Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

Εκμέκ με άρωμα μαστίχας !!!


ΥΛΙΚΑ

250 γραμ κανταΐφι
50 γραμ βούτυρο λιωμένο
100 γραμ φυστίκι Αιγίνης ψίχα
600 γραμ κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Κανέλα

Για την κρέμα :
1-1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
2 βανίλιες
200 γραμ ζάχαρη
160 γραμ άνθος αραβοσίτου βανίλια
20 γραμ βούτυρο
2 πρέζες μαστίχα κοπανισμένη

Σιρόπι
250 γραμ ζάχαρη
250 γραμ νερό
Ξύλο κανέλα
Φλούδα λεμονιού
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.




Εκτέλεση
Ανοίγουμε το φύλλο με τα δάχτυλα, το βάζουμε σε βουτυρωμένο τετράγωνο μικρό ταψί. Περιχύνουμε με το βούτυρο. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 β στον αέρα μέχρι να ροδίσει καλά παντού. Περίπου 30.




Για την κρέμα κρατάμε 1-1/2 φλ από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και αφήνουμε να ζεσταθεί.

Διαλύουμε το άνθος στο κρύο γάλα. Προσθέτουμε την μαστίχα και την βανίλια και τα ρίχνουμε στο ήδη ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά να πήξει.

Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε.

Για το σιρόπι βράζουμε τα υλικα 4, αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει ελαφρά. Περιχύνουμε λίγο λίγο το κρύο κανταΐφι.

Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε σφιχτή σαντιγί και την στρώνουμε στο εκμέκ. Πασπαλίζουμε με κανέλα και το φυστίκι χοντροτριμμένο.

Παγώνουμε για μια ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.

Η συνταγή που φτιάχνω πάντα είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου .