Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Γιαπράκια με μάραθο και λεμόνι !!!


Υλικά
80-100 φρέσκα αμπελόφυλλα
500γρ λευκό ρύζι γλασε
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
Χυμός από 1,5 λεμόνι
1 ματσάκι μάραθο
Αλάτι, πιπέρι, λάδι


Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κρεμμύδια προσθέτουμε το ρύζι το λεμόνι τον ψιλοκομμένο μάραθο αλάτι πιπέρι και το λάδι. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να δοκιμάσουμε κ να προσθέσουμε αλάτι η επιπλέον λεμόνι ανάλογα τα γούστα.


 Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας με φύλλα κ ξεκινάμε να τυλίγουμε τα γιαπράκια. Όταν τελειώσουμε βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα να καλύπτει τα γιαπράκια για να μην μας διαλυθούν στο βράσιμο. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και προσθέτουμε νερό ίσα να καλύψουμε το πιάτο βράζουμε σε χαμηλή φωτιά δοκιμάζουμε να έχει βράσει το ρύζι και τα απολαμβάνουμε με γιαούρτι η σκέτα!!

Gogo Samiou-- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παγωτίνια καραμέλας !!!

Πολύ πετυχημένο δροσερό κέρασμα !!

Για τη κρέμα:

1 κουτί γάλα ζαχαρούχο βρασμένο σε καραμέλα.(επειδή θέλει 3ωρες βράσιμο,βράζω 4-5 κουτιά να έχω)
2φακελα σκόνη σαντιγί χτυπημένα με 2 φλυτζ.φρέσκο γάλα.




Μόλις παγώσει η σαντιγί την ανακατεύουμε με τη καραμέλα και ρίχνουμε και ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα.
Βάζουμε κατάψυξη να παγώσει καλά.Σε 2ωρες Χτυπάμε το μείγμα καλά και ξανά στη κατάψυξη.Σε 4ωρες είναι έτοιμο το παγωτό δε θέλει άλλο χτύπημα.Γίνεται σαν παρφέ.
Αλείφουμε τα χωνάκια καραμέλα και τα γεμίζουμε παγωτό.



Σε λιωμένη κουβερτούρα βουτάμε το επάνω μέρος,τα βάζουμε σε ποτηράκια να σταθούν και στη κατάψυξη.Σε 15 λεπτά είναι έτοιμα!!!!!


Vaso Grigoriou-  "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπαλίτσες πατάτας γεμιστές με τυρί και ζαμπόν!!!


 Οι πιο ευχάριστες μπόμπες!! Νόστιμες και με ... έκρηξη γεύσης!!

Yλικά
200 γραμμάρια πατάτες βρασμένες και αλεσμένες
100 γραμμάρια αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά ξηρή
Λίγο αλάτι
2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα

Για την γέμιση:
3 φέτες ζαμπόν
Τυρί κίτρινο ( όποιο μας αρέσει)

Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες και όταν μαγειρευτούν τις κάνουμε πουρέ.
Βάζουμε τον πουρέ σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, τη παρμεζάνα, τη μαγιά και το αλεύρι και ζυμώνουμε.
Όταν η ζύμη είναι μαλακιά και ελαστική, φτιάχνουμε μπάλες και τις γεμίζουμε μέσα με το τυρί και το ζαμπόν, κλείνοντας καλά τα άκρα τους για να μη φύγει η γέμιση.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι και όταν ζεσταθεί, τηγανίζουμε τις μπάλες πατάτας.
Αν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνισμα, μπορούμε να μαγειρέψουμε στο φούρνο, προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για περίπου 12-15 λεπτά.

Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Λουκούμια !!!



ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ

Από τα πιο παραδοσιακά γλυκίσματα, και με ιστορία που μας παει πολλά χρόνια πίσω, είναι τα λουκούμια.
Ένας γλυκό έδεσμα που βρίσκεται σε όλα τα σπίτια , και συνεχίζει με την ίδια μοναδική παράδοση,να συνοδεύεται από τον καφέ μας!!!



