Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα !!!

Κλασικό πιάτο λαχταριστό με ρύζι πιλάφι, κάποιο ζυμαρικό ή πουρέ πατάτας . 

Υλικά
3/4 κιλού κιμάς μοσχαρίσιος
4 χονδρές φέτες ψωμί χωρίς κόρα
1/2 φλ.ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουτ γλυκού κύμινο
αλάτι-πιπέρι

Σάλτσα
3 μέτριες ντομάτες πολτοποιημένες
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ.ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί λευκό ή ροζέ
λίγο λάδι για το τηγάνισμα

Τι κάνουμε
Μουσκεύομαι το ψωμί σε νερό και το στύβομαι και το βάζουμε σε μπολ μαζί με τον κιμά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο το κύμινο το σκόρδο το αλάτι το πιπέρι .
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να ηρεμήσει 30 λεπτά στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας .
Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρασί  τη ζάχαρη ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε ώσπου να απορροφήσουν όλα τα υγρά .
Στο μεταξύ πλάθουμε τον κιμά σε μακρόστενο σχήμα και τα ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί ή στο γκριλ ή στο τηγάνι γκριλ .
Όταν ροδίσουν τα ρίχνουμε μέσα στην σάλτσα να πάρουν μια βράση.
Σερβίρονται με ρύζι πιλάφι πατάτες τηγανητές ακόμα και σκέτα με ψιλοκομμένο μαιντανό .Καλή όρεξη !!

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Στριφτές παραδοσιακές τυρόπιτες Σκοπέλου !!!

Οι φημισμένες στριφτές τυρόπιτες από Σκόπελο !!! Τραγανές και αφράτες !!!


Υλικά
Για το φύλλο
1 κιλό σταρένιο αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κουταλιά του γλυκού ξύδι
λίγο αλάτι
νερό όσο πάρει για να γίνει η ζύμη σφικτή.


Υλικά για τη γέμιση
1/2 κιλό κατσικίσιο τυρί
Nισεστές για το άνοιγμα φύλλου.

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε καλά. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Αλευρώνετε μια επιφάνεια με νισεστέ και ανοίγετε ένα,ένα φύλλο.
Παίρνετε το φύλλο ρίχνετε λίγο λάδι στην επιφάνεια .Τρίβετε το τυρί με το χέρι και το απλώνετε στο ένα τρίτο της επιφάνειας του φύλλου.σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Διπλώνετε την πίτα κλείνοντας μέσα τη γέμιση,και την τυλίγετε σαν σαλίγκαρο.Γεμίζετε και τυλίγετε και τα υπόλοιπα φύλλα.
Τηγανίζετε μία-μία και από τις δύο πλευρές σε μπόλικο λάδι.Αφού ροδίσουν τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα.Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πιπεριές !!!

Ωραίο πιάτο που συνοδεύεται με ρύζι πιλάφι σαλάτα φρέσκων λαχανικών η βρασμένων και κόκκινο κρασάκι !!!

Υλικά για 6 άτομα

1200 γραμ μοσχάρι σε μερίδες
4 πράσινες πιπεριές
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες 
1/2  φλιτζάνι ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια
5 ώριμες ντομάτες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 με 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

Τι  κάνουμε

Πλένουμε τις ντομάτες εάν βάλουμε φρέσκες τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε .
Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το λάδι τσιγαρίζουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τις ντομάτες την ζάχαρη τα καρότα και αλατοπιπερώνουμε .
Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό .
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας .
Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε εάν υπάρχει αρκετό νερό στην κατσαρόλα γιατί μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη.
Περίπου 20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα προσθέτουμε τις πιπεριές και τις ελιές .Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές ή πουρέ ή μακαρόνια αλλά και σκέτο Σερβίρουμε χλιαρό ή ζεστό  .Καλή όρεξη !!!

* Μπορείτε να εμπλουτίσετε την γεύση του εάν προσθέσετε στα υλικά μερικά κομμάτια κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι τα οποία θα ρίξετε στην κατσαρόλα αμέσως μόλις αποσύρετε το φαγητό από την φωτιά .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Μακαρόνια με λουκάνικα & ντοματίνια !!!


