Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Γαλακτομπούρεκο το ..Τ έ λ ε ι ο !!!



Αρωματικό με πολύ ωραία βελούδινη απαλή κρέμα !! Αυτό το γαλακτομπούρεκο θα ήθελα να το φτιάξετε όλοι και θα σας ζητάνε σίγουρα την συνταγή !!


ΥΛΙΚΆ
200 ΓΡ.στακοβούτυρο[στα κρητικά προϊόντα] η απλό βούτυρο γάλακτος
5 αυγα
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό   [είναι σχεδόν ένα ποτήρι του νερού λίγο λιγότερο ]
2 βανίλιες
φλούδα λεμονιού
1 λίτρο γάλα
μισό ποτήρι ζάχαρη

 ΣΙΡΌΠΙ
1 και 1/2 ποτήρι νερό
500 γρ ζάχαρη
φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξυλάκι  κανέλα



ΦΎΛΛΟ ΚΡΟΎΣΤΑΣ
το πολύ λεπτό 6 φύλλα κάτω και τα υπόλοιπα επάνω

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι,  ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και μετά δεν το ξαναπειράζουμε ,Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει σε 10 λεπτά το κλείνουμε.το αφήνουμε στην άκρη όταν θα έρθει η στιγμή να σιροπιάσουμε αφαιρούμε την κανέλα κ τη λεμονόφλουδα.
.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε και τα 200 γρ βούτυρο να λιώσει και το κρατάμε για το να περάσουμε τα φύλλα  με ένα πινελάκι.






ΚΡΕΜΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας βούτυρο, ανακατεύουμε καλά  και αφήνουμε να σιγοβράζει ..
Σε ένα μπολ  σπάμε τα αυγά βάζουμε 2 βανίλιες και το σιμιγδάλι  και ανακατεύουμε .
ρίχνουμε όλο αυτό το υλικό μέσα στο γάλα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ..
Σε ένα βουτυρωμένο ταψί βάζουμε φύλλο και βουτύρωμα με το πινέλο  .
φύλλο και βουτύρωμα 6 φύλλα με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύουν  για να μπορούμε να το κλείσουμε βάζουμε την κρέμα  και βάζουμε πάλι τα υπόλοιπα φύλλα ,μην ξεχνάτε να βουτυρώνετε κάθε φορά[ το μυστικό της νοστιμιάς].




Το κλείνουμε με μια σπατουλίτσα γύρω γύρω τα φύλλα στο ταψάκι να μπουν μέσα μ ένα κοφτερό μαχαίρι το χαράσσουμε όχι μέχρι κάτω το χάραγμα .
αλείφουμε πάλι το τελευταίο φύλλο με βούτυρο με το πινελάκι πάντα για να είναι λίγη η ποσότητα ,Βρέχουμε το χέρι μας και το ραντίζουμε μια φορά για  να μην σηκωθούν τα φύλλα και το ψήνουμε, όχι στον αέρα .
στους 180 βαθμούς.






Αν έχει κρυώσει το σιρόπι εντελώς το περιχύνουμε ..το ένα πρέπει ζεστό και το  άλλο κρύο τέλειο!! Καλή επιτυχία!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές κάνοντας κλικ ΕΔΩ -->  ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπαμπάδες συγκλονιστικοί !!!

Εξαφανίστηκαν με το που τα έφτιαξα!!!
Την επόμενη φορά διπλή δόση!!!


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
300 γρ.αλεύρι γ.ο.χ
100 γρ.βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη ή ακόμα και σπορέλαιο
250 ml γάλα χλιαρό
2 αυγά σε θερμ.δωμ.
2 κ.σ κοφτές ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
1 βανίλια
1/2 κ.γ αλάτι
ξύσμα 1 λεμονιού






ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 φακελάκι γκαρνί σκόνη+200 ml γάλα κρύο (χτυπημένα σε σαντιγι)
ή 300 γρ.κρέμα γάλακτος+1 βανίλια+1 κ.σ άχνη ζάχαρη (χτυπημένα σε σαντιγι (ότι γέμιση προτιμάτε εγώ έβαλα την πρώτη επιλογη.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
1 βανίλια
1 σφηνοπότηρο κονιάκ ή ρούμι ή ποτό Αμαρέτο
λίγη μαρμελάδα βερίκοκο για το άλειμμα

