Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Τεμπέλικα τυροπιτάκια !!!

Υλικά:

για 1 ταψί

100γρ Flora με βούτυρο

1 φλ. τσαγιού γάλα

10γρ μαγιά νωπή

αλάτι

αλεύρι όσο πάρει (περίπου 500γρ)

300γρ τυριά τριμμένα

Εκτέλεση:

1. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα μέσα σε ένα μπολ.

2. Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε στο μπολ.

3, Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και τα τυριά και ανακατεύουμε να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη.

4. Την αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει.

5. Μόλις φουσκώσει, πλάθουμε μπαλάκια και τα αραδιάζουμε στο ταψί.

6.Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα.

7.Είναι ιδανική και εύκολη συνταγή για πάρτυ.

Αλμυρή πανεύκολη αρωματική τάρτα !!!



Πιό εύκολη δεν γίνεται - θα την φτιάξετε πολλές φορές !!! Πεντανόστιμη γρήγορη αρωματική !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ !!!

Υλικά
    3 με 4  λουκάνικα μεσαίου μεγέθους με πράσα ή και σκέτα .
    3 πράσα μεγάλα κομμένα σε ροδέλες
    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    1 πρέζα κανέλα
    1 πρέζα μπαχάρι
    1 πρέζα κύμινο
    1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
    1 χούφτα φρυγανιά τριμμένη -γαλέτα -
    ½ ποτήρι νερού κρασί λευκό
    1 πακέτο σφολιάτα Pillsbury ή όποια άλλη μάρκα
    1 χούφτα τυρί κεφαλοτύρι
    1 κρόκος αυγού-αραιωμένο με λίγο νερό για επάλειψη



Εκτέλεση
Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι το λάδι με τα λουκάνικα και τα πράσα και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
Αμέσως μετά προσθετουμε το ξύσμα από ένα πορτοκάλι, το αλάτι,το πιπέρι ,την κανέλα,το κύμινο,το μπαχάρι ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 15 λεπτά περίπου με σκεπασμένο το τηγάνι.



Βγάζουμε το καπάκι και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και την τριμμένη φρυγανιά --δεν θέλουμε καθόλου υγρά αλλά στεγνό μείγμα -
Στρώνουμε σε μικρό τετράγωνο ταψάκι -εγώ έβαλα μιάς χρήσεως το αμέσως πιο μεγάλο μέγεθος από το μικρό που υπάρχει.Λαδώνουμε λοιπόν όλη την επιφάνεια του ταψιού και τα πλαϊνά με το ένα φύλλο σφολιάτας δημιουργώντας γύρω γύρω ένα ψηλό τοίχωμα -δείτε φωτογραφία-.


Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα αφού λίγο έχει κρυώσει και κόβουμε λίγες λωρίδες πάχους 2 πόντων και φτιάχνουμε το σχεδιάκι που βλέπετε στις φωτογραφίες σαν πλέξιμο.




Το ενώνουμε πιέζοντας με τα πλαϊνό τοίχωμα να κολλήσει κλείνοντας γύρω γύρω προς τα μέσα όλη την σφολιάτα.
Αλείφουμε όλη την σφολιάτα με το αραιωμένο αυγό κι ψήνουμε με προσοχή μην αρπάξει στους 170 βαθμούς αέρα πάνω κάτω στην δεύτερη θέση από κάτω στον φούρνο μας !!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


 Επίσης μπορούμε  να αυτοσχεδιάσουμε  με ότι υλικό μας αρέσει.


ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ -- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 








Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Οι πιό τέλειες πατάτες φούρνου !!!


Οι φουρνιστές πατάτες του Σπύρου
Φουρνιστές πατάτες που είναι πανεύκολες και πεντανόστιμες.

