Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου !!!



Ένα γευστικότατο νόστιμο και ελαφρύ γλυκό ψυγείου.

Υλικά συνταγής

    Για τη βάση:
    1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ κακάο
    150 γρ. λιωμένο βούτυρο
    Για τις κρέμες:
    250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
    500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
    2 φακελάκια κρέμα σοκολάτα στιγμής 
    το απαιτούμενο γάλα που αναφέρεται στις συσκευασίες
    Για γαρνίρισμα:
    100 γρ. σταγόνες κουβερτούρας
    Σιρόπι σοκολάτας για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

    Για τη βάση: Αλέθουμε τα μπισκότα στο multi και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε το μείγμα στη βάση ενός πυρέξ 20 Χ 30 εκ. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώνει.
    Για τις κρέμες: Χτυπάμε τη μισή κρέμα γάλακτος μαζί με το τυρί μασκαρπόνε μέχρι να αφρατέψει και στρώνουμε το μείγμα πάνω στη μπισκοτένια βάση. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
    Ετοιμάζουμε τη κρέμα σοκολάτας στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες.  Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω την κρέμα σοκολάτα.
    Χτυπάμε την υπόλοιπη μισή κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί και τη προσθέτουμε πάνω από τη κρέμα σοκολάτας.
    Για γαρνίρισμα: Πασπαλίζουμε με τις σταγόνες κουβερτούρας και γαρνίρουμε με σιρόπι σοκολάτας. Αφήνουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν το σερβίρουμε.

foodprints.gr

Mιά τέλεια πίτα με ζυμαρικά !!



Μια τέλεια πίτα με ζυμαρικά. Ένα υπέροχο, χορταστικό και γευστικότατο πιάτο για να το απολαύσετε.

Υλικά συνταγής

    1/2 κιλό πέννες
    αλάτι πιπέρι
    2 φλ. τσαγιού γάλα
    4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
    2 μεγάλες πιπεριές (1 κόκκινη + 1 κίτρινη ή πορτοκαλί), κομμένες σε μικρά καρεδάκια
    7 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
    2 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε μικρά καρεδάκια
    200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
    2 ½ φλ. τσαγιού γραβιέρα ήπιας γεύσης, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
    4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
    1/3 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση συνταγής

    Βράζετε τις πέννες σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, 5 λ λιγότερο από τη προτεινόμενη ώρα βρασίματος που προτείνεται στη συσκευασία. Τις σουρώνετε καλά, τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τις βράσατε, τις περιχύνετε με το γάλα και τις αφήνετε στην άκρη.
    Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά 4 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές ανακατεύοντας τακτικά για 4-5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν.
    Προσθέτετε το ψιλοκομμένο μπέικον και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον. Ρίχνετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε ανακατεύετε για 1/2 λ και αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνετε το μείγμα για 2-3 λ να χλιαρύνει και στη συνέχεια το ρίχνετε στη κατσαρόλα με τις πέννες και το γάλα και ανακατεύετε.
    Προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε καλά. Τέλος ρίχνετε τη θρυμματισμένη φέτα και το 1/2 φλ. τσαγιού της τριμμένης γραβιέρα και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν. Λαδώνετε ένα πυρέξ, το πασπαλίζετε στη βάση του με τη τριμμένη φρυγανιά, από πάνω στρώνετε το μείγμα με τις πέννες και το καλύπτετε με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα.  
    Σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο (το οποίο φροντίζετε να μην ακουμπά στο τυρί) και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για για 25 λ. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λ μέχρι σωθούν τελείως τα υγρά της πίτας, να πάρει χρώμα η γραβιέρα και να κάνει μια τραγανή κρούστα.
sintayes.gr

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Ρολό πατάτας γεμιστό !!!




Για κάτι διαφορετικό και πολύ νόστιμο !!!!

