Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Τούρτα Λεμόνι με γεμιστά μπισκότα !!!


Για τη κρέμα Λεμονιού
1200 ml γάλα
300 ml χυμό λεμονιού
2 φλ. ζάχαρη
5 γεμάτες κ.σ νισεστέ
5 γεμάτες κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκους
ξύσμα από ένα λεμόνι

Για τη συναρμολόγηση της τούρτας
4 πακέτα Μπισκότα Παπαδοπούλου γεμιστά με κρέμα λεμονιού
Λίγη ζάχαρη άχνη
1 φόρμα με ελάσματα 24 εκ.
Για τη κρέμα Λεμονιού

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να ξεκολλήσει από τον πάτο της κατσαρόλας το αλεύρι και το νισεστέ. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μη κολλήσει και μέχρι να πήξει η κρέμα πάρα πολύ καλά. Προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη κρέμα να σταθεί για 5-6 λεπτά.
Για τη συναρμολόγηση της τούρταςΣτρώνουμε τα μπισκότα ολόκληρα στο πάτο και στα πλαϊνά της φόρμας με τα ελάσματα. Ρίχνουμε τη μισή κρέμα. Βάζουμε άλλη μία στρώση μπισκότα πάνω από τη κρέμα και τελειώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για 5-6 ώρες.
Όταν είναι να τη σερβίρουμε, αφαιρούμε τη φόρμα, τρίβουμε τα μπισκότα που μας περίσσεψαν από πάνω και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Από Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Χοιρινό με γλάσο από μαρμελάδα Πορτοκάλι !!!


Προσφέρετε ως μεζές ή ως κυρίως πιάτο και αν ψηθεί σωστά είναι το ιδανικό πιάτο για το τραπέζι σας. Μεγάλα κομμάτια χοιρινού, όπως αυτό της συνταγής μπορούν να κοσμήσουν το οικογενειακό ή το εορταστικό τραπέζι ή να ταΐσουν ένα ολόκληρο πλήθος σε κάποια γιορτή κυριολεκτικά χωρίς κανένα κόπο.

3 - 3,5 κιλά χοιρινό μπούτι σε  δέρμα
350 ml χυμό πορτοκαλιού
200 ml χυμό λεμονιού + 1 λεμόνι κομμένο στη μέση
250 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι

Με ένα μυτερό μαχαίρι, χαράζουμε μπακλαβαδωτά το δέρμα του χοιρινού. Με το μισό λεμόνι  τρίβουμε το δέρμα παντού, πολύ καλά. Ενδεχομένως να μη σας φτάσει το μισό και να χρειαστείτε και το υπόλοιπο. Πασπαλίζουμε το μπούτι παντού και πολύ καλά με το αλάτι και το πιπέρι. Σε μία μεγάλη γάστρα με καπάκι ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Βάζουμε τη σχάρα και τοποθετούμε από πάνω το χοιρινό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, με κλειστή τη γάστρα για περίπου 2 ώρες.

Αφαιρούμε προσεκτικά τη γάστρα από το φούρνο και αν τα υγρά στο πάτο είναι λίγα προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, χωρίς να βρέξουμε το κρέας. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλο το μπούτι με τη μαρμελάδα πορτοκάλι. Ψήνουμε άλλες δύο ώρες περίπου και ελέγχουμε με το θερμόμετρο εάν το κρέας έχει ψηθεί. Αν δεν έχει ψηθεί συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα με 45 λεπτά. Σερβίρουμε όσο το χοιρινό είναι ζεστό.

Από Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Τριπλέτα σκληρής σοκολάτας με κρέμα καϊμάκι και γλυκό κουταλιού βύσσινο!!!

Πειράζει που επιμένω ότι η δική μας παράδοση, η Ελληνική είναι άξια να διασωθεί μαζί με το πολιτισμό μας; Γιατί μέρος του πολιτισμού μας είναι και οι συνταγές. Οι παραδοσιακές συνταγές που χαρακτηρίζουν το κάθε μέρος. Είναι η ντοπιολαλιά μιας ολόκληρης Ρωμιοσύνης. Τα γλυκά του κουταλιού είναι μέρος της και αποτελούν το άρωμα μιας ολόκληρης Ελλάδα. Αξίζει να τα τιμούμε με περηφάνια κι ας είναι πασέ ή μπανάλ ή απλά ξεπερασμένα. Μπορούμε να τα κάνουμε σύγχρονα, ενσωματώνοντας τα σε συνταγές που θα αφήσουν εποχή. Εγώ εκεί, επιμένω, πάντα Ελληνικά γλυκά, δοσμένα με μεράκι και φαντασία.

