Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Τζιαμ-πλιαφ (παραδοσιακό Κοζανίτικο γλυκό)!

Υλικά:
 1 κουπ. τσαγ. ρύζι καρολίνα
 1 σακουλάκι φιδέ 
5 κούπ. τσαγ. νερό 
1 φλ. καφέ σπορέλαιο 
2 κουπ. τσαγ. ζάχαρη κρυσταλική 
κανέλα όσο θέλει ο καθένας
προαιρετικά ξηρούς καρπούς ( αμύγδαλα ή φουντούκια ή καρύδια)
 Εκτέλεση: 
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό να βράσει.
 Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το ρύζι και την ζάχαρη , χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει έως να πιει όλο το νεράκι του ! θέλουμε το ρύζι μας να είναι πολύ βρασμένο (σχεδόν λαπάς).
 Αν χρειαστεί στην διάρκεια προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Συγχρόνως σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το σπορέλαιο κι όταν κάψει καλά προσθέτουμε θρυμματισμένο το φιδέ μας και το καβουρδίζουμε έως να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα!
 Αμέσως το ρίχνουμε μέσα στο ρύζι ανακατεύοντας να ενσωματωθεί καλά ! Συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά!
 Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα και αποφλοιωμένα αμύγδαλα ( του πάνε περισσότερο ) !! εγώ ράντισα με λίγο σιρόπι κερασιού!!
Από  Πασχαλης Νακ Νακ
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