Για το ζυμάρι:
800γρ πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες
30γρ βούτυρο
60γρ παρμεζάνα η κεφαλοτύρι τριμμένο
ένα αυγό
30γρ τριμμένη φρυγανιά
αλάτι πιπέρι
λίγο τζίντζερ τριμμένο(προαιρετικά)



 Τι κάνουμε
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί το απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί στρώνουμε αλλαντικά και τυριά της αρεσκείας μας το κάνουμε ρολό με τη βοήθεια του χαρτιού και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Ανοίγουμε το χαρτί και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε για ένα δεκάλεπτο ακόμα!
Το αφήνουμε να κρυώσει κόβουμε φέτες χοντρές και σερβίρουμε .Καλή όρεξη !!
Συνταγή από την φίλη μου Ζουζουνιες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Νηστίσιμα ντονατσάκια με κρέμα πορτοκαλιού !!!



Εκανα μικρή δοση και βγήκαν 11 κομμάτια !! Φαντασικά σε γεύση !!


Για τα ντόνατς:
200γρ αλευρι
ενα κουταλακι ξερή μαγιά
τρία κουταλάκια ζάχαρη
μια βανίλια
δυο κουταλιές ελαιολαδο
Ανακατευουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά 100ml νερο χλιαρό ζυμωνοντας ταυτόχρονα.
Η ζυμη μας θα κολλάει λιγο στα χερια λαδωνουμε τον πάτο του μπολ σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για την κρεμα πορτοκαλιού:
350 γραμ νερό
100 γραμ κορν φλάουρ
200 γραμ ζάχαρη
1 βανίλια
100 γραμ χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι μαργαρίνη του γλυκού .

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα εκτός φωτιάς τα  350γραμ νερο τα 100γρ κορν φλάουρ 200γρ ζάχαρη μια βανίλια και ανακατεύουμε.
Το βάζουμε στη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα ,μόλις αρχίσει να δένει ρίχνουμε 100ml χυμό πορτοκαλι χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ενα κουταλάκι μαργαρίνη.
Η κρέμα θα περισσέψει και τρώγεται άνετα με κουτάλι.
Κόβουμε μπαλάκια από τη ζύμη μας τηγανίζουμε χαράζουμε με μαχαίρι στη μέση οριζόντια με ενα κουτάλακι τα γεμίζουμε με την κρέμα και τα σκεπάζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη .Καλή επιτυχία !!
Συνταγή από την φίλη μου Ζουζουνιες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσουρεκάκια πανεύκολα μυρωδάτα αφράτα & πεντανόστιμα !!!


Το Πάσχα πλησιάζει και οι πρόβες για ζουζουνιάρικα τσουρεκάκια ξεκίνησαν!
Αφράτα τσουρεκάκια εύκολα και με απλά υλικά!

Υλικά
470γρ αλεύρι για τσουρέκια η για ολες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 αυγό και 1 ασπράδι (τον κρόκο θα τον κρατήσουμε για επάλειψη )
200ml γάλα
70γρ βούτυρο
8 κουταλιές ζάχαρη
Μισό κουταλάκι μαχλέπι
4-5 δάκρυα μαστίχας 


Τι κάνουμε
Ρίχνουμε σε ενα λεκανάκι τα 200γρ αλεύρι τη μαγιά δυό κουταλιές ζάχαρη το αυγό και το ασπράδι. 

Λιώνουμε σε ενα κατσαρολάκι το βούτυρο προσθέτουμε το γάλα τις 6 κουταλιές ζάχαρη ανακατεύουμε και αφου ζεσταθούν (οχι να καίει) βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά . 
Σε ενα γουδί ρίχνουμε τα δάκρυα μαστίχας και τα χτυπάμε μαζί με λίγο ζαχαρίτσα μέχρι να γίνουν σκόνη. 
Τη ρίχνουμε στο λεκανάκι μαζί με το μαχλέπι και προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του γάλατος που έχουμε ζεστάνει με το υπόλοιπο αλεύρι (τα 270γρ) ζυμώνοντας πολύ καλά. 
Αφήνουμε τη ζυμη μας να φουσκώσει πλάθουμε τσουρεκάκια σε ότι σχήμα θελουμε τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν. 
Αραιώνουμε τον κρόκο που κρατήσαμε με λίγο νεράκι αλείφουμε τα τσουρεκάκια και ψήνουμε στους 170-180 μέχρι να πάρουν χρώμα!
Σήμερα αντί για δάκρυα μαστίχας έβαλα δυο σφηνάκια λικέρ μαστίχας και έγιναν εξίσου αρωματικά!Καλή επιτυχία !!!!


