροκυμάτων και κλείνω την πόρτα του, εννοείται χωρίς να τον βάλω σε λειτουργία).
Έπειτα πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήμα που μας αρέσει και τα βάζουμε σε ταψιά με λαδόκολλα.
Τα αφήνουμε στα ταψιά να φουσκώσουν τουλάχιστον για 30΄ και τα ψήνουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο τους 160ο C για 30΄ ανάλογα με τον φούρνο.

Χαλβάς με κουβερτούρα ταχίνι μέλι!!!

Υλικά

 350 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
1 κ.σ. μέλι 50 γρ.
120 γρ. ταχίνι
2 κ.σ. κακάο 15 γρ.
400 γρ. χαλβά βανίλια, σε κομματάκια [κρατάτε λίγο στην άκρη]
150 σταφίδα ξανθή ή μαύρη [κρατάτε λίγη στην άκρη]
150 φουντούκια καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα [κρατάτε λίγα στην άκρη]

Εκτέλεση συνταγής

Λιώνετε σε μπολ τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Σε μεγάλο μπολ και ανακατεύετε τη λιωμένη σοκολάτα, με το ταχίνι, το μέλι και το κακάο. Όταν κρυώσει το μείγμα, προσθέτετε τα φουντούκια, τις σταφίδες και τα κομματάκια του χαλβά και ανακατεύετε.

Τοποθετείτε χαρτί ψησίματος ή μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Το σκεπάζετε με το περίσσευμα του χαρτιού ψησίματος ή της μεμβράνης και το αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες να σταθεροποιηθεί καλά. Αν βιάζεστε, το βάζετε για 1 ώρα στην κατάψυξη.

Το ξεφορμάρετε σε μακρόστενη πιατέλα και διακοσμείτε με ένα μίγμα από φουντούκια, σταφίδα και τριμμένο χαλβά που κρατήσατε στην άκρη.

 Εφη Καρεκλά

Μπισκοτομπούρεκο!!






Υλικά
900 γραμ γάλα
150 γραμ ζάχαρη
130 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
1 φακελάκι σαντιγί σε σκόνη
2 αβγά
1 κσ βούτυρο
1 πακέτο γεμιστά μπισκότα ότι γεύση θέλετε
ξύσμα από ένα λεμόνι
2 βανίλιες
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 ποτήρι βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
Υλικά για το σιρόπι
650 ζάχαρη
400 νερό
ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
ένα ξύλο κανέλας





εκτέλεση
σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια να ζεσταθεί
ριχνουμε την ζάχαρη και μετά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια κρέμα!
Όταν είναι έτοιμη χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολάκι και ριχνουμε λίγη από την ζεστή κρέμα για να πάρουν μια καλή θερμοκρασία.
Στην συνέχεια τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα που είναι η κρέμα μας και μαζί και την μια κουταλιά βούτυρο και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που την κολλάμε στην κρέμα να μην κάνει κρούστα!!!!
Μόλις κρυώσει τρίβουμε στο μουλτι τα μπισκότα να γίνουν σκόνη και τα προσθέτουμε και αυτά μαζί με την σαντιγί σε σκόνη.
Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα και τα κόβουμε στην μέση και εχουμε 22 φύλλα, κάθε φύλλο το αλείφουμε στις δυο άκρες με βούτυρο στο πάνω μέρος αλλά κέντρο βάζουμε μια κουταλιά κρέμα και διπλώνουμε πρώτα τις δυο άκρες και μετά το κάνουμε ρολάκι.



Εκτέλεση σιρόπι
Την ώρα που περιμένουμε να κρυώσει η κρέμα κάνουμε το σιρόπι μας για να είναι και αυτό κρύο μόλις βγουν τα μπουρεκάκια μας από τον φούρνο!!!!
βράζουμε για 10 με 15 λεπτά περίπου την ζάχαρη με το νεράκι και την κανέλα και μετά από τα 10 λεπτά ριχνουμε και το λεμόνι και σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει!!!!





Γαύρος στη λαδόκολλα!!!




Αν δεν τα δοκίμαζα δεν θα πίστευα ότι γίνονται τόσο νόστιμα τα ψαράκια!!! Σαν να είναι τηγανητά !!!