ΥΛΙΚΑ
500 γραμμάρια ζάχαρη
500 γραμμάρια νερό
1 λεμόνι τον χυμό του
2 κουπες νισεστε
1 βανίλια
Χρώμα ζαχαροπλαστικης
1 φακελάκι ζελατίνα ( προαιρετικά)
Άχνη για το πασπαλισμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε το νισεστε σε λίγο νερό
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη και το υπόλοιπο νερό και αφήνουμε να βράσει ένα 10 λεπτό ,ρίχνουμε το λιωμένο νισεστε ,το λεμόνι, την βανίλια , και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει καλά περίπου ενα τέταρτο ρίχνοντας και το χρώμα ζαχαροπλαστικης ανακατεύοντας συνεχώς μην κολλήσει στην κατσαρόλα ,χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να αποκτήσει ελαστικότητα.






Το τοποθετούμε έπειτα σε ενα ταψάκι που πρώτα το έχουμε βουτηρωσει ,για μια ολόκληρη μέρα .
Και αφού είναι έτοιμο το κόβουμε σε ότι μέγεθος κομμάτια θέλουμε και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Ενα λουκούμι και ενα ποτήρι κρύο νερό ...υπάρχει καλύτερο κέρασμα!!!!

Καλή Επιτυχία!!!

Φωτογραφίες και Συνταγή    Κυριακή Συμεωνίδου  Οι Συνταγές της Κυριακής.-
"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

Nηστίσιμο σοκολατένιο κέικ με γλάσο !!!



Υλικά:
3/4 φλ. σπορέλαιο
2 φλ. ζάχαρη
3,5 φλ. αλεύρι
2 φλ. νερό (θερμοκρασία βρύσης)
3 κ.σ. ξύδι
6 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. αλάτι
2 βανίλιες
2 κ.γ. σόδα μαγειρική

Για το γλάσο:

1 φλ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. σπορέλαιο
3 κ.σ. νερό



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κέικ. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το βάζουμε να ψηθεί για 40′ περίπου, ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό. Αν όταν βγει έχει πάνω του κολλημένη ζύμη, το κέικ δεν είναι ακόμα έτοιμο.
Ετοιμάζουμε το γλάσο: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αν ειναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα. Όταν βγάλουμε το κέικ από τη φόρμα του, ρίχνουμε από πάνω το γλάσο και το κέικ μας είναι έτοιμο!

Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou--"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καρυδόπιτα !!!



Υλικά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
1 1/2 κούπα αλεύρι
1 1/2 κούπα σιμιγδάλι χονδρό (εάν θέλετε και με φρυγανιά η καί με γαλέτα τριμμένη)
5 αυγά
250 γρ βούτυρο
2 κούπες καρύδια κοπανισμένα
Γαρύφαλλο 1 κ.γλ.τριμμένο
Κανέλα 1 κ.γλ
1 μπεικιν φακ.
Λίγο κονιάκ
1 κ.γλ.σόδα σκόνη


ΣΙΡΟΠΙ
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
30 γρ βούτυρο
Φλούδα από λεμόνι
Χτυπάω στο μίξερ όλα τα υλικά
Βουτυρώνω και αλευρώνω ένα ταψί(30×40) και ρίχνω το μείγμα
Ψήνω με αέρα στους 180°περιπου 50'
Χλιαρή την σιροπιάζω με καυτό σιρόπι.

Κυριακη Ταμ- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Σαραγλί !!!


Τραγανό ,νόστιμο,ασυναγώνιστο !!!