Συνταγή από την φίλη μου
Ζουζουνιες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Σουφλοζαμπονοτυρόπιτα !!!


Σουφλοζαμπονοτυρόπιτα καταπληκτική δεν μένει ούτε κομματάκι !!



Υλικά -μέγεθος ταψιού ένα μακρόστενο πυρέξ .

Για το φύλλο
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει να γίνει ένα ζυμαράκι εύπλαστο

Υπόλοιπα υλικά
λίγο ελαιόλαδο
πελτέ ντομάτας
200 γραμ τυρί κρέμα
500 γραμ παριζάκι κομμένο σε καρεδάκια
200 γραμ κίτρινα τυριά βρίσκουμε και στο σούπερ μάρκετ φακελάκια μιξ τυριών
200 γραμ γάλα φρέσκο
200 γραμ γιαούρτι
1 αυγό
αλάτι πιπέρι


 Τι κάνουμε
Ολα τα υλικά για το φύλλο μαζί -μισό ποτήρι χλιαρό νερό ,2 κουταλιές ελαιόλαδο,λίγο αλάτι και αλεύρι όσο πάρει να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακιά.
Ζυμώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.
 Λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρέξ χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε 2 φύλλα.
Απλώνουμε το ένα φύλλο στο πυρέξ το αλείφουμε με πελτέ ντομάτας όλο και από πάνω  απλώνουμε τα 200 γραμ τυρί κρέμα αφού πρώτα την έχουμε χτυπήσει με ένα πιρούνι να αφρατέψει λίγο.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε  τα 500 γραμ παριζάκι κομμένο σε καρεδάκια τα 200 γραμ κίτρινα τυριά  της αρεσκείας  σας τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα στρώνουμε από πάνω από το τυρί κρέμα.
Στρώνουμε από πάνω το άλλο φύλλο και σκεπάζουμε καλά.
Χτυπάμε σε μπολ τα 200 γραμ γάλα το γιαούρτι και τα 200 γραμ γιαούρτι και το ένα αυγό και το αλατοπίπερο και περιχύνουμε την όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρει χρώμα και να τραβήξει τα υγρά.Καλή όρεξη !!!

 Συνταγή από την φίλη μου  Zουζουνιές

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







^Ντολμαδάκια -η Ελληνική νοστιμιά !!!



 Η γιαγιά μου έλεγε ,,Για να γίνουν τα ''γιαπράκια''ετσι τα έλεγε ,νόστιμα ,η γέμιση πρέπει να πρασινίζει!!


ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.αμπελόφυλλα
300 γραμ.ρύζι καρολίνα [είναι λίγο παραπάνω από το μισό πακέτο του μισόκιλου]
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο [ ξερό 2 κουταλιές τις σούπας ]
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 ματσακι κρεμμυδάκια φρέσκα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι







ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά,προσθέτουμε και 5 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο ,αλάτι ,πιπέρι ,και ανακατεύουμε καλά .Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε σε ντολμαδάκι .


Τα βάζουμε στη σειρά στην κατσαρόλα και τοποθετούμε ενα πιάτο από πάνω να μην μας διαλύσουν κατά το βράσιμο ,ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό ,ελάχιστο λάδι ,και στίβουμε κι ενα λεμόνι,σιγοβράζουμε για μία ώρα !!



ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Τα αμπελόφυλλα τα ζεματάμε για λίγο τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν και μετά τα τυλίγουμε .

