Ενας μικρός επίλογος για τις πιο γλυκιές γιαγιάδες που είχαμε όλοι μας !!
Με συγκίνηση μεγάλη ανεβάζω αυτήν την συνταγή της γιαγιάκας μου ξεφυλλίζοντας το κιτρινισμένο τετράδιό της ,τότε που μικρό κοριτσάκι ανακατευόμουν με τα ζυμαράκια να πλάθω κουλουράκια κι εγώ και με φώναζε να την βοηθάω !! Μου έρχονται μνήμες γλυκιές και μυρωδιές αγάπης γιορτής και χαράς ανακατεμένες με μπαχάρι γαρύφαλλο κανελίτσα !! Κι όταν τα μέλωνε και κρύωναν μας κερνούσε αμέσως και μας κοίταζε να δεί τι μορφασμό θα κάνουμε κι εμείς ζητούσαμε κι άλλο κι άλλο και χαμογελώντας μας έδινε πολλά αφού έφτιαχνε λαμαρίνες και τα πήγαινε στο φούρνο να δώσει σε όλη την γειτονιά !! Ποτέ δεν ξανά έφαγα ωραιότερα Φοινίκια όπως και Μελομακάρονα [θα σας δώσω και αυτήν την συνταγή ] από αυτά ..παραδοσιακές Σμυρνέϊκες συνταγές χαίρομαι που τις μοιράζομαι μαζί σας !!!
Γλυκιά μου όμορφη γιαγιά μου Ελενίτσα θα σε θυμάμαι πάντα !!!
ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις οσο πάρει να γίνει ζύμη να πλάθετε
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι,η χονδρό,η ψιλό
1 και μισό ακόμα φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο ,η καλαμποκέλαιο
1\2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό φρέσκο πορτοκάλι
2 κουτ.γλυκού μπέκιν πάουντερ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις οσο πάρει να γίνει ζύμη να πλάθετε
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι,η χονδρό,η ψιλό
1 και μισό ακόμα φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο ,η καλαμποκέλαιο
1\2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό φρέσκο πορτοκάλι
2 κουτ.γλυκού μπέκιν πάουντερ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ΓΕΜΙΣΗ
1 και μισό φλυτζάνι καρυδόψιχα χονδροαλεσμένη
2 κουτ.γλυκού κανέλα
4 κουτ.σούπας άχνη ζάχαρη
ΣΙΡΟΠΙ
1 και μισό ακόμα φλυτζάνι μέλι
2 ποτήρια του νερού νερό
2 φλυτζάνια ζάχαρη
φλούδα από ένα πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλα
2 φλυτζάνια ζάχαρη
φλούδα από ένα πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη [η γιαγιά τα φτιάχνει σε πήλινη ]βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη και με το χέρι τα δουλεύουμε λίγο να διαλυθεί η ζάχαρη,προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού,το ξύσμα πορτοκάλι,το σιμιγδάλι ,και το μπέκιν ,ξαναανακατεύουμε .
Αρχίζουμε
και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ,τόσο οσο να γίνει μια ζύμη σφιχτή
,να μην κολάει στα χέρια μας .Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα καρύδια
,[περάστε τα στο μούλτι ]την άχνη,και την κανέλα.
Κόβουμε
ενα κομμάτι ζύμη μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα καρύδι,το πλάθουμε σαν
μπαλάκι και το πατάμε στη μέση σαν να ανοίγουμε τρυπούλα και την
γεμίζουμε με λίγο από το μείγμα και μετά κλείνουμε και δίνουμε σχήμα
τριγωνικό.
Με ένα πιρουνάκι η τσιμπιδάκι κάνουμε σχεδιάκια από πάνω [κέντημα το λέει η γιαγιά ].
Τα βάζουμε στο ταψί λίγο αραιά ,δεν χρειάζετε λάδι ,ούτε βούτυρο στο ταψί δεν κολάνε.
Σε προθερμασμένο φούρνο τα ψήνουμε ,θέλουν περίπου 30 λεπτά ανάλογα το φούρνο,να τα δούμε να πάρουν λίγο σκούρο χρώμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΙΡΟΠΙΟΥ
Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι ,μέλι,την πορτοκαλόφλουδα,και το ξύλο κανέλα περίπου για 10 λεπτά.
Τα σοροπιάζουμε ρίχνοντας τα φοινίκια για 4-5 λεπτά μέσα στο σιρόπι .
Προσοχή το σιρόπι,η τα φοινίκια πρέπει να ειναι το ένα ζεστό το αλλο κρύο όπως θέλετε εσείς .
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και ειναι φανταστικά!!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