Υλικα

1 πακετο κρουστα..εγω εβαλα Βηρυτου
150γρ καρυδια ωμα
150γρ αμυγδαλα ωμα
250 γρ βουτυρο Lurpak
1 κουτ του γλυκου κανελα
1/2 κουτ του γλυκου γαριφαλο
φιστικι αιγινης για το πασπαλισμα
Για το σιροπι
2 κουπες νερο
3 ζαχαρη
3 κουτ σουπας μελι
5 σταγονες μαστιχελαιο
χυμο απο μισο λεμονι
φλουδα απο λεμονι


Εκτελεση

Εκοψα τα καρυδια και τα αμυγδαλα στο μπλεντερ και ανακατεψα μαζι την κανελα και το γαριφαλο
Ανα δυο φυλλα εριχνα επανω μειγμα γεμιση και με μια βεργα το διπλωνα σε ρολακια το σουρωσα οσο μπορουσα με τα χερια μου και στο τελος το εκοψα σε κομματια, εριψα πανω το λιωμενο βουτυρο και το αφησα για 15 λεπτα να απορροφησει καλα ολο το βουτυρο.


Το εψησα σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 για 50 λεπτα...ειχα βρασει το σιροπι μου για 10 λεπτα εριξα ζεστο σιροπι σε ζεστο γλυκο.....ζεστα και τα δυο οχι καυτα.!!πασπαλισα με το φιστικι..!!αυτο εδω ειναι διπλη δοση!

Gogo Samiou-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος Μαρινάτος !!!



Ενα ωραίο και εύκολο ορεκτικό που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας, Συνοδευτικό σε όσπρια σαλάτες αλλά και  σκέτο -μεζές για ουζάκι!!!

Υλικά
1 κιλό γαύρο
Χοντρό αλάτι
ξύδι
Σκόρδο
Κάπαρι
Κόκκους από πιπέρια
Αραβοσιτέλαιο


Πλένουμε και καθαρίζουμε το γαύρο μας από εντόσθια κεφάλια και  κόκκαλα .
Τοποθετούμε σε ένα ταψί το γαύρο με χοντρό αλάτι για 3 ώρες.
Κατόπιν τον ξεπλένουμε και τον βάζουμε στο ξύδι για 2 ώρες.
Τον αποσύρουμε τον στύβουμε καλά και τον τοποθετούμε σε ένα μπολ και βάζουμε σε κάθε στρώση ψιλοκομμένο σκόρδο κάπαρι και κόκκους από πιπέρια
Ρίχνουμε αραβοσιτέλαιο μέχρι να σκεπαστεί και  έτοιμο!!!

Θεόδωρος Φλέσσουρας‎ "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νησιώτικη Καρπουζόπιτα !!!



Νόστιμη εύκολη και νηστίσιμη -Υπέροχη δροσερή πίτα με άρωμα καρπούζι !!

ΥΛΙΚΑ

4 Κούπες καρπούζι καθαρισμένο από τα κουκούτσια και τις φλούδες
3/4 κούπας ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι
1,1/2 κούπα αλεύρι ότι έχετε
1/3 κούπας σουσάμι
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
Ελαιόλαδο για το άλειμμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καβουρδίζουμε λίγο το αλεύρι σε ένα αντικολιτικό τηγάνι
Πολτοποιείτε το καρπούζι με το πιρούνι και το βάζετε σε ένα βαθύ μπολ με το ζουμί του,Το ανακατεύετε με τη ζάχαρη ,το μέλι,το αλάτι την κανέλα ,το αλεύρι.


Λαδώστε ένα ταψάκι με μπόλικο λάδι και ρίχνετε το μισό σουσάμι στο πάτο
ρίχνετε μέσα το μείγμα να πάει παντού ομοιόμορφα πρέπει να έχει πάχος 2 εκ,Ρίχνετε και το υπόλοιπο σουσάμι από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 την πίτα για μια 50 λεπτά με μια ώρα.
Πασπαλίζετε με λίγο έξτρα κανέλα !!


ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ
Gogo Samiou-


Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Μελιτζανοκεφτέδες !!!

Δοκιμάστε τους !!!