ή ότι άλλη μαρμελάδα σας αρέσει 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Χτυπάω τη σαντιγί και τη βάζω στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστώ.
-Σ’ένα μπολ ρίχνω το γάλα,τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα ανακατεύω.Προσθέτω τα αυγά,το λιωμένο βούτυρο,το αλάτι,το ξύσμα και τη βανίλια.Ανακατεύοντας ρίχνω και το αλεύρι μέχρι να έχω ένα μείγμα παχύρευστο και κολλώδες.(Εγώ χρησιμοποίησα μίξερ,αλλά γίνεται και στο χέρι)
Αδειάζω το μείγμα με τη βοήθεια 1 κουταλιού σε 12 υποδοχές για μάφινς βουτυρωμένες και αλευρωμένες και αφήνω το μείγμα μου να φουσκώσει μέχρι το χείλος από τις θήκες 30 λεπτά.
Ψήνω στους 170 πάνω κάτω για 30 λεπτάκια περίπου να πάρουν ωραίο χρώμα.
-Βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο και προσθέτω στο τέλος τη βανίλια και το ποτό.




-Βουτάω τα χλιαρά ή κρύα μπαμπαδάκια στο χλιαρό προς ζεστό σιρόπι,αφού κόψω πρώτα λίγο το καπάκι από πάνω.(Βγω δεν το αφαίρεσα όλο,απλά το έκοψα μέχρι να στέκεται)
για να σιροπιαστουν καλύτερα για 2 λεπτά περίπου
Τα βάζω σε πιατέλα να κρυώσουν.
Τα γεμίζω με σαντιγί με τη βοήθεια ενός κορνέ και αλείφω την επιφάνεια με λίγη μαρμελάδα βερίκοκο αραιωμένη με λίγο κονιάκ.
Εγώ τα πασπάλισα και με λίγο ινδοκάρυδο που μ’αρέσει πολύ!!!
Είναι υπέροχα και πανεύκολα!!!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το σιρόπι δεν πρέπει να περισσέψει,θα το ρουφήξουν όλο!!!

Εφτιαξα και λίγο γλάσο με 1/2 φλιτζανάκι του καφέ γάλα φρέσκο και μπόλικη ζάχαρη άχνη ποσότητα τόση ώστε να στέκετε και να είναι λίγο ρευστή ..ανακατεύω μαζί καλά και με ένα κουτάλι ρίχνω από πάνω κάνοντας γραμμές .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή από την φίλη Σόφη Τσιώπου





Τηγανίτες πατάτας !!!

 Οχι τηγανητές πατάτες -αλλά τηγανίτες  πατάτας !!!

Για αυτήν την συνταγή θα χρειαστείτε:
1 + 1/2 κιλό πατάτες καθαρισμένες
2 αυγά
100 γρ. κεφαλογραβιέρα σε φλούδες
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:
200 γρ. ρόκα χοντροκομμένη
120 γρ. μπλε τυρί σε μικρές φέτες
80 γρ. κεφαλογραβιέρα σε φλούδες
βούτυρο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση: Τρίβετε τις πατάτες στον τρίφτη των κρεμμυδιών και βάζετε τα τρίμματα σε ένα μπολ με κρύο νερό. Έπειτα, τα βγάζετε, τα στραγγίζετε ελαφρά και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα αυγά, την κεφαλογραβιέρα, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο και στη συνέχεια ανακατεύετε τα υλικά μεταξύ τους. Σε ένα τηγάνι, βάζετε 2-3 κουτ. της σούπας βούτυρο και έπειτα ρίχνετε μεγάλες κουταλιές του μίγματος μέσα στο τηγάνι. Πιέζετε ελαφρά τις τηγανίτεςγια να πλατύνουν, ενώ τις τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αφού βγάλετε την πρώτη παρτίδα, ρίχνετε βούτυρο στο τηγάνι και επαναλαμβάνετε την διαδικασία. Αφού αφήσετε σε απορροφητικό χαρτί τις τηγανίτες, δώστε τους κυλινδρικό σχήμα και σερβίρετε τες σε πιατέλα, προσθέτοντας από επάνω τη ρόκα και τις φέτες του μπλε τυριού και της κεφαλογραβιέρας.
Συνταγή από giorgos1953

Σπιτικά παξιμάδια χωρίς αλάτι !!!