Απλή συνταγή αλλά πεντανόστιμη και πανεύκολη !!!

Υλικά

1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας μας εδώ έβαλα λιγκουίνι
4 λουκάνικα σε κομμάτια λεπτές ροδέλες
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1/2 πράσινη πιπεριά, σε ροδέλες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κουτί χυμό ντομάτας
10 ντοματίνια τσέρυ
1 κλωναράκι θυμάρι
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι
1/4 κ.γ. μπαχάρι τριμένο
παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση

Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάλτε το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια
φωτιά και ρίξτε τα λουκάνικα, την πιπεριά, τα ντοματίνια και το κρεμμύδι. Σοτάρεται
μέχρι να ροδίσουν τα λουκάνικα και να μαλακώσει το κρεμμύδι και η
πιπεριά. Μόλις γυαλίσουν τα ντοματίνια αφαιρέστε τα από την κατσαρόλα για να μη ζαρώσουν.
Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, τα αρωματικά, αλατοπίπερο και αφήνετε να πάρουν βράση σε χαμηλή φωτιά.
Βάλτε τα ζυμαρικά σε ζεστή πιατέλα, προσθέστε τη σάλτσα και πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
 Αν θέλετε προσθέστε μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα ή με  πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού !!!


Ξεχωριστό και πολύ ωραίο γλυκό του κουταλιού !!!

 Υλικά

2και 1\2 ποτήρια νερού κυδώνια
2 και 1\2 ποτήρια νερού ζάχαρη
6 ποτήρια νερο
1 κλωναράκι  αμπαρόριζα
3 χούφτες αμύγδαλα έτοιμα ξεφλουδισμένα
5 κουταλιές σούπας γλυκόζη
 χυμό από 1 λεμόνι


Τι κάνουμε

Πλένουμε και  καθαρίζουμε τα κυδώνια.
Τα βάζουμε καθώς  τα καθαρίζουμε σε μια λεκάνη με νερό να τα σκεπάζει,και προσθέτουμε  το  χυμό από το μισό λεμόνι να μην μαυρίσουν΄  {υπάρχει ενα ειδικό εργαλείο για το καθάρισμα ξύστρα το λένε}.
Το τρίβετε στο χοντρό μέρος του ειδικού τρίφτη που υπάρχει για το κυδώνι ,η αν το θέλετε πιο χοντρό το κόβετε σε πολύ στενές  λωριδίτσες λεπτές με το μαχαίρι.


Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη και το νερό στη φωτιά  για  10 λεπτά  και αμέσως ρίχνουμε το κυδώνι στίβωντάς το πολύ καλά και βράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει σε μέτρια φωτιά.
Μόλις αρχίσει και δένει το σιρόπι ρίχνουμε την γλυκόζη, τα αμύγδαλα,  το χυμό από το μισό λεμόνι ,και την αμπαρόριζα.

Βραζουμε σε σιγανή φωτιά σχεδόν μισή ώρα ακόμα .
Το αποσύρομαι από την φωτιά  και την άλλη μέρα που θα κρυώσει το τοποθετούμε στα βάζα και κερνάμε τους φίλους μας με ωραίο γλυκάκι από τα χεράκια μας  !!
Πολυ ωραία πάει και με γιαούρτι δοκιμάστε το !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Ψαρόσουπα με λαχανικά !!!


Yλικά για 6 άτομα

1+1/2 κιλό ψάρια κατάλληλα για σούπα ή ένα μεγάλο
2 καρότα κομμένα ροδέλες χοντρές
3 πατάτες κομμένες σε κύβους
2 κολοκυθάκια κομμένα κύβους
1 κρεμμύδι κομμένο στην μέση στα δύο
3 κλαδάκια σέλινο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι -πιπέρι
2 κρόκους αυγών
χυμό  λεμονιών
1 κουταλιά σούπας κορν φλαουρ

