Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016





Υλικά

500 γραμ.κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
ψίχα από 2 φέτες ψωμί σύν 3 φρυγανιές το μουσκεύουμε και το στίβουμε καλά
1 κουταλάκι γλυκού κίμινο
αλάτι-πιπέρι -1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
3 ντομάτες ώριμες ψιλοτριμμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ
1 αβγό
ελαιόλαδο
αλεύρι




Εκτέλεση
Σε ένα μπόλ βάζουμε,κιμά,ψωμί,αβγό.κίμινο,σκόρδα,αλατοπίπερο,κρεμμύδι,λίγο νεράκι [1 φλυτζανάκι του καφέ] και 2-3 κουταλιές σούπας λάδι,ζυμώνουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε περίπου ένα τεταρτάκι να ενωθούν τα υλικά.
Τα πλάθουμε σε σουτζουκάκια βρέχοντας τα χέρια μας για να μην μας κολλάνε .Τα περνάμε από αλεύρι και τα τηγανίζουμε ελαφρά σε μπόλικο λαδάκι ,τα βάζουμε στό πιάτο και βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι που τηγανίσαμε [έχει την νοστιμιά του] ρίχνουμε μέσα και τις ντομάτες τριμμένες ,την κουταλιά τον πελτέ,λίγο αλάτι,πιπέρι,την κουταλίτσα ζάχαρη για την ξυνίλα της φρέσκιας ντομάτας ,και 1 σκελίδα σκόρδο πολύ πολύ ψιλοκομμένη προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό.

Βράζουμε γιά 15 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά πρός δυνατή.Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια σε ένα ταψάκι ,η πυρέξ,ρίχνουμε από πάνω το μίγμα με την σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου ,μόλις περάσει η μισή ώρα βάζουμε την αν΄τίσταση του φούρνου μας στον αέρα από πάνω καί αφήνουμε να ροδίσουν ,αν δεν έχετε αέρα στο φούρνο στο γκρίλ λίγο στό τέλος γιά 5 -10 λεπτά θα το δείτε να πάρει χρώμα .


Αν δείτε ότι κατά την διάρκεια που ψήνονται χρειαστούν νεράκι προσθέστε λίγο -λίγο ζεστό μην κόψετε την βράση τους .Σερβίρονται με μακαρόνια,πατάτες τηγανιτές ,η με ρυζάκι ,ακόμα και σκέτα γιά μεζεδάκι!! καλή σας όρεξη γίνονται πεντανόστιμα!!

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαρδέλα ή Γάβρος φούρνου ριγανάτος !!!

Γάβρος
Νόστιμο ,υγιεινό και πολύ θρεπτικό φαγητό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πρώτα ψάρια !!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ι κιλό σαρδέλα ή γάβρο
1\2 φφλιτζάνι ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο [σε φετούλες]
χυμό 1-2 λεμονιών
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1] Καθαρίζετε τα ψαράκια ,τα πλένετε ,τα αλατοπιπερώνετε ελαφρά και τα τοποθετείτε σε ταψί. Αφαιρούμε και τα κεφάλια προαιρετικά στην σαρδέλα στον γάβρο πάντα γιατί πικρίζουν .

2]Σε ένα μπολ βάζετε ,το σκόρδο κομμένο σε φετούλες ,το χυμό λεμονιών,το λαδάκι ,την ρίγανη ,και το αλατοπίπερο [όχι πολύ αλάτι]
Ανακατεύετε με ένα πιρούνι καλά αυτό το μείγμα και περιχύνετε τα ψαράκια .

3]Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά περίπου .





**Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στα υλικά 3-4 φρέσκιες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες να τις στρώσετε επάνω από τα ψάρια και να ψήσετε .
ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Η χαμηλή θερμοκρασία για να μην ξεραθούν απότομα !! Καλή σας όρεξη!!! 

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Aλμυρό κέικ !!!


Ιδανικό να το πάρετε μαζί σας στην δουλεια για κολατσιό για τα παιδιά μικρά μεγάλα!!!

