Υλικά
- 1 χταπόδι φρέσκο περίπου 1.000-1.200 γραμμ.
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 πρέζα μπαχάρι
- 1 πρέζα γαρίφαλο
- 1 κούπα τριμμένες ντομάτες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 500 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτI
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο). Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μπουκιές.Η κατά προτίμιση μεγάλα κομμάτια
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει
Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να λιώσει.
Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί και (τρίβουμε) τη βάση της κατσαρόλας.
Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, που να σκεπάζει τα υλικά μας.
Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.
Τότε προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι [εγω προσθέτω πάντα δύο ειδών μακαρόνια και κοφτό και κανονικό σπαγγέτι]και αν χρειάζεται λίγο επιπλέον νερό
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10΄-12΄, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι.
Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού δοκιμάζοντας αν είναι εντάξει στο αλάτι ,αν όχι προσθέτουμε λίγο.Σβήνουμε το φαγητό μας απο την φωτιά προσέχοντας αν το θέλουμε μελάτο να έχει λίγο ζουμάκι .
Για όσους το προτιμούν πιο στεγνό δεν αφήνουν πολύ ζουμί .Καλή σας όρεξη .
Σημείωση
Το φαγητό γίνετε και με κατεψυγμένο χταπόδι με την ίδια διαδικασία μαγειρέματος αρκεί να το ξεπαγώσουμε σε θερμοκρασία δωματίου
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει
Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να λιώσει.
Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί και (τρίβουμε) τη βάση της κατσαρόλας.
Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, που να σκεπάζει τα υλικά μας.
Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.
Τότε προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι [εγω προσθέτω πάντα δύο ειδών μακαρόνια και κοφτό και κανονικό σπαγγέτι]και αν χρειάζεται λίγο επιπλέον νερό
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10΄-12΄, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι.
Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού δοκιμάζοντας αν είναι εντάξει στο αλάτι ,αν όχι προσθέτουμε λίγο.Σβήνουμε το φαγητό μας απο την φωτιά προσέχοντας αν το θέλουμε μελάτο να έχει λίγο ζουμάκι .
Για όσους το προτιμούν πιο στεγνό δεν αφήνουν πολύ ζουμί .Καλή σας όρεξη .
Σημείωση
Το φαγητό γίνετε και με κατεψυγμένο χταπόδι με την ίδια διαδικασία μαγειρέματος αρκεί να το ξεπαγώσουμε σε θερμοκρασία δωματίου