Υλικά (για περίπου 4 άτομα - εγώ τις τρώω μόνη μου όλες)

    1 κιλό πατάτες
    3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
    1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο (ή ρίγανη ή θυμάρι ή όποιο άλλο βότανο σας αρέσει)
    3 γεμάτες κουταλιές βούτυρο
    3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

Βάζουμε τον φούρνο να προθερμαίνεται στον αέρα, στους 180°C. Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε μπόλικο αλάτι και το βάζουμε να βράσει. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 5 λεπτά, τόσο όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν μόνο εξωτερικά κι ουχί εσωτερικά. Όταν αυτό συμβεί, τις σουρώνουμε καλά, τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, λίγο αλάτι και το σιμιγδάλι. Καπακώνουμε την κατσαρόλα και την κουνάμε  με δύναμη πάνω κάτω έτσι ώστε οι πατάτες να «ραγίσουν» και το σιμιγδάλι να κολλήσει καλύτερα πάνω τους.



Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί - τόσο μεγάλο ώστε όταν ρίξουμε μέσα τις πατάτες να μη στριμωχτούν αλλά να απλωθούν γενναιόδωρα σε μία στρώση - βάζουμε μέσα το βούτυρο και το ελαιόλαδο και το τοποθετούμε στον καυτό φούρνο για 3-4 λεπτά, ίσα ίσα να λιώσει το βούτυρο και να «ανάψει» το λάδι. Μόλις γίνει αυτό, προσθέτουμε τις πατατούλες μας, γυρνοβολάμε το ταψί δεξιά κι αριστερά ώστε ελαιόλαδο και βούτυρο να απλωθούν σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, στους 180° C. Στα 15 λεπτά τις τουμπάρουμε με προσοχή και αγάπη. Μόλις αποκτήσουν τη χαρακτηριστική τραγανή κρούστα τους με ένα τέλειο χρυσαφί χρώμα, είναι έτοιμες.

Αντισταθείτε στο πειρασμό να τους ορμήσετε μόλις βγουν από το φούρνο γιατί θα κατακαείτε.

Μαρία Πετρίδη
Υ.Γ.: Ο Σπύρος ανεβάζει συνταγές του συχνά πυκνά στο μπλογκ του.

Αφράτα τυρόψωμα !!!


 Για 30 τυροψωμάκια

Υλικά

Για την προ-ζύμη:

    125 gr φυσικό προζύμι
    100 gr νερό
    125 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη ζύμη:

    250 gr αλεύρι κίτρινο
    250 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    250 gr γιαούρτι παραδοσιακό πρόβειο
    100 gr ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
    1 μεγάλο αυγό
    1 γερή πρέζα ζάχαρη
    1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Για τη γέμιση:

    200 gr φέτα
    πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
    ρίγανη

Για το ψήσιμο:

    1 ασπράδι αυγού
    σουσάμι





Προετοιμασία:

Ετοιμάστε την προ-ζύμη. Αναμείξτε όλα τα υλικά και αφήστε την προζύμη σε θερμοκρασία δωματίου (20°C) για 5-6 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Ετοιμάστε τη ζύμη. Βάλτε τα δύο αλεύρια στον κάδο του μίξερ, προσθέστε το γιαούρτι (να μην είναι κρύο από το ψυγείο, αφήστε το προηγουμένως για μια ωρίτσα σε θερμοκρασία δωματίου), την προ-ζύμη και όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλάτι. Αναμείξτε και δουλέψτε τη ζύμη για ένα δεκάλεπτο, να γίνει λεία και ελαστική. Τοποθετήστε τη ζύμη μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος, το οποίο θα έχετε αλείψει προηγουμένως με λάδι, σκεπάστε σε καμπάνα και αφήστε την να σταθεί για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.



Τρίψτε τη φέτα με τα χέρια σας και προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αρκετή ρίγανη. Αδειάστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και, χωρίς να χρησιμοποιήστε τον πλάστη, ανοίξτε την με τα χέρια σας. Τοποθετήστε στο κέντρο την τριμμένη φέτα με τα μυρωδικά και δουλέψτε τη ζύμη να ενσωματωθούν. Φτιάξτε με τη ζύμη ένα μπαστουνάκι και κόψτε κομμάτια βάρους περίπου 70 gr. Με κάθε κομμάτι φτιάξτε ένα μπαλάκι και τοποθετήστε το μέσα σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετήστε το ταψί (θα χρειαστούν 2 ταψιά) σε χλιαρό μέρος και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ωρίτσα.
Χτυπήστε το ασπράδι του αυγού με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείψτε τα ψωμάκια. Πασπαλίστε με σουσάμι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα δοκιμάσετε.
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.
 