Τα περισσότερα συσκευασμένα παξιμάδια περιέχουν πολλή ζάχαρη και αλάτι .
Φτιάχνοντας σπιτικά μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των υλικών. Εδώ βγαίνουν 1+ ½ κιλό.

Υλικά
1 κιλό αλεύρι,
25 γρ. νωπή μαγιά,
300 γρ. ελαιόλαδο,
1 κουταλάκι ζάχαρη,
σουσάμι
γλυκάνισο (εναλλακτικά: κόλιανδρο ή μαστίχα) και νερό.


Τι κάνουμε

Ξεκινάμε διαλύοντας τη μαγιά σε ένα μπολ με λίγο νερό και την ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Παράλληλα, βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Στη μέση του ζυμαριού που έχει δημιουργηθεί σχηματίζουμε ένα λακάκι και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά, το λάδι, τον γλυκάνισο και σιγά σιγά προσθέτουμε νερό (όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης).



Συνεχίζουμε το ζύμωμα για τουλάχιστον 10’.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2-3 μπάλες και το πλάθουμε σε φραντζόλες, τις οποίες τοποθετούμε σε καλά λαδωμένα ταψιά.
Τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-40’ και μετά τις χωρίζουμε με σπάτουλα σε χοντρές φέτες περίπου 1 +1/2 εκατ. ή λεπτές ανάλογα τα γούστα , προσέχοντας η σπάτουλα να μην φτάνει μέχρι τον πάτο και με βρεγμένη παλάμη χαϊδεύουμε τις φραντζόλες και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε τις φραντζόλες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-45’.
Αφού τις βγάλουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις χωρίζουμε στα σημεία που έχουμε μαρκάρει.
Τοποθετούμε τις φέτες όρθιες σε ένα ταψί και τις βάζουμε πάλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10-15’, μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα και να ξεραθούν. Φυλάσσουμε τα παξιμάδια σε πάνινη σακούλα ή μεταλλικό κουτί για να αερίζονται και να μην μουχλιάσουν.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Τουλουμπάκια σπιτικά !!!


Ενας σιροπιαστός πειρασμός !!!

Yλικά
330 ml νερό
50 ml ελαιόλαδο
6 γρ. αλάτι
12 γρ. ζάχαρη
250 γρ αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
3 μεγάλα αυγά
λίγο βανίλια

Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
500 ml νερό
120 ml γλυκόζη
μισό λεμόνι




Tρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας. Αφήνουμε να χλιάνει το σιρόπι αφού δεν θέλουμε να είναι καυτό.

Bάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ζεσταίνουμε μέχρι να πάρουν μία βράση ανακατεύοντας καλά.



Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε δυνατά με ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από τα πλάγια.
Αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει και να πέσει η θερμοκρασία στους 45ο C.
Τότε προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε πάλι με την κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τότε γεμίζουμε την  σακούλα ζαχαροπλαστικής με ρίγχος κορνέ  Νο 12 ή 14 ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε.
Στην φριτέζα προθερμαίνουμε το λάδι για να τα τηγανίσουμε .



Βουτάμε λίγο το ψαλίδι στο λάδι και πιέζουμε τη σακούλα και κόβουμε την ζύμη που «τρέχει».ξανά βουτάμε λίγο το ψαλίδι μέσα στο ζεστό το λάδι και ξανά κόβουμε Τηγανίζουμε και αμέσως τα βγάζουμε από το λάδι και τα ρίχνουμε με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας στο σιρόπι και τα αφήνουμε για δευτερόλεπτα προκειμένου να απορροφήσουν το σιρόπι.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και απολαμβάνουμε !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο !!!



