Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Βασιλόπιτα κέικ όπως παλιά !!!

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ!!!!!!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕΤΡΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΤΗΡΙ

ΥΛΙΚΑ:

6 αυγα,

2 ποτηρια ζαχαρη,

 ποτηρι σπορελαιο,

1 ποτηρι χυμο φρεσκου πορτοκαλιου,

550 γραμμαρια αλευρι φαριναπ,

2 πορτοκαλια το ξυσμα τους,

2 βανιλιες!

Χτυπαμε τα αυγα με την ζαχαρη να αφρατεψουν καλα να ασπρισει το μείγμα!

Ριχνουμε σιγα σιγα το σπορελαιο και το χυμο εναλλαξ,τελος σιγα σιγα αλευρι,βανιλιες ξυσμα!

Προθερμαινουμε τον φουρνο στους 180 βαθμους!

Βουτυρωνουμε πολυ καλα το ταψι κατω και πλαγια πολυ καλα βάζουμε λαδόκολλα!!!

Ρίχνουμε το μείγμα και το τοποθετουμε στον φουρνο να ψηθει για 50 λεπτα αναμμενο και 10 σβησμενο!!!

Φυσικα ελενχουμε με ξυλακι απο σουβλακι !!

Ο χυμος μπορει να αντικατασταθει και με γαλα και να ελαττωθει το αλευρι στα 500 γραμμαρια!!

Μπορειτε να προσθεσετε και λιγο κονιακ η καποιο αλλο μπαχαρικο της αρεσκειας σας!!!

Το ταψί (30χ27)!!!

Το ποτήρι(200ml)!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!
 

Φαγητάρα γιορτινή με κρέας κ λαχανικά!!!


 ΦΑΓΗΤΑΡΑ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΤΑ ΠΙΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ!!!

Υλικά
1,100 γρ.κρεας μοσχάρι η χοιρινό η άγριο
5 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές αλεύρι
7 κρεμμύδια μικρά
1 καρότο φέτες
σκόνη σκόρδου, πάπρικα γλυκιά,1 κύβο λαχανικών, κουρκουμά, πιπέρι μαύρο,ένα ξυλάκι ρίγανη,2 κλαράκια θυμάρι,1φυλλο δάφνη, λίγο αλάτι.
1 σφηνάκι κρασί λευκό η μαυροδάφνη η ότι έχετε.
 νερό που έχετε ρίξει λίγο ζωμό κρέατος αν σας αρέσει.
τσιγαριζετε όλα τα λαχανικά με το κρέας σβήνετε με κρασί ρίχνετε νερό και σκεπαζετε να βράσει.

Κατόπιν ρίχνετε τα δαμάσκηνα που τα έχετε μουλιασει σε λίγο κρασί 🍷 η κονιάκ , προσθέτετε και τα μανιτάρια και βράζετε περίπου 15 λεπτά ,φροντιστε να μείνει σάλτσα για 4με 5 άτομα .

Δένουμε την σάλτσα με 1 κουταλάκι κορν φλαουρ που έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό.


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΔΩ .. https://m.youtube.com/watch?v=maaKRBqNCR4&feature=share

Ζυγούρι κοκκινιστό !!!


 Κοκκινιστό ζυγούρι από μπούτι με κίτρινο ρυζάκι !!


Εκτέλεση
Βάζουμε το κρέας στη χύτρα με νερό...το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε να βράσει με ανοιχτή τη χύτρα για 10 λεπτά...
Κατόπιν το σουρώνουμε, ξεπλένουμε τη χύτρα, και κόβουμε 2 κρεμμύδια και δύο σκελίδες σκόρδο σε φετακια μαζί με ελαιόλαδο και σοτάρουμε... προσθέτουμε το κρέας, αλάτι πιπέρι κουρκουμά λίγη κανέλα, δύο φύλλα δάφνη, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα...
Στη συνέχεια ρίχνουμε 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας και 2-3 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς φλούδα... ανακατεύουμε και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου... κατόπιν ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό, και κλείνουμε τη χύτρα... βράζουμε για 30 λεπτά...✓✓
Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό και σερβίρουμε...✓✓✓

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Marina HatzidakiΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Σπανακοτυρόπιτα !!!


