Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Πίτα του βοσκού !!!



Μια παραδοσιακή Βρετανική συνταγή για μια πίτα διαφορετική από τις δικές μας. Πίτα του βοσκού ή “Shepherd’s pie”. Μια εύκολη, ιδιαίτερη πίτα με λαχανικά, κιμά και πουρέ πατάτας, που προέρχεται κυρίως από την Βόρεια Αγγλία με πολύ νόστιμη γεύση που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά συνταγής

Για τον κιμά:

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο στο μούλτι

4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες στο μούλτι

1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

1/2 κ.γ. εστραγκόν αποξηραμένο

αλάτι, πιπέρι

250 ml ξηρό κόκκινο κρασί

300 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (πασάτα)

80 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

Για το πουρέ:

7-8 μεγαλούτσικες πατάτες, καθαρισμένες και πλυμένες

200 ml κρέμα γάλακτος

250 ml φρέσκο γάλα

1 κ.σ. βούτυρο

αλάτι, πιπέρι

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

80 + 20 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση συνταγής

Για το κιμά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μικρή κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρετε για 10-15 λ μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Ρίχνετε το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτετε το χυμό ντομάτας, αλατοπίπερο και όλα τα μυρωδικά.

Σκεπάζετε τη κατσαρολίτσα και αφήνετε το κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά για 40 λ περίπου μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά του. Όταν είναι έτοιμος, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε ζωηρά με ξύλινη κουτάλα και αφήνετε το κιμά στην άκρη.

Για τον πουρέ: Βράζετε καλά τις πατάτες σε άφθονο, αλατισμένο νερό τις στραγγίζετε, τις μεταφέρετε σε μπολ και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά (από το τυρί προσθέτετε τα 80 γρ. μόνο και κρατάτε τα υπόλοιπα 20 γρ. για το πασπάλισμα της επιφάνειας) και και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να γίνει ένας πηχτός πουρές.

Στρώνετε το μείγμα κιμά σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο πυρέξ και από πάνω στρώνετε το πουρέ. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα 20 γρ. τυρί και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού δημιουργείτε “κύματα” στην επιφάνεια του πουρέ.

Ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 40 λ περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνειά του. Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει αρκετά, προκειμένου να μπορέσετε να τη κόψετε.
 http://theonewithallthetastes.com/
Sintayes.gr