Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ντολμαδάκια με κιμά σκέτα ή με αυγολέμονο !!!

Μαμαδίστικη συνταγή !!

Υλικά
Για 6-8 άτομα

Για τα ντολμαδάκια
3⁄4 κιλού άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
1⁄4 κιλού αμπελόφυλλα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας δυόσμος
1 ματσάκι άνηθος
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού του καφέ ρύζι καρολίνα
αλάτι και πιπέρι



Για το αυγολέμονο [Προαιρετικά τα αφήνουμε και σκέτα ]

Κρέμα Αυγολέμονο
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
6 κουταλιές σούπας αλεύρι
χυμό από 2 λεμόνια
2 κρόκους αυγών
ζωμό από τα ντολμαδάκια
αλάτι

Εκτέλεση

Για τα ντολμαδάκια

Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα αμπελόφυλλα και ζεματίστε τα με καυτό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού και αλάτι.

Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το δυόσμο, ανακατέψτε με τον κιμά και το ρύζι και αλατοπιπερώστε.

Παίρνετε ένα – ένα αμπελόφυλλο από την ανάποδη και βάζετε 1 κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση και τυλίξτε το σε μακρόστενο ντολμαδάκι.

Τοποθετήστε τα στη σειρά στην κατσαρόλα.

Προσθέστε 2 ποτήρια νερό, σκεπάστε τα από πάνω με ένα πιάτο που να εφαρμόζει πάνω στα ντολμαδάκια και μαγειρέψτε τα για 40 λεπτά.
Φροντίζουμε στο τέλος να προσθέσουμε λίγο νερό να πάρει λίγες βράσεις να το μεταχειριστούμε στο αυγολέμονο.

Εκτέλεση Κρέμα αυγολέμονο

Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο [προσοχή σε χαμηλή θερμοκρασία ]
Ρίχνουμε το αλεύρι και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε γρήγορα γρήγορα.
Ρίχνουμε το ζωμό από τα ντολμαδάκια  κι αν πήξει πολύ αραιώνουμε η με λίγο νερό η λίγο αραιωμένο με νερό γάλα την θέλουμε ρευστή.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιών και τους 2 κρόκους αυγών ανακατεύοντας κι έτοιμη η σάλτσα αυγολέμονο .

Στο τέλος σερβίρετε τα ντολμαδάκια ραντίζοντας με το αυγολέμονο.

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μακαρόνια με γαρίδες !!!


  Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε !!

Υλικά
1 κιλό γαρίδες [εδώ κατεψυγμένες]
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 πιπεριά πράσινη
1πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
1 κρεμμυδάκι μέτριο ξερά
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 σκελίδες σκόρδο
7-8 κλωνιά μαϊντανό
4-5 κλωνιά σέλινο
1/2 ποτήρι του νερού ούζο
αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας κύκνος
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο της αρεσκείας σας εδώ χρησιμοποίησα Νο10

Εκτέλεση
βράζουμε τα μακαρόνια [όχι πολύ να κρατάνε λίγο ]τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα ,κατά το βράσιμο μέσα στο νερό ρίχνουμε εκτός από αλάτι και 1/2 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο .
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι ,προσθέτουμε όλες τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες ,το σκόρδο σε ροδέλες  λεπτές,το κρεμμυδάκι κομμένα σε μακρόστενο λεπτό σχήμα ,τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες και ανακατεύομαι συνέχεια με ξύλινη κουτάλα  μέχρι να μαραθούν ,Αμέσως προσθέτουμε τις γαρίδες όπως είναι παγωμένες μόνο τις ξεπλένουμε λίγο,ανακατεύουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε το ούζο ,ανακατεύουμε συχνά.

Ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερού ζεστό  νερό στο οποίο μέσα έχουμε διαλύσει το πελτέ ,προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι ,την ζάχαρη τον μαϊντανό και το σέλινο και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με προσοχή αν και δεν διαλύονται οι γαρίδες οι συγκεκριμένες είναι μεγάλες.


Μόλις δέσει η σάλτσα είναι έτοιμες.Σερβίρουμε τα μακαρόνια κι από πάνω βάζουμε την σάλτσα με τις γαρίδες ,Αν θέλουμε βάζουμε μέσα στην σάλτσα τα μακαρόνια κι ανακατεύουμε ,προτιμώ ξεχωριστά .Η συνταγή είναι δική μου την φτιάχνω και αρέσει πάρα πολύ σε όλους ακριβώς όπως σας την γράφω !!Καλή σας όρεξη να την φτιάξετε αξίζει είναι πολύ γευστικά!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Μπριζόλες μαριναρισμένες !!!