Υλικά
3 μελιτζάνες καθαρισμένες και κομμένες
 3 μεγάλια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοτριμμένη
1 κούπα πικάντικο σκληρό τυρί τύπου Μετσόβου ή ότι άλλο προτιμάτε
1 αυγό
ψιλοκομμένος μαϊντανός 
φρυγανιά τριμμένη -ποσότητα τόση ώστε να δείτε να πλάθεται το μείγμα
λίγο λάδι
αλατοπίπερο
αλεύρι

Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε κομμάτια.
Τις βράζουμε για λίγο να φύγει εντελώς η πικρίλα και τις στραγγίζουμε πολύ πολύ καλά.
Βάζουμε σε τηγάνι λίγο λάδι και σοτάρουμε -τσιγαρίζουμε -τα κρεμμύδια με το σκόρδο.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τις πολύ καλά στραγγισμένες μελιτζάνες,προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το σκόρδο,το σκληρό τριμμένο τυρί,το αυγό, ,τον μαϊντανό το αλατοπίπερο και φρυγανιά τριμμένη τόση όσο να μπορώ να πλάθω με τα χέρια μου κεφτεδάκια-περίπου 7 με 8 κουταλιές της σούπας.
Τα ζυμώνουμε  καλά όλα μαζί ,τα πλάθουμε κεφτεδάκια ,τα αλευρώνουμε  και τηγανίζουμε-τοποθετούμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας κι ..έτοιμοι !!!


 Gogo Samiou -"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Τυρόπιτα στα γρήγορα !!!


Υλικά
500 γρ φύλλο κρούστας
500 γρ γάλα πλήρες
500 γρ τυρί φέτα
2 κρόκους
100 γρ βούτυρο
50 γρ αλεύρι
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκαρυδο

100 γρ βούτυρο για το άλειμμα





Ingredients
500 gr phyllo pastry
500 gr whole milk
500 grams feta cheese
2 yolks
100 grams butter
50 grams flour
salt
pepper
nutmeg
100 g butter the phyllo pastry

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ
Eκτέλεση ΕΔΩ -- https://www.youtube.com/watch?v=hfjPtPF3-oo&feature=youtu.be


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελιτζανόπιτα !!!


Υλικά

5--6 μεγάλες Μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπεριά ότι έχετε ψιλοκομμένη
2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
3 αυγά
1 κούπα τριμμένο τυρί σκληρό τύπου Μετσόβου πικάντικο
300 γραμ φέτα
4 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά -γαλέτα-
7 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
Σουσάμι
1 πακέτο φύλλο για πίτες

Βράζουμε τα κυβάκια μελιτζάνας μέσα σε μπόλικο αλατόνερο για λίγα λεπτά .
Τις στραγγίζουμε πολύ καλά.
Σε ένα τηγάνι με το λάδι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μαζί και τα σκόρδα ,την πιπεριά τις ντομάτες για λίγη ώρα --τόση όση να πιουν τα υγρά τους-- και τα αδειάζουμε σε μια λεκάνη.


Τσιγαρίζουμε και τα πολύ καλά στραγγισμένα κυβάκια μελιτζάνας να πάρουν λίγο χρώμα και τα προσθέτουμε κι αυτά μέσα στην λεκάνη.
Προσθέτουμε επίσης χτυπημένα τα 3 αυγά ,την τριμμένη κούπα τυρί,την φέτα σπασμένη με τα χέρια,την τριμμένη φρυγανιά,και τον μαϊντανό.
Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά.
Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα 3 πρώτα φύλλα λαδώνοντας ένα -ένα.
Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα.


Συνεχίζουμε βάζοντας ανά δύο φύλλα και πάντα περασμένα με λίγο λάδι και μείγμα .
Τέλος περνάμε όλη την επιφάνεια με λάδι χαράσσουμε ελαφρά ρίχνουμε σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς να ψηθεί και να ροδίσει !!