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαρίδες μαριναρισμένες στο τηγάνι !!!

Εάν σας αρέσουν οι γαρίδες, αυτός θα είναι ο μοναδικός τρόπος που τα τις φτιάχνετε από εδώ και στο εξής !

Υλικά
    500 γρ. μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος
    Χυμός από 2 λεμόνια
    ½ φλιτζάνι ούζο
    ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
    Λίγες σταγόνες ταμπάσκο
    Αλεύρι για το τηγάνισμα
    Αλάτι κατά βούληση
    Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    1 λεμόνι κομμένο σε φέτες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

    Ξεπλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες καλά και τις αφήνουμε στην άκρη.
    Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε  το χυμό λεμονιού, το ούζο, το καγιέν και το ταμπάσκο και φτιάχνουμε την μαρινάτα μας.
    Βάζουμε μέσα τις γαρίδες, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2  ώρες.
    Ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι σε μια πιατέλα.
    Αλευρώνουμε τις γαρίδες, τις τινάζουμε λίγο και τις αφήνουμε σε ένα καθαρό πιάτο.
    Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο χωρίς να κάψει πολύ τηγανίζουμε μια στρώση από τις γαρίδες σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
    Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν
    Σερβίρουμε ζεστές με λίγες φέτες λεμόνι ντομάτα μαρούλι σαλάτα.

Καλαμάρια ψητά στο μαντέμι ή στα κάρβουνα!!!

 Ένας πεντανόστιμος μεζές

    Καλαμάρια μεγαλούτσικα
    λάδι
    Αλάτι

Για τη σάλτσα

    Λάδι
    Αλάτι, πιπέρι
    Ρίγανη
    λεμόνι



Οδηγίες

    Κάνουμε μια ψαλιδιά από τη μια πλευρά κάθετα στο καλαμάρι και το ανοίγουμε σαν βιβλίο.
    Κάνουμε στο εσωτερικό μέρος του καλαμαριού χαρακιές σε ρόμβους, όχι πολύ βαθιές, επιφανειακές.
    Ανάβουμε καλά το μαντέμι μας να κάψει ή την ψηστιέρα μας και λαδώνουμε τα καλαμάρια μας.
    Τα τοποθετούμε πρώτα να ψηθούν από την πλευρά που έχουμε χαράξει σε ρόμβους και αφού ψηθούν για λίγα λεπτά από εκεί, τα γυρίζουμε και τα ψήνουμε και από την άλλη πλευρά.
    Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αλατίζουμε. Περιχύνουμε με τη σάλτσα μας.
    Σάλτσα: ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα καλαμάρια δε θέλουν πολύ ψήσιμο γιατί γίνονται σκληρά και χάνουν τους χυμούς τους.

Χταπόδι λαδολέμονο !!!



Υλικά
    1  χταπόδι
    2 φύλλα δάφνης
    6 κόκκους μαύρο πιπέρι
    μαϊντανό ψιλοκομμένο
    1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Για το λαδολέμονο

    παρθένο ελαιόλαδο
    χυμό από 2 λεμόνια
    λίγο νερό, ελάχιστο αλάτι

Για τη γαρνιτούρα

    ψιλοκομμένο μαϊντανό
    1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά )

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι μας, αφού το πλύνομε και το καθαρίσουμε. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς χαμηλή. Προσθέτουμε τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού και το αφήνουμε να μαγειρευτεί αργά για να κατεβάσει τα υγρά του.

Ανά διαστήματα το αναποδογυρίζουμε και μόλις τα πλοκάμια του χωρίζουν, τότε είναι έτοιμο. Το αφήνουμε σε μια άκρη να κρυώσει και σε ένα μπολ το κόβουμε σε κομματάκια .

Ετοιμάζουμε το λαδολέμονο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένα. Περιχύνουμε το χταπόδι μας και γαρνίρομαι με τον μαϊντανό και το κρεμμύδι.