Υλικά  για 5 μπριζόλες

    χοιρινές μπριζόλες  (κατά προτίμηση από λαιμό)
    1 κουτ.σούπας. θυμάρι ή λίγη φρέσκια ρίγανη
    5 κουτ.σούπας. μέλι
    1 κουτ.σούπας. μουστάρδα
    αλάτι, πιπέρι
    χυμό από μισό πορτοκάλι

Τι κάνουμε
Ανακατεύουμε σε μπολ το μέλι την μουστάρδα το πορτοκάλι και το θυμάρι ή την ρίγανη μέχρι να γίνουν ένα καλό ομοιόμορφο μείγμα .
Πλένουμε σκουπίζουμε και αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες.
Τα αλείφουμε καλά με την σάλτσα που φτιάξαμε.
Βάζουμε το τηγάνι η το τηγάνι γκριλ στην φωτιά να κάψει και κατεβάζουμε την φωτιά αμέσως μετά.
Τοποθετούμε μέσα τις μαριναρισμένες μπριζόλες και τις ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν [εγώ σκεπάζω το τηγάνι χαμηλώνω την θερμοκρασία τις ψήνω για 30 λεπτά γυρνώντας τες τακτικά και λίγο πριν το τέλος ξεσκεπάζω το τηγάνι δυναμώνω την φωτιά και τις ψήνω λίγο ακόμα μέχρι να τις δω να καραμελώσουν λίγο ] Καλή όρεξη είναι πραγματικά απίθανες !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το τηγάνι γκριλ για όσες φίλες δεν το γνωρίζουν είναι αυτό και ψήνει σαν στα κάρβουνα το βρίσκετε σε μεγάλα σουπερ μάρκετ και αξίζει πραγματικά.




Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Πίτα του βοσκού !!!



Μια παραδοσιακή Βρετανική συνταγή για μια πίτα διαφορετική από τις δικές μας. Πίτα του βοσκού ή “Shepherd’s pie”. Μια εύκολη, ιδιαίτερη πίτα με λαχανικά, κιμά και πουρέ πατάτας, που προέρχεται κυρίως από την Βόρεια Αγγλία με πολύ νόστιμη γεύση που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά συνταγής

Για τον κιμά:

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο στο μούλτι

4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες στο μούλτι

1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

1/2 κ.γ. εστραγκόν αποξηραμένο

αλάτι, πιπέρι

250 ml ξηρό κόκκινο κρασί

300 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (πασάτα)

80 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

Για το πουρέ:

7-8 μεγαλούτσικες πατάτες, καθαρισμένες και πλυμένες

200 ml κρέμα γάλακτος

250 ml φρέσκο γάλα

1 κ.σ. βούτυρο

αλάτι, πιπέρι

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

80 + 20 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση συνταγής

Για το κιμά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μικρή κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρετε για 10-15 λ μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Ρίχνετε το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτετε το χυμό ντομάτας, αλατοπίπερο και όλα τα μυρωδικά.

Σκεπάζετε τη κατσαρολίτσα και αφήνετε το κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40 λ περίπου μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά του. Όταν είναι έτοιμος, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε ζωηρά με ξύλινη κουτάλα και αφήνετε το κιμά στην άκρη.

Για τον πουρέ: Βράζετε καλά τις πατάτες σε άφθονο, αλατισμένο νερό τις στραγγίζετε, τις μεταφέρετε σε μπολ και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά (από το τυρί προσθέτετε τα 80 γρ. μόνο και κρατάτε τα υπόλοιπα 20 γρ. για το πασπάλισμα της επιφάνειας) και και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να γίνει ένας πηχτός πουρές.

Στρώνετε το μείγμα κιμά σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο πυρέξ και από πάνω στρώνετε το πουρέ. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα 20 γρ. τυρί και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού δημιουργείτε “κύματα” στην επιφάνεια του πουρέ.

Ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 40 λ περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνειά του. Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει αρκετά, προκειμένου να μπορέσετε να τη κόψετε.
 http://theonewithallthetastes.com/
Sintayes.gr

Μακαρόνια Μπολονέζ !!!



 Υλικά

1 κιλό κιμά χωρίς λίπος
 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντομάτα
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
1 καρότο ψιλοτριμμένο
120 μλ κρασί κόκκινο ή ρετσίνα
2 κλωνιά σέλερι ψιλοκομμένο
2 κ.σούπας . πελτέ ντομάτας
Μαϊντανό  ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
λίγη ζάχαρη
4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο





Τι κάνουμε

Σε ένα βαθύ τηγάνι  και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρω  τα κρεμμύδια και το σκόρδο και προσθέτω μόλις ξανθύνουν τον κιμά.
Τσιγαρίζω αρκετά μέχρι να σκουρύνει πολύ ο κιμάς.
Σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω μέχρι να εξατμιστεί .
Στη συνέχεια και αφού σχεδόν ο κιμάς έχει ψηθεί, προσθέτω τον πελτέ, την κονσέρβα με την ψιλοκομμένη ντομάτα,σέλερι κανέλα το καρότο , λίγο σάλτσα ντομάτας,δάφνη , αλάτι, πιπέρι,λίγη ζάχαρη  και ένα κύβο ζωμό μοσχαριού [προαιρετικά] και 1/2 ποτήρι νερού νερό  και τα αφήνω  με μέτρια φωτιά.να μαγειρευτούν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτω και το ελαιόλαδο και ανακατεύω.
Σερβίρω με τριμμένο τυρί και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ,καλή όρεξη !!!
Μακαρόνια
Τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Κεμπάπ Πολίτικο !!!

 Αξεπέραστη γεύση και πανεύκολη συνταγή !!!


Υλικά για το κεμπάπ:

    400 γρ κιμά μοσχαρίσιο
    400 γρ κιμά αρνίσιο
    1/2 φλ. τσαγιού πολύ ψιλοκομμένο  στο μούλτι κρεμμύδι
    2 κουτ. γλυκού  πιπέρι
    1 κ γλυκού τσίλι τριμμένο
    1 κ γλυκού πάπρικα καυτερή
    1 κ γλυκού μιξ μπαχάρι Πολίτικο
    1,5 κ γλυκού αλάτι

Υλικά για τη σάλτσα:

    1 κουτί σάλτσα ντομάτα
    μυρωδικά όπως βασιλικός, θυμάρι, μαϊντανός, ρίγανη, κανέλα
    1 μικρό κρεμμύδι
    1 κ γλυκού πάπρικα
    αλάτι
    λάδι

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε το κρέας με όλα τα υλικά του. Περνάμε τον κιμά σε μακριά σούβλα και σχηματοποιούμε σε μακρύ και φαρδύ κεμπάπ. Λαδώνουμε ελαφρά και ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκρίλ .Βάζουμε τη σάλτσα να βράσει και προσθέτουμε τα μυρωδικά που θέλουμε, το κρεμμύδι, τα πιπέρια, το αλάτι και το λάδι. Την αφήνουμε να βράσει για λίγη ώρα. Σερβίρεται με ντιπ γιαουρτιού  και ξεροψημένες πιττούλες που προσθέτουμε ψημένες ντομάτες κρεμμύδι σε κρίκους μαϊντανό !!

Καλή σας όρεξη

Πρασόπιτα σκέτη απόλαυση !!!



Πρασόπιτα παραδοσιακή συνταγή. Αν δεν έχετε δοκιμάσει αυτή την πίτα, δεν ξέρετε τι πάει να πει απόλαυση !!!



Υλικά
1 κιλό πράσα καθαρισμένα και σχετικά ψιλοκομμένα
5 με 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 
1 κούπα τσαγιού τυρί φέτα
2/3  κούπας τσαγιού λάδι
1 ποτηράκι κρασιού ρύζι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο κατά προτίμηση φρέσκο
5-6 κλωνιά μάραθο ψιλοκομμένο
2 αυγά
αλάτι πιπέρι




Τι κάνουμε
Κόβετε τα πράσα σε κομμάτια και αφού τα ζεματίσετε τα στραγγίζετε.
Σε μια λεκάνη ανακατεύετε τα πράσα την φέτα,τα αυγά τα κρεμμυδάκια  τον άνηθο, το μάραθο ,τον δύοσμο  και τον τραχανά ή το ρύζι (τον τραχανά ή το ρύζι τα έχετε βάλει σε νερό για ένα τέταρτο περίπου προηγουμένως να μουλιάσουν και μετά τα στραγγίζετε ). Προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι και μισό λάδι (το υπόλοιπο το αφήνετε για να αλείψετε τα φύλλα).




Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε τρια φύλλα αφού ενδιάμεσα τα έχετε αλείψει με λάδι. Βάζετε το 1/3 της γέμισης και το καλύπτετε με ένα φύλλο το οποίο λαδώνετε. Το επαναλάμβανετε άλλες δυο φορές και την τελευταία βάζετε τα τρία φύλλα τα οποία έχετε λαδώσει. Χαράζετε την πίτα σε βαθιά κομμάτια και την ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.Καλή σας όρεξη !!!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΩΡΑΙΟΤΑΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ
http://mageirikikaisintages.blogspot.gr/2011/02/blog-post_2464.html
Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο για πίτες
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κολοκυθοανθοί στον φούρνο !!!



Yλικά
20-25 κολοκυθοανθοί (ανάλογα με το μέγεθος)
2 φλ.τσ. ρύζι τύπου καρολίνα
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλικομμένα
από 1 φλ.τσ. φύλλα μαϊντανού, δυόσμου και άνηθου
3 μέτριες, ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εγώ προσθέτω και λίγη τριμμένη φέτα 

Eκτέλεση
Πλένουμε  προσεκτικά τους κολοκυθοανθούς (που πρέπει να έχουν μαζευτεί ή κοπεί την ίδια μέρα ) τους καθαρίζουμε εσωτερικά.
Οταν τους αγοράζουμε δεν τους βάζουμε ψυγείο αλλά σε μία λεκάνη με νερό να διατηρηθούν ζωντανοί και σαν φρεσκοκομμένοι .
 Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε 2' το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε 1'-2'.
 Ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει 3'-4'. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει και προσθέτουμε λίγη φέτα τριμμένη με το χέρι [προαιρετικά] ανακατεύουμε
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε το αλάτι. Ετοιμάζουμε ένα ταψί
Γεμίζουμε κάθε ανθό κατά τα 2/3, γυρίζουμε ελαφρά την άκρη του και τα ακουμπάμε στο ταψί  με την άκρη προς το πλάι . Κάνουμε το ίδιο με όλους τους ανθούς, ακουμπώντας τους πλάι-πλάι. .Λίγο νερό  και λάδι από πάνω και σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν . Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Τσίπς σπιτικά !!!

 Φτιάχνουμε τσιπς στο σπίτι και τα απολαμβάνουμε !!! Πολύ ωραία σε γεύση !!

Υλικά
4 πατάτες ομοιόμορφες
αλάτι
1/2 χυμό λεμονιού
φρυγανιά τριμμένη
4 κουταλιές λάδι καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο

 Τι κάνουμε
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες όπως τα τσιπς που αγοράζουμε τις πατάτες .
Τις βάζουμε σε μπολ με νερό και αλάτι για 15 λεπτά .



Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν σχεδόν και τις ξαναβάζουμε σε μπολ προσθέτοντας όλα τα υλικά αλάτι λεμόνι λάδι και λίγη τριμμένη [γαλέτα ] φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά .
Περνάμε με λίγο λάδι ένα αντικολλητικό ταψάκι μικρό σε μέγεθος [εγώ δεν είχα αντικολλητικό μικρό και έστρωσα αλουμινόχαρτο το οποίο το πέρασα με λάδι ]
Ρίχνουμε ομοιόμορφα μέσα τις πατάτες και τις ψήνουμε στους 190 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο περίπου 15 με 20 λεπτά δοκιμάζουμε να δούμε αν έχουν ψηθεί κι έχουν γίνει τραγανές ,κι έτοιμα να απολαύσετε τα σπιτικά  και σίγουρα πιο υγιεινά τσιπς!! Καλή επιτυχία !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ










Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Σαραγλί το απόλυτο πολίτικο !!!


Μια απλή και εύκολη συνταγή για το απόλυτο πολίτικο σιροπιαστό γλυκό.

Υλικά συνταγής

    1 πακέτο φύλλα κρούστας
    2 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο
    τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
    Για τη γέμιση:
    3 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
    1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
    2-3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
    1 κ.σ. σκόνη κανέλα

    Για το σιρόπι:
    3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
    1 ½ φλιτζάνια νερό
    2 κ.σ. χυμό λεμονιού


Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C και βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί.
    Αναμειγνύετε σε ένα μπολ  όλα τα υλικά για τη γέμιση. Κόβετε τα φύλλα σε 3 μακρόστενες λωρίδες .
    Παίρνετε μία λωρίδα  φύλλου,  την αλείφετε με βούτυρο και απλώνετε κατά μήκος της λίγη γέμιση. Τυλίγετε τη λωρίδα σε ρολό και στην συνέχεια την γυρίζετε να πάρει σχήμα σαλιγκαριού   Κάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση και μεταφέρετε στο βουτυρωμένο ταψί τα σαραγλί.
    Περιχύνετε τα σαραγλί με το υπόλοιπο βούτυρο και τα ψήνετε στον φούρνο για 20΄-25΄περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.