 Αυτές οι τυρόπιτες χωρίς φύλλο είναι μεγάλη εξυπηρέτηση  !!!

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο με σόδα -αναψυκτικό -

Υλικά :
380 γρ. φαρίνα κοκ.
350 ml γάλα
3 αυγά χτυπημένα
300 γρ. φέτα χοντροτριμμένη με τα χέρια
180 ml. σόδα (αναψυκτικό)
1 κ. σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κ.γλ. αλάτι και μπόλικο πιπέρι



Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το γάλα με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα .
Προσθέτουμε τα αυγά , το βούτυρο και το αλατοπίπερο συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Όταν σχηματιστεί ένας ομοιογενής χυλός προσθέτουμε τη σόδα , ανακατεύουμε λίγο και τέλος ενσωματώνουμε το τυρί με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι .



Αδειάζουμε το μείγμα σε αλουμίνιο ταψί (για καλύτερο αποτέλεσμα στο ψήσιμο) στο οποίο έχουμε τοποθετήσει μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο μέχρι να ροδοψηθεί η επιφάνεια της πίτας .
Περιμένουμε να κρυώσει λίγο , κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε! Καλή επιτυχία!!!
Συνταγή
tasteoflife
idiva.gr

Κουρκουμπίνια -σκέτα ή με σοκολάτα !!!


Τρώγονται δυο δυο !!!!


Υλικά
    Φύλλο κρούστας 1 πακέτο λεπτό   
    Καλαμποκέλαιο 100 - 150 ml περίπου για άλειμμα   
    Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα ή καλαμποκέλαιο   

Για το σιρόπι

    Ζάχαρη 350 γρ   
    Νερό 350 ml   
    Κανέλα 1 ξυλάκι   
    Λεμόνι 2 κουταλιές σούπας από τον χυμό του   

Για την επικάλυψη με σοκολάτα

    Κουβερτούρα 300 γρ   
    Βούτυρο 1 κουταλιά σούπας γεμάτη   
    Γάλα 1 μικρό φλιτζάνι του καφέ   

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, βράζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη,το ξυλάκι κανέλας και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσει από την στιγμή που θα ξεκινήσει η πρώτη βράση και το αφήνουμε να κρυώσει.



Ραντίζουμε ένα φύλλο κρούστας με το λάδι, την πάνω άκρη του την αλείφουμε με την βοήθεια ενός πινέλου για να κολλήσει καλά πάνω του το δεύτερο φύλλο που θα βάλουμε.
Ραντίζουμε και το δεύτερο φύλλο με λάδι, διπλώνουμε λίγο τα φύλλα και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να τελειώσουν όλα.
Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Τα κόβουμε σε μικρές μπουκιές ενός δακτύλου.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και μόλις κάψει ξεκινάμε να τηγανίζουμε τα κουρκουμπίνια λίγα λίγα όχι όλα μαζί, με την ένωση των φύλλων πάντα από την κάτω μεριά, μέχρι να ροδίσουν καλά (θέλει προσοχή να μην μας ανοίξουν). Βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας όσα τηγανίζουμε και όπως είναι ζεστά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 2  λεπτά.


Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα υπόλοιπα κουρκουμπίνια. Χωρίζουμε σε πιατέλα κάποιο μέρος από τα κουρκουμπίνια ώστε αυτά που θα γίνουν με σοκολάτα να τα βάλουμε στην κατάψυξη όπως είναι τηγανισμένα για 60 λεπτά να παγώσουν.

 Σοκολάτα
Σε αντικολλητικό σκεύος λιώνουμε την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια μαζί με το βούτυρο και το γάλα. Με την βοήθεια οδοντογλυφίδας βουτάμε ένα- ένα μέσα στην σοκολάτα τα παγωμένα κουρκουμπίνια και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα. Αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν κι είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.
Απο Εύα
chefoulis

Γαλακτομπούρεκο με καταίφι !!!

