Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Μπακλαβού ,παραδοσιακό γλυκό Μυτιλήνης



Υλικά για μισή δόση

φύλα κρούστας λεπτά όσο πιο λεπτά γίνεται..χρησιμοποιείστε το φύλο Βηρυτού του Κανάκη στην μοβ συσκευασία η φρέσκο ντόπιο από καταστήματα που φτιάχνουν τέτοιου είδους φύλα. μισό κιλό...

250 γραμμάρια βούτυρο Γάλακτος λιωμένο κρύο

250 γρ.αμύγδαλα λευκά καβουρδισμένα και χοντροκομμένα

σιρόπι

1,5 κούπα ζάχαρη

1,5 κούπα νερό

χυμό μισού μικρού λεμονιού

2-3 σταγόνες εσάνς αμυγδάλου η

λίγες σταγόνες ανθόνερο

εκτέλεση

σιρόπι

ρίχνομαι όλα τα υλικά του σιροπιού σε ενα κατσαρόλι και το βράζομαι χωρίς να ανακατέψουμε περίπου 10 λεπτά από την στιγμή που θα βράση.να γίνει σιροπάκι δεμένο.κλείνομαι το μάτι και ρίχνομαι μέσα την εσάνς η λίγο ανθόνερο.αφήνομε στην άκρη να κρυώσει.



Μπακλαβού

λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ σιγανή φωτιά

παίρνομαι να ταψάκι μακρόστενο μικρού μεγέθους.το μικρο ορθογώνιο πυρέξ  και το βουτυρώνομαι.

παίρνομε τα φύλα και τα ανοίγομε τελείως.βάζουμε από πάνω το ταψί μας και τα κόβομαι από την έξω μεριά ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού..πρέπει να έχομε περίπου 20φυλα.τα κομμάτια που περίσσεψαν τα χρησιμοποιούμε κι αυτά και τα βάζουμε στην μέση του γλυκού.

έχουμε χοντροκόψει το αμύγδαλο στο μούλτι.

παίρνομε ένα ένα φύλο ,το βουτυρώνομαι και το στρώνομε όμορφα μέσα στο ταψί μας.

βάζουμε 5 φύλα.σκορπίζομε από πάνω το 1/3 της γέμισης.ξαναβάζομε 5 φύλα βουτυρωμένα,γέμιση,πάλι 5 φύλα βουτυρωμένα, την υπόλοιπη γέμιση,και τελειώνομε με 5 φύλα.χρησιμοποιούμε στα μεσαία φύλα τα κομμάτια που μας περίσσεψαν από το κόψιμο των φύλων.βουτυρώνομαι και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο λίγο να παγώσει να μπορέσομε να το κόψομε.περίπου μία ώρα.
όταν το γλυκό έχει παγώσει το κόβομαι σε μακρόστενα κομμάτια και ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για μισή ωρα να φουσκώσουν τα φύλα και να ροδίσει..χαμηλώνομε τον φούρνο στους 140 βαθμούς και ψήνομε άλλη μισή ώρα...βγάζομε από τον φούρνο αφήνομαι λίγο να ηρεμήσει το γλυκό και σιροπιάζομε με κρύο η χλιαρό σιρόπι προσεκτικά με μια κουτάλα..αφηνομε μερικές ,ώρες να τραβήξει ξεσκέπαστο και κόβουμε σε κομμάτια...καλή επιτυχία
και σερβίρομε.
Σημείωση
Η γέμιση είναι ΜΟΝΟ αλεσμένα αμύγδαλα 
Roula's sweet corner