Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Γιουβαρλάκια σούπα !!!





 Υλικά
500 γραμ κιμά
2 ψιλοτριμμένα  κρεμμύδια ξερά
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα
1 αυγό
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα για μέσα στην σούπα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
3/4 φλιτζανιού τσαγιού λάδι
αλάτι πιπέρι
λίγο αλεύρι
Αν θέλετε προσθέστε και 2 καρότα προαιρετικά κομμένα στην μέση 

Αυγολέμονο
1 αυγό
χυμό 2 λεμονιών
1/2 κουταλιά σούπας αλεύρι



Τι κάνουμε
Ρίχνουμε στο μπολ τον κιμά,το ρύζι,το αυγό ,τον άνηθο,τον μαϊντανό,και 3 κουταλιές σούπας από το λάδι καθώς και 4 κουταλιές σούπας νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά το μείγμα ώσπου να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά .
Τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια τα αλευρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.



Βάζουμε σε κατσαρόλα 10  φλιτζάνια τσαγιού νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πάρουν βράση (αν βάλουμε καρότα τα προσθέτουμε τώρα)
Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε και τα γιουβαρλάκια.
Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε  και 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά..




Βάζουμε στο μούλτι ή σε μίξερ το αυγό το αλεύρι και τον χυμό τα χτυπάμε όλα μαζί καλά και τα προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα κουνώντας πέρα δώθε ----δεν κόβει  ποτέ το αυγό με αυτόν τον τρόπο ---επίσης μπορείτε να βάλετε 2 αυγά αν θέλετε .
Τρώγονται ζεστά πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο άνηθο ή φυλλαράκια δυόσμου .Καλή όρεξη !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ  ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ










Πατατοκεφτέδες souper !!!





 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ  ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Υλικά
    1 κιλό πατάτες
    2 αβγά
    400 γραμ.τυρί τριμμένο  [θέλει μπόλικο, εδώ έβαλα πεκορίνο Αμφιλοχίας]
    2 κρεμμύδια τριμμένα
    7 φιλαράκια μαϊντανό
    δυόσμος 2 κουταλιά της σούπας
    αλατοπίπερο
    *αλεύρι όσο πάρει



 Τι κάνουμε




Βράζουμε τις πατάτες και τις κάνουμε όπως  για πουρέ. και τις βάζουμε σε ένα μπολ . Βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά ανακατεύουμε και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, τόσο όσο να γίνει μία ζύμη που να πλάθεται. 



Πλάθεται σε κεφτέδες και τηγανίζετε σε μέτρια θερμοκρασία με προσοχή μην σας αρπάξουν. Μόλις ροδίσουν τους βγάζετε λίγο στο απορροφητικό χαρτί και καλή σας όρεξη!!



ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΑΣ
Αν δεν βάλετε την σωστή ποσότητα αλεύρι οι πατατοκεφτέδες κατά το τηγάνισμα σκορπίζουν ,τηγανίστε έναν και τσεκάρετε ,αυτό είναι το μυστικό τους ,η σωστή ποσότητα σε αλεύρι ,να είναι κάπως σφιχτή ,και το αλεύρι που χρησιμοποίησα εδώ εγώ είναι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του.Μπορείτε να βάλετε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις .Γίνονται πραγματικά φανταστικοί!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Σπανακόπιτα απίθανη !!!



Από τις πιο νόστιμες σπανακόπιτες που θα έχετε φτιάξει !! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ !

Υλικά
1 κιλό σπανάκι
8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 πράσα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο
300 γραμ φέτα σκληρή
αλάτι - πιπέρι
1/2 κούπα τσαγιού ρύζι γλασέ ή Καρολίνα 
1 πακέτο φύλλο προτιμήστε αυτό που σας δείχνω είναι σαν σπιτικό
1 κουτάκι γάλα εβαπορέ μικρό
2 αυγά
1/2  κούπα τσαγιού λάδι






 Τι κάνουμε
Καθαρίζουμε πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι το στίβουμε πολύ καλά και το κόβουμε σε κομμάτια.
Πλένουμε τα κρεμμυδάκια τα πράσα και τα κόβουμε κι αυτά σε λεπτές ροδέλες.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον άνηθο
Ψιλοκόβουμε και το ξερό κρεμμύδι.
Τα βάζουμε σε μπολ όλα μαζί και προσθέτουμε το ρύζι το οποίο μαζεύει τα υγρά από την πίτα κατά το ψήσιμο ,προσθέτουμε και το αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε καλά.
Τρίβουμε την φέτα με τα χέρια μας σε κομματάκια μέσα στο υλικό με το σπανάκι ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε ένα μπολ  Σπάμε τα αυγά ρίχνουμε και το εβαπορέ μαζί με 1/2 κούπα νερό και 1/2 κούπα τσαγιού λάδι και τα χτυπάμε καλά.