 Υλικά
1 κιλό γαύρο,
αλάτι,
ελαιόλαδο.
Λαδόκολλα
αλεύρι


Καθαρίζουμε τον γαύρο και τον αλατίζουμε.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί και τη λαδώνουμε καλά.
Αλευρώνουμε τον γαύρο και τινάζουμε το περιττό αλεύρι.
Περιχύνουμε με λίγο λάδι τα ψάρια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να πάρουν χρώμα και καλή όρεξη!!!Αν δεν τα δοκίμαζα δεν θα πίστευα ότι γίνονται τόσο νόστιμα!!!
Μaria Marda


Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Tortillιa ομελέτα !!!


Εύκολη ομελέτα πολύ νόστιμη δεν θα πιστεύετε τι τρώτε σε γεύση!!


Μερίδες 2
Υλικά
5 αυγά
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο καρέ ψιλό
3 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
ελαιόλαδο






Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τις πατάτες .
Τηγανίζουμε για 10 λεπτά μόνο να μαλακώσουν.
Στα 5 λεπτά τηγανίσματος προσθέτουμε και το κρεμμύδι μαζί προσέχοντας να μην ξεροψηθούν απλά να μαλακώσουν,
Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε ένα πιάτο
Σε βαθύ μπολ σπάμε και χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα .προσθέτουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας ελαφρώς.




1}Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 3 κουταλιές λάδι σε μέτρια φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα των αυγών και περιμένουμε να δέσει το μείγμα και να ροδίσει ελαφρά ανασηκώνοντας λίγο την κάτω πλευρά,
Καλύπτουμε το τηγάνι με ένα πιάτο και αναποδογυρίζουμε την ομελέτα την ξαναβάζουμε στο τηγάνι με την άψητη πλευρά προς τα κάτω να ψηθεί η Σερβίρουμε κόβοντάς την στα δύο η σαν πίτσα.

Μπορούμε από εκεί που λέω το ένα να την βάλουμε σε ταψάκι και να την ψήσουμε 180 βαθμούς για 10 με 15 λεπτάκια σε προθερμασμενο φούρνο,
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Μπισκοτάκια από τα χεράκια μας με γέμιση σοκολάτας!!!

* 100 γρ. άχνη ζάχαρη
* 200 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
* 1 αυγό
* 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
* 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, κοσκινισμένο
* Γέμιση
* 200 γρ. κουβερτούρα με περίπου 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
* 180 γρ. κρέμα γάλακτος 



Μπισκότα


Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με την άχνη ζάχαρη στο μίξερ (με το φτερό) έως ότου αφρατέψει. 
Προσθέτουμε σταδιακά το αυγό, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» για 2-3 ώρες. 
Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών και κόβουμε τετράγωνα κομμάτια με πλευρά μήκους 5 εκ. 
Μεταφέρουμε τα μπισκότα στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα.χ Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15-20 λεπτά.
 Αφήνουμε να κρυώσουν.

Γέμιση


Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις βράσει την αποσύρουμε. Την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα. Αν χρειαστεί, τοποθετούμε το μπολ πάνω από μπεν μαρί. Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος μέχρι να κρυώσει ελαφρώς και αλείφουμε με αυτό τα μισά μπισκότα. Τέλος, σκεπάζουμε με τα άλλα μισά.
 Εφη Καρεκλά

Σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο!!


Σπανακοπιτα ζεστη ζεστη και ενα χερακι δεν μπορεσε να αντισταθει!!!
Για το φυλλο
1 κιλο κιτρινο αλευρι ΜΑΝΑ,
1 φλυτζανι τσαγιου ελαιολαδο,
2 κουταλιες της σουπας ξυδι,
2 κουαλακια του γλυκου αλατι,
2 κουταλακια του γλυκου μπεικιν,
χλιαρο νερο οσο παρει για να γινει η ζυμη μαλακη και να μην κολλαει στα χερια
Θα χρειαστουμε 250 γρ λιωμενο βουτυρο για να βουτυρωσουμε τα φυλλα.