 Μία πραγματικά πεντανόστιμη συνταγή για το αγαπημένο μας σιροπιαστό !!!


Υλικά

    450 γρ. φύλλο κανταΐφι (1 πακέτο)
    300 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
    φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα για το πασπάλισμα

    Κρέμα
    700 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
    300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
    80 γρ. κορν φλάουρ
    100 γρ. ζάχαρη

    Σιρόπι
    650 γρ. ζάχαρη
    480 γρ. νερό
    80 γρ. γλυκόζη
    30 γρ. ροδόνερο ή πορτοκαλόνερο (ανθόνερο)

Με τα χέρια μας μαδάμε πολύ καλά το κανταΐφι ώστε να ξεχωρίσουν οι ίνες του και να αφρατέψει. Βάζουμε το μισό σε ταψί διαμέτρου. 24 εκ., πιέζουμε προς τα κάτω να γίνει μια ομοιόμορφη και συμπαγής βάση και αλείφουμε με το μισό βούτυρο.

Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ προσθέτοντας 200 γρ. (περίπου 1 φλιτζάνι) από το μείγμα του γάλακτος. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάει να βράσει το μείγμα, αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου κοχλάσει και δέσει η κρέμα. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το βουτυρωμένο κανταΐφι. Καλύπτουμε με το άλλο μισό κανταΐφι. Το στρώνουμε ομοιόμορφα και το ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα. Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε το κανταΐφι από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει να κοχλάζει). Αποσύρουμε, αφήνουμε να ηρεμήσει για 3 λεπτά και ρίχνουμε το ροδόνερο.

Σιροπιάζουμε το γλυκό όταν το βγάλουμε από το φούρνο, με το σιρόπι ζεστό. Μπορούμε να ρίξουμε το σιρόπι σε δυο δόσεις μέχρι να το απορροφήσει όλο. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ, ώστε να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να σταθεροποιηθεί. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.

Συνταγή από τις ωραιότερες που φτιάχνω με την υπογραφή Στέλιος Παρλιάρος!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ντοματοκεφτέδες παραδοσιακοί Σαντορίνης !!!

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης -Τηγανίζουμε και τρώμε .. πραγματικά το κάτι άλλο !!!
     
Υλικά  
 2-3 χοντροκομμένα κρεμμύδια
1 κιλό ντοματάκια ψιλοκομμένα
φρέσκο δυόσμο
1 ποτήρι μπύρα
5-6 κουταλιές αλεύρι
λίγο αλάτι
     
    Οδηγίες
Ανακατεύετε τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να κάνετε ένα μαλακό μείγμα αλλά όχι σαν χυλό -να στέκετε στο κουτάλι .
   
Σε ένα τηγάνι, ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο και βάζετε κουταλιά κουταλιά το μείγμα. Γυρίζετε σταδιακά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές προσέχοντας να μην σας κολλήσουν.
   
Μόλις τηγανιστούν τους βγάζετε από το τηγάνι και τους ακουμπάτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρετε ζεστούς.Αν αρέσει πασπαλίστε με λίγη ρίγανη προαιρετικά . Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαδένια Λέσβου !!!

Μία πίτα γλυκιά και κυρίως λαδένια...Κοινώς λαδόπιτα.

ΥΛΙΚΑ:
3 φλιτζάνια νερό
1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
3 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κιλό αλεύρι
1,5 φλιτζάνι σιμιγδάλι
κανέλλα, σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε για περίπου 7 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σιρόπι. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε σταθερά για να γίνει το μείγμα ομοιογενές χρώματος καφέ. Μόλις έχει πήξει προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι μέχρι να απορροφηθεί. Βάζουμε το μείγμα σε ταψί, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 177 βαθμούς για 60 λεπτά. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με κανέλλα.

Συνταγή από Αφροδίτη Σταυράκη
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
LESVOSKITCHEN

Γλυκό με ινδοκάρυδο -υπέροχο !!!