Σαραγλάκια - σιροπιαστά με σοκολάτα !!!


Σιροπιαστές φωλιές με σοκολάτα

Για τις φωλιές

    1 πακέτο φύλλο κρούστας
    250 γρ. βούτυρο αγελάδος
    1 χοντρή βελόνα πλεξίματος

Για το σιρόπι

    3 κούπες ζάχαρη
    1,5 κούπες νερό
     ½ λεμόνι

Για τη σοκολάτα

    200γρ. κρέμα γάλακτος
    150γρ. κουβερτούρα
    100γρ. σοκολάτα γάλακτος
    3 κουτ. σούπας πραλίνα φουντουκιού
    1 κουτ. σούπας βούτυρο



Για τις φωλιές

Λειώνουμε το βούτυρο, βουτυρώνουμε το φύλλο και με μια μακριά βελόνα πλεξίματος τυλίγουμε το φύλλο από την στενή του πλευρά και στο τέλος αφήνουμε ατύλιχτο φύλλο 3 εκατοστά. Σουρώνουμε και από τις δύο πλευρές και τραβάμε την βελόνα. Το κόβουμε στη μέση και σχηματίζουμε δυο φωλιές ενώνοντας τις άκρες. Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα.

Τα βάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC στον αέρα για 25 λεπτά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε τις φωλιές να κρυώσουν.



Για το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και το ρίχνουμε ζεστό στις φωλιές, που έχουν κρυώσει στο ταψί. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για την κρέμα σοκολάτας

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, την αφήνουμε στην εστία μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
Στη συνέχεια σε ένα μπόλ έχουμε κόψει κομμάτια τις σοκολάτες και το βούτυρο. Προσθέτουμε τη μερέντα και την κρέμα γάλακτος ζεστή, ανακατεύουμε ώσπου να γίνει μια πηχτή κρέμα.

Μόλις κρυώσουν οι φωλιές βάζουμε στη μέση την κρέμα σοκολάτας.


Καλή επιτυχία!

Κέικ νηστίσιμο !!!

 Νηστίσιμο κέικ !!

Υλικά
    ½ κούπα σπορέλαιο
    ¾ κούπας χυμό πορτοκαλιού
    ¼ κούπας νερό
    2 κουτ. σούπας κονιάκ
    2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 κούπα μαύρη ζάχαρη
    1 κουτ. γλυκού κανέλα
    ¼  κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
    1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
    1 κούπα κουβερτούρα κομμένη ή σταγόνες
    1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
    1 κούπα σταφίδες
    Ξύσμα από 1 πορτοκάλι


Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά εκτός από την κουβερτούρα.

Προσθέτουμε μέσα στα στερεά τα υγρά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά.

Στην συνέχεια προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά το μίγμα.



Έπειτα αδειάζουμε το μίγμα σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή σε ταψάκι. Αν χρησιμοποιήσουμε ταψάκια αλουμινίου μια χρήσης δεν χρειάζεται να τα λαδώσουμε και να τα αλευρώσουμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις για 1 ώρα.

Σημείωση

Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου τα πρώτα 45 λεπτά γιατί θα μας κάτσει το κέικ.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Σάμαλι με ινδοκάρυδο !!!


Σάμαλι με ινδοκάρυδο
Εύκολο και νόστιμο σιροπιαστό γλυκό ταψιού

Υλικά για 6-8 άτομα

Για τη ζύμη

    1/2 κούπα βούτυρο
    1/2 κούπα ζάχαρη
    3  αυγά, χωρισμένα
    3/4 κούπες χοντρό σιμιγδάλι
    2 κούπες ινδική καρύδα τριμμένη
    1 κουταλιά του γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ
    1/2 κούπα ωμά αμύγδαλα
    1 κλωναράκι φυσική βανίλια ή 1 κουταλιά του γλυκού εσάνς βανίλιας