Για τους δίσκους σοκολάτας
600 γρ. κουβερτούρα
2 κ.σ λικέρ μαστίχα

Για την κρέμα καϊμάκι
1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες λιπαρών500 ml κρέμα γάλακτος
4 κ.σ ζάχαρη2 κ.σ γεμάτες ζάχαρη άχνη
1 φακελάκι σαλέπι (υπάρχει συσκευασμένο όπως το τσάι)
λίγη μαστίχα κοπανισμένη με μια κουταλιά ζάχαρη
7 κ.σ γεμάτες κορν φλάουερ
3 αυγά
1 βανίλια + 1 βανίλια2 κ.σ χυμό λεμονιού
1 βάζο γλυκό κουταλιού βύσσινο



Για τους δίσκους σοκολάτας
Λιώνουμε σε μπεν μαρι τη κουβερτούρα, ανακατεύοντας πάντα μαλακά με μία μαρίζ, μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο και γυαλιστερό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το λικέρ μαστίχα. Ανακατεύουμε και πάλι με τη μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί. Με ένα φαρδύ ποτήρι ως βάση σχεδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί κύκλους αραιά τον ένα από τον άλλο. Βουτάμε ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής μέσα στη σοκολάτα και κάνουμε το εξωτερικό περίγραμμα. Με ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζουμε το κύκλο με σοκολάτα. Ρίχνουμε τη σοκολάτα σιγά σιγά για να μη χάσει τη φόρμα της, φροντίζοντας να μη γίνει ο δίσκος μας ούτε πολύ παχύς, ούτε πολύ λεπτός και σπάσει όταν θα αφαιρέσουμε το αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και με ένα ψαλίδι κόβουμε το αντικολλητικό χαρτί σε κομμάτια ώστε το κάθε ένα να έχει και ένα σοκολατένιο δίσκο επάνω. Βάζουμε τον ένα δίσκο πάνω στον άλλο (με το αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα) και τοποθετούμε στη κατάψυξη, τουλάχιστον για 3-4 ώρες.



Για την κρέμα καϊμάκι
Κρατάμε μισό ποτήρι γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε ένα φαρδύ σκεύος μαζί με το φακελάκι σαλέπι. Αφήνουμε το γάλα να ζεσταθεί και όχι να βράσει. Αφαιρούμε το φακελάκι με το σαλέπι και το πετάμε. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, το κορν φλάουερ, τη κρυσταλλική ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα που κρατήσαμε και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε στο μείγμα λίγο λίγο το ζεστό γάλα πάντα ανακατεύοντας. Βάζουμε το μείγμα στη κατσαρόλα και επαναφέρουμε σε μέτρια φωτιά, πάντα ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη, μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη μαστίχα και τη μία βανίλια. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Καλύπτουμε με μεμβράνη που πρέπει να ακουμπάει και να καλύπτει όλη την επιφάνεια της κρέμας και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες τουλάχιστον.
Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη ζάχαρη και τη 1 βανίλια μέχρι να πήξει και να γίνει σαντιγί. Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τη κρέμα μαζί με τη σαντιγί και ανακατεύουμε με μία μαρίζ. Ακολούθως χτυπάμε για λίγο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει η κρέμα καϊμάκι.
Για τη συναρμολόγηση
Λίγο πριν σερβίρουμε το γλυκό, αφαιρούμε τους δίσκους από το αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τη κρέμα καϊμάκι σε κορνέ. Βάζουμε μία στρώση κρέμας, τοποθετούμε πάνω από τη κρέμα ένα σοκολατένιο δίσκο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές, τελειώνοντας με κρέμα. Περιχύνουμε με μία μεγάλη κουταλιά από το γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή κεράσι ή βατόμουρο.

Από Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Τούρτα Παγωτό Μόκα !!!


Τούρτα με φίνα αισθητική και ανεπανάληπτη νοστιμια!!! Θεσπέσια παρουσίαση!!!!Εκρηκτική γεύση!!!