 Είναι δροσερό,ζουμερό ,γρήγορο και νόστιμο! Είναι οικονομικό και εντυπωσιάζει!
Υλικά:

Για το παντεσπάνι

    2 αυγά
    200ml γάλα
    100ml λάδι
    100γρ.ζάχαρη
    200γρ.αλεύρι
    1  κουταλάκι  baking powder
    2 κουτ.σούπας κακάο


Για την κρέμα

    1 λίτρο  γάλα
    1 ποτήρι ζάχαρη
    7 κουτ.σούπας σιμιγδάλι
    200 γρ.ινδοκαρυδο
    αν θέλετε μπορείτε να προσθέτετε λίγη άσπρη σοκολάτα περίπου 30,40 γρ.


Παρασκευή:

Βράζετε το γάλα και στην συνεχεια προσθέτετε το σιμιγδάλι και την ζάχαρη,τα βράζετε ακόμα 10 λεπτά μέχρι να τα πήξουν. Αφαιρείται την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτετε το ινδοκάρυδο. Αφήνετε το σιμιγδάλι να κρυώσει

Για το παντεσπάνι

Βάζετε όλα τα υλικά για το παντεσπάνι σε ένα μπολ για να τα ανακατώσετε με το χέρι ή με το μίξερ.

Βουτυρώνετε και βάζετε αλεύρι σε ένα ταψί διαστάσεων 25*34 εκ.περίπου. Βάζετε το μισό μείγμα για το παντεσπάνι και το ψήνεται στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου (δεν χρειάζεται να είναι πολύ ψημένο (τόσο όσο να μην βουλιάζει η κρέμα στο παντεσπάνι)
.Βάζετε την κρέμα πάνω από το παντεσπάνι και στην συνέχεια βάζετε το υπόλοιπο μείγμα από το παντεσπάνι και τα ψήνεται όλα μαζί για ακόμα 15-20 λεπά περίπου.

Το γλυκό πρέπει να ψηθεί σε μέτρια θερμοκρασία μην δυναμώνετε τον φούρνο σας.

Από πάνω μπορείτε να βάλετε γλάσο σοκολάτας ή να βάλετε ινδοκαρυδο.Μπορείτε να το αφήσετε και όπως είναι επειδή το παντεσπάνι είναι λείο.

glykestreles blogspot.gr
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Σουπιές με σπανάκι & διάφορα χορταρικά !!!

   Κλασικό νηστίσιμο πιάτο !!

Υλικά


    1 +1/2 κιλό σουπιές
    1 κιλό σπανάκι ψιλοκομ.-ραδίκια -σέσκουλα -ζοχιά
    1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομ.
    1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομ.
    1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομ.
    1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομ.
    3 κρεμμυδάκια ψιλοκομ.
    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομ.
    1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομ.
    1 κ.σ. πελτέ
    1 φλ. ελαιόλαδο
    2/3 φλ. κρασί λευκό
    500 ml ζεστό νερό
    αλάτι – πιπέρι





ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τις σουπιές, καθώς και τα λαχανικά. Σε μία κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε τις σουπιές και ανακατεύετε μέχρι να γυαλίσουν για 4΄-5΄. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε 2΄-3΄. Προσθέτετε την ντομάτα και τον ντοματοπελτέ και ανακατεύετε. Ρίχνετε το νερό και χαμηλώνετε την θερμοκρασία. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 35΄. Προσθέστε τα λαχανικά αλατοπιπερώστε και συνεχίστε το μαγείρεμα για 15΄ περίπου (μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του).

ΣΗΜ.: Προσθέστε για πιο πικάντικη γεύση μια πιπεριά τσίλι και αφαιρέστε στο τέλος του φαγητού. Ενώ για πιο έντονη γεύση ¼ κ.γ. γλυκάνισο.
gastrotourismos

Αλμυρά κεκάκια -!!!



Τα αλμυρά κεκάκια για όλες τις ώρες - ΑΠΛΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ!!!

 Με τη ζύμη που θα ετοιμάσετε μπορείτε είτε να ψήσετε ένα κέικ σε μεγάλη φόρμα ή μπόλικα μικρά κεκάκια (μάφινς) με γραβιέρα και μπέικον.