Τι κάνουμε

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά και τα ρίχνουμε κομμένα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει.
Προσθέτουμε και το αλατοπίπερο
Οταν βράσουν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.
Καθαρίζουμε τα ψάρια τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν .
Αν ο ζωμός των λαχανικών δεν φτάνει να σκεπάσει τα ψάρια προσθέτουμε λίγο νερό και τα βάζουμε να σιγοβράσουν 20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.
Όταν βράσουν τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
Αφού περάσουμε την σούπα από σήτα -σουρωτήρι- δοκιμάζουμε αν χρειάζεται  λίγο αλάτι επιπλέον.
Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το κορν φλαουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό χτυπώντας συνεχώς .
Παίρνουμε με κουτάλα ζωμό από την σούπα και τον προσθέτετε στο αβγολέμονο ανακατεύοντας.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το αβγολέμονο ανακατεύοντας .
Την ξαναβάζουμε στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σούπα χωρίς να την αφήσουμε να πάρει βράσει γιατί θα κόψει.
Σερβίρουμε την σούπα σε σουπιέρα  και σε ξεχωριστή πιατέλα τα ψάρια γσρνιρισμένα με τα λαχανικά.Καλή όρεξη !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας !!!

Μια λαχταριστή, υπέροχη καρυδόπιτα σιροπιασμένη, γαρνιρισμένη με γλάσο σοκολάτας. Ο απόλυτος πειρασμός!!
   
Υλικά για το κέικ

    120 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
    4 αυγά
    300 γρ. ζάχαρη
    300 γρ. βούτυρο (150γρ, φρέσκο αγελαδινό + 150γρ. μαργαρίνη)
    1 κοφτό κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
    1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
    230 γρ. καρύδια, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
    Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

Για το γλάσο  σοκολάτας

    250 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
    1 κουτ. γλυκού μέλι
    250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά

Για το σιρόπι

2 φλ. τσαγιού νερό
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 κ.γ χυμό λεμονιού
3 κ.σ κονιάκ

Πώς το κάνουμε:

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.

Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Τι κάνουμε

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο μίγμα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι στο μείγμα και στη συνέχεια το γαρίφαλο και την κανέλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε τα καρύδια και το ξύσμα απο το πορτοκάλι και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 30 περίπου λεπτά.Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα ,αν βγεί στεγνή είναι έτοιμο.
Προσεκτικά και με μια κουτάλα (όχι απότομα και όλο μαζί) ρίχνουμε το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια.Πάντα ζεστό το ένα κρύο το άλλο. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρουμε.

Γλάσο
Τοποθετούμε σε ένα μπόλ τη ψιλοκομμένη σοκολάτα και ρίχνουμε το μέλι.Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει την αδειάζουμε στο μπόλ με τη σοκολάτα. Περιμένουμε για λίγο να μαλακώσει η σοκολάτα και στη συνέχεια ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, εώς ότου λιώσει τελείως. Ρίχνουμε τη σοκολάτα πάνω στο κέικ, όσο είναι ακόμη ζεστή. Γαρνίρουμε και με λίγη σαντιγί .

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




*Χταποδάκι ξιδάτο !!

Κλασικό μεζεδάκι για το ούζο ,που μπορείτε να έχετε έτοιμο στο  ψυγείο σας για κάθε περίσταση .

Υλικά
1-2 φρέσκα χταπόδια βάρος 2 κιλά
4 με 5 κόκκους πιπέρι
1 καρότο
λίγο σέλινο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 και 1/2 φλιτζάνι ξίδι από καλής ποιότητας λευκό κρασί.
Αλάτι πιπέρι

Τι κάνουμε
Καθαρίζετε τα χταποδάκια αφαιρώντας τα μάτια και το δόντι τους.
Τα ξεπλένεται με άφθονο νερό και τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει.
Προσθέτετε τους κόκκους του πιπεριού το 1/2 φλιτζάνι ξίδι το καρότο και το σέλινο,
Αφήνετε τα χταπόδια ν σιγοβράσουν για 1/2 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τα βγάζετε από την κατσαρόλα και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν καλά.
Μόλις κρυώσουν τα χωρίζετε από τα πλοκάμια τους ή καλύτερα αν προτιμάτε τα κόβετε σε ροδελίτσες .
Τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο το υπόλοιπο ξίδι και τα πασπαλίζετε με την ρίγανη.
Τα αφήνετε σκεπασμένα στο ψυγείο για 1 μέρα τουλάχιστον να ποτιστούν με το λαδόξιδο και να νοστιμίσουν .
Τα σερβίρετε σε πιατέλα κι αν θέλετε τα πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό .Καλή επιτυχία .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αγκινάρες αλά πολίτα !!!



