Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ρεβιθοκεφτέδες όνειρο !!!




 Aπίθανοι -φανταστικοί -τέλειοι !!! Δεν σταματάς να τρώς !! Ρεβίθια χωρίς να τα βράσουμε !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ !!!

Υλικά
ρεβίθια 250 γραμ.
3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα με το χέρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
8 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
8 κλωνιά μαϊντανός ψιλοκομμένο
2 κουταλιές κοφτές σούπας δυόσμος -αν υπάρχει φρέσκος ακόμα καλύτερα 
1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
αλάτι-πιπέρι
2 κουταλιές σούπας λάδι
1 ποτήρι νερού νερό
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνι



Τι κάνουμε
Από το βράδυ ξεπλένουμε τα ρεβίθια και τα αφήνουμε όλη την νύχτα στο νερό να είναι σκεπασμένα η ποσότητα νερού.
Τα στραγγίζουμε το πρωί και τα βάζουμε στο μούλτι φέρνοντας δυό τρείς στροφές -αυτό το κάνουμε σε δύο δόσεις και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ .
Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά όλα ψιλοκομμένα και με το χέρι κομμένο το κρεμμύδι δίνει άλλη γεύση .
Προσθέτουμε και το αλατοπίπερο το μπέικιν και 2 κουταλιές σούπας λάδι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι.


 Αμέσως μετά προσθέτουμε το 1 ποτήρι νερό ανακατεύουμε και αρχίζουμε ανακατεύοντας το μείγμα να προσθέτουμε το αλεύρι -περίπου 2 φλυτζάνια τσαγιού-θέλουμε το μείγμα να στέκεται καλά επάνω στο κουτάλι να είναι πηχτό.


 Βάζουμε το τηγάνι με το λάδι να ζεσταθεί και παίρνουμε κουταλιές και τηγανίζουμε πρώτα από την μία πλευρά να ψηθούν μετά από την άλλη πλευρά και τέλος τους ξαναγυρνάμε τηγανίζοντας δυό τρείς φορές ακόμα να ψηθούν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Οταν τους βγάζουμε από το τηγάνι τους ακουμπάμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας και από το λάδι για την δεύτερη τηγανιά βγάζουμε με ένα πιρούνι τα τυχόν καμμένα κι αν χρειαστεί προσθέτουμε και λάδι κάθε φορά -πρέπει το λάδι πάντα μέσα στο τηγάνι να είναι καθαρό χωρίς καμμένα για να βγούν ομοιόμορφοι .







Μετά τους βάζουμε σε πιατέλα και ... εξαφανίζονται !!! Πολύ ωραίοι κι ακόμα πιο ωραίοι ζεστοί !!! Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Μεθυσμένα νηστίσιμα κουλουράκια !!!

 Νόστιμα κουλουράκια για την νηστεία !!

Υλικά

570γρ φαρίνα αλεύρι
100 γραμ ζάχαρη
160 ml λάδι η ηλιέλαιο
200 ml ούζο
Μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
2 κ.σ ξύδι
3 κ.σ νερό
2 κ.γ μπεικιν πάουντερ





Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί αφήνουμε 20 λεπτά να ηρεμήσει η ζύμη φτιάχνουμε κουλουράκια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς αντιστάσεις για 20 λεπτά -Καλή επιτυχία !!!
Συνταγή από τον φίλο Μαγειρακος

 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι !!!

Καταπληκτικά  κουλουράκια για όλες τις ώρες !!!

Υλικά:

200γρ. ελαιόλαδο
120γρ. πετιμέζι
180γρ. νερό
100γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
200γρ. ζάχαρη
50γρ. κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κιλό αλεύρι μαλακό


Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και το κονιάκ. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, την αμμωνία και τη σόδα, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα του μεγάλου μπολ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC. Ρίχνουμε και το αλεύρι στο μπολ και ζυμώνουμε με τα χέρια, έως ότου έχουμε μια σφιχτή ζύμη.

Εναλλακτικά, βάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και το ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα, με το εξάρτημα που ονομάζουμε φτερό. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Κόβουμε μικρά μπαλάκια ζύμης και πλάθουμε τα μουστοκούλουρα στο σχήμα που θέλουμε, τα βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα, κάπως αραιά, και τα ψήνουμε για 15 – 18 λεπτά. Προσοχή, να μην τα ξεροψήσετε, ώστε να διατηρηθούν μαλακά. Απολαύστε τα !!!
Την Συνταγή την έχω δεί και κάνω από τον Στέλιο Παρλιάρο !