Υλικά

150 γρ. αλεύρι
75 γρ. κρέμα γάλακτος
10 γρ. μαγιά ξηρή
3 αυγά
75 γρ. βούτυρο
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. μπέικον σε λωρίδες ή όποιο αλλαντικό θέλετε
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κ.γ αλάτι
¼ κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση:

Σωτάρετε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι, για 3-5 λεπτά, και το στραγγίζετε με χαρτί κουζίνας για να φύγει το λίπος. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο, τα αυγά και την κρέμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο (προσοχή να μη βράσει). Βάζετε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε με το φτερό μέχρι να γίνει ένα ρευστό μείγμα. Βάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα κέικ του μισού κιλού ή σε φόρμα για ατομικά μάφινς και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.

Πηγή

Read more at: http://lifetime.gr/ta-almyra-kekakia-tou-proinou-mou/
Πηγή

Read more at: http://lifetime.gr/ta-almyra-kekakia-tou-proinou-mou/
Συνταγή Αλεξάνδρα Μιμίκου

Πηγή

Read more at: http://lifetime.gr/ta-almyra-kekakia-tou-proinou-mou/
Πηγή

Read more at: http://lifetime.gr/ta-almyra-kekakia-tou-proinou-mou/
Πηγή

Read more at: http://lifetime.gr/ta-almyra-kekakia-tou-proinou-mou/

Υπέροχα spring rolls για όλα τα γούστα !!!

 Τρεις συνταγές για υπέροχα spring rolls για όλα τα γούστα !!!
Oλες μία μία-- ξεχωριστές και πεντανόστιμες !!!


 Συνταγή 1 με Μανιτάρια Και Λαχανικά
 Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας το πολύ λεπτό
1 συσκευασία μανιτάρια
3 καρότα
2 κρεμμύδια
2 πράσινες πιπεριές
3 πολύχρωμες πιπεριές
3-4 κολοκυθάκια
λάδι
αλάτι-πιπέρι
1 φλυτζανάκι μπαλσάμικο
σώς σόγιας
1 ποτηράκι με νερό




Εκτέλεση συνταγής
Κόβετε τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια σε μπαστουνάκια.
Κόβετε τα μανιτάρια σε κομμάτια.
Ξύνεται τα καρότα και τα κρεμμύδια στον τρίφτη. Τα αφήνετε λίγο να στραγγίξουν.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζετε λίγο λάδι και προστέσθε σιγά-σιγά τα λαχανικά για να τσιγαριστούν.
Αλατοπιπερώστε.
Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν, τα σβήνετε με μπαλσάμικο και σόγια σως. Αφήνετε την γέμιση να κρυώσει.



Ανοίξτε τα φύλλα σας και κόψτε τα στη μέση.
Σε κάθε φύλλο τοποθετήστε στην άκρη μια κουταλιά από τη γέμιση.
Τυλίξτε το φύλλο σας κάνοντας το ρολλάκι. Μην ξεχάσετε να βάλετε στις  άκρες του φύλλου λίγο βούτυρο-ή λίγο νερό  γιατί αλλιώς θα ανοίξουν.
Αλείψτε τα ρολλάκια σας με λίγο λάδι.
 Ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά.

**Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι λαχανικά επιθυμείτε για τα spring rolls ανάλογα με το γούστο σας και τις γεύσεις που σας αρέσουν
Σε μεγάλα super market υπάρχουν και ειδικά φύλλα για spring rolls. Αν όμως δεν μπορείτε να βρείτε, το φύλλο κρούστας το πολύ λεπτό  είναι ότι πρέπει.