Για το σιρόπι

    1 κούπα νερό
    2 κούπες ζάχαρη
    1  λεμόνι χυμός

Για τη γαρνιτούρα

    μερικά ωμά αμύγδαλα ή ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

    Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
    Κατόπιν ρίχνετε τους κρόκους των αυγών έναν- έναν και προσθέτετε σταδιακά το σιμιγδάλι μαζί με το ινδοκάρυδο κρατώντας στην άκρη το 1/4 της κούπας από το σιμιγδάλι.
    Στο μπλέντερ θρυμματίζετε σε χοντρά κομμάτια τα αμύγδαλα.
    Έπειτα βάζετε το μπέικιν πάουντερ και τα κομματιασμένα αμύγδαλα. Σε άλλο μπολ  χτυπάτε ξεχωριστά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
    Ενώνετε τα δύο μείγματα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα και στο τέλος ρίχνετε τη βανίλια.
    Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί. Αδειάζετε μέσα το μείγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για μισή ώρα.
    Μόλις ψηθεί το γλυκό, σβήνετε το φούρνο, βγάζετε το γλυκό και με ένα μαχαίρι, χαράζετε τα τοιχώματα και κόβετε σε κομμάτια.
    Ξαναβάζετε στο φούρνο για να παραμείνει ζεστό και ετοιμάζετε το σιρόπι.

Για το σιρόπι

    Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη κι ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα λείο σιρόπι.
    Προς το τέλος ρίχνετε και το χυμό λεμονιού.
    Σιροπιάζετε το σάμαλι, διακοσμείτε από πάνω με ένα αμύγδαλο ανά κομμάτι, ανάβετε το φούρνο πάλι στους 175 βαθμούς και ψήνετε για άλλα 8 λεπτά.
    Σερβίρετε προαιρετικά με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
newsbeast

Φιλέτο κοτόπουλο πανέ στον φούρνο !!!



Για κάτι εύκολο διαφορετικό και πολύ ωραίο-- φιλέτο κοτόπουλο πανέ με σάλτσα και τυρί στο φούρνο.

Υλικά για 4 μερίδες

Για τα κοτόπουλα πανέ
2 φιλέτα κοτόπουλο μεγάλα
2 αυγά
φρυγανιά τριμμένη
αλεύρι για το πανάρισμα
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι


Για τη σάλτσα ντομάτας
7 ώριμες ντομάτες
8 κλωνιά  άνηθο
8 κλωνιά μαϊντανό
1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
10 ελιές ψιλοκομμένες
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
αλάτι -πιπέρι-ρίγανη
μαλακό τυρί τύπου γκούντα - ή παρμεζάνα

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα ντομάτας
Τρίβετε τις ντομάτες στον τρίφτη ,ψιλοκόβετε τις ελιές, ψιλοκόβετε τα μυρωδικά και τα προσθέτετε μαζί με το σκόρδο στην κρύα σάλτσα. 
Αφήνετε να μαγειρευτεί για 15 λεπτά σε σιγανή φωτιά.



Για τα φιλέτα  πανέ
Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα και τα περνάτε από τα αυγά που τα έχετε χτυπήσει και έχετε προσθέσει τη μουστάρδα.
Στη συνέχεια, τα περνάτε από το αλεύρι και τέλος τη φρυγανιά.
Τηγανίζετε σε καυτό λάδι για 3 λεπτά από κάθε πλευρά και κρατάτε στην άκρη.





Στη συνέχεια τοποθετείτε τη μισή ποσότητα σάλτσα ντομάτας στον πάτο του ταψιού. Βάζετε από πάνω τα 4 κοτόπουλα, ρίχνετε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και τελειώνετε με την παρμεζάνα-ή το τυρί γκούντα.





Ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στο πρόγραμμα με αντιστάσεις για 35 λεπτά. Γίνεται πεντανόστιμο και πολύ γρήγορα !! Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ











Μανιταρόπιτα με μπέικον και τυριά !!!

Μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή για μια υπέροχη μανιταρόπιτα με πολύ ωραία γεύση .