ΥΛΙΚΑ
1  κούπα σπορέλαιο \
1  κούπα γάλα
2 αυγά
1  κούπα φέτα
Λίγο ρίγανη
Λίγο θυμάρι
Λίγο αλάτι
Περίπου 3 κούπες αλεύρι
Ένα μπέικιν
Σημείωση --Ολες οι κουπες είναι του τσαγιού

 Τι κανουμε 

Όλα μαζί τα υλικά ανακατεύουμε σε μία λεκάνη.
Βουτυρωμένο τσέρκι φόρμα και ρίχνουμε το μείγμα.
Από πάνω στολίζουμε με κομμένα ντομαίνια και ελίτσες και λίγη ρίγανη στο φούρνο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα να βγει το μαχαίρι καθαρό όταν το δοκιμάσουμε.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς .
Καλή επιτυχία!!!
Συνταγή
από την φίλη μου Ευγενία Ράπτη.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πιροσκί με γέμιση φέτα ή ότι άλλο μας αρέσει !!


Ιδανική λύση όταν θέλετε να προσφέρετε ή να τσιμπήσετε κάτι γρήγορο και νόστιμο αλλά όχι πρόχειρο !!!

Υλικά
500γρ.  αλεύρι
1 κούπα γάλα χλιαρό
1 φλίτζάνι του καφέ βούτυρο λιωμένο
2 αυγά
1 κύβο μαγιά νωπή
1 κγ αλάτι
1 κγ ζάχαρη

Φέτα για το γέμισμα

Σπορέλαιο για τηγάνισμα



Τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί  στην λεκανιτσα και ζυμώνουμε να γίνει ένα ωραίο  ζυμάρι.Το αφήνουμε σκεπασμένο με μία πετσέτα μία ώρα να ξεκουραστεί.
Αμέσως μετά το κόβουμετο ζυμάρι  σε κομματάκια όπως στις φωτογραφίες.
Παίρνουμε ένα ένα κομματάκι το πατάμε με το χέρι και το γεμίζουμε με φέτα την όποία έχουμε λιώσει λίγο με  πιρούνι.



Το κλείνουμε δίνοντας σχήμα πιροσκί μακρόστενο και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα μπορούμε να λαδώσουμε το ταψι και να τα ψήσουμε στους 180 προθερμασμένο φούρνο επίσης μπορούμε να γεμίσουμε με λουκανικάκια αφού πρώτα τα βράσουμε λίγα λεπτά και τα αφήσουμε να στραγγίσουν .Καλή επιτυχία !!!

Συνταγή από την φίλη μου Ευγενία Ράπτη !



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψάρι γλώσσα με καταπληκτικό κουρκούτι !!!


ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο γλώσσες κατεψυγμένες Το ίδιο ισχύει και για φρέσκες
λάδι για το τηγάνισμα

ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
1 μπύρα μικρή
αλεύρι όσο πάρει να γίνει ένας παχύς χυλός
1 αυγό
λίγο αλάτι

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Ξεπαγώνουμε τις γλώσσες ,τις πλένουμε και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν μέχρι να ετοιμάσουμε το κουρκούτι.Αν προτιμήσετε φρέσκες καθαρίζουμε και πλένουμε καλά.
Τις αλατίζουμε λίγο.



ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
Σε ένα μπώλ αδειάζουμε το κουτάκι με την μπύρα,ρίχνουμε αλεύρι όσο πάρει να γίνει ένας χυλός λίγο πηχτός,προσθέτουμε και λίγο αλάτι, και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά .Προσθέτουμε και τον κρόκο του αυγού ΜΟΝΟ [κρατάμε το ασπράδι σε ένα βαθύ πιάτο] και ξαναανακατεύουμε .
Χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα με τον αυγοδάρτη [αφού τον έχουμε ξεπλύνει] και ξαναανακατεύουμε [φανταστικό κουρκούτι τραγανό ,χρησιμοποιήστετο για όλα τα ψάρια σε φιλέτα]Βάζουμε το λάδι στη φωτιά να ζεσταθεί ,μην κάψει και αρπάξουν βουτάμε το ψάρι μέσα και τηγανίζουμε ,κάθε φορά που θα βγάζουμε τηγανισμένα τα τοποθετούμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας και μετά σε πιατέλα ,Καλή σας όρεξη!!
Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ -- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Χταπόδι στιφάδο !!!