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Κροκέτες με πατάτες !!!


Υλικά συνταγής

    4-5 πατάτες, βρασμένες με τη φλούδα
    3 αυγά
    1 κρεμμύδι τριμμένο
    2-3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
    2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (φέτα και κεφαλογραβιέρα ανάμεικτα)
    100 γρ. βούτυρο
    αλάτι, πιπέρι
    αλεύρι
    λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

    Καθαρίζετε τις πατάτες όσο είναι ζεστές, τις λιώνετε με το πιρούνι ή το μύλο σε πουρέ και τις αφήνετε να κρυώσουν.

    Μόλις κρυώσει ο πουρές, ρίχνετε το κρεμμύδι, το βούτυρο, τα αυγά, το τυρί, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνετε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο να κρυώσει για να πλάθεται.

    Πλάθετε το μείγμα σε στρογγυλούς κεφτέδες και τους αλευρώνετε καλά. Τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν απ' όλες τις πλευρές. Αφήνετε για λίγο τους πατατοκεφτέδες σε αντικολλητικό χαρτί και σερβίρετε.

Συμβουλή

Αν δυσκολεύεστε να πλάσετε το μείγμα, δοκιμάστε να αλευρώνετε τα χέρια σας ή προσθέστε του λίγο αλεύρι.
Συνταγή icookgreek

Πολίτικος χαλβάς με μέλι !!!

Ο χαλβάς είναι ένα κλασικό σπιτικό, γρήγορο και εύκολο γλυκό για όλες τις ώρες και ιδιαίτερα αγαπητό την περίοδο της νηστείας.

ΥΛΙΚΑ

    1 κούπα ελαιόλαδο
    1½ κούπα μέλι
    2 κούπες σιμιγδάλι (χοντρό)
    4 κούπες νερό
    100 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια
    κανέλλα τριμμένη
    ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το ξύσμα λεμονιού, κι όταν αρχίζει να ζεσταίνεται προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι κρατώντας το ζεστό στην άκρη.
    Ρίχνουμε το λάδι σε μια άλλη κατσαρόλα και το θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί αρχίζουμε σιγά-σιγά να προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντάς το με μια ξύλινη κουτάλα (προσέχοντας γιατί αρπάζει εύκολα).
    Όταν το σιμιγδάλι έχει ροδίσει ελαφρά, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε (με προσοχή γιατί πιτσιλάει) το σιρόπι μας, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα.
    Μόλις ρίξουμε το σιρόπι επιστρέφουμε την κατσαρόλα στην φωτιά για όση ώρα χρειάζεται ώστε να πήξει.
    Βάζουμε το χαλβά σε φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει για μια ώρα περίπου.
    Γυρίζουμε τη φόρμα σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με κανέλλα (άφθονη).
Συνταγή constantinoupoli

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Μπεζέδες ή Μαρεγκάκια !!!


Φάτε χωρίς ενοχές αφού έχουν ελάχιστες θερμίδες !!

Υλικά
    190 γρ. ασπράδι αυγού-αντιστοιχεί σε 7 ασπράδια μεσαίων αυγών
    190 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    190 γρ. ζάχαρη άχνη
    1 κ.γ. κορν φλάουερ
    Άρωμα τις αρεσκείας μας-
αν τις προτιμάτε χρωματιστές χρώμα ζαχαροπλαστικής


Τι κάνουμε

 Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ μας τα ασπράδια και τα χτυπάμε   σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να κάνουν μαλακές κορυφές που στέκονται. Όταν η μαρέγκα στέκει στο μπολ, καθώς το γυρνάτε κάθετα, είναι έτοιμη για να προστεθεί η ζάχαρη.
Προσοχή! Μην παραχτυπήσετε τη μαρέγκα γιατί θα ξαναρχίσει να υγροποιείται και να πέφτει-- προσθέτουμε λίγη λίγη  την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε στην μεσαία ταχύτητα.
Κοσκινίζουμε την άχνη με το κόρν φλάουερ και τα προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα στο μείγμα με τα ασπράδια.
Τέλος αν δεν τα προτιμήσουμε σκέτα προσθέτουμε το άρωμα της αρεσκείας μας Βανίλια ή πορτοκάλι, Μαστίχα, Φράουλα κ.τ.λ.
Εγώ έφτιαξα μισά σκέτα και μισά με άρωμα πορτοκάλι.