Υλικά συνταγής

    1 φύλλο σφολιάτας
    10 φέτες ζαμπόν κομμένες σε κυβάκια
    10 φέτες μπέικον κομμένες σε φέτες
    10 φέτες τυρί του τοστ κομμένες σε κυβάκια
    150 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
    400 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
    200 ml κρέμα γάλακτος
    1 αυγό χτυπημένο
    3 κ.σ. ελαιόλαδο
    αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί ή μεγάλη ταρτιέρα. Απλώνετε με πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη σφολιάτα ώστε να “τετραγωνιστεί” και τη στρώνετε στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού ή της ταρτιέρας. Αφαιρείτε περιμετρικά με ένα μαχαίρι τη σφολιάτα που περισσεύει.
    Ζεσταίνετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τις φέτες μανιταριών, σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και το μπέικον σε φέτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και μισοκρυώσουν.
    Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε το αυγό. Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος, το ζαμπόν, τα 3/4 της ποσότητας του τυριού για τόστ, το μείγμα μανιταριών-μπέικον. Ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά, τα ρίχνετε πάνω από τη σφολιάτα και τα απλώνετε ομοιόμορφα.
    Στρώνετε από πάνω την υπόλοιπη 1/4 ποσότητα τυριού για τόστ και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί τσένταρ. Σκεπάζετε το ταψί ή ταρτιέρα με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τη πίτα σας στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-12 ακόμα λ, μέχρι να ροδίσουν το τυριά.
Προαιρετικά βάλτε 1 κ.σ. βούτυρο πάνω από τα τυριά, πριν τη βάλετε στο φούρνο, για περισσότερη γεύση και άρωμα.
Photo

Κέικ σοκολατένιο με ελαιόλαδο !!!


Λαχταριστό, ελαφρώς υγρό και γευστικότατο κέικ, για τους μικρούς και μεγάλους λάτρεις της σοκολάτας.

Υλικά συνταγής

    6 κ.σ. σκόνη κακάο, κοσκινισμένο
    1/2 φλ. τσαγιού βραστό νερό
    2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
    1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1 πρέζα αλάτι
    2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (ή ανάμεικτο με σπορέλαιο) + επιπλέον για άλλειμα ταψιού
    1 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
    3 αυγά

    Για γαρνίρισμα:
    1/2 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας
    1 κοφτή κ.σ. βούτυρο
    1 κ.σ. γάλα (αν τη θέλετε πιο αραιή βάλτε περισσότερο γάλα)




Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι με περίμετρο βάσης 23 εκ.
    Ρίχνετε το βραστό νερό σε μπολ, προσθέτετε τη σκόνη κακάου και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
    Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά το αλεύρι κοσκινισμένο, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός για 1/2 λ. Προσθέτετε τα αυγά και συνεχίζετε το χτύπημα για 3 λ για να έχετε ένα πολύ αφράτο μείγμα.
    Προσθέτετε το μείγμα κακάου, χτυπάτε να ενσωματωθεί και στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα αλευριού συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μεταφέρετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ ή μέχρι όταν βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του βγει καθαρή. Το βγάζετε από το φούρνο και πριν το ξεφορμάρετε, το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.


    Για το γαρνίρισμα: Σε ένα μπολ βάζετε τις σταγόνες σοκολάτας, το βούτυρο και το γάλα και τα λιώνετε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Όταν κρυώσει καλά το κέικ το ξεφορμάρετε το γαρνίρετε με το μείγμα λιωμένης σοκολάτας το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
 Πηγή 
Sintayes.gr

Κολοκυθόπιτα με σπιτικό φύλλο !!!



Μια υπέροχη εύκολη συνταγή για μια αγαπημένη πίτα.

