Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Μια αμυγδαλόπιτα διαφορετική από τις άλλες !!!


Ένα ζουμερό και πεντανόστιμο κέικ που αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους.

Υλικά

100γρ. αλεύρι μαλακό

100γρ. πούδρα αμυγδάλου

255γρ. ζάχαρη

75γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο

4 αβγά

4γρ. μπέικιν πάουντερ

110γρ. κρέμα γάλακτος

1 λοβό βανίλιας

1½γρ. αλάτι

100γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροσπασμένα

ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC.
Σε ένα μπολ βάζετε τη ζάχαρη και τα αβγά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε τη βανίλια, “ξύνετε” τα σποράκια της, τα προσθέτετε στο μπολ και ανακατεύετε με σύρμα ζαχαροπλαστικής.
Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Τέλος, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και τα χοντροσπασμένα αμύγδαλα, ανακατεύετε ξανά και αδειάζετε το μίγμα σε στρογγυλό, αντικολλητικό ταψί, διαμέτρου 28εκ. Αν δεν έχετε αντικολλητικό ταψί, θα πρέπει να το βουτυρώσετε και να το αλευρώσετε πριν βάλετε μέσα το μίγμα.
Βάλτε το ταψί στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά πριν το ψήσετε, να ξεκουραστεί.Ψήστε την αμυγδαλόπιτα στο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά (ανάλογα το φούρνο). Αφήστε την να κρυώσει καλά, πασπαλίστε την με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.
http://www.creteplus.gr/

Κέικ βανίλιας σοκολάτας !!!



Αφράτο, μυρωδάτο κέικ  βανίλιας και σοκολάτας με τέλεια υφή και γεύση. Εύκολο και γρήγορο στη παρασκευή του, υπέροχο στη γεύση του!!
Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη βανίλιας:

250 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο καλά σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

3 κ.σ. γάλα

Για τη ζύμη σοκολάτας:

25 γρ. (3 1/2 κ.σ. κοφτές) κακάο

10 γρ. (1 κοφτή κ.σ.) ζάχαρη

3 κ.σ. γάλα

Για το πασπάλισμα του ταψιού:

βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

3-4 κ.σ καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση συνταγής

Για τη ζύμη βανίλιας: Σε ένα μπολ τοποθετείτε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε πολύ καλά με το μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφρατέψει καλά το μείγμα. Προσθέτετε τους κρόκους των αυγών (τα ασπράδια τα βάζετε σε άλλο καθαρό μπολ) και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε στο μείγμα σταδιακά, λίγο τη φορά, χτυπώντας διαρκώς σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθεί όλο. Προσθέτετε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε για 1/2 λ ακόμα.

Στο μπολ με τα ασπράδια ρίχνετε μια πρέζα αλάτι και τα χτυπάτε με ΚΑΘΑΡΟ και στεγνό μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια μαρέγκα τόσο πηχτή που να “στέκεται”. Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μπολ με το μείγμα αλευριού και συνεχίζετε το χτύπημα σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

Για τη ζύμη σοκολάτας: Μεταφέρετε σε ένα μπολ το 1/3 περίπου της έτοιμης ζύμης, προσθέτετε το κακάο, τη ζάχαρη και το γάλα και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για το πασπάλισμα ταψιού: Παίρνετε μια μικρή βαθιά στρογγυλή φόρμα για κέικ, με τρύπα στη μέση, την αλείφετε με το βούτυρο και τη πασπαλίζετε με τη μαύρη ζάχαρη, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά. Στρώνετε ισομερώς στη βάση της φόρμας, με μια μαρίζ, τη ζύμη της βανίλιας και από πάνω στρώνετε τη ζύμη σοκολάτας.

Για το ψήσιμο: Με ένα πιρούνι “στριφογυρίζετε” τη σοκολατένια ζύμη (βλέπε βίντεο) και ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 50-60 λ ή μέχρι να βγει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ.

Πηγή
Πηγή

Tυρένιες μπάλες κοτόπουλο !!!