ΥΛΙΚΑ
1 Κρέμα γάλακτος 500ΓΡ kretorre
1 κουτ ζαχαρούχο
1 κουτί γάλα συμπυκνωμένο
1 πακέτα μπισκότο πτι-μπερ
2 κουταλιές του γλυκού νες καφέ
1 κουβερτουρα
Προαιρετικά σοκολάτα σε σταγόνες, η σοκολάτα ολόκληρη σε κομμάτια..!!


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα 3 πρώτα υλικά θα πρέπει να είναι καλά παγωμένα
Στο μίξερ χτύπησα πρώτα την κρέμα γάλακτος
προσθεσα το ζαχαρούχο και σε 5 λεπτά το γάλα
Θρυμμάτισα το ένα πακέτο πτι-μπερ και το έριξα μέσα στην κρέμα
χτύπησα πολύ καλά ολα τα υλικά μαζί και έλιωσα τον νες καφέ με λίγο γάλα και τον έριξα στην κρέμα...


Τελος έστρωσα σε τσέρκι την κρέμα παγωτό διακόσμησα με
μια λιωμένη κουβερτούρα και το έβαλα στην κατάψυξη να παγώση καλά..!!

Gogo Samiou -"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

Παξιμαδάκια Λαδιού -Αφράτα -Τραγανά !!!



ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΛΑΔΙΟΥ .. ΑΦΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΑ . ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ ??? ΜΜΜΜΜΜ!!!!


Υλικά ...
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
150γρ ελαιόλαδο
500γρ νερό βρύσης
2 φακ ξηρη μαγια η 50 γρ φρεσκια
15 γρ ζάχαρη
20 γρ αλάτι





Εκτέλεση ...
Νερό , Λάδι , Μαγιά και 200 γρ Αλεύρι στον κάδο του μίξερ ,τα ανακατεύουμε και αφήνουμε 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά . Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε 4 λεπτά στην πρώτη ταχύτητα και 3 λεπτά στην 3η ταχύτητα . Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ίσα μέρη .




Πλάθουμε σε φρατζολάκια και κόβουμε με μια σπάτουλα σε φέτες πάχους 1 περίπου εκατοστού μεχρι κάτω στο ταψί μας .. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν για 40- 50 λεπτά . Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά . Αφήνουμε να κρυώσουν 1 ώρα .

Τα χωρίζουμε με το χέρι εκεί που τα είχαμε κόψει . Τα στρώνουμε στο ταψί και ψήνουμε στούς 140 -150 βαθμούς για περίπου 1 ώρα ώστε να είναι τραγανά μέχρι το κέντρο τους .. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μαζεύουμε ..
Αν προσθέσουμε 2 κουτ γλυκού τριμμένο γλυκάνισο στο ζύμωμα εχουμε παξιμαδάκια γλυκανίσου .Καλή επιτυχία !!!

George Chatzigiatroudakis - "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

Eκμέκ Πολίτικο με τσουρέκι !!!


Τι καλύτερο από ένα υπέροχο, εκμεκ με τσουρέκι....❣❣❣


1 τσουρέκι κομμένο σε φέτες
Βούτυρο

ΣΙΡΟΠΙ
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1/3κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

ΚΡΕΜΑ
3 αυγά
4 κούπες γάλα
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες

200 gr γάλα
1 φακ. Garni




Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε το τσουρέκι φροντίζοντας να μην αφήσουμε κενά.
Από πάνω αλείφουμε καλά με βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 10 λεπτά και μόλις δούμε ότι το τσουρέκι αρχίζει να ροδίζει.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την μαστίχα τριμμένη και βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
Βγάζουμε το τσουρέκι από το φούρνο και το σιροπιάζομαι αμέσως.
Αφήνουμε στην άκρη να ρουφήξει το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 3 κούπες γάλα μαζί με τη βανίλια και τη ζάχαρη.
Χτυπάμε σε μπολ τα 3 αυγά ολόκληρα μέχρι να φουσκώσουν και ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα την μια κούπα γάλα που κρατήσαμε.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι.
Μόλις διαλυθεί καλά και γίνει το μείγμα κρεμώδες παίρνουμε λίγο λίγο από το καυτό γάλα και το ρίχνουμε στο μπολ.
Αδειάζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βράζουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη, μέχρι να πήξει και να κάνει φουσκάλες.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το τσουρέκι και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Χτυπάμε το Garni με το γάλα μέχρι να γίνει σαντιγί και μόλις παγώσει το γλυκό την βάζουμε από πάνω με σπάτουλα ή με κορνέ.
Πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο αμύγδαλο η φυστίκι Αιγίνης
ή με φιλέ αμυγδάλου ,η ψιλοκομμένο καβουρντισμένο αμυγδαλάκι.

