Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Πατσάς για τους μερακλήδες !!!


Απολαύστε μία δυναμωτική σούπα !!!!

ΥΛΙΚΑ
1+1/2 μοσχαρίσιο ποδαράκι και κοιλιά
5 κουτ.σούπας από κρασί καλό ξύδι
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κουτ.σούπας αλάτι

ΣΚΟΡΔΟΣΤΟΥΠΙ
4 σκελίδες σκόρδο
6 κουταλιές σούπας ξύδι από κρασί
μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά τα ποδαράκια και τις κοιλιές τα οποία έχουμε ζητήσει από τον κρεοπώλη να τα τεμαχίσει σε κομμάτια μεγάλα.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα τα σκεπάζουμε με το νερό και μόλις πάρουν 2 με 3 βράσεις χύνουμε το νερό και τα στραγγίζουμε.
Το πλένουμε ξανά και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να το σκεπάζει όλο καλά,ξαφρίζουμε αν χρειαστεί,ρίχνουμε και το ξύδι τις 5 κουταλιές, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πιπέρι κόκκους  και μαγειρεύουμε για 3 ώρες σε μέτρια θερμοκρασία να δείτε να μαλακώσουν .


Εμείς όσο βράζει
Πολτοποιούμαι τα σκόρδα με το ειδικό εργαλείο ή με γουδί [αν θέλετε αφαιρέστε καλύτερα το πράσινο την φύτρα που έχει στην μέση ]τα αφήνουμε στην άκρη για το σκορδοστούπι.
Μόλις ο πατσάς βράσει τον βγάζουμε σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να κρυώσει για να τον ξεκοκαλίσουμε .
Αφαιρούμε όλα τα κόκαλα κόβοντας σε κομματάκια το κρέας στο μέγεθος που προτιμάτε (ψιλοκομμένος ή πιο χοντρός πατσάς).  και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα προσθέτουμε αλάτι και ελέγχετε αν σας ικανοποιεί.Ανακατεύομαι καλά συνεχίζετε το βράσιμο της σούπας για να δέσει ο ζωμός.

Για να φτιάξετε το σκορδοστούμπι, βάζετε σε μπουκάλι με ξίδι τις πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου τα κουνάτε καλά . Σερβίρετε τον πατσά σε βαθιά πιάτα, ρίχνετε σκορδοστούμπι συνήθως 1 κουταλιά σούπας αρκεί στο κάθε πιάτο και πασπαλίζετε με 1-2 σπόρους μπούκοβο.
 Καλή απόλαυση σε μια υπέροχη δυναμωτικη σούπα !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