 Αλλη μία πεντανόστιμη σπανακοτυρόπιτα, με ωραίο χειροποίητο φύλλο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη σφολιάτα.... Και μόνο με ελαιόλαδο αγνό και υγιεινό..Από την κυρία Marina Hatzidaki  


Υλικά και εκτέλεση για το φύλλο
Σε μία λεκάνη βάζουμε 700 γραμμάρια αλεύρι, κάνουμε λακουβίτσα και ρίχνουμε 5 κουταλιές ελαιόλαδο, 5 κουταλιές ξύδι, 1 κουταλάκι αλάτι, και ένα κουταλάκι κοφτό σόδα.... Χλιαρό νερό όσο πάρει... Το ρίχνουμε σιγά-σιγά μέχρι να δούμε πόσο θα τραβήξει....✓
Ζυμώνουμε πολύ καλά τη ζύμη να γίνει λεία και μαλακή τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί...✓✓✓


Υλικά για τη γέμιση
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε 3 πράσα ψιλοκομμένα και ένα μεγάλο κρεμμύδι πολύ καλά στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά το σπανάκι χοντροκομμένο και αφήνουμε να μαραθεί.... Το βάζουμε σε δυο τρεις δόσεις ώστε να μην κατεβάσει πολλά νερά... Κάθε φορά το βγάζουμε και το ρίχνουμε σε ένα σκεύος.... Το αφήνουμε να κρυώσει, και προσθέτουμε 2 κουταλιές σιμιγδάλι, 2 αυγά, και 400 με 500 γραμμάρια φέτα καλή θρυμματισμένη με τα χέρια.... Ανακατεύουμε πολύ καλά τη γέμιση, την αφήνουμε στην άκρη και αρχίζουμε τη διαδικασία για τα φύλλα...✓
Κόβουμε το ζυμάρι στα δύο, και το κάθε ένα σε πέντε κομμάτια.... Παίρνουμε ένα-ένα κομμάτι το ανοίγουμε με τη βοήθεια νισεστέ σε μέγεθος ρηχού πιάτου.... Το τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο και λαδώνουμε με μπόλικο λαδάκι... Κάνουμε την ίδια διαδικασία ξεχωριστά 5 φύλλα στο 1 και 5 στο άλλο πιάτο Το τελευταίο δεν το λαδωνουμε... Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.... Κατόπιν παίρνουμε τα φύλλα από το ένα πιάτο όπως είναι και τα τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε σιγά-σιγά με τον πλάστη και με τα χέρια να το φέρουμε σε μέγεθος λαμαρίνας.... Το απλώνουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα προσθέτουμε τη γέμιση... τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο σκεπάζουμε την πίτα τσαλακωτά... Κλείνουμε γύρω-γύρω πολύ καλά, λαδώνουμε ραντίζουμε με λίγο νερό και χαράζουμε.... Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα...✓✓✓

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.Marina Hatzidaki  ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Παραδοσιακή Πλατσέντα Λέσβου με τον πιο Εύκολο Τρόπο!!!


 Παραδοσιακή Πλατσέντα Λέσβου με τον πιο Εύκολο Τρόπο!!Παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο Σιροπιαστό γλυκό από την Λέσβο που πραγματικά θα γεμίσει με Αρώματα όλο το Σπίτι!!! Θα πάθετε πλάκα !!!