 Εleni Tsoutsoudaki -Bassalou-- ΟΙ ΓΕΎΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Πατάτες στο φούρνο με κιμά και γραβιέρα !!!

Μία εύκολη και συνάμα άκρως γευστική συνταγή με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι !!!

Υλικά:
1,5 κιλό πατάτες καθαρισμένες
600 γρ. κιμά
400 γρ. τριμμένη γραβιέρα
μαιντανό 
1 κρεμμύδι
2 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. κέτσαπ
1 σπιτικό ζωμό μυρωδικών
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση
Σοτάρουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το μισό σχεδόν βούτυρο τον μαιντανό μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σπιτικό ζωμό και το κέτσαπ. Αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος για τον φούρνο με λίγο βούτυρο και απλώνουμε τις μισές πατάτες. Πασπαλίζουμε με το αλατοπίπερο και το μισό μοσχοκάρυδο και απλώνουμε λίγο τυρί. Βάζουμε από πάνω τον κιμά και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες, το αλατοπίπερο και το υπόλοιπο μοσχοκάρυδο. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί, βάζουμε στο φαγητό 1 φλιτζάνι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα για 40 περίπου λεπτά.!!

 Από cook4all.gr


Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

--Strata με μπέϊκον και τυριά !!!


Το επίσημο όνομα της είναι strata... μοιάζει με αλμυρή πουτίγκα ή με αλμυρό κέικ ή με πίτα ή κάτι ανάμεσα σε όλα αυτά. Οι Αγγλοσάξωνες τη χρησιμοποιούν στο πρωινό τους, εγώ πάλι τη προσφέρω με κάθε ευκαιρία γιατί είναι καταπληκτική. Αξίζει να τη δοκιμάσετε. Είναι πλούσια, γευστική, πανεύκολη και με μία σαλάτα μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα.



Υλικά
300 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους
6 αυγά1
1/4 φλ. γάλα
1/4 κ.γ αλάτιπιπέρι
14 φέτες ψωμί του τοστ λευκό (χρησιμοποίησα Γεύση2 σίτου από τα Μπισκότα Παπαδοπούλου) κομμένο σε μικρούς κύβους
1 1/2 φλ. τσένταρ τριμμένο
1/2 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ ελαιόλαδο



Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνετε και προσθέτετε τα 3/4 από το μπέικον. Το ψήνετε μέχρι να βγάλει το λίπος του. Αφαιρείτε από το τηγάνι και στεγνώνετε πάνω σε χαρτί κουζίνας. Πετάτε ότι έμεινε στο τηγάνι. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το γάλα και το χτυπάτε με τα αυγά. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Ρίχνεται τους κύβους ψωμιού, το ψημένο μπέικον, 1 φλ τσένταρ, τη μοτσαρέλα και 1 κ.σ μαϊντανό. Ανακατεύετε πολύ καλά και σκεπάζετε το μείγμα με μεμβράνη. Αφήνετε στο ψυγείο για τριάντα λεπτά. Βουτυρώνετε καλά μία φόρμα με ελάσματα και τη ντύνετε με αντι-κολλητικό χαρτί. Ρίχνετε το μείγμα και προσθέτετε στην επιφάνεια το ωμό μπέικον και το μισό φλιτζάνι τσένταρ που είχατε κρατήσει. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Αφαιρείτε από το φούρνο και αφήνετε να σταθεί για 5-6 λεπτά. Βγάζετε τη strata από τη φόρμα και πριν τη σερβίρετε τη πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.


 Από Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

4 πολύ ωραία δροσερά συνοδευτικά ορεκτικά !!!


Μελιτζανοσαλάτα-Τυροσαλάτα- Τζατζίκι -Πατατοσαλάτα. Οι ορεκτικές  σαλάτες που τρώγονται κι από το ψυγείο δροσερές και συνοδεύουν όλα τα φαγητά μας !!!


Πατατοσαλάτα

1 ½ κιλό πατάτες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1+1/2 φλιτζ. μαγιονέζα
3 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι (ο χυμός του)
αλάτι
πιπέρι

Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν για περίπου 40 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν τις κόβουμε σε κυβάκια.
Σε σαλατιέρα ανακατεύουμε την μαγιονέζα με την μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και ανακατεύουμε.
Καρυκεύουμε με πιπέρι, αλάτι και προσθέτουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά και τις πατάμε με ένα πιρούνι να λιώσουν .
Σερβίρουμε την πατατοσαλάτα κρύα.