Υλικά
1  στήθος από κοτόπουλο
2 αυγά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 φέτες ψιλοκομμένη πάριζα ή ότι άλλο αλαντικό μς αρέσει
30 γραμ αλεύρι
170 γραμ τυρί τριμμένο
1/2 κουταλάκι γλυκού πάπρικα
λίγο πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη στο γουδί
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
προαιρετικά ι κουταλιά σούπας BBQ SAUCE ή κρέμα μπαλσάμικο


 Εκτέλεση
Βράζουμε το στήθος από το κοτόπουλο και το μαδάμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδια ψιλοκομμένα την πάριζα σε κομματάκια ψιλοκομμένα το αλεύρι το τριμμένο τυρί την πάπρικα το πιπέρι το σκόρδο λιωμένο στο γουδί ή στο μούλτι το αλάτι και την προαιρετικά κουταλιά BBQ SAUCE ή κρέμα μπαλσάμικο .Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε σε μπαλάκια ,τα τυλίγουμε σε φρυγανιά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν,Καλή επιτυχία!!

Από την φίλη μου 
Eva Triantafillidou










Προζύμι & ο εύκολος τρόπος που το ετοιμάζουμε !!!


 Οταν ζυμώνουμε ζυμάρι με προζύμι δίνει εκτός απο πολύ ωραία γεύση ωραία μυρωδιά ,κάτι που δεν το δίνει το ψωμί με σκέτη μαγιά !!

Eκτέλεση

Ζυμώνουμε ½ ποτήρι άσπρο σκληρό αλεύρι με χλιαρό νερό και φτιάχνουμε ένα μικρό ελαστικό ζυμαράκι. 
Το βάζουμε  σε ένα μπολ και το σκεπάζουμε  με μια καθαρή πετσέτα. 
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι και λίγο νερό και ξαναζυμώνουμε  το ζυμαράκι. 
Επαναλαμβάνετε το ίδιο πράγμα επί 3 μέρες. 
Μόλις φουσκώσει και δούμε να αρχίσει να κάνει  τρυπίτσες, τότε  το προζύμι είναι έτοιμο.
Σημείωση 
 Αν δεν βγάζει φουσκάλες  τότε του δίνουμε   περισσότερο χρόνο
 Εαν ζυμώσετε ψωμί κρατάτε απο τη ζύμη ένα κομμάτι και το αφήνετε για 24 ώρες μέσα σε  ζελατίνα και μετά στο ψυγείο. Για να μην ξαναεπαναλάβουμε πάλι όλη τη διαδικασία.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι !!!



Υπέροχο πιάτο !!!

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 πακέτο σάλτσα ντομάτας

250 γρ. κοφτό μακαρονάκι

Λάδι (να καλύπτει τον πάτο της κατσαρόλας)

αλάτι-πιπέρι-δαφνόφυλλο-μπαχάρι

λίγο ψιλοκομμένο μαιντανό για πασπάλισμα  στο πιάτο




ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σοτάρουμε το κρεμμύδι μας, ρίχνουμε το χταπόδι και το ανακατεύουμε για 2 λεπτάκια, κατόπιν ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, το πιπέρι, το αλάτι, το μπαχάρι και το δαφνόφυλλο και χαμηλώνουμε την φωτιά.


Όταν μαλακώσει το χταπόδι το βάζουμε σε μία πιατέλα προσθέτουμε λίγο νερό και όταν βράσει ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι μας το ανακατεύουμε και όταν είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε και το χταποδάκι και το βγάζουμε από την φωτιά.
Σε όσους αρέσει βάζουν τριμμένο τυράκι από πάνω προαιρετικά.Καλή όρεξη !!
Βάνα Ζούκα

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Χορτοπιτάκια απίθανα !!!


Υλικά συνταγής

    6-7 παραδοσιακά φύλλα για πίτες, έτοιμα ή σπιτικά
    1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
 3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο λιωμένο

    Για τη γέμιση
    1 κιλό χόρτα ανάμεικτα (σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια)
    2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
    2 κουταλιές τραχανάς γλυκός
    500 γρ. τυρί φέτα
    5 αυγά
    200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

    Πλένετε και στραγγίζετε τα χόρτα. Τα πασπαλίζετε με αλάτι και τα στύβεται πολύ καλά. Τα ρίχνετε σε λεκάνη και προσθέτετε τον τραχανά και το λάδι.