Πλατσέντα Λέσβου

1 Συσκευασία χωριάτικο φύλλο Χονδρό 550γρ
250 γρ Καρύδια τριμμένα
90 γρ Ελαιόλαδο για άλειμμα των Φύλλων
1 κουτ σούπας κανέλα σκόνη
1/4 κουτ σούπας Μοσχοκάρυδο σκόνη
1/4 κουτ σούπας Γαρύφαλλο σκόνη
Λίγη Μαστίχα Χίου τριμμένη (προαιρετικά)
2,5 κουτ σούπας Ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ Ελαιόλαδο καυτό

Για το Σιρόπι
700 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
470 γρ Νερό
1 κουτ σούπας χυμό λεμόνι
1 Ξυλάκι κανέλας
1/4 Μαστίχα Χίου τριμμένη

Για Διακόσμηση
100 γρ Καρύδια τριμμένα

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΔΩ -->  https://youtu.be/MhYQ3E_KbTs
 

Κωκ ταψιού !!!


 Κωκ ταψιού σπιτικό αφράτο μαλακό εύκολο επιτυχία εγγυημένη !!!

Συνταγη
Κωκ ταψιου
Παντεσπανι
6 αβγα
1-1/2 φλυτζανα ζαχαρη
2 φλυτζανες αλευρι γ.ο.χ.( ή φαρινα)
2 κ. γλ.bakin (αν δε βαλετε φαρινα)
3-4 βανιλιες
Χτυπαω τα αβγα με τη ζαχαρη και τις βανιλιες
Μετα ριχνω το αλευρι και το bakin
Αδειαζω το μιγμα σε μεγαλο πυρεξ 32 επί 27 όχι μικρότερο που εχω στρωσει μεσα λαδοκολλα και ψηνω στους 160 αερα για μιση ωρα αναλογα το φουρνο
Κρεμα
1 λιτρο γαλα
2 αβγα χτυπημενα
8 κουταλιες σουπας ανθος αραβοσιτου (οχι στιγμης)
1 βιταμ
3-4 βανιλιες
1-1/2 ποτηρι ζαχαρη
Ολα μαζι στην κατσαρολα ανακατευοντας συνεχως μεχρι να πηξει
Γλασο
2 ποτηρια νερο
5-6 κ. σουπας κακαο
4 κ.σ. Ανθος αραβοσιτου
2 κ.σ. βιταμ
1-1/2 φλυτζανα ζαχαρη
Ολα μαζι στην κατσαρολα ανακατευοντας μεχρι να πηξει( αυτο το μιγμα θα γινει αραιο)
Οταν ριξω το παντεσπανι για ψησιμο ξεκιναω τηνκρεμα
Θελουμε ολα να ειναι καυτα
Κοβουμε το ζεστο παντεσπανι στη μεση και ριχνουμε μεσα την καυτη κρεμα
Σκεπαζουμε με το αλλο κομματι απο το παντεσπανι και το παταμε απαλα να ενωσει με την κρεμα
Και στο τελος φτιαχνουμε το γλασο και το ριχνουμε καυτο πανω στο γλυκο
Αφηνουμε το πυρεξ για λιγο να κρυωσει και βαζουμε το γλυκο στο ψυγειο
Δεν κοβεται την ιδια μερα και δε σιροπιαζεται διοτι τα μιγματα εναι καυτα και το παντεσπανι παιρνει την υγρασια που χρειαζεται απο τις κρεμες..


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΔΩ --> https://m.youtube.com/watch?v=bZPs4nkCkgs&feature=share

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Κέικ φανταστικό με άρωμα μπισκότου !!!

Κέικ με άρωμα μπισκότου !!!

ΥΛΙΚΑ
5 αυγα
2 φλυτζανια τσαγιου ζάχαρη
250 γραμ βουτηρο της αρεσκείας σας εγω εβαλα lurpak soft αναλατο
μια κουπα τσαγιου γιαουρτι πληρες
500 γραμ αλευρι φαρινα
1 σφηνακι κονιακ
μια χουφτα κοματακια σοκολατα γαλακτος
2 βανιλετες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ενα φακελακι τριμμενο μπισκοτο γιωτης η τριμμενα μπισκοτα της αρεσκειας σας
ADVERTISING