Με φρέσκες είναι σαφώς πιο ωραίο το φαγητό μας αλλά είναι ωραίο και πάλι με κατεψυγμένες αν δεν είναι η εποχή τους !!

Υλικά
12 με 18 αγκινάρες αν είναι φρέσκες ή μία συσκευασία κατεψυγμένες
χυμό 3 λεμονιών
4 καρότα σε ροδέλες
8 με 12 πατατούλες μικρές
5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Τι κάνουμε
Αν είναι φρέσκες οι αγκινάρες τις καθαρίζουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τα εξωτερικά φύλλα.
Αφαιρούμε και το χνούδι με μαχαίρι μυτερό τις περιχύνουμε με το χυμό 2 λεμονιών και τέλος τις βάζουμε μέσα σε νερό με το χυμό λεμονιού να μην μαυρίσουν ---αν είναι κατεψυγμένες παραλείψτε αυτό το στάδιο.
Ζεσταίνετε το λάδι σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι.
Προσθέτετε τις πατάτες και ανακατεύετε για 2 λεπτά.
Ρίχνετε τις αγκινάρες τα καρότα τον άνηθο και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε ζεστό νερότόσο όσο να σκεπάζονται οι αγκινάρες.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει  μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του,
Εάν είναι πολύ αραιή η σάλτσα του,μπορείτε να την δέσετε με μία κουταλιά κορν φλάουρ.Καλή όρεξη !!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπιφτεκάκια κοκκινιστά με πουρέ !!!

Το αγαπούν πολλοί !!! Φαγητό για όλοι την οικογένεια !!!

Υλικά

700-800 γρ. κιμάς  μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοτριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοτριμμένο
7 κλωνιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 φέτες ψωμί, χωρίς κόρα
1 αυγό
¼ φλιτζανιού γάλα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και επιπλέον για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι για το πασπάλισμα


Για τη σάλτσα ντομάτας
5 κουτ. σούπας  ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
5 κλωνιά  μαϊντανό ψιλοκομμένο
5  φρέσκιες ώριμες  ντομάτες ή ντοματάκι ψιλοκομμένο κονσέρβας
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη


Για τον πουρέ

1½ κιλό πατάτες, πλυμένες, με τη φλούδα
2/3 του φλιτζανιού, ζεστό γάλα
50 γρ. βούτυρο
150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύεται τις φέτες του ψωμιού στο γάλα και τις στύβεται πολύ καλά.
Σε ένα μπολ ρίχνετε τον κιμά  και προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, το αυγό, το μαϊντανό, αλατοπίπερο και το μισό ελαιόλαδο.
Ζυμώνετε το μείγμα καλά και πλάθετε μπιφτεκάκια
Τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές τους βγάζετε απ’ το τηγάνι.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας.
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρεται το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Προσθέτετε το ντοματάκι, ή τις ντομάτες τις φρέσκες ψιλοτριμμένες
1 φλιτζάνι νερό, αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη.
Βράζετε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Ρίχνετε μέσα στη σάλτσα τα κεφτεδάκια και το μαϊντανό και τα αφήνετε όλα μαζί να μαγειρευτούν για 10 με 15 λεπτά να δείτε να δέσει η σάλτσα .

Ετοιμάζετε τον πουρέ
Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα, και τις ξεφλουδίζετε.
Τις λιώνετε με ένα πιρούνι ενώ είναι ακόμη ζεστές. Η τις πατάτε να λιώσουν με το ειδικό εργαλείο πουρέ.
Ξαναρίχνετε τις λιωμένες πατάτες σε κατσαρόλα και προσθέτετε το ζεστό γάλα, το βούτυρο σε κομματάκια, το πιπέρι.
Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε πάλι να απορροφηθεί.
Σερβίρετε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα και τον πουρέ.Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Κρεατόσουπα πεντανόστιμη !!!