Προσοχή -δεν πρέπει να πέσει ΚΑΘΟΛΟΥ κρόκος μέσα στο ασπράδι -σε περίπτωση που πέσει πετάξτε το και βάλτε άλλλο ασπράδι γιατί δεν θα γίνει μαρέγκα θα κόψει.
    

Βάζουμε την μαρέγκα μας σε κορνέ και σε ένα ταψί με λαδόκολλα φτιάχνουμε μικρές ή μεγάλες ροζέτες μαρέγκας
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για μία με μιάμιση ώρα στους 90 βαθμούς χωρίς να ανοίγουμε το φούρνο κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Τα μαρεγκάκια μας είναι έτοιμα αν ξεκολλάνε από την λαδόκολλα.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή που φτιάχνω χρόνια με πολύ επιτυχία του Στέλιου Παρλιάρου.







Τυρόπιτα ξεσκέπαστη !!!

 Τέλεια λύση όταν βαριέσαι ή βιάζεσαι να μαγειρέψεις !!!! Πιο εύκολη δεν υπάρχει !!!

Υλικά
2 κούπες τσαγιού γιαούρτι
4 αυγά
2 κούπες και κάτι αλεύρι που φουσκώνει
1 φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι προαιρετικά
λίγο πιπέρι
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
400 γραμ φέτα λιωμένη σε κομμάτια με το χέρι
φρυγανιά τριμμένη

Τι κάνουμε
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι και το ραντίζουμε σε όλη την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά.


Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα αυγά -το γιαούρτι-το κρεμμυδάκι -το αλεύρι -το πιπέρι-το λάδι  και την φέτα .
Ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός  και τον αδειάζουμε στο ταψάκι.

Τον στρώνουμε ομοιόμορφα και τον ραντίζουμε σε όλη την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180 αέρα για 30 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο.


Μπορείτε να προσθέσετε ότι σας αρέσει μέσα π.χ. ζαμπόν γαλοπούλα πιπεριά εμάς μας αρέσει σκέτη όπως σας την είπα .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μία πρόταση αό την φίλη μου Vana Zouka την έφτιαξα κι εγώ και εξαφανίστηκε !!

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα !!!


  Ακόμα κι έπειτα από ημέρες παραμένουν το ίδιο φρέσκα!! Δοκιμάστε τα  και θα με θυμηθείτε !!!

 Υλικά ---Μετράμε την δοσολογία με το κουτί από το ζαχαρούχο γάλα --
1 κουτί ζαχαρούχο , 
3 κουτιά ζάχαρη, 
2 κουτιά ηλιέλαιο[εγώ έβαλα λιγότερο και πρόσθεσε βούτυρο, 
6 αυγά,
2-3 βανίλιες , 
1 φακελάκι μπεικιν, 
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
και ενάμιση κουταλάκι από κάθε μυρωδικό, δηλ μαστίχα, μαχλέπι, κακουλέ., 
3 κουτιά ζεστό νερό και 200 γραμ νωπή μαγιά.


Τι κάνετε
Βάζεις πρώτα το ζεστό νερό με την μαγιά να διαλυθεί καλά, και σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά βάζεις το γάλα,την ζάχαρη, τα αυγά και την βανίλια να διαλυθούν καλά , μετά τα μεταφέρεις στην λεκάνη με την μαγιά και σιγά σιγά βάζεις όλα τα υπόλοιπα υλικά.




Σκεπάζεις και αφήνεις 2 ώρες να φουσκώσουν , μετά πλάθεις, αλείφεις με αυγό και ψήνεις σε λαδόκολλα στους 180 μισή ώρα στις αντιστάσεις.Kαλή επιτυχία !!!
Συνταγή από  Κaterina Xristopoulou-Mitsaki -
Οι Προκομμένες/οι - Συνταγές

Μαρμελάδα φράουλα η αρωματική !!!