 Εκτέλεση
Σε μια λεκανη βαζουμε το αλευρι και κανουμε μια λακουβα στη μεση,προσθετουμε το ελαιολαδο,το ξυδι,το αλατι,το μπεικιν και λιγο,λιγο το νερο και ζυμωνουμε.
Θελουμε μια ζυμη μαλακη και ευπλαστηΑφηνουμε τη ζυμη να ξεκουραστει.
Στη συνεχεια χωριζουμε τη ζυμη σε 12 μπαλακια.
Περνουμε πρωτα τα εξι μπαλακια τα ανοιγουμε σε μικρα φυλλα και αφου τα βουτυρωσουμε τα τοποθετουμε το ενα πανω στο αλλο, τα κλεινουμε γυρω γυρω και τα κανουμε μια μεγαλη μπαλα.
Κανουμε το ιδιο και με τα υπολοιπα εξι μπαλακια.
Τα βαζουμε στο ψυγειο για μια ωρα να παγωσει το βουτυρο.

Ετοιμαζουμε τη γεμιση.
1 κιλο φρεσκο σπανακι,
1 μεγαλο πρασο,
1ματσο κρεμυδακια φρεσκα,
αλατι,
πιπερι,
λιγο ελαιολαδο,
4 αυγα,
1 φλυτζανι του καφε ρυζι
η τραχανα,300 γρ φετα.

Σωταρουμε στο ελαιολαδο το πρασο με τα κρεμυδακια,προσθετουμε το σπανακι και αλατοπιπερωνουμε.
Οταν αρχισει να βραζει το σπανακι προσθετουμε το ρυζι να τραβηξει τα υγρα.
Οταν κρυωσει λιγο το μειγμα με το σπανακι προσθετουμε τα αυγα και ανακαυευουμε καλα!!!!Λαδωνουμε ενα μεγαλο ταψι(της κουζινας).
Ανοιγουμε το πρωτο φυλλο με τον πλαστη δινοντας το σχημα του ταψιου μας.
Βαζουμε το φυλλο στο ταψι και απλωνουμε το μειγμα με το σπανακι.
Πανω στο σπανακι ριχνουμε τη φετα τριμμενη σε χοντρα κομματια.
Ανοιγουμε και το δευτερο φυλλο και σκεπαζουμε.
Χαραζουμε την πιτα σε κομματια και βουτυρωνουμε.
Ψηνουμε στους 180 βαθμους μεχρι να παρει ωραιο χρωμα η πιτα!!
 Μαρια Μαρδα



Λουκουμάδες ΕΞΠΡΕΣ!!!



 Τέλειοι!!! Αφράτοι!!! Πανεύκολοι!!!



Υλικά

2 κουπες χλιαρο νερο,
1/2 κουπα σπορελαιο,
1 φακελακι μαγια,
5 κουταλιες της σουπας ζαχαρη,
αλευρι για ολες τις χρησεις περιπου 1 κιλο

Ζάχαρη για περιτύλιγμα


 Τι κάνουμε
Ανακατεύουμε  όλα τα υλικά  μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια.
Κάνουμε κορδόνι και κυκλάκι.
Μέχρι να τα φτιάξουμε όλα τα μπαλάκια το πρώτο έχει φουσκώσει (εγώ περίμενα και κανένα τεταρτάκι,)
Τηγανιίζουμε σε μετρια φωτιά
(Χρησιμοποιούμε την κούπα του Νες καφέ για μέγεθος τυλίγουμε γύρω γύρω και κόβουμε )Βγάζουμε από το τηγάνι και βουτάμε κατ ευθείαν στη ζάχαρη!
 Μαρια Μαρδα--Dimitra Arvanta

Καριόκες με σοκολατένιο κέικ!!!


 Υλικά

 Κεικ που περίσσεψε (περίπου μισή φόρμα),
200 γρ καρύδια,
1 κούπα λιωμένη μαργαρίνη 200 γραμ
5 κουταλιές της σούπας σιρόπι από γλυκό του κουταλιού φράουλα,
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ,
1/2 κούπα φρουτάκια γλασέ(κόντιτα)
Για το γλάσο 
400 γρ κουβερτούρα λιωμένη,
2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο.
Τι κάνουμε 

Κάνουμε ψίχουλα το κέικ με τα καρύδια και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Πλάθουμε δυό μπαστούνια,τυλίγουμε σε λαδόκολλα και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 40 λεπτά περίπου.
Λιώνουμε την κουβερτούρα.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα.
Σε ένα μεγάλο δίσκο βάζουμε μία λαδόκολλα και ακουμπάμε πάνω εκεί τις καριόκες.
Τις βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν!!