Μελιτζανοσαλάτα

 Υλικά
   4 μεγάλες μελιτζάνες
    ½  κρεμμύδι
    1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
    125 ml ελαιόλαδο (½  κούπα)
    4 κ.σ. χυμό λεμονιού-εγώ πολλές φορές την φτιάχνω και με μηλόξυδο αντί λεμόνι
    αλάτι
    Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
    3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

 Ψήνουμε τις μελιτζάνες τοποθετώντας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 Βαθμούς ολόκληρες τρυπώντας τες μ ένα πιρούνι για περίπου 1 ώρα μέχρι να δοκιμάσουμε και να έχουν μαλακώσει.
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τη φλούδα τους και κόβουμε σε κομμάτια τη σάρκα τους.
Βάζουμε όλα τα υλικά τα υπόλοιπα στο μπλέντερ ή μούλτι μαζί και την σάρκα από τις μελιτζάνες και τα χτυπάμε προσθέτοντας σταδιακά το λάδι.
Αδείαζουμε το μείγμα κάθε φορά που χτυπάμε σε μπολ στο τέλος ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πολύ καλά την δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ότι νομίζουμε ότι τις λείπει μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα .
Την διατηρούμε σε μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο.


Τυροκαυτερή

Υλικά
200 γραμ κατίκι Δομοκού ή φέτα τρίμμα πικάντικη
100 γραμ ανθότυρο
1 με 2  κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά
1 κουταλιά σούπας πολύ ψιλοκομμένο άνηθο
λίγο μηλόξυδο

Ψήνουμε τις πιπεριές τις καθαρίζουμε αφαιρούμε τους σπόρους και τις ψιλοκόβουμε .
 Βάζετε τη φέτα και το ανθότυρο στο μπλέντερ ή με γουδί.
Προσθέτετε τις πιπεριές.
Δουλεύετε την τυροσαλάτα προσθέτοντας σιγά σιγά το λάδι και το ξίδι.
Όταν γίνουν αλοιφή, προσθέτετε τον άνηθο και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Βάζετε την τυροσαλάτα σε μια σαλατιέρα και γαρνίρετε με ελιές.



Τζατζίκι

    2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
    4 σκελίδες . σκόρδο
    1 πρέζα αλάτι
    1 κουτ.σούπας. άνηθο ψιλοκομμένος
    4  κουτ.σούπας ξύδι
    7  κουτ.σούπας ελαιόλαδο
    1 αγγούρι τριμμένο και στραγγισμένο πολύ καλά

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το σκόρδο τριμμένο, το αλάτι, το ξύδι, τον άνηθο, το ελαιόλαδο και το αγγούρι.
Ανακατεύουμε καλά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά που προσθέτοντας τα δοκιμάζουμε να  μας ικανοποιούν στην γεύση.
Διατηρούμε στο ψυγείο σε μπολ σκεπασμένο.

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




.







Παντζάρια-- δροσερή σαλάτα !!!

Νόστιμα και βιταμινούχα παντζάρια σε απλή σαλάτα που συνοδεύει όποιο φαγητό μας !! 

Υλικά
 1½ κιλό παντζάρια
 ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
 ¼ φλυτζ. τσαγιού μηλόξυδο
 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
 αλάτι κατά βούληση



Εκτέλεση

Κόβουμε τα φύλλα και τα βλαστάρια από τους βολβούς, τα πλένουμε πολύ καλά.
Καθαρίζουμε τα παντζάρια από τις άκρες μόνο και τα πλένουμε πολύ καλά, με άφθονο νερό.
Σε νερό που βράζει με λιίγο αλάτι ρίχνουμε και βράζουμε πρώτα τα κοτσάνια με τα φύλλα όχι τους βολβούς  γιατι δεν θα βγουν πράσινα .
Μόλις βράσουν τα βγάζουμε με σουρωτή κουτάλα σε ένα μπολ.
Εγώ βάζω νέο νερό και μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτω τους βολβούς να σκεπάζονται και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις βράσουν αφήνουμε να κρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε και τα  κόβουμε σε ροδέλες.
Ανακατεύουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το σκόρδο και περιχύνουμε μ᾿ αυτό, τα παντζάρια.
Τα υλικά η ποσότητα είνα ανάλογα πως τα θέλετε .Διατηρούνται  στο ψυγείο σκεπασμένα σε μπολ.
Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παγωτό σοκολάτα το πιό ωραίο !!!