 Ότι καλύτερο τώρα με το κρύο !!! Δυναμωτική κρεατόσουπα !!!

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι ελιά με κόκκαλο
2 πατάτες κομμένες σε κύβους
2 καρότα κομμένα ροδέλες
6 με 7 φύλλα σέλινο
1 σελινόριζα κομμένη σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι



Τι κάνουμε
Βάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας μόνο του
Μόλις ζεσταθεί το νερό το χύνουμε πάντα
Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με ζεστό νερό και όταν αρχίσει να βράζει το  ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και αφρίσει.
Το βράζουμε μαζί με το κρεμμύδι για 90 λεπτά.
Σουρώνουμε το κρέας το οποίο έχει λιώσει κι έχει γίνει λουκουμάκι.
Ρίχνουμε στο ζωμό τα λαχανικά όλα αλατοπίπερο και το λάδι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.


Κόβουμε το κρέας που έχει κρυώσει σε κομματάκια αφαιρούμε και το κόκκαλο και το ρίχνουμε μέσα στο ζωμό με τα λαχανικά να πάρει δυο τρεις βράσεις .
Σερβίρουμε με λεμόνι .
Αν θέλετε μπορείτε πριν βάλετε το κρέας να προσθέσετε και 3  κουταλιές τις σούπας ρύζι γλασέ  .Καλή όρεξη !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Μπακλαβάς παραδοσιακός !!!



Υλικά

1 κιλό  φύλο κρούστας
1/2 κιλό  αμύγδαλα
1/2 κιλό  καρύδια
1 φλ.  φρυγανιά
1 φλ.  αραβοσιτέλαιο
1/2 κουταλάκι  κανέλα
1/2 κουταλάκι  γαρίφαλο
1 πρέζα  μοσχοκάρυδο
2 κ. σ.  ζάχαρη
1½ φλ.  βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι
1.200 γραμμ.  ζάχαρη
4 ποτήρια  νερό
1 κ. σ.  χυμό λεμόνι
1/2 κ. γλ.  ξινό



Εκτέλεση

Στρώνουμε 7 φύλα και τα λαδώνουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγη γέμιση και βάζουμε 1 φύλο και γέμιση, 1 φύλο και γέμιση, μέχρι να περισσέψουν 6 φύλα, τα οποία τα βάζουμε στο τέλος.
Κόβουμε τον μπακλαβά σε ρόμβους και καίμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
Με αυτό περιχύνουμε τον μπακλαβά, να πάει παντού. Τον ψήνουμε στους 150 C για περίπου 2½ ώρες, μέχρι να ροδίσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι και όταν κρυώσει ο μπακλαβάς τον περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου και την φτιάχνω πολύ συχνά. Καλή επιτυχία !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τυρόπιτα στα γρήγορα χωρίς φύλλο !!!



Yλικά
1 κεσεδάκι (γιαουρτιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 γιαούρτια στραγγιστά
500 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι
1 κεσεδάκι (γιαουρτιού) βούτυρο λιωμένο
4 αβγά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
λίγο άνηθο
(εγώ έβαλα και ελάχιστο δυόσμο μέσα)



Αλείφουμε το ταψί μας με λιωμένο βούτυρο και το ραντίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ανακατεύουμε μέσα σε μπολ το γιαούρτι,το αλεύρι, το βούτυρο,τη φέτα,τα αυγά και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
Αδειάζουμε το παχύρρευστο μείγμα στο ταψάκι μας και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Κατόπιν στόλισα την πιτούλα με ότι είχα.




Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Zεστή και κρύα είναι το ίδιο νόστιμη!!!
Από την φίλη Vana Zouka

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Γαρίδες με μακαρόνια !!!

