Μερίδες: 5
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Εύκολη
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.κιμά
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
3 φρυγανιές βρεγμένες και στιμμένες καλά
1 αβγό
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού κίμινο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
αλάτι-πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι [προτιμήστε μηλόξυδο είναι πιο ελαφρύ]
1\2 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνι
ΣΑΛΤΣΑ
6 πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες
πιπέρι
ελάχιστο αλάτι- ελάχιστο κύμινο-
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη κοφτό
το λάδι από τα σουτζουκάκια που τηγανίσαμε
1 σκελίδα σκόρδο τρμμένη
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοτριμμένο
1\2 ποτήρι κρασί κόκκινο ξηρό
ΓΕΜΙΣΗ
7-8 κλωναράκια μαϊντανό
1\2 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
1\2 φλιτζάνι σκληρό τυρί π.χ.γραβιέρα ,κεφαλοτύρι,ρεγκάτο
όλα μαζί τα ανακατεύετε σε ένα μπολάκι
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
3 φρυγανιές βρεγμένες και στιμμένες καλά
1 αβγό
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού κίμινο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένο
αλάτι-πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι [προτιμήστε μηλόξυδο είναι πιο ελαφρύ]
1\2 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνι
ΣΑΛΤΣΑ
6 πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες
πιπέρι
ελάχιστο αλάτι- ελάχιστο κύμινο-
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη κοφτό
το λάδι από τα σουτζουκάκια που τηγανίσαμε
1 σκελίδα σκόρδο τρμμένη
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοτριμμένο
1\2 ποτήρι κρασί κόκκινο ξηρό
ΓΕΜΙΣΗ
7-8 κλωναράκια μαϊντανό
1\2 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
1\2 φλιτζάνι σκληρό τυρί π.χ.γραβιέρα ,κεφαλοτύρι,ρεγκάτο
όλα μαζί τα ανακατεύετε σε ένα μπολάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά γιά τα σουτζουκάκια ,τα ζυμώνετε πολύ καλά και αφήνετε για λίγο το μείγμα του κιμά να <σφίξει>
Αν είναι σφιχτό το μείγμα του κιμά προσθέστε ελάχιστο νεράκι ενώ ζυμώνετε .
Πλάθεται τα σουτζουκάκια βρέχοντας πού κι πού τα χέρια σας να μην κολλάει ο κιμάς,και μέσα στην παλάμη σας ,η σε ένα πιάτο ρηχό που το έχετε περάσει πρώτα με λίγο λάδι για να μην σας κολλήσουν ανοίγετε ένα ένα και όπως το πλάθεται προσθέτετε λίγη από την γέμιση και το κλείνετε .πλάθεται και κλείνει εύκολα
Τα ετοιμάζετε όλα κατ΄¨αυτόν τον τρόπο τα βάζετε στην πιατέλα και τηγανίζετε με ελαιόλαδο τα σουτζουκάκια να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
Τα βγάζετε σε ένα πιάτο και ετοιμάζετε την σάλτσα.
Σε κατσαρόλα σοτάρεται το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι που τηγανίσατε τα σουτζουκάκια [αν χρειάζεται περάστε το από σουρωτήρι] και σβήνουμε με το κρασί.Προσθέτετε και τις τριμμένες ντομάτες ,αλάτι,πιπέρι,ζάχαρη,μία πρέζα κίμινο ,και αφήνετε να σιγοβράζει μέχρι να δέσει ελαφρά.Κατόπιν ρίχνετε και τα σουτζουκάκια και αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου [αν χρειασθεί προσθέτετε ζεστό νερό].Σερβίρονται ζεστά και είναι πεντανόστιμα.
ΜΥΣΤΙΚΟ
Αν δεν βιάζεστε και αφήσετε το μείγμα να σφίξει, τόσο πιο εύκολα πλάθονται ,και γίνονται και πιο νόστιμα.
Μπορείτε να αλευρώσετε αν θέλετε τα σουτζουκάκια πριν τα περάσετε από το τηγάνι. Φαγητό με πολύ ωραία γεύση!!
Αν είναι σφιχτό το μείγμα του κιμά προσθέστε ελάχιστο νεράκι ενώ ζυμώνετε .
Πλάθεται τα σουτζουκάκια βρέχοντας πού κι πού τα χέρια σας να μην κολλάει ο κιμάς,και μέσα στην παλάμη σας ,η σε ένα πιάτο ρηχό που το έχετε περάσει πρώτα με λίγο λάδι για να μην σας κολλήσουν ανοίγετε ένα ένα και όπως το πλάθεται προσθέτετε λίγη από την γέμιση και το κλείνετε .πλάθεται και κλείνει εύκολα
Τα ετοιμάζετε όλα κατ΄¨αυτόν τον τρόπο τα βάζετε στην πιατέλα και τηγανίζετε με ελαιόλαδο τα σουτζουκάκια να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
Τα βγάζετε σε ένα πιάτο και ετοιμάζετε την σάλτσα.
Σε κατσαρόλα σοτάρεται το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι που τηγανίσατε τα σουτζουκάκια [αν χρειάζεται περάστε το από σουρωτήρι] και σβήνουμε με το κρασί.Προσθέτετε και τις τριμμένες ντομάτες ,αλάτι,πιπέρι,ζάχαρη,μία πρέζα κίμινο ,και αφήνετε να σιγοβράζει μέχρι να δέσει ελαφρά.Κατόπιν ρίχνετε και τα σουτζουκάκια και αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου [αν χρειασθεί προσθέτετε ζεστό νερό].Σερβίρονται ζεστά και είναι πεντανόστιμα.
ΜΥΣΤΙΚΟ
Αν δεν βιάζεστε και αφήσετε το μείγμα να σφίξει, τόσο πιο εύκολα πλάθονται ,και γίνονται και πιο νόστιμα.
Μπορείτε να αλευρώσετε αν θέλετε τα σουτζουκάκια πριν τα περάσετε από το τηγάνι. Φαγητό με πολύ ωραία γεύση!!