κουβερτουρα με λιγο βουτηρο για το γλασαρισμα

καλο χτυπημα αυγα και ζαχαρη να γινουν σα κρεμα προσθετουμε το βουτηρο

Συνεχιζουμε το χτυπημα ριχνουμε τις βανιλετες το γιαουρτι το κονιακ και σιγα σιγα το τριμμενο μπισκοτο κα μετα χωρις μιξερ το αλευρι σιγα σιγα που μεσα εχουμε ριξει τα κοματια της σοκολατας

ριχνουμε το μειγμα σε βουτηρωμενη φορμα ψηνουμε σε αεροθερμο προθερμασμενο φουρνο στους 170 για 60 λεπτα γαρνιρουμε με γλασο σοκολατας και απο πανω τριμμα μπισκοτου!


Συνταγή φωτό εκτέλεση από κ. Anastasia Kyr‎ -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
 

Κατσικάκι σκέτη γλύκα με πατατούλες !!!



Κατσικάκι σκέτη γλύκα με πατατούλες φετούλα απαραίτητη κ μπόλικο ψωμί για βούτες στη σάλτσα κ φυσικά καλό κρασάκι 🍷


Σοτάρω το κρέας καλά με ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο σβήνω με ένα ποτηράκι κρασί ρίχνω ντομάτες περασμένες από το μουλτι λίγο πελτέ ,αλάτι πιπέρι μπαχάρι κανέλα κρόκο Κοζάνης και λίγο ζεστό νερό σιγοβράζω κ αν χρειαστεί προσθέτω νεράκι ρίχνω κ μερικά ντοματινια κ αφήνω να δέσει η σάλτσα του!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία  Σούλα ΛεβέντηΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ

Σούπερ αφράτο μοσχομυριστό κέικ μανταρινιού σε 5 λεπτά έτοιμο !!!


 Σούπερ αφράτο μοσχομυριστό κέικ μανταρινιού σε 5 λεπτά έτοιμο !!!Μοσχοβόλησε το σπίτι μανταρίνι!!!

ΥΛΙΚΆ για μια φόρμα 18 εκ.ειναι μικρή μπορείτε και σε πυρέξ ή ταψακι μακρόστενο φορμακι μιας χρήσης
3 μανταρίνια χωρίς φλούδα
3 αυγά
200 γρ.ζαχαρη
130 καλαμποκελαιο
150 γρ.γιαουρτι στραγγιστο
1 βανίλια
ξύσμα ενός  μανταρινιού
320 γρ.αλευρι φαρίνα ΜΑΝΝΑ ΚΕΡΑΜΑΡΗ

 ΨΉΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΎΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 170 ΒΑΘΜΟΎΣ ΕΣΤΊΑ ΠΆΝΩ ΚΆΤΩ ΠΕΡΊΠΟΥ 50 ΛΕΠΤΆ.
Για το γλάσο θα βάλετε χυμό ενός μεγάλου μανταρινιού και θα προσθέσετε ζάχαρη άχνη μέχρι να έχετε ένα μέτριο γλάσο όχι πολύ πηχτό!!
Μοναδική συνταγή της κ. Γκολφω Νικολού !!

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΔΩ --> https://www.youtube.com/watch?v=NjKlKUMwF1c


Μπουκιές κοτόπουλου με πιπεριές κ μανιτάρια !!!


 Ζουμερές μπουκιές κοτόπουλου με πιπεριές κ μανιτάρια σήμερα για μας απλά κ νόστιμα!!!


Κοτόπουλο φιλέτο στήθος κ μπούτι το κόβω σε κομμάτια το σωτάρω σε καυτό λάδι ρίχνω ροδέλες κρεμμύδι πιπεριές κόκκινες, κίτρινη, πορτοκάλι, πράσινη, μανιτάρια σε φετακια αφού σοταριστουν καλά σβήνω με κρασί αλάτι πιπέρι, κάρυ,3-4 ντοματίνια, λίγο νερό ζεστό κ σιγοβράζω μέχρι να μείνει με το λαδάκι λίγο προτού το σβήσω ρίχνω το χυμό λεμονιού με μια κουταλιά μουστάρδα.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Σούλα ΛεβέντηΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ

Μπριζολίκια με πατατούλες λουκούμι !!!