Ταραμοκεφτέδες λαχταριστοί & αφράτοι !!!



Υλικά(για 4 μερίδες):

150 γρ. ταραμά
150 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
4 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. δυόσμο
πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλεύρι

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε.
Το ρίχνομαι σε ένα μπολ. Κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το κρεμμύδι.
Σε τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο ροδίζουμε το κρεμμύδι, να γλυκάνει. Το αφήνουμε να κρυώσει και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά.
Αν είναι αραιό προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι (για να μη διαλύονται οι ταραμοκεφτέδες) και ζυμώνουμε ξανά.
Αφήνουμε το μείγμα λίγο ώστε να αρωματιστεί καλά.
Πλάθομαι μπαλάκια αλευρώνουμε ελαφρώς και σε καυτό ελαιόλαδο τηγανίζουμε.  Τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Κολοκυθόσουπα βελουτέ !!!

Κρεμώδης και με υπέροχη γεύση

Υλικά για 4-6 άτομα

Ένα κιλό κολοκύθα

Δύο καρότα

Ένα πράσο

Μία πατάτα

Ένα λίτρο ζωμός λαχανικών

100 ml κρέμα γάλακτος

Ξύσμα και χυμός από ένα πορτοκάλι

Λευκό κρασί

100 ml ελαιόλαδο

Μία κουταλιά της σούπας βούτυρο

Κάρδαμο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβετε σε κύβους τα λαχανικά και τα τσιγαρίζετε στο λάδι.

 Σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι  και κάρδαμο καθώς και το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού. Ανακατεύετε και προσθέτετε τον ζωμό.

Σκεπάζετε με το καπάκι την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά.

Πολτοποιείτε τη σούπα και τη βάζετε να πάρει μια βράση.

Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και μόλις ξαναπάρει βράση, προσθέτετε το βούτυρο.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αμυγδαλωτά μπισκότα !!!



Ιδανικά για να συνοδεύσετε τον καφέ σας

Υλικά για 4-6 άτομα

3 φλιτζάνια θρυμματισμένα ασπρισμένα αμύγδαλα

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου

3 ασπράδια αυγών

1 φλιτζάνι αμύγδαλο φιλέ

Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και απλώνετε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.

Σε ένα μεγάλο μπολ  ανακατεύετε μαζί την θρυμματισμένη αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα αμύγδαλου.

Προσθέτετε τα ασπράδια αυγών και ανακατεύετε μέχρι να γίνει  μια απαλή και λεία ζύμη.

Στη συνέχεια με ένα κουτάλι του γλυκού παίρνετε τη ζύμη και πλάθετε σε μπισκότα σε σχήμα μισοφέγγαρου.

Τοποθετείτε στη λαδόκολλα και πασπαλίζετε με αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.
Συνταγή από creteplus

Tο καταπληκτικό Μιλφέιγ της Δήμητρας !!!

Mille-feuille.........
με καραμελωμένα φύλλο σφολιάτας.....
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο σφολιάτας
ζάχαρη για πασπάλισμα
νερό
καλαμποκέλαιο

Κρέμα ζαχαροπλαστικής
350 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρα
3 κρόκοι αβγών και 1 ολόκληρο
80 γρ.ζάχαρη κρυσταλλική
40 γρ. κορν φλάουρ
1 κλωναράκι βανίλιας η 2 κάψουλες βανίλια