Παγωτό σοκολάτα που ΔΕΝ γίνετε πέτρα στην κατάψυξη !!!
Βγάζουμε με τα υλικά αυτά 4 λίτρα χωρίς ανακάτεμα -χωρίς  κρυσταλλάκια-μία κι έξω παγωτάκι σπέσιαλ !!!


Υλικά
500 γραμ σοκολάτα υγείας
1 +1/2 ζαχαρούχο γάλα
700 γραμ κρέμα γάλακτος
200 γραμ φρέσκο γάλα
2 βανίλιες μασουράκια



Σε αντικολλητικό σκεύος και σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το ζαχαρούχο μαζί με την σοκολάτα να γίνουν ομοιογενές μείγμα χωρίς να ζεσταθούν πολύ μην κάψουν .
Προσθέτουμε και το φρέσκο γάλα ανακατεύουμε  καλά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.







Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τις βανίλιες σε σαντιγί λίγο πιο σφιχτή από γιαούρτι.
Ανακατεύουμε με μαριζ τα δυό μείγματα απαλά να γίνει ομοιογενή κρέμα.
Αν θέλουμε προσθέτουμε αμύγδαλα καβουρντισμένα ,ή σταγόνες σοκολάτας ή μπισκότα oreo κομμένα σε κομματάκια.
Το βάζουμε στην κατάψυξη
5 με 6 ώρες και σερβίρουμε !!!
Πασπάλισα με τριμμένη σοκολάτα και ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης καταπληκτικοόο !!!!

Την συνταγή την είδα και την έφτιαξα από τον φίλο George Chatzigiatroudakis
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα Σμυρνέικα Σουτζουκάκια της γιαγιάς !!!

    H πιο αγαπημένη συνταγή τις Σμυρνέικης  κουζίνας !!!

 Υλικά
1 κιλό  κιμάς -μπορεί να είναι και μισός μοσχάρι μισός αρνί
    1 αυγό
    1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    1/3 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
    λίγο πιπέρι
    100 γραμ. φρυγανιά
    3 σκελίδες σκόρδο
    1 μεγάλο κρεμμύδι αλεσμένο και στιμμένο
    1/2 ποτηράκι του κρασιού  κρασί

    Για το πλάσιμο
    Ένα μπολάκι με κρασί
    Για τη σάλτσα
    1 ½ κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
    1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
    Αλάτι – πιπέρι – κύμινο
    1 ξυλαράκι κανέλλα
    λίγο λάδι
    2 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ζυμώνεις τον κιμά με όλα τα υλικά πολύ καλά. Σκεπάζεις με μια μεμβράνη κι   αφήνεις στο ψυγείο περίπου 15 – 20 λεπτά να τραβήξει η  ζύμη.
Πλάθεις τα σουτζουκάκια μουσκεύοντας τα χέρια σου πρώτα στο μπολάκι με το κρασί.
Τοποθετείς τα σουτζουκάκια σε ένα ταψί με μια λαδόκολλα.
Αν θέλετε πιο βαριά τα αλευρώνετε και τα περνάτε από το τηγάνι.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C μέχρι να ροδίσουν.
Σε μια κατσαρολίτσα, βάζεις ένα ποτήρι νερό με τις αλεσμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και το λάδι.
Αφήνεις να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Όταν δεις τη σάλτσα να έχει δέσει, βάζεις μέσα τα ήδη ψημένα σουτζουκάκια κι αφήνεις να μαγειρευτούν για 10 λεπτά!!!Καλή όρεξη !!!
Συνοδεύουμε με ρύζι ή με πουρέ ή με πατάτες τηγανιτές .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
   

Γαρίδες Ψίχα σε κουρκούτι !!!


Είναι πεντανόστιμες !!!


1 κιλό γαρίδες ή αγοράζουμε σε σακουλάκι από το σούπερ μάρκετ έτοιμες καθαρισμένες.