    Χτυπάτε τα αυγά με το γιαούρτι και ρίχνετε τη φέτα τριμμένη. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Ρίχνετε το μείγμα των αυγών στη λεκάνη με τα χόρτα και ανακατεύετε. Η γέμιση πρέπει να είναι σχετικά σφιχτή, όχι νερουλή.



    Ραντίζετε κάθε φύλλο με ελαιόλαδο και λιωμένο βούτυρο μαζί. Κόβετε κάθε φύλλο σε τρεις μακρόστενες λωρίδες κατά μήκος. Βάζετε 1 γεμάτη κουταλιά γέμισης στη μια άκρη κάθε λωρίδας και αλείφεται το υπόλοιπο φύλλο με ελαιόλαδο.
 Τυλίγεται τη λωρίδα με τη γέμιση σε τρίγωνο, αλείφεται την επιφάνεια του τρίγωνου με ελαιόλαδο και λιωμένο βούτυρο και τοποθετείτε τα τρίγωνα πιτάκια σε ταψί επίσης λαδωμένο. Ψήνετε στους 200 βαθμούς  τα πιτάκια για 30-35΄, μέχρι να ροδίσουν.Καλή επιτυχία !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



   



Τυροπιτάκια παραδοσιακά από Λέσβο !!!


Από το τηγάνι κι εξαφανίζονται από την νοστιμιά τους !!!



Υλικά συνταγής

    1 κιλό αλεύρι
    1 ποτήρι χλιαρό νερό
    1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
    1/2 φλιτζάνι του καφέ ξίδι
    1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

    Για τη γέμιση
    1/2 κιλό λευκό τυρί (φέτα κ.λπ.) τριμμένο
    2 αυγά
    μπόλικο φρέσκο δυόσμος
    λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

    Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το λάδι, το ξίδι και το νερό. Ανακατεύουμε σιγά σιγά με τα χέρια τα υλικά να ομογενοποιηθούν και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη που δεν κολλάει.

    Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας σε ένα μπολ το τριμμένο λευκό τυρί, τα αυγά και τον δυόσμος.

    Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο. Κόβουμε  παραλληλόγραμμα κομμάτια, βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο τους αφήνοντας αρκετό περιθώριο ζύμης γύρω γύρω, και κλείνουμε τα πιτάκια σαν φακέλους (πρώτα τις δυο αντικριστές γωνίες κι ύστερα τις άλλες δύο).

    Τηγανίζουμε λίγα λιγα  σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και, αν θέλουμε, τα αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί, πριν τα σερβίρουμε.
 Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Αυγόπιτα !!!


Υλικά συνταγής

    2 φύλλα σφολιάτας
    6 αυγά καλά χτυπημένα
    400 ml φρέσκο γάλα
    700 γρ. φέτα θρυμματισμένη
    300 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
    ελαιόλαδο
    1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση συνταγής

    Σε μία λεκάνη χτυπάτε πολύ καλά τα αυγά, προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε.

    Τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να καλύπτει τα τοιχώματα και το αλείφετε με λάδι και βούτυρο.

    Ρίχνετε το μείγμα αυγού και γάλακτος και σκορπάτε τα τυριά. Κλείνετε την πίτα με το δεύτερο φύλλο και το αλειφετε με λάδι και βούτυρο. Αν θέλετε αλείφετε με και αυγό.

    Ραντίζετε την πίτα με λίγο νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 1 ώρα περίπου.
www.icookgreek.

Μπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο !!!

Φαγητό που θα ευχαριστηθεί ολη η οικογένεια !!! 

Υλικά συνταγής

    1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
    4-5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο σε νερό ή γάλα
    1 αυγό
    1 ντομάτα τριμμένη
    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
μαϊντανό ψιλοκομμένο 5-6 κλωνιά
2 κουτ,σούπας μηλόξυδο
Κι ένα μυστικό που τα κάνει πολύ ωραία  1 κουταλιά σούπας Μπέικιν πάουντερ
    αλάτι
    πιπέρι
    1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    1 ποτήρι νερό
    6 πατάτες
χυμό από 2 λεμόνια
1 μεγάλη κουταλιά σούπας  μουστάρδα


Εκτέλεση συνταγής

    Στραγγίζετε το ψωμί καλά, στύβοντας το με τα χέρια σας. Ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί και το κρεμμύδι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτετε τα αυγά, τη ντομάτα, το μαϊντανό, το σκόρδο προαιρετικά, τη ρίγανη το μπέικιν το μηλόξυδο το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνετε για 10' και κατά τη διάρκεια του ζυμώματος βρέχεται ελαφρά τα χέρια σας. Αφήνετε το μείγμα του κιμά για 30' στο ψυγείο.

    Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες και τις αραδιάζεται σε ταψί.  και περιχύνετε με το λάδι και το νερό στο οποίο έχετε αραιώσει την μουστάρδα προσθέστε και το λεμόνι αλάτι πιπέρι ανακατέψτε καλά τοποθετείστε και τα μπιφτέκια . Ψήνετε στους 200° C για 60' μέχρι να ροδίσουν. Καλή όρεξη !!!
Απο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρεβιθάδα με μπαχάρια στο πήλινο ή σε γάστρα !!




 Φτιάξτε αυτήν την συνταγή για ρεβιθάδα φούρνου και θα με θυμηθείτε τέτοια γεύση που έχουν ωραία με τα διάφορα μπαχαρικά στο ένα πιάτο δεν σταματάς κι ας είναι απλά ρεβίθια !!!!
Απαραίτητα ψήνονται σε πήλινο ή σε γάστρα .

Υλικά
500 γραμ ρεβίθια
2 κρεμμύδια μέτρια ξερά κομμένα σε λωρίδες
3 ντομάτες οι δύο ώριμες και ψιλοκομμένες η τρίτη πιο άγουρη κομμένη σε ροδέλες
1 κύβο κνορ ότι γεύση θέλετε κι αν θέλετε εγώ πάντα βάζω στα φαγητά μου
1/2 κουτ γλυκού ακριβώς μπούκοβο ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙΕΙ βάλτε λίγο ή καθόλου αν δεν σας αρέσουν τα λίγο καυτερά- απλά δίνει πολύ ωραία γεύση ιδιαίτερη
1/2 κουτ,γλυκού κύμινο
1/2 κουτ.γλυκού σκόνη σκόρδου
1/2 κουτ.γλυκού σκόνη τζίντζερ
1/2 κουτ,γλυκού κουρκουμά
αλάτι
πιπέρι
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κουτ,σούπας σκόνη σόδα






Τι κάνουμε
Πλένουμε και βάζουμε τα ρεβίθια σε βαθιά κατσαρόλα τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε όλη την νύχτα.
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι το πρωί και τα ραντίζουμε με τις 2 κουταλιές σόδας ,τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε ακριβώς 5 λεπτά και τα ξεπλένουμε σε πολλά νερά [ μην τα αφήσετε παραπάνω και διαλύονται και χάνουν από την γεύση τους ]



Τα βάζουμε στην κατσαρόλα βάζουμε νερό τόσο όσο να τα σκεπάσουν και τα βράζουμε περίπου 20 λεπτά ξαφρίζοντάς τα.
Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε στην γάστρα ή το πήλινο στεγνά .
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ,το σκόρδο.το κύμινο.το τζίντζερ,το μπούκοβο,τον κουρκουμά με ένα μαχαιράκι ξύνουμε από πάνω τον κύβο ,προσθέτουμε και το αλατοπίπερο και το λάδι και τέλος τις ψιλοκομμένες ντομάτες .
Ανακατεύουμε καλά και αμέσως σκεπάζουμε το φαγητό μας με τις ροδέλες ντομάτας που έχουμε κρατήσει.




Ρίχνουμε από πάνω με την βοήθεια κουτάλας το ζουμί που βράσαμε τα ρεβίθια ,θέλουμε το φαγητό μας να είναι σκεπασμένο με το ζουμί .
Κλείνουμε την γάστρα ή το πήλινο και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς περίπου για 1 ώρα ..στα 40 λεπτά ανοίξτε με προσοχή την γάστρα να δείτε αν ψηθήκανε  και ψήστε λίγο ακόμα ξεσκέπαστα να δέσει η σάλτσα τους και να πάρουν χρώμα.
Δεν μπορώ να σας περιγράψω την γεύση τους με τα τόσα ωραία μπαχαρικά τα ψήνεις και μοσχομυρίζει όλο το σπίτι Δοκιμάστε τα !!  Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  

Χωρίς να θέλω να διαφημίσω τα καλύτερα όσπρια είναι τα Agrino  Ελληνικά και τα μόνα που βράζουν πάντα και χυλώνουν !