    Για το σιρόπι:
 Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι ανακατεύοντάς τα μέχρι να δέσουν για 10 λεπτά περίπου από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει. Αφήνετε τα σαραγλί να κρυώσουν, τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζετε με φιστίκι Αιγίνης.Καλή επιτυχία !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαουρτόπιτα παραδοσιακή σιροπιασμένη !!!



Γιαουρτόπιτα παραδοσιακή σιροπιασμένη. Μια εύκολη συνταγή, για ένα κλασικό και γευστικότατο γλύκισμα με το γιαούρτι να του δίνει μια υπέροχη μοναδική και ανάλαφρη γεύση. Μια συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ με σίγουρη επιτυχία. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

    Για τη γιαουρτόπιτα:
    150 γρ. βούτυρο μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
    1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
    5 αυγά
    250 γρ. γιαούρτι πλήρες
    4 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για πασπάλισμα ταψιού
    3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
    Για το σιρόπι:
    3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
    2 3/4 φλ. τσαγιού νερό
    ξύσμα και χυμό 1/2 λεμονιού
    ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

    Για τη γιουρτόπιτα:
 Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ. Χωρίζετε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Σε μπολ τοποθετείτε τα ασπράδια αυγών, τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός σε πηχτή μαρέγκα και τα αφήνετε στην άκρη.
    Χτυπάτε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 7-10 λ ή μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα. Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε τους κρόκους, το γιαούρτι και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
    Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε, το μπέικιν πάουντερ και σταδιακά, λίγο λίγο το αλεύρι εναλλάξ με τη μαρέγκα. Τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζετε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του να βγει στεγνή.
    Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρολίτσα τοποθετείτε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 4-5 λ περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνετε για 5 λ να “σταθεί”, το κόβετε σε κομμάτια και το περιχύνετε με το καυτό σιρόπι. Το αφήνετε να κρυώσει και απορροφήσει καλά όλο το σιρόπι του, το πασπαλίζετε προαιρετικά με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
sintayes.gr

Υγρό κέικ σοκολάτας με γάλα καρύδας !!!




Μια συνταγή για ένα λαχταριστό σοκολατένιο γλύκισμα για τους λάτρεις της σοκολάτας. Υγρό κέικ σοκολάτας και γκανάς με γάλα καρύδας. Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο ή με μια μεγάλη μπάλα παγωτό και πραγματικά να το απολαύσετε.
Υλικά συνταγής

Για το κέικ:

75 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

85 γρ. κακάο σκόνη

200 ml βραστό νερό

150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

95 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. ζάχαρη μαύρη

2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

250 ml γάλα καρύδας

Για τη γκανάς σοκολάτας-καρύδας:

125 ml γάλα καρύδας

150 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη





Εκτέλεση συνταγής

Βουτυρώνετε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις 20×30 εκ. και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Για το κέικ: Βάζετε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και το κακάο σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και ρίχνετε το βραστό νερό. Περιμένετε 1-2 λ και στη συνέχεια ανακατεύετε ζωηρά με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη.

Σε δεύτερο μπολ ενώνετε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι. Βάζετε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τα 2 είδη ζάχαρης και τα ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα. Ρίχνετε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σχετικά σφιχτή κρέμα.

Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά πρώτα το γάλα καρύδας και στη συνέχεια τη σοκολατένια κρέμα. Τέλος, αδειάζετε το μείγμα του αλευριού. Μόλις ενσωματωθεί και αυτό στο μείγμα, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.

Ρίχνουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο σκεύος και ψήνετε το κέικ για 30-40 λ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του να βγαίνει με λίγα θρύμματα. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γκανάς σοκολάτας-καρύδας: Βάζετε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και ζεσταίνετε το γάλα καρύδας σε μία μικρή κατσαρόλα. Μόλις το γάλα φτάσει στο σημείο βρασμού, το αποσύρετε από τη φωτιά και το ρίχνετε στη κουβερτούρα. Περιμένουμε 1 λ και στη συνέχεια ανακατεύουμε ζωηρά με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ενωθούν τα 2 υλικά.