Υλικά συνταγής

    Για τη ζύμη φύλλου:
    500 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    200-250 γρ. νερό (1 φλ.)
    90 γρ. ελαιόλαδο (1/3 φλ.)
    1 ½  κ.γ. αλάτι
    2 κ.σ. ξύδι

    Για τη γέμιση:
    1 κιλό κολοκυθάκια, τριμμένα
    1 μεγάλο ξερό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    2 κ.σ. ελαιόλαδο
    200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
    2-3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    4-5 φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
    αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    2 αυγά, χτυπημένα
    500 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
    επιπλέον ελαιόλαδο για άλειμμα ταψιού και φύλλου

Εκτέλεση συνταγής

    Για τη ζύμη φύλλου: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και ανοίγετε μια τρύπα στη μέση. Ρίχνετε στη τρύπα το αλάτι, στο ξύδι και το ελαιόλαδο και τα χτυπάτε με το ειδικό εργαλείο του μίξερ το “γάντζο, για 10-15 λ να ενσωματωθούν. Αρχίζετε να προσθέτετε τα 200 γρ. νερού (3/4 φλ.) και συνεχίζετε το χτύπημα ή το ζύμωμα με το χέρι μέχρι να απορροφηθεί το νερό και έχετε μια ελαστική μπάλα.
    Η ζύμη σας πρέπει να είναι μαλακή εύπλαστη και λεία. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αρχίσετε να προσθέτετε από 1 κ.γ. νερό ζυμώνοντας μέχρι να ενσωματωθεί. Αντίθετα, σε περίπτωση που προσθέσατε περισσότερο νερό από ό,τι χρειάζεται, προσθέστε σταδιακά λίγο αλεύρι μέχρι να έχετε την επιθυμητή υφή. Όταν η ζύμη σας είναι έτοιμη, τη τυλίγετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 50-60 λ για να μαλακώσει η ζύμη.


    Για τη γέμιση: Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα τρίβετε στο χοντρό του τρίφτη. Τα βάζετε σε σουρωτήρι τα πασπαλίζετε με αλάτι και τα αφήνετε στην άκρη για 20 λ να στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους. Στη συνέχεια τα τυλίγετε σε μια πετσέτα σφιχτά, προκειμένου να φύγουν όλα τα υγρά.
    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε τα τριμμένα κολοκυθάκια, το γιαούρτι, τη τριμμένη φρυγανιά, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τα αυγά και τα ανακατεύετε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέτετε τη φέτα ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί ομοιόμορφα.


    Για το άνοιγμα του φύλλου: Λαδώνετε καλά ένα ταψί με διάμετρο βάσης 25×35 εκ. περίπου. Το αφήνετε στην άκρη. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Τοποθετείτε τη μισή ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και δημιουργείτε με τα χέρια σας έναν αρχικό κύκλο ζύμης.
    Πασπαλίζετε το πλάστη σας με λίγο αλεύρι και αρχίζετε να ανοίγετε το κύκλο ζύμης, γυρίζοντας τη ζύμη κάθε φορά από την άλλη για να διατηρηθεί το στρογγυλό σχήμα. Κυλάτε απαλά το πλάστη στη ζύμη, πασπαλίζοντας όποτε απαιτείται με αλεύρι, μέχρι να “ανοίξετε” ένα σχετικά λεπτό φύλλο διαστάσεων λίγο μεγαλύτερο από τη βάση του ταψιού για να καλύψει τα τοιχώματα και να σκεπάσει και τη πίτα.
    Διπλώνετε προσεκτικά το φύλλο γύρω στο πλάστη και το ξετυλίγετε “στρώνοντας” το ταψί ομοιόμορφα σε όλες τις πλευρές. Ρίχνετε τη γέμιση της πίτας στο ταψί, πάνω στη ζύμη και τη στρώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Γυρίζετε προς τα μέσα το φύλλο που περισσεύει (αν κάποια κομμάτια ζύμης προεξέχουν υπερβολικά τα κοβετε) περιμετρικά “σκεπάζοντας” και “φυλακίζοντας” καλά μέσα τη γέμιση.
    Ανοίγετε σε φύλλο την υπόλοιπη ζύμη, με τον ίδιο τρόπο, σε διαστάσεις 25×35 εκ. περίπου, την τυλίγετε και πάλι στο πλάστη και στη συνέχεια τη ξεδιπλώνετε πάνω από τη γέμιση της κολοκυθόπιτας. Στρώνετε καλά το φύλλο πιέζοντάς το περιμετρικά στις άκρες του ταψιού να “κολήσει” με το κάτω φύλλο, κάνετε μερικές τρύπες στην επιφάνεια του φύλλου με ένα κοφτερό μαχαιράκι και με ένα πινέλο βουρτσίζετε την επιφάνεια της πίτας με αρκετό ελαιόλαδο.
    Τη πασπαλίζετε με νερό και προαιρετικά με σουσάμι και τη ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι να πάρει χρώμα και γίνει τραγανό το φύλλο.
dimitrisskarmoutsos

Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου !!!