Ζυμαρικό φουσίλι με ντομάτα και βασιλικό !!!



Ζυμαρικό φουσίλι με ντομάτα και βασιλικό. Μια εύκολη συνταγή για ένα τέλειο και νοστιμότατο πιάτο για χορτοφάγους, γεμάτο με γεύσεις, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Απολαύστε το στο καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι σας.
Υλικά συνταγής

300 γρ. ζυμαρικό φουσίλι (fusilli) ολικής αλέσεως

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πράσο (μόνο το λευκό) μέρος, κομμένο κάθετα στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες

2 μέτρια καρότα, κομμένα κάθετα στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες

1 κοτσάνι σέλερι ή σέλινο ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

2 κουτιά (2 x 400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ

2 κ.σ. τριμμένο φρέσκο βασιλικό + επιπλέον για γαρνίρισμα

αλάτι πιπέρι

130 γρ. ρικότα ή ανθότυρο θρυμματισμένο
Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C. Βράζετε τα φουσίλι, σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, φροντίζοντας να τα βγάλετε αλ τέντε. Τα στραγγίζετε και τα ξαναρίχνεται στη κατσαρόλα.

Εν τω μεταξύ ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρεται το πράσο μαζί με το καρότο και το σέλινο, ανακατεύοντας για 6 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λ ακόμα.

Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζεται για 10 λ ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Ρίχνετε το βασιλικό και αλατοπίπερο και ανακατεύετε.

Ρίχνετε τα βρασμένα φουσίλι μέσα στη σάλτσα ντομάτας λαχανικών και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν και καλυφθούν καλά τα φουσίλι από τη σάλτσα. Μεταφέρετε το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος, στρώνετε την επιφάνειά του πασπαλίζετε από πάνω το θρυμματισμένο τυρί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ. Το σερβίρεται γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού.
Αφαιρώντας το τυρί έχουμε νηστίσιμο πιάτο !!
Πηγή
 Πηγή

Εκμέκ με άρωμα μαστίχας !!!


ΥΛΙΚΑ

250 γραμ κανταΐφι
50 γραμ βούτυρο λιωμένο
100 γραμ φυστίκι Αιγίνης ψίχα
600 γραμ κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Κανέλα

Για την κρέμα :
1-1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
2 βανίλιες
200 γραμ ζάχαρη
160 γραμ άνθος αραβοσίτου βανίλια
20 γραμ βούτυρο
2 πρέζες μαστίχα κοπανισμένη

Σιρόπι
250 γραμ ζάχαρη
250 γραμ νερό
Ξύλο κανέλα
Φλούδα λεμονιού
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.




Εκτέλεση
Ανοίγουμε το φύλλο με τα δάχτυλα, το βάζουμε σε βουτυρωμένο τετράγωνο μικρό ταψί. Περιχύνουμε με το βούτυρο. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 β στον αέρα μέχρι να ροδίσει καλά παντού. Περίπου 30.




Για την κρέμα κρατάμε 1-1/2 φλ από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και αφήνουμε να ζεσταθεί.

Διαλύουμε το άνθος στο κρύο γάλα. Προσθέτουμε την μαστίχα και την βανίλια και τα ρίχνουμε στο ήδη ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά να πήξει.

Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε.

Για το σιρόπι βράζουμε τα υλικα 4, αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει ελαφρά. Περιχύνουμε λίγο λίγο το κρύο κανταΐφι.

Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε σφιχτή σαντιγί και την στρώνουμε στο εκμέκ. Πασπαλίζουμε με κανέλα και το φυστίκι χοντροτριμμένο.

Παγώνουμε για μια ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.

Η συνταγή που φτιάχνω πάντα είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου .

Τυροκροκέτες τραγανές & αφράτες σαν λουκουμάδες !!!




 Tραγανά απ’έξω, βελούδινα από μέσα, γεμάτα από τη βουτυράτη μυρωδιά της λιωμένης φέτας.

