Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Σπανακόπιτα & Σπανακόρυζο!!!





Πολύ οικονομικό το σπανάκι τώρα -και πολύ ωραίο το φύλλο της alfa pastry
τόσο απλά χωρίς κόπο και αλεύρια να ανοίγουμε φύλλα !! ΔΕΙΤΕ 2 υπέροχες συνταγές !!!


Σπανακόρυζο μερίδες 5 υλικά

2+1/2 κιλά σπανάκι - κρατάμε και για την πίτα
1 ξερό κρεμμύδι ξυσμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένες ροδέλες
1 πράσο ψιλοκομμένες ροδέλες
1 ματσάκι μικρό άνηθο ψιλοκομμένο
2 λεμόνια
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουπάκι του καφέ ρύζι -Καρολίνα
ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
Εγώ προσθέτω και 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας ή μία ώριμη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη


Καθαρίζουμε το σπανάκι  και το πλένουμε πολύ καλά.
το κόβουμε σε κομμάτια .
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι και ρίχνουμε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το στιμμένο πολύ καλά σπανάκι  και τα σοτάρουμε 8 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα .
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 2 ποτήρια νερό το αλάτι το πιπέρι κι αν βάλετε ντομάτα στο ένα ποτήρι νερό αραιώστε τον πελτέ ντομάτας.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν περίπου 20 λεπτά.
Ανοίγουμε το καπάκι προσθέτουμε το αλατοπίπερο και τον άνηθο κι αν χρειάζετε λίγο νερό ακόμα.
Μόλις πάρει μία βράη προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύουμε ελαφρά χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε περίπου για 20 λεπτα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και το αφήνουμε να μείνει λίγη ώρα πρίν σερβίρουμε .
Περιχύνουμε με χυμό λεμονιού.



Σπανακόπιτα 8 κομμάτια
1συσκευασία φύλλο -της alfa pastry Ετσι απλά --πολύ το βολεύτηκα !!
1 με 1+ 1/2  κιλό σπανάκι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι 
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
λίγη φέτα τριμμένη με το χέρι -ζητήστε λίγο τρίμα από το σούπερ μάρκετ είναι πολύ φθηνή .
αλατοπίπερο
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο




Βάζουμε το λάδι με τα  κρεμμύδια και γυρνάμε 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το σπανάκι αφού πρώτα έχουμε καθαρίσει πλύνει και κόψει .
Το φέρνουμε γύρες με ξύλινη κουτάλα να σοταριστεί και μαγειρεύουμε μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του .
Συνάμα προσθέτουμε και το αλατοπίπερο μαζί και τον άνηθο .
Μόλις πιεί όλα τα υγρά και στεγνωάσει αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει.
Προσθέτουμε και την φέτα τριμμενη σε κομμάτια με το χέρι και ανακατευουμε ελαφρά.


Τώρα έχουμε επιλογές ή υα πάρουμε την συσκευσία που σας αναφέρω πιο πάνω είναι πραγματικά κ α τ α π λ η κ τ ι κ ά φύλλα  !!! Οπως είναι παγωμένα τα φύλλα στρώνουμε μία στρώση σπανάκι στο κάτω φύλλο σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο χαιδεύουμε την επιφάνεια με λιγο λάδι και ψήνουμε περίπου 30 λεπτα αέρα 180 βαθμούς πάνω κάτω ή ανοίγουμε φύλλο σπιτικό και γεμίζουμε.
Καλή όρεξη !!! .
Η συνταγή για σπιτικό φύλλο θα την δείτε πατώντας ΕΔΩ : http://mageirikikaisintages.blogspot.gr/2011/02/blog-post_2464.html

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