 Μπριζολικια με πατατουλες!!!Ενα φαι αγαπημενο ολων.Υπεροχες τρυφερα μπριζολικια ξαπλωμενα πανω σε χρυσαφενιες φρεσκες πατατες απο το χωραφι μας.!!!


Υλικα:
Μπριζολες
Πατατες


Μυρωδικα:

αλατι,πιπερι,ριγανη.
Ελαιολαδο,2 κ.σ.μουσταρδα,χυμο απο 1 λαμονι,1κ.σ.μελι.


Κοβω τις πατατες μου κυδωνατες και τις βαζω στο ταψι και τις περιχυνω με το μειγμα :ελαιολαδο-μουσταρδα-λεμονι-μελι τα οποια τα χτυπαω να γινουν κρεμα.

Ριχνω αλατι ,πιπερι,ριγανη.

Αλατοπιπερονω τις μπριζολες μου και τις βαζω επανω στις πατατες.

Ριχνω 1 ποτηρι νερο και ψηνω στους 200 βαθμους.

Γινονται λουκουμι !!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία  Μαρινα ΜισαηλιδουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Μπάρες υπέροχες !!!


 

Μπάρες δημητριακών !!!

ΥΛΙΚΑ.

200 κουβερτούρα

300ταχινι ολικής άλεσης

2κ.σ.μελι

1κουπα που να αποτελείται από κορνφλέικς αμύγδαλα φουντούκια κότσι μπερι δαμάσκηνα αποξηραμένα κραμπερις.

Η ότι εσείς προτιμάτε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ.

Σε μπεν-μαρι Λιώνουμε την κουβερτούρα και παράλληλα ρίχνουμε το ταχίνι και το μέλι.

Τα ανακατεύουμε με μια Μαρίζ.

 Και όταν ενσωματωθούν αυτά τα υλικά τότε ρίχνουμε και την κούπα με τους ξηρούς καρπούς.

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Και παίρνουμε μια στενόμακρη φόρμα την ντυνουμε με μεμβράνη και αδειάζουμε το μείγμα.

Την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο έως ότου παγώσει.

Όταν παγώσει την βγάζουμε και την κοβουμε σε μπαστουνακια.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Anna Lampropouloy

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Κολοκυθόπιτα γλυκιά σιροπιαστή !!!


Γλυκιά κολοκυθόπιτα σιροπιαστή!!!

ΥΛΙΚΑ
• 1,5 κιλό κολοκύθα τριμμένη
• 2 (σχεδόν) πακέτα φύλλο Βηρυτού
• 250 γρ. Βούτυρο ( ένα πακέτο δηλαδή φρέσκο )
• 1 φλ. ζάχαρη
• 1 φλ. σταφίδες ξανθές
• 1 φλ. καρύδια χοντροτριμμένα
• 1/2 φλ. σιμιγδάλι
• 1 Κ. κανέλα
• 1/3 Κ. γαρίφαλο
• 1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά
• ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
• 2 φλ. ζάχαρη
• 2 φλ. νερό
• χυμός από μισό λεμόνι
• 1-2 ξύλα κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στρίβουμε καλά την κολοκύθα και την βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τα καρύδια, τις σταφίδες, τη φρυγανιά και το ξύσμα.

Ανακατεύουμε απαλά.

Απλώνουμε το ένα πακέτο φύλλα στο ταψί μας και τα αλείφουμε ανάμεσα με μπόλικο λιωμένο  Βούτυρο.

Βάζουμε τη γέμιση, στρωνουμε όμορφα να πάει παντού και βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένο κι αυτά!!!

Το ταψί μας κι αυτό αλειμμένο με Βούτυρο.

Αλείφουμε με το υπολοιπο βούτυρο και ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι περίπου 10 λεπτά.