Υλικά

1 ποτήρι γάλα

2 αβγά

500 γρ. φέτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια

αλεύρι που φουσκώνει μόνο του όσο πάρει

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. πιπέρι

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

μείγμα από ελαιόλαδο και σπορέλαιο για το τηγάνισμα



Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και σιγά-σιγά το προσθέτουμε ανακατεύοντας μέχρι να πάρουμε μια ζύμη σαν πηχτό χυλό.



Ζεσταίνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις κάψει, με κουτάλι της σούπας ρίχνουμε στο λάδι τον χυλό σε κουταλιές. Δεν παραγεμίζουμε το τηγάνι, αφήνουμε αρκετό χώρο ανάμεσά τους, για να γίνουν τραγανά.

Τα γυρνάμε και από τις δυό πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.


Aλλη μία πολύ καλή συνταγή για τυροκροκέτες χωρίς αυγά  εξ ίσου πολύ ωραία είναι η παρακάτω .


Υλικά
Για 4-6 άτομα
200 γραμμάρια φέτα τριμμένη
1 κούπα τυρί τριμμένο
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας άνηθο
1 κουταλιά της σούπας δυόσμο
1 ½ φλιτζάνι μπύρα
Αλεύρι για πασπάλισμα
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα


Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνι μπύρα και 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά ώστε να σχηματιστεί ένα μείγμα.
Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά για να δέσουν τα υλικά.
Υπολογίζουμε το χρόνο και βγάζουμε από το ψυγείο.
Στο σημείο αυτό ρίχνουμε στο χυλό τον άνηθο, δυόσμο, τυρί τριμμένο, φέτα και την ανακατεύουμε για να αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Σχηματίζουμε μικρές μπάλες στο μέγεθος περίπου ενός λουκουμά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε λίγο αλεύρι και πασπαλίζουμε τις μπάλες τυριού πρώτα με λίγο αλεύρι και μετά τηγανίζουμε.
Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε μέσα τις μπάλες τυριού και τις τηγανίζουμε.
Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι τις γυρνάμε και από τις δύο πλευρές.
Διαπιστώνουμε ότι είναι έτοιμες μόλις πάρουν χρώμα.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε πιάτο ή πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.


Τις τυλίγουμε με το χαρτί και τις αφήνουμε λίγα λεπτά πριν τις σερβίρουμε.





Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Βλάχικη πίτα !!!


Πρέπει να έχω φάει πάνω από 1000 τέτοιες πίτες στη ζωή μου. Η πιο ζωντανή εικόνα που έχω στο νου μου από τα παιδικά χρόνια στη κουζίνα, είναι με τη γιαγιά μου και τη μητέρα μου να ετοιμάζουν πίτα. Πρώτα το ζυμάρι, μετά τα μπαλάκια και έπειτα τα δύο φύλλα. Η αγαπημένη μας γέμιση ήταν το πράσο. Έδινε μια γλύκα το πράσο και με την αλμύρα του τυριού έβγαινε μια πανδαισία γεύσεων. Τρώγαμε τόσα πολλά κομμάτια… Οι άλλες που κάναμε ήταν η κρεατόπιτα, η πρασόπιτα και η τυρόπιτα. Σας δίνω εδώ τη βασική συνταγή για το φύλλο και τη γέμιση για την πρασόπιτα. Θέλει κόπο και υπομονή το φύλλο, αλλά τον αξίζει. Μπορείτε να το κάνετε από την προηγουμένη και να το φυλάξτε στο ψυγείο.

Υλικά
Αλεύρι σκληρό περίπου 5 φλ. (όσο πάρει)
στην πράξη θα διαπιστώσετε ποιό αλεύρι θα σας κάνει το καλύτερο (λεπτό κι ελαστικό) ζυμάρι. Ακόμα και η μάρκα μπορεί να κάνει διαφορά.
2 φλ. νερό
1 πακέτο μαργαρίνη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.τ. ξίδι
1 κ.τ. αλάτι