Η γευστική σάλτσα του κλέβει την παράσταση !!!

ΥΛΙΚΑ

500γρ. χταπόδι
1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
500γρ. ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ
1 λεμόνι (ο χυμός του)
1 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
1-2 φύλλα δάφνης
4-5 κόκκους μπαχάρι
αλάτι-λίγη ζάχαρη
Aν σας αρέσει προσθέστε και μία πράσινη πιπεριά κομμένη λωρίδες προαιρετικά


                                          ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το χταπόδι και τις κόβουμε σε ροδέλες Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4  λεπτά. Προσθέτουμε τα κομμάτια χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ντομάτα, το λεμόνι, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Μόλις τα υλικά πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι  περίπου 40  με 50 λεπτά.Ρίχνουμε νερό αν χρειαστεί. Σερβίρουμε ζεστά. Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Χοιρινό με σέλινο !!!

 Νοστιμότατο και με πλούσια γεύση φαγητό !!!

ΥΛΙΚΑ:
2 κιλά σέλινο και σέλερι αν θέλετε.
1 ματσάκι άνηθο
1 κιλό χοιρινό
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
2 αυγά
1 λεμόνι
κρασί λευκό ξηρό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καλοπλένουμε και κόβουμε τα σέλινα.Τα νεροβράζουμε μία φορά και τα αφήνουμε στην άκρη. Σωτάρουμε το κρέας και το κρεμύδι σε λίγο ελαιόλαδο.Το σβήνουμε με ένα ποτηράκι λευκό κρασί, ρίχνουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δύο ποτήρια νερό. Όταν βράσει το χοιρινό αποσύρουμε και στο ζωμό ρίχνουμε τα σέλινα και τον άνηθο.Τα γυρίζουμε αρκετές φορές για να βράσουν ομοιόμορφα. Δοκιμάζουμε και αφού έχουν βράσει καλά, προσθέτουμε το κρέας και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.  Χτυπώντας στο μούλτι 2 αυγά με χυμό λεμονιού το ρίχνετε άφοβα μέσα στην κατσαρόλα δεν κόβει ποτέ και την κουνάτε πέρα δώθε κι έτοιμο να το απολαύσετε .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Μελιτζάνες με πατάτες κατσαρόλας !!!




 Από τα πιό αγαπημένα λαδερά φαγητά !!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μελιτζάνες
5 κουταλιές της σούπας λάδι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ξυσμένο
3 σκελίδες σκόρδο ξυσμένο
4 ντομάτες ώριμες λειωμένες με τα χέρια
1 κουταλιά της σούπας πελτε αραιωμένο σε ένα ποτήρι νερό
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι καί πιπέρι
Επειδή αρέσουν πρόσθεσα και λίγες πατατούλες .





ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
1] Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες ,τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
2]Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι ,ρίχνουμε το ξυσμένο κρεμμύδι ,το σκόρδο,και τις μελιτζάνες και σωτάρουμε μέχρι να καφετίσουν ελαφρά,γυρνώντας τις μελιτζάνες προσεχτικά απ'όλες τις πλευρές.Αν βάλετε και πατάτες προσθέστε τες τώρα.



3] Προσθέτουμε και τις ντομάτες λειωμένες με τα χέρια ,το μαιντανό ,και το αλατοπίπερο,και το πελτέ αραιωμένο στο ένα ποτήρι νερό .
4] Ρίχνετε λίγο νερό όσο να σκεπαστούν οι μελιτζάνες ,σκεπάζετε και την κατσαρόλα ,χαμηλώνετε την φωτιά και σιγοβράζετε 1 ώρα περίπου .

ΣΗΜ.Λίγα λεπτά πρίν κατεβάσετε το φαγητό από την φωτιά ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε λίγο  για να πήξει η σάλτσα. Καλή Ορεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.