Ένα γευστικότατο νόστιμο και ελαφρύ γλυκό ψυγείου.

Υλικά συνταγής

    Για τη βάση:
    1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ κακάο
    150 γρ. λιωμένο βούτυρο
    Για τις κρέμες:
    250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
    500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
    2 φακελάκια κρέμα σοκολάτα στιγμής 
    το απαιτούμενο γάλα που αναφέρεται στις συσκευασίες
    Για γαρνίρισμα:
    100 γρ. σταγόνες κουβερτούρας
    Σιρόπι σοκολάτας για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

    Για τη βάση: Αλέθουμε τα μπισκότα στο multi και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε το μείγμα στη βάση ενός πυρέξ 20 Χ 30 εκ. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώνει.
    Για τις κρέμες: Χτυπάμε τη μισή κρέμα γάλακτος μαζί με το τυρί μασκαρπόνε μέχρι να αφρατέψει και στρώνουμε το μείγμα πάνω στη μπισκοτένια βάση. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
    Ετοιμάζουμε τη κρέμα σοκολάτας στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες.  Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω την κρέμα σοκολάτα.
    Χτυπάμε την υπόλοιπη μισή κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί και τη προσθέτουμε πάνω από τη κρέμα σοκολάτας.
    Για γαρνίρισμα: Πασπαλίζουμε με τις σταγόνες κουβερτούρας και γαρνίρουμε με σιρόπι σοκολάτας. Αφήνουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν το σερβίρουμε.

foodprints.gr

Mιά τέλεια πίτα με ζυμαρικά !!



Μια τέλεια πίτα με ζυμαρικά. Ένα υπέροχο, χορταστικό και γευστικότατο πιάτο για να το απολαύσετε.

Υλικά συνταγής

    1/2 κιλό πέννες
    αλάτι πιπέρι
    2 φλ. τσαγιού γάλα
    4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
    2 μεγάλες πιπεριές (1 κόκκινη + 1 κίτρινη ή πορτοκαλί), κομμένες σε μικρά καρεδάκια
    7 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
    2 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε μικρά καρεδάκια
    200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
    2 ½ φλ. τσαγιού γραβιέρα ήπιας γεύσης, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
    4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
    1/3 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση συνταγής

    Βράζετε τις πέννες σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, 5 λ λιγότερο από τη προτεινόμενη ώρα βρασίματος που προτείνεται στη συσκευασία. Τις σουρώνετε καλά, τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τις βράσατε, τις περιχύνετε με το γάλα και τις αφήνετε στην άκρη.
    Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά 4 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές ανακατεύοντας τακτικά για 4-5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν.
    Προσθέτετε το ψιλοκομμένο μπέικον και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ επιπλέον. Ρίχνετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε ανακατεύετε για 1/2 λ και αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνετε το μείγμα για 2-3 λ να χλιαρύνει και στη συνέχεια το ρίχνετε στη κατσαρόλα με τις πέννες και το γάλα και ανακατεύετε.
    Προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε καλά. Τέλος ρίχνετε τη θρυμματισμένη φέτα και το 1/2 φλ. τσαγιού της τριμμένης γραβιέρα και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν. Λαδώνετε ένα πυρέξ, το πασπαλίζετε στη βάση του με τη τριμμένη φρυγανιά, από πάνω στρώνετε το μείγμα με τις πέννες και το καλύπτετε με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα.  
    Σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο (το οποίο φροντίζετε να μην ακουμπά στο τυρί) και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για για 25 λ. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λ μέχρι σωθούν τελείως τα υγρά της πίτας, να πάρει χρώμα η γραβιέρα και να κάνει μια τραγανή κρούστα.
sintayes.gr