Για το κουρκούτι

1 αυγό
Αλεύρι
1 μπουκάλι μπίρα
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
Λάδι για το τηγάνισμα



Ντρέσινγκ 1
σος κοκτέιλ

200 γρ. μαγιονέζα
100 γρ. κέτσαπ
1 σφηνάκι κονιάκ ή ουίσκι
Λίγο ταμπάσκο
Λίγο ξίδι

Εκτέλεση

Αν αγοράσουμε φρέσκες
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος αφαιρώντας και το κεφάλι τους.
Αν αγοράσουμε κατεψυγμένες  έτοιμες καθαρισμένες τις αφήνουμε να μαλακώσουν  -που συμβαίνει αμέσως .
Ανακατεύουμε τα υλικά για το κουρκούτι μέχρι να έχουμε ένα χυλό.Βουτάμε τις γαρίδες στο κουρκούτι κρατώντας τες από την ουρά και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.Αφού τις βγάλουμε, τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα.Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ που μας αρέσει ανακατεύοντας τα παραπάνω υλικά και βουτάμε τις γαρίδες !!!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κολοκυθοανθοί στον φούρνο !!!

 Απολαύστε τους ανθούς από τα κολοκυθάκια !!!

Yλικά
20-25 κολοκυθοανθοί (ανάλογα με το μέγεθος)
2 φλ.τσ. ρύζι τύπου καρολίνα
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλoκομμένα
από 1 φλ.τσ. φύλλα μαϊντανού, δυόσμου και άνηθου
3 μέτριες, ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εγώ προσθέτω και λίγη τριμμένη φέτα


Eκτέλεση
Πλένουμε  προσεκτικά τους κολοκυθοανθούς  τους καθαρίζουμε εσωτερικά.
Οταν τους αγοράζουμε δεν τους βάζουμε ψυγείο αλλά σε μία λεκάνη με νερό να διατηρηθούν ζωντανοί και σαν φρεσκοκομμένοι .
 Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε 2' το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε 1'-2'.
 Ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει 3'-4'. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει και προσθέτουμε λίγη φέτα τριμμένη με το χέρι [προαιρετικά] ανακατεύουμε
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε το αλάτι. Ετοιμάζουμε ένα ταψί
Γεμίζουμε κάθε ανθό κατά τα 2/3, γυρίζουμε ελαφρά την άκρη του και τα ακουμπάμε στο ταψί  με την άκρη προς το πλάι . Κάνουμε το ίδιο με όλους τους ανθούς, ακουμπώντας τους πλάι-πλάι. .Λίγο νερό  και λάδι από πάνω και σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν . Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κολοκυθάκια τραγανά !!!


Τραγανά κολοκυθάκια πειρασμός σκέτος !!!

 Από τα πιο ωραία σκέτο γλύκισμα τραγανά και πεντανόστιμα -ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ  θα σας ξετρελάνουν κι εσάς κι όλους !!! Ένα μειονέκτημα έχουν ..τηγανίζεις και τρως συν ότι εξαφανίζονται αμέσως  σκέτος πειρασμός !!!

Υλικά
κολοκυθάκια κομμένα ψιλά όπως τα βλέπετε
αλεύρι
αλάτι



Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια όπως στην φωτογραφία
Τα βάζουμε σε σουρωτήρι τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τα αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να ιδρώσουν.
Βάζουμε μπόλικο λάδι -σε βαθύ κατσαρολάκι ακόμα καλύτερα- να ζεσταθεί αρκετά.
Σε μία καθαρή σακούλα του σούπερ μάρκετ βαζουμε αλεύρι μπόλικο.
Ρίχνουμε μέσα τα κολοκυθάκια κλείνουμε στην σακούλα με το χέρι αφήνοντας λίγο αέρα και την κουνάμε να αλευρώσουν τα κολοκυθάκια όλα.
Με το χέρι παίρνουμε ποσότητα από τα κολοκύθια τα τινάζουμε μέσα στην σακούλα μην λερώσουμε παρά έξω και τηγανίζουμε .
Ετοιμάζομαι αμέσως γι αυτό προσέξτε μην αρπάξουν μόλις χρυσαφίσουν με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας επάνω να φύγει το περιττό λάδι και μετά στην πιατέλα.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν όλα.
 Αν χρειαστεί αλλάζουμε λάδι αλλά αν τα τινάζεται καλά δεν θα χρειαστεί διότι δεν θα έχουν πολύ αλεύρι να παραμένει στο λάδι και να το μαυρίζει !!

*Το μυστικό της συνταγής για να γίνουν πολύ τραγανά είναι να τα αφήσετε να ιδρώσουν και να κολλήσει το αλεύρι επάνω τους !!!Καλή απόλαυση !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