Μπακαλιάρος με λαχανικά !!!





 Υγιεινό φαγάκι ,ελαφρύ και πολύ νόστιμο,που ετοιμάζεται εύκολα !!!



Υλικά
2 τεμάχια μπακαλιάρο κατεψυγμένο [γίνετε η ίδια συνταγή και με φρέσκο]
4 καρότα κομμένα
1 ντομάτα στα κομμένη στα 4
1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο στα 4,η ολόκληρο
4 πατάτες κομμένες στα 4 η εάν  είναι μικρές ολόκληρες
2 κολοκυθάκια κομμένα σε κομμάτια
6  κλωνιά σέλινο ψιλοκομμένο
4 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
4 κλωνιά μαιντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι




Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τον μπακαλιάρο.
Βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά μαζί με 4 ποτήρια νερό και βράζουμε για 15 λεπτά/
Προσθέτουμε το ψάρι και εάν δεν το σκεπάζει το ζουμί  προσθέτουμε λίγο νερό ,μαζί ρίχνουμε  και το αλατοπίπερο και βράζουμε για 30 λεπτά προσέχοντας να μείνει λίγο από το πεντανόστιμο ζουμάκι.Λίγο πρίν το κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε το λάδι να πάρει λίγες βράσεις.




Σερβίρουμε ολόκληρο το ψάρι με λαχανικά γύρω γύρω και λίγο ζουμάκι,αν θέλουμε παιρνάμε από το πρες πουρέ λίγα από τα λαχανικά και τα ρίχνουμαι από πάνω από το ψάρι. Το σερβίρω καθαρισμένο σε πιατέλα με τα λαχανικά γύρω γύρω .Συνοδεύετε  ωραία και με μαγιονέζα .Πολύ πολύ νόστιμο !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Γιαουρτλού κεμπάπ Πολίτικο !!!





Υλικά για το κεμπάπ:

    400 γρ κιμά μοσχαρίσιο
    400 γρ κιμά αρνίσιο
    1/2 φλ. τσαγιού ζουμί από κρεμμύδι το τρίβουμε πολυ ψιλό και το στίβουμε
    1 κουτ. γλυκού  πιπέρι
    1 κ γλυκού τσίλι τριμμένο
    1 κ γλυκού πάπρικα καυτερή
    1 κ γλυκού μιξ μπαχάρι Πολίτικο στα σούπερ μάρκετ
    1,5 κ γλυκού αλάτι



Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε το κρέας με όλα τα υλικά το  κρεμμύδι το πιπέρι το τσίλι την πάπρικα το Πολίτικο μπαχάρι το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά και το αφήνουμε στο ψυγείο να τραβήξουν τα υλικά για λίγη ώρα.Πλάθουμε σε σχήμα κεμπάπ και τα περνάμε  σε μακριά σούβλα και ξαναφτιάχνουμε το σχήμα τους αν χάλασε σε μακρύ και φαρδύ κεμπάπ. Λαδώνουμε ελαφρά και ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκρίλ .Σερβίρουμε επάνω σε γιαούρτι που έχουμε ανακατέψει λίγη πάπρικα η φτιάχνουμε την παρακάτω σάλτσα .Καλή όρεξη !!!

Αν θέλουμε κάνουμε και μία πολύ ωραία σάλτσα να τα συνοδεύσουμε

Υλικά για τη σάλτσα:

    1 κουτί σάλτσα ντομάτα
    μυρωδικά όπως βασιλικός, θυμάρι, μαιντανός, ρίγανη, κανέλα
    1 μικρό κρεμμύδι
    1 κ γλυκού πάπρικα
    αλάτι
    λάδι

 Βάζουμε τη σάλτσα να βράσει και προσθέτουμε τα μυρωδικά που θέλουμε, το κρεμμύδι, τα πιπέρια, το αλάτι και το λάδι. Την αφήνουμε να βράσει για λίγη ώρα. Σερβίρεται με γιαούρτι  και ξεροψημένες πιτούλες.

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