Γέμιση για πρασόπιτα
2 kg πράσα ψιλοκομμένα μέχρι το σημείο που πρασινίζουν έντονα
1 μάτσο άνιθο ψιλοκομμένο
800g τυριά τριμμένα – γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, γκούντα κ.λπ.
200g γιαούρτι στραγγιστό
70g βούτυρο
5 αυγά χτυπημένα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σ’ ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσες μπαλίτσες.
Τις ανοίγουμε μία μία, με αλεύρι ή και κορν φλάουρ, σε φύλλα διαμέτρου 20cm.
Αφού ανοίξουμε 6 απ’ αυτά, τα αλείφουμε με τη μαργαρίνη και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Στο τελευταίο φύλλο δεν αλείφουμε με μαργαρίνη.
Τα τοποθετούμε στο ψυγείο σκεπασμένα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα 6.
Με τα πρώτα 6, ανοίγουμε τώρα ένα μεγάλο φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας και σε ανάλογο σχήμα.
Βουτυρώνουμε με τη μαργαρίνη το ταψί και απλώνουμε το φύλλο που ξεχειλίζει, το βουτυρώνουμε ελαφρά και απλώνουμε από πάνω τη γέμιση*.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με τα υπόλοιπα πιτάκια.
Το ανοίγουμε κι αυτό λίγο μεγαλύτερο για να φτιάξουμε σούρες στο άπλωμα.
Γυρνάμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και βάζουμε κομματάκια μαργαρίνης στις γωνίες.

Απλώνουμε και το πάνω φύλλο κάνοντας τις γνωστές σούρες και το αλείφουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη.
Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και τη ραντίζουμε.
Τη χαράζουμε και την κόβουμε.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για μια ώρα.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε.

*Εκτέλεση για πρασόπιτα
Αχνίζουμε τα πράσα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά χωρίς να τα αφήσουμε να ροδίσουν.
Τα στραγγίζουμε καλά, προσθέτουμε τον άνηθο και το βούτυρο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι και τα τριμμένα τυριά και ανακατώνουμε καλά.
Συνταγή από Ελλάδας γεύσεις και http://spoons.gr

Ρολό κιμά γεμιστό με φέτα και κόκκινη πιπεριά!!!

Φαγητό για όλη την οικογένεια !!!!

Υλικά

για τον κιμά

800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 παξιμάδι κρίθινο κανονικού μεγέθους
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας κρασί
4 κουταλιές της σούπας φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα ή
2 κουταλιές ξερό δυόσμο
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι

για την γέμιση

2-3 κόκκινες πιπεριές ψητές κομμένες σε φαρδιές λωρίδες
200 φέτα τριμμένη στο χέρι
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη

για γαρνιτούρα

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
200 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
1/4 της κούπας λευκό κρασί
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τον κιμά. Μουλιάζουμε το παξιμάδι σε νερό και το στύβουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το παξιμάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε τον κιμά αρκετά λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μαλακό μείγμα. Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.



Ετοιμάζουμε το ρολό, παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολα και αδειάζουμε τον κιμά, τον ανοίγουμε με το χέρι να δημιουργηθεί ένα τετράγωνο σχήμα. Τοποθετούμε ομοιόμορφα τις πιπεριές σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες και σκορπάμε πάνω τους την φέτα και την γραβιέρα με τον ίδιο τρόπο.

Σηκώνουμε την λαδόκολα και σιγά σιγά τυλίγουμε τον κιμά σε ρολό, κλείνοντας μέσα την γέμιση. Τυλίγουμε καλά την λαδόκολα και ασφαλίζουμε τα πλαϊνά στρίβοντας την λαδόκολα.

Τοποθετούμε το ρολό σε μια γάστρα με καπάκι με την ραφή προς τα κάτω. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με την ντομάτα στον τρίφτη, το ελαιόλαδο, την ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Μοιράζουμε τις πατάτες δεξιά και αριστερά από το ρολό και προσθέτουμε στην γάστρα το κρασί.Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.Αν δεν έχουμε σκεύος με καπάκι σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Όταν περάσει 1 ώρα αφαιρούμε την λαδόκολα από το ρολό, αλείφουμε με λίγο λάδι και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το καπάκι, μέχρι να ροδίσει το ρολό και να ψηθούν οι πατάτες. Σερβίρουμε ζεστό, κόβοντας φέτες από το ρολό και γαρνίροντας με τις πατάτες.
Από mariplateau
http://newpost.gr/