Gogo Samiou-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Τσιζκέικ σοκολατένιο !!!



~~~~~~~~~~ΤΣΙΖ ΚΕΙΚ~~~~~~~~~~~

Υλικά για την βάση

1 πακέτο μπισκότα Digestive
1/3 πλάκα αντόρο -βουτυρο-

Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το στρώνουμε πιέζοντάς το στο ταψάκι να είναι ομοιόμορφο.

Υλικά για γέμιση
1 τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
5 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
1/2 κουβερτούρα λιωμένη
1 συσκευασία Garni
1 ποτήρι γάλα


Χτυπάμε το τυρί κρέμα με την άχνη ,προσθέτουμε την μισή κουβερτούρα λιωμένη-έχουμε χτυπήσει το Garni μετο γάλα και το προσθέτουμε κι αυτό μαζί ανακατεύοντας καλά.


Το στρώνουμε από πάνω από τα μπισκότα και ρίχνουμε λίγη λιωμένη σοκολάτα -την άλλη μισή κουβερτούρα-ή καραμέλα -ότι σας αρέσει-και τελειώνουμε πασπαλίζοντας την επιφάνεια με τρούφα ή ξηρούς καρπούς.Το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε !!!

Συνταγή της Mary Zis-Φωτεινή Παρασκευοπούλου-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".




ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαραγλάκι το αγαπημένο σιροπιαστό!!!



Υλικά
600 γρ φύλλο κρούστας
500 γρ βούτυρο
500 γρ καρύδι χοντροκομμένο

Σιρόπι
500 γρ ζάχαρη
400 γρ νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 κ γ γλυκόζη



Λιώνουμε το βούτυρο, παίρνουμε ένα-ένα φύλλο το βουτυρώνουμε,πασπαλίζουμε με το καρύδι το ρολάρουμε και το ζαρώνουμε.
Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και το υπόλοιπο βούτυρο το περιχύνουμε πάνω στο γλυκό.
Χαράζουμε και ψήνουμε στους 150 αντίσταση να ροδίσει.
Βράζουμε το σιρόπι για 5' από το σημείο βρασμού. Ζεστό με ζεστό!!

Ρούλα Καλογερή-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς μελένιος !!!

Κερνώ μελένιο χαλβά σπυρωτό και πεντανόστιμο !!!Υλικά

½ κούπα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

2 κούπες χοντρό σιμιγδάλι

1 κούπα μέλι και ½ κούπα μαύρη ζάχαρη

4 κούπες νερό

Φλούδα από ένα λεμόνι

1 κουταλάκι κανέλα

½ κουταλάκι γαρύφαλλο

150 γραμμάρια καρύδια

150 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη φλούδα του λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά, όχι παραπάνω. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λιώνουμε μέσα το μέλι, αφού αφαιρέσουμε τη φλούδα του λεμονιού.

Σπάμε τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι σε μεγάλα κομμάτια. Εγώ τους κάνω σκόνη γιατί δεν τους τρώνε τα παιδιά και με αυτόν τον τρόπο τους ξεγελώ μια και δεν τους βλέπουν.


Σε μια άλλη κατσαρόλα ή σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά βάζουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί. Παραδοσιακά πρώτα καίμε το λάδι και μετά προσθέτουμε το σιμιγδάλι, έτσι όμως γίνεται ο χαλβάς πολύ βαρύς. Εμείς λοιπόν ουσιαστικά καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι για περίπου πέντε λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Προς το τέλος ρίχνουμε και τους ξηρούς καρπούς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το οποίο έτσι θα ζεσταθεί από το σιμιγδάλι, δεν θα καεί όμως. Φέρνουμε μερικές βόλτες (πόσο μου αρέσει αυτή η έκφραση).

Με μια ξύλινη κουτάλα ρίχνουμε προσεκτικά το σιμιγδάλι μέσα στο σιρόπι και όχι το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε το πιτσίλισμα. Στο σημείο αυτό να τονίσω πως έπαθα κι έμαθα. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι, δηλαδή για ένα λεπτό.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα για 5 λεπτά.

Vasiliki Saltaoura-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