Λαδώνουμε το ταψί [μέγεθος του φούρνου ] και στρώνουμε το πρώτο φύλο από την μέση του ταψιού σχεδόν για να περισσεύει να την κλείσουμε .
Ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι και λίγο από το υλικό των αυγών και στρώνουμε το δεύτερο από το κενό του πρώτο έτσι ώστε να εξέχει και από την απέναντι πλευρά,ξαναρίχνομαι επάνω του λίγο λάδι και λίγο από το υλικό αυγών.
Βάζουμε το τρίτο φύλλο σουρωτό μέσα ε όλη την επιφάνεια του ταψιού κι επάνω στα δύο πρώτα λίγο λάδι και λίγο μείγμα αυγών ξανά επάνω και στρώνουμε ομοιόμορφα όλο το σπανάκι.



Σκεπάζουμε  με ένα φύλλο το οποίο το τοποθετούμε όλο μέσα στο ταψί σουρωτό.
Ρίχνουμε λίγο λάδι λίγο μείγμα.
Σκεπάζουμε πάλι σουρωτά μ άλλο ένα φύλλο πάλι λάδι και μείγμα αυγών Τώρα σε αυτήν την φάση κλείνουμε την πίτα βάζοντας τα φύλλα που εξέχουν μέσα στο ταψί ευθεία [αυτό το κάνουμε για να αποφύγουμε το χοντράδι που κάνουμε συνήθως γύρω γύρω και μένει συχνά και σαν άψητο.
Σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο βάζοντάς το γύρω γύρω μέσα στο ταψί μας η κάθε συσκευασία από την συγκεκριμένη μάρκα που είναι σαν σπιτικό φύλλο έχει μέσα 6 τεμάχια φύλλα 3 επάνω και 3 κάτω.


Χαράσσομαι την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και ρίχνουμε επάνω όλο το υπόλοιπο υλικό που έχει περισσέψει το οποίο είναι αρκετό .
Περιμένουμε λίγο να δούμε να το πιει όλο.


Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο αντίσταση πάνω κάτω 180 βαθμούς και ψήνουμε περίπου για 60 λεπτά επιβλέπομαι μην μας αρπάξει . Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη απίθανη !!!
Απο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Πατάτες ογκρατέν !!!


Υλικά
Πατάτες ανάλογα το ταψί και η ποσότητα για 2 στρώσεις
Διάφορα τυριά τριμμένα
Διάφορα αλλαντικά ψιλοκομμένα πχ ζαμπόν γαλοπούλα
1 κεσεδάκι μικρό γιαούρτι
100 γραμ τυρί κρέμα
1/2 κούπα τσαγιού γάλα
2 αυγά
αλάτι πιπέρι 


Βράζουμε τις πατάτες τις καθαρίζουμε αφού κρυώσουν και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Βάζουμε μία στρώση σε λαδωμένο πυρέξ ή ταψί και αλατοπιπερώνουμε
Από πάνω βάζουμε μία στρώση τυριά και μία στρώση αλλαντικά.
Ξανά πατάτες τυριά αλλαντικά.
Χτυπάμε σε μπολ  το κεσεδάκι με το γιαούρτι το τυρί κρέμα το γάλα και τα 2 αυγά και περιχύνουμε το φαγητό μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα,'
Καλή επιτυχία !!!

Από την φίλη μου Eva Trianatafilidou
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






 

Τραγανή σφολιάτα με γέμιση σοκολάτας !!!



 Θα το φτιάχνετε συνέχεια !! Δαγκωνιά και ρέει η σοκολάτα !!!
Μην φτιάξετε ένα αλλά πολλά !!!

Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
1 σοκολάτα μεγάλη (αν το ξαναφτιάξω θα βάλω 2 την μία επάνω στην άλλη )
λίγο λάδι για επάνω από το γλυκό
αμύγδαλο ι χούφτα τριμμένο στο μούλτι

Τι κάνουμε
Απλώνουμε το φύλλο σε επιφάνεια .
Τοποθετούμε στην μέση την σοκολάτα [βάλτε 2 για περισσότερο υλικό μέσα θα του πάει πολύ]
Κόβουμε να εξέχει η σφολιάτα τόσο όσο βλέπετε στις φωτογραφίες.
Με μυτερό μαχαίρι κόβουμε την σφολιάτα γύρω γύρω από την σοκολάτα όπως βλέπετε το σχέδιο  και αφού κλείσουμε το πάνω και το κάτω μέρος αρχίζουμε και πλέκουμε τις λωρίδες σε Χ .






Τοποθετούμε σε ταψάκι σε όλη την επιφάνεια λαδόκολλα την περνάμε ελαφρώς με λάδι και βάζουμε στην μέση το γλυκάκι .
Με πινέλο ή με την παλάμη το περνάμε όλο από επάνω με λίγο λάδι και το ραντίζουμε με το ψιλοτριμμένο αμύγδαλο.



 Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα και το ψήνουμε προσεχτικά μην αρπάξει αλλά και να ψηθεί ομοιόμορφα περίπου 25 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Οταν κρυώσει λίγο το κόβουμε και το εξαφανίζουμε !!! Τέλειο !!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


















Ρολλάκια ( Μπουρεκάκια ) με γέμιση από μανιτάρια & κρέμα !!!

   
 Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια 
250  γραμ μανιτάρια κομμένα σε φετούλες μικρές και λεπτές
7 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
300 γραμ τυρί γραβιέρα λίγο πικάντικη τριμμένη
αλάτι-πιπέρι
λίγη μπεσαμέλ

 Τι κάνουμε
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μαζί
Προσθέτουμε τον άνηθο το αλάτι το πιπέρι ανακατεύετε καλά και κατεβάζετε το σκεύος από την φωτιά.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ και την βάζουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το τυρί.
Κόβουμε τα φύλλα ένα ένα σε μακρόστενες λωρίδες .
Αλείφουμε  την κάθε λωρίδα με ελαιόλαδο και την διπλώνουμε  στην μέση να γίνει πιο μικρή και με διπλό φύλλο.
Την ξανααλοίφουμε  πάλι με λάδι και βάζουμε  στην άκρη λίγη από την γέμιση.
 Διπλώνουμε τις άκρες δεξιά και αριστερά στα πλαϊνά και τυλίγουμε σε ρολό
 Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Στο τέλος οταν τυλίγουμε βάζουμε λίγο λάδι στην άκρη να κολλήσει το φύλλο 
Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και α ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε ζεστά .Καλή όρεξη !!

Μπεσαμέλ
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
7κουταλιές κοφτές αλεύρι
γάλα όσο πάρει να πήξει η κρέμα
λίγο μοσχοκάρυδο προαιρετικά

 Τι κάνουμε
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα και συνέχεια ,Τέλος προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας και σταματάμε στην ποσότητα μόλις πήξει.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ











Αρακάς με πατάτες !!!


 Κλασικό λαδερό φαγητό που ετοιμάζετε πολύ εύκολα και ειναι και πολύ νόστιμο !!!

Υλικά
1 πακέτο αρακά κατεψυγμένο ποσότητα ανάλογα τις μερίδες ,εδώ έβαλα 500 γραμμάρια.
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κύβο κνορ ότι γεύση θέλετε
3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες και ξανά κομμένες στην μέση 
2 με 3 καρότα κομμένα σε λωρίδες και μετά κόβουμε σε κυβάκια μικρά
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι-λίγη ζάχαρη στην μύτη του κουταλιοά
2 κουταλιές κοφτές σούπας πελτέ ντομάτας 
1 φρέσκια πολύ ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη .

 Τι κάνουμε
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια  το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τον αρακά μαζί κατεψυγμένο όπως είναι.
Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνέχεια ίσα να μαλακώσουν λίγο περίπου 5 λεπτά.
Προσθετουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και ξανά στην μέση κομμένες μην είναι μεγάλες πολύ εκτός αν έχουμε μικρές,προσθέτουμε και το καρότο κομμένο πολύ μικρά κυβάκια επίσης προσθέτουμε και την φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα.
Ανακατεύουμε γαι άλλα λίγα λεπτά .
Προσθέτουμε αλάτι λίγο,πιπέρι,κύβο,ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε 1 ποτήρι του νερού νερό.
Προσθέτουμε άλλο ένα μισό ποτήρι νερό ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε περίπου για 30 λεπτά να μαγειρευτεί καλά ο αρακάς μην μας βγεί σκληρός.
Μόλις τσιμπήσετε με ένα πιρούνι της πατάτες και είναι σχεδόν έτοιμες δυναμώνουμε την φωτιά για να μελώσει η σάλτσα του .



Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