Λευκό γλάσο
75 γρ. άχνη ζάχαρη
λίγο νερό

Σοκολατένιο γλασο
1 κ.γ κακάο
λίγο νερό



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαρ/κης για να κρυώσει.
Σ ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά.
Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη, τ αβγά , το κορν φλάουρ και τ ανακατεύουμε καλά.
Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας πάει να κοχλάσει το τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε λίγο από το ζεστό υγρό στ αβγά κι ανακατεύουμε γρήγορα .Το ρίχνουμε πάλι στο κατσαρολακι και το βράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Την αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε και την βανίλια και την βάζουμε σ ένα ταψάκι . Την απλώνουμε καλά και κολλάμε ένα σελοφάν στην επιφάνεια . Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
Στο ταψί του φούρνου αλείφουμε λίγο καλαμποκέλαιο και βάζουμε μια λαδόκολλα.
Τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας και μ ένα πινελάκι απλώνουμε λίγο νεράκι ελαφρά σε όλη την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη.
Βάζουμε από πάνω πάλι μια λαδόκολλα και τοποθετούμε από πάνω ένα ταψί να εφάπτεται σε όλη την σφολιάτα.
Την ψήνουμε για 15-20 λεπτά , την βγάζουμε από τον φούρνο και προσεχτικά γυρίζουμε το πάνω κάτω.
Πασπαλίζουμε παλι ζάχαρη κρυσταλλική , βάζουμε την λαδόκολλα και το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
Μόλις ψηθεί την βγάζουμε και την κόβουμε σε ένα μεγάλο κομμάτι και σε 5 μικρότερα.
Τ αφήνουμε να κρώσουν.
Την κρέμα ζαχαρ/κης την τοποθετούμε σε ένα μπολ και με το μίξερ χειρός την αφρατεύουμε. Με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να ξανασφίξει και να"ζελατινοποιηθεί".
Συναρμολογούμε το γλυκό....σε μια πιατέλα τοποθετούμε το μεγαλο κομματι σφολιάτας από πάνω βάζουμε την μισή κρέμα ζαχαρ/κης τα πρώτα 5 φυλαράκια σφολιάτας ξανά κρέμα και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα 5 φυλλαράκια.
Ετοιμάζουμε το λευκοό γλάσο ...σ ένα μπολάκι βάζουμε την άχνη ζάχαρη και ρίχουμε τόσο νερό ώσπου να γίνει παχύρευστο.
Ετοιμάζουμε και το σοκολατένιο λιγότερο νεράκι να γινει κάτι πιο παχυρευστο από το λευκό.
Το σοκολατενιο το βάζουμε σε μια σακούλα κορνέ .
Πάνω από τα φυλλαρακια ρίχνουμε το λευκο γλάσο το αλείφουμε να πάει παντού και με το σοκολατενιο κάνουμε σχεδιάκια.

ΥΓ.μπορούμε από την προηγούμενη μέρα να ετοιμάσουμε τις σφολιάτες και να τις τοποθετήσουμε σε κουτί  μπισκότων και την κρέμα ζαχαρ/κης να την φυλάξουμε στο ψυγείο.
Συνταγή από Dimitra Stamataki

Κατιμέρια Λήμνου !!!


Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο
1/2 κιλό τυρί καλαθάκι Λήμνου
3 αβγά
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζ. γάλα, χλιαρό
κορν φλάουερ για την επιφάνεια
εργασίας
λάδι ελιάς για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα:
μέλι ή πετιμέζι,

ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε τα υλικά προσθέτοντας σιγά σιγά το γάλα, έως ότου η ζύμη μας γίνει όχι πολύ σφιχτή.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα. Σκεπάζουμε το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε μια επιφάνεια εργασίας με κορν φλάουερ, βάζουμε τη ζύμη πάνω και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με το τυρί κομμένο σε κομματάκια και στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε το ρολό σε φέτες, τις βάζουμε οριζόντια πάνω στην επιφάνεια εργασίας και τις πατάμε απαλά με ένα μικρό πλάστη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι ελιάς και όταν κάψει, τηγανίζουμε τις φέτες και από τις δύο πλευρές, έως ότου ροδοκοκκινίσουν.
Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τις βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε περιχύνοντάς τες με μέλι ή πετιμέζι και πασπαλίζοντάς τες με ζάχαρη.
Σημείωση: Μπορούμε αντί για καλαθάκι Λήμνου να χρησιμοποιήσουμε φέτα.
Πηγή: Παραδοσιακές Συνταγές της Λήμνου, http://users.sch.gr/dipap/syntages.html