Αφήνετε τη γκανάς να κρυώσει για 10 λ και στη συνέχεια την απλώνετε στην επιφάνεια του κέικ.
Συνταγή από sintayes.gr

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Κοτοσαλάτα φανταστική !!!



 Σας περίσσεψε κοτόπουλο ? Αξοιοποιήστε το φτιάχνοντας μοναδική χορταστική κοτοσαλάτα !!



Υλικά
1 μαρούλι Λόλα
1 κούπα τσαγιού καλαμπόκι κονσέρβας
κοτόπουλο που ίσως περίσσεψε σε κομματάκια βραστό ή ψητό αλλοιώς το ετοιμάζουμε εμείς
2 με 3  παξιμαδάκια κομμένα μπουκίτσες με το χέρι
3 κουταλιές σούπας τριμμένο γκούντα
5-6 ντοματίνια ολόκληρα








Για το ντρέσινγκ
4 κουταλιές σούπας μαγιονέζα
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά σούπας κέτσαπ
4 κουταλιές σούπας μηλόξυδο


 Ετοιμασία
Πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια το μαρούλι Λόλα το βάζουμε σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε το καλαμπόκι αφού πρώτα το ξεπλύνουμε το κοτόπουλο κομμένο κομματάκια τα παξιμάδια κομμένα κομμάτια τα ντοματίνια πλυμένα και ολόκληρα  .
Τέλος προσθέτουμε το τριμμένο τυρί κι ετοιμάζουμε την σάλτσα βάζοντας σε μπολάκι μουστάρδα μαγιονέζα μηλόξυδο κέτσαπ και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομοιογενοποιηθούν .
Σκεπάζουμε την σαλάτα με την σαλτσα κι όταν είναι η ώρα να σερβίρουμε ανακατεύουμε καλά την σαλάτα μας ,είναι πραγματικά υπέροχη δοκιμάστε την και θα την ετοιμάζετε συχνά επίσης μπορείτε να αντικαταστείσετε το μηλόξυδο με λεμόνι κατά προτίμιση επίσης μπορείτε να προσθέσετε 2 κουταλιές σουπας ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι ,όλα αυτά πρίν προσθέσετε το τυρί !! Καλή σας όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ








Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Κολοκυθοκεφτέδες μυρωδάτοι !!!


  Τραγανοί μοσχομυριστοι κολοκυθοκεφτέδες .δεν σταματάς να τρώς από την νοστιμιά τους !!!


Υλικά

1 κιλό κολοκυθάκια
2 αβγά
250γρ. φέτα μαλακή, θρυμματισμένη
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο, χωρίς το κοτσάνι
¼ ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα


λίγα φύλα δυόσμο ψιλοκομμένα φρέσκο ή ξερό
αλεύρι για όλες τις χρήσεις  + επιπλέον αλεύρι για το πανάρισμα

Σημείωση [εγώ εδώ πρόσθεσα και λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα κ 1 καρότο ψιλοτριμμένο έγιναν φανταστικοί αν θέλετε προσθέστε τα κι εσείς]
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο








Τρίβετε τα κολοκύθια στο χοντρό μέρος του τρίφτη και τα στύβεται με τα χέρια σας, για να βγάλουν τα υγρά τους. Αλατίζετε και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι όπου τα αφήνετε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα στύβεται ξανά ώστε να στεγνώσουν όσο περισσότερο γίνεται.

Βάζετε σε ένα μπολ τα τριμμένα κολοκύθια, προσθέτετε τα αβγά, τη φέτα, το αλεύρι, τα μυρωδικά, πιπέρι και λίγο αλάτι και ανακατεύετε με μια κουτάλα απαλά για να μη βγάλουν τα κολοκυθάκια κι άλλα υγρά. Το μείγμα πρέπει να πλάθεται. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα.




Πλάθετε κεφτέδες στο μέγεθος μικρού καρυδιού, τους πατικώνετε λίγο, τους αλευρώνετε και τους τινάζεται να φύγει το περιττό αλεύρι.

Βάζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο 2 δάχτυλα ελαιόλαδο (περίπου 3 εκ.) και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι κάψει, τηγανίζετε τους κεφτέδες μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, για περίπου 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Τους βγάζετε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.Εξαφανίζονται αμέσως !!!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