Συνταγή 2 με Κοτόπουλο Και  Λαχανικά
Υλικά
1 στήθος κοτόπουλο βρασμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 μέτρια καρότα κομμένα ζουλιέν
2 κολοκυθάκια κομμένα ζουλιέν
2 1/2 κούπες λάχανο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά τζίντζερ ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι ζωμό κοτόπουλο
2-3 κουταλιές σόγια σος
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
1 πακέτο φύλλο κρούστας



Εκτέλεση
Βάλτε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία και προσθέστε τα κρεμμύδια και το τζίντζερ για 1 λεπτό, ρίξτε τα καρότα και ανακατέψτε, αφήστε 2-3 λεπτά και βάλτε τα κολοκυθάκια ανακατέψτε τα όλα μαζί για 2 λεπτά
Προσθέστε αμέσως το λάχανο ανακατέψτε και βάλτε λίγο αλάτι (αν η σόγια είναι αρκετά αλμυρή προσέξτε με το αλάτι) πιπέρι, ρίξτε μέσα το ζωμό κοτόπουλο, αφήστε 2-3 λεπτά, το λάχανο μαλακώνει πολύ γρήγορα.
Προσθέστε το κοτόπουλο και τη σόγια, ανακατέψτε καλά και βγάλτε από τη φωτιά
Αδειάστε όλη τη γέμιση μέσα σε ένα σουρωτήρι και βάλτε από κάτω ένα μπολ για να μαζέψουμε το ζωμό που θα βγάλουν τα λαχανικά, με το οποίο θα φτιάξουμε τη γλυκόξινη σάλτσα, αφήστε το να κρυώσει.
 Κόψτε τα φύλλα κρούστας σε τρία μέρη 15 εκ. περίπου το καθένα, με ένα πινέλο λαδώστε το φύλλο και βάλτε μία κουταλιά γέμιση, γυρίστε προς τα μέσα τα δύο πλαϊνά μέρη και ξεκινήστε να τυλίξτε
σε κάπως σφικτό ρολάκι.





Βάλτε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα ταψί και αραδιαστέ τα spring rolls λαδώστε τα από πάνω με ένα πινέλο και πιτσιλίστε τα με λίγο νερό.
Ψήστε τα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.



Συνταγή 3 με Μανιτάρια Και περισσότερα Λαχανικά

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά (το πολύ λεπτό)
450 γρ.μανιτάρια
2  πιπεριές κόκκινες
1 πιπεριά κίτρινη
1 πιπεριά πράσινη
2 μελιτζάνες κομμένες σε μικρά κυβάκια
1 κολοκυθάκι σε μισές φετούλες
2 καρότα σε ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. ζεστό νερό
Αλάτι (όσο θέλουμε αλλά προσοχή εάν βάλουμε και κάποια γραβιέρα)
Φρεσκοτριμμένο τετραπίπερο
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1 πρέζα ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το άλειμμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, το κολοκυθάκι, τα καρότα και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν και να χάσουν τον όγκο τους.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τη ρίγανη





Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι τόσο όσο θέλουμε και τέλος, προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και αποσύρουμε από τη φωτιά για να κρυώσουν πριν τυλίξουμε τις φλογέρες μας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.
Τυλίγουμε τις φλογέρες
Παίρνουμε 2 φύλλα και τα τοποθετούμε το ένα επάνω στο άλλο.
Βάζουμε στην άκρη του κάθε διπλού φύλλου 1 - 1 1/2 κουταλιά της σούπα από τη γέμιση.


Διπλώνουμε τις δύο άκρες έτσι ώστε να μην "ξεφύγει" η γέμιση και τυλίγουμε.
Βρέχουμε με λίγο νερό την άκρη για να κολλήσει και τις τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Αφού τις τυλίξουμε και τις τοποθετήσουμε στο ταψί όλες, τις αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο, ανοιχτό καστανό χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν μεταφέρουμε σε πιατέλα.


 Για τη Γλυκόξινη Σάλτσα.
Το ζωμό που βγάλανε τα λαχανικά 200 ml. περίπου, βάλτε το σε ένα κατσαρολάκι και προσθέστε 1 κουταλιά ζάχαρη, 2 κουταλιές ξύδι, 2 κουταλιές σόγια, και 1 κουταλιά κόρν φλάουρ, ανακατέψτε καλά με σύρμα, βάλτε το σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει και να γίνει μια παχύρρευστη σάλτσα.
συνοδέψτε τα spring rolls με τη γλυκόξινη σάλτσα.

MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