  Μια υπέροχη, μυρωδάτη μαρμελάδα φράουλα. Και πανεύκολη!
Τι πιό ωραίο να ξεκινάμε το πρωινό μας  !!!



Υλικά
    1 κιλό φράουλες
    1 κιλό ζάχαρη
    4 ποτήρια νερό
    2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
    1 κουτ. σούπας κονιάκ

Εκτέλεση
  
Πλένουμε καλά τις φράουλες, κόβουμε τα κοτσάνια και τις τεμαχίζουμε στη μέση ή στα τέσσερα.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με 4 ποτήρια νερό για 50 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε τις φράουλες και βράζουμε τη μαρμελάδα άλλα 50 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία.



Κατά διαστήματα με ένα κουτάλι βγάζουμε τον αφρό.

Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το κονιάκ.



Αδειάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, όσο είναι καυτή (αποστειρώνουμε τα βάζα στο φούρνο στους 100 βαθμούς  για μισή ώρα περίπου). Τα καπάκια τα περνάμε από μέσα με ένα βαμβάκι ποτισμένο με κονιάκ, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν.



Γαλακτομπούρεκο το ..Τ έ λ ε ι ο !!!



Αρωματικό με πολύ ωραία βελούδινη απαλή κρέμα !! Αυτό το γαλακτομπούρεκο θα ήθελα να το φτιάξετε όλοι και θα σας ζητάνε σίγουρα την συνταγή !!


ΥΛΙΚΆ
200 ΓΡ.στακοβούτυρο[στα κρητικά προϊόντα] η απλό βούτυρο γάλακτος
5 αυγα
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό   [είναι σχεδόν ένα ποτήρι του νερού λίγο λιγότερο ]
2 βανίλιες
φλούδα λεμονιού
1 λίτρο γάλα
μισό ποτήρι ζάχαρη

 ΣΙΡΌΠΙ
1 και 1/2 ποτήρι νερό
500 γρ ζάχαρη
φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξυλάκι  κανέλα



ΦΎΛΛΟ ΚΡΟΎΣΤΑΣ
το πολύ λεπτό 6 φύλλα κάτω και τα υπόλοιπα επάνω

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι,  ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και μετά δεν το ξαναπειράζουμε ,Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει σε 10 λεπτά το κλείνουμε.το αφήνουμε στην άκρη όταν θα έρθει η στιγμή να σιροπιάσουμε αφαιρούμε την κανέλα κ τη λεμονόφλουδα.
.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε και τα 200 γρ βούτυρο να λιώσει και το κρατάμε για το να περάσουμε τα φύλλα  με ένα πινελάκι.






ΚΡΕΜΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας βούτυρο, ανακατεύουμε καλά  και αφήνουμε να σιγοβράζει ..
Σε ένα μπολ  σπάμε τα αυγά βάζουμε 2 βανίλιες και το σιμιγδάλι  και ανακατεύουμε .
ρίχνουμε όλο αυτό το υλικό μέσα στο γάλα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ..
Σε ένα βουτυρωμένο ταψί βάζουμε φύλλο και βουτύρωμα με το πινέλο  .
φύλλο και βουτύρωμα 6 φύλλα με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύουν  για να μπορούμε να το κλείσουμε βάζουμε την κρέμα  και βάζουμε πάλι τα υπόλοιπα φύλλα ,μην ξεχνάτε να βουτυρώνετε κάθε φορά[ το μυστικό της νοστιμιάς].




Το κλείνουμε με μια σπατουλίτσα γύρω γύρω τα φύλλα στο ταψάκι να μπουν μέσα μ ένα κοφτερό μαχαίρι το χαράσσουμε όχι μέχρι κάτω το χάραγμα .
αλείφουμε πάλι το τελευταίο φύλλο με βούτυρο με το πινελάκι πάντα για να είναι λίγη η ποσότητα ,Βρέχουμε το χέρι μας και το ραντίζουμε μια φορά για  να μην σηκωθούν τα φύλλα και το ψήνουμε, όχι στον αέρα .
στους 180 βαθμούς.






Αν έχει κρυώσει το σιρόπι εντελώς το περιχύνουμε ..το ένα πρέπει ζεστό και το  άλλο κρύο τέλειο!! Καλή επιτυχία!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές κάνοντας κλικ ΕΔΩ -->  ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