Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Πατατοψωμάκια Νηστίσιμα!!!



Είναι καταπληκτικά και τρώγονται και εκτός τις μέρες νηστείας,γιατί είναι πεντανόστιμα και ιδανικά για ένα καλό πρωινό γεύμα κι όχι μόνο !!!


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 ποτήρι σπορέλαιο
2 ποτήρια νερό χλιαρό (όχι ζεστό!)
2 κ.γ.κοφτά αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ ζάχαρη
7 ποτήρια αλεύρι γ.ο.χ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό πατάτες βρασμένες και λιωμένες
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
αλάτι,πιπέρι,δεντρολίβανο,ρίγανη,θυμάρι
1/2 κούπα ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύω να διαλυθεί.Προσθέτω το λάδι και το αλάτι και ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να έχω μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.Ίσως να μην το πάρει όλο το αλεύρι.
Σε άλλο μπολ ρίχνω τις πατάτες.
Σε ένα τηγάνι σωτάρω το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και ρίχνω ότι μυρωδικά θέλω.
Ρίχνω το περιεχόμενο του τηγανιού στις πατάτες προσθέτω αλατοπίπερο και ανακατεύω καλά.
Χωρίς να περιμένω να φουσκώσει το ζυμαράκι μου κόβω μπαλάκια τα πατάω να ανοίξουν (αν κολάει βάζω λίγο λάδι στον πάγκο εργασίας και στα χέρια μου) βάζω μια καλή κ.σ γέμιση το κλείνω σαν πουγκάκι και το πατάω να πλατύνει.

Για ψήσιμο στο φούρνο τα βάζω σε ταψί με λαδόκολα τα τρυπάω με οδοντογλυφίδα σε 2-3 μεριές στην επιφάνεια και ψήνω στους 170 με αέρα μέχρι να ροδίσουν 25 λεπτά περίπου.

Για τηγάνισμα τα βάζω σε τηγάνι με ελαιόλαδο ή σπορελαιο και τηγανίζω μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.Τα τοποθετώ σε πιάτο με χαρτί κουζίνας.Δεν ρουφάνε πολύ λάδι μη τα φοβηθείτε.
Και έχω να πω ότι είναι πεντανόστιμα και με τους 2 τρόπους ψησίματος!!!
 
Από την φίλη  συνταγή
Οι Λιχουδιές της Σόφης