 Για 2-4 άτομα

1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι

500 γραμμάρια γαρίδες καθαρισμένες από το αντεράκι κι ολόκληρες
5-6 μεγάλες ώριμες ντομάτες

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
5 κλοναράκια βασιλικό
Ρίγανη
Αλάτι
πιπέρι




Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το σκόρδο, τις γαρίδες , λάδι και ρίγανη και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά. Συνεχίζοντας προσθέτουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες,(ή τις έχουμε λιώσει στο μούλτι) λίγο αλάτι-ζάχαρη, τον πελτέ και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα για περίπου 20 λεπτά, στη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια για περίπου 10 λεπτά, έπειτα προσθέτουμε μια κουτάλα από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μακαρόνια αφού τα σουρώσουμε.

Δυναμώνουμε την φωτιά , ανακατεύουμε μια τελευταία φορά καλά και σερβίρουμε την μακαρονάδα του ψαρά μας με ψιλοκομμένο βασιλικό  για γαρνιτούρα.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Χοιρινό ρολό με πορτοκάλι -κονιάκ και πατάτες φούρνου !!!





Υλικά
1.500 γραμ κρέας χοιρινό από σπάλα ή μπούτι
2 πορτοκάλια (το χυμό τους και το ξύσμα)
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
2 δαφνόφυλλα
½ κούπα τσαγιού λάδι
3 σκελίδες σκόρδο
λίγους 4 με 5  κόκκους μπαχάρι
2 κουταλιές σουπας μέλι
1 κουτ σουπας μαύρη ζάχαρη ή κρυσταλική
Αλάτι Πιπέρι
Θυμάρι
2 κουταλιές σουπας αλεύρι

Τι κάνουμε

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να  μας δέσει με σπάγκο το κρέας ή να το περάσει σε δίχτυ  γεμίζοντας με τυρί ή ότι άλλο μας αρέσει.
Σε ένα σκεύος που να μπαίνει στο φουρνο  βαθύ που να χωράει όλο  το κρέας, ρίχνουμε το λάδι, το πορτοκάλι, την ζάχαρη , το μπαχάρι, το ξύσμα, το κονιάκ, τη δάφνη και το τριμμένο σκόρδο και τοποθετούμε το κρέας  μαρινάδαλοιπόν για 3 με 4 ώρες.
Το γυρίζουμε συχνά.
Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας πάνω από τη μέση, το αλάτι,το  πιπέρι,το θυμάρι, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμ. στην αρχή για μια ώρα και μετά χαμηλώνουμε  το φούρνο στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες δύο ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και περνάμε το κρέας με το μέλι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να χρυσίσει η πέτσα και να γίνει σκληρή.
Το φαγητό μας πρέπει να έχει πολλά υγρά για να φτιάξουμε την σάλτσα
Μόλις ψηθεί το κρέας το βγάζουμε και κρατάμε όλο το ζουμί σε κατσαρολάκι,αραιώνουμε το  αλεύρι με λίγο νερό και το ρίχνουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει γύρω στα 4 με 5 λεπτά. Κόβουμε το κρέας σε ροδέλες και σερβίρουμε με ότι μας αρέσει !! Καλή όρεξη !!!

Πατάτες φούρνου

 Υλικά:

    500 gr. πατάτες κομμένες κυδωνάτες
    3 σκ. σκόρδο σε λεπτά φετάκια
    1 κουτ.γλυκού. μέλι
    2  κουτ.γλυκού. μουστάρδα
    Χυμός από 1 πορτοκάλι φρέσκος
    Χυμός από 1 λεμόνι
    Δεντρολίβανο
    λίγη γλυκιά πάπρικα
    Πιπέρι
    Αλάτι
    Ελαιόλαδο



Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πλένουμε κόβουμε τις πατάτες τις βάζουμε για πολύ καλύτερο αποτέλεσμα σε γάστρα
Ρίχνουμε από πάνω όλα τα υλικά καλά όλα τα υλικά, στις αναλογίες που προτιμάμε.
Ανακατεύουμε πολύ καλά προσθέτουμε και 1 ποτήρι του νερού νερό σκεπάζουμε την γάστρα με το καπάκι  και σε προθερμασμένο  στο φούρνο στους 220°C για περίπου 40' εξαρτάται από την ποιότητα της πατάτας, το φούρνο κλπ.). Ενδιάμεσα στο ψήσιμο ελεγχουμε για τυχόν προσθήκης νερού να μην στεγνώσουν
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