Αφήνουμε την πίτα να είναι χλιαρή και την περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Αφήνουμε την πίτα να τραβήξει το σιρόπι για 30 - 40 λεπτά.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Sunday LousΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
 

Ζακυνθινά παξιμαδάκια !!!

.



Ζακυνθινά, γλυκά παξιμαδάκια!
Σε κάποια επίσκεψη, μου είχαν φέρει τα συγκεκριμένα παξιμαδάκια, η γεύση τους με  το άρωμά τους, με είχε ενθουσιάσει!!
Έψαξα και βρήκα συνταγή και όταν τα έφτιαξα, εκτός απ' ότι μοσχοβόλησε η κουζίνα, η γεύση τους ήταν ίδια με αυτά που μου είχαν φέρει στην επίσκεψη, οπότε ενθουσιάστηκα διπλά!!
Σας παραθέτω, λοιπόν την συγκεκριμένη συνταγή και όποιος την επιχειρήσει εύχομαι καλή επιτυχία! ❤️
(για μία δόση, δηλαδή 2 μεγάλα κουλούρια ή 4 μικρά)
Υλικά
 3/4 κούπας λάδι
 3/4 κούπας κρασί λευκό (ή κόκκινο)
 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
 4 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
 1/2 κ. γλ. σόδα
 1/2 κ. γλ. κανέλλα σκόνη
 1/4 κ. γλ. γαρίφαλο σκόνη
 2 κ. γ. γλυκάνισο σπόρους
 1 κ. γ. ξύσμα πορτοκαλιού ή εκχύλισμα πορτοκαλιού σε σκόνη
 1 κούπα σταφίδες μαύρες (ή μαύρες και ξανθές μαζί)
 1 κούπα ζάχαρη
 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ας υπάρχει λίγο παραπάνω μήπως χρειαστεί)
 Προαιρετικά: Σουσάμι για το στόλισμα
Εκτέλεση
 Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε τα υγρά υλικά (λάδι, χυμό πορτοκαλιού, κρασί).
 Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το γλυκάνισο, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το χέρι μας για να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
 Προσθέτουμε ένα μέρος από το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικινπάουντερ και ανακατεύουμε για να πάνε παντού τα διογκωτικά.
 Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι σιγά-σιγά, μέχρι να το πάρει όλο.
 Αν κολλάει στα χέρια μας η ζύμη, προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι ακόμα, έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη σαν των κουλουριών, να πλάθεται δηλαδή χωρίς να κολλάει.
 Πλάθουμε 2 μεγάλα μακρόστενα κουλούρια (σαν φρατζόλα), τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή σε λαδωμένο ταψί και τα χαράζουμε σε στενόμακρα κομμάτια πάχους ενός δαχτύλου, χωρίς
να τα ξεχωρίσουμε με το μαχαίρι και να αποκολληθούν το ένα από το άλλο. Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε σουσάμι από πάνω.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-180 βαθμούς για 50-60 λεπτά σε πάνω κάτω αντιστάσεις, ανάλογα πόσο σκληρά τα θέλουμε.
 Αφού περάσει μισή ώρα ψησίματος (και παραπάνω) τα βγάζουμε και τα ξαναχαράζουμε μέχρι κάτω, να αποκολληθούν το ένα από το άλλο.
 Αν έχουν πάρει χρώμα από κάτω, τα γυρίζουμε στην πάνω αντίσταση.Αν έχουν χρώμα κι εκεί, βάζουμε αλουμινόχαρτο. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Λένα ΧριστοπούλουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Γλυκιές πλεξούδες σφολιάτας με μόνο 3 υλικά!!!


  Σήμερα έφτιαξα γλυκιές πλεξούδες σφολιάτας με μόνο 3 υλικά!!!!!

Υλικά:

- 1 φύλλο σφολιάτας

- 4 κ.σ. μαρμελάδα
  (της αρεσκείας σας)

- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Η συνταγή εδώ: https://youtu.be/ev97GXzDkWQ