Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Σοκολατένιο κέικ πειρασμός !











Ένας σοκολατένιος πειρασμός στο πιάτο σας.
Μια δική μου δημιουργία με υλικά που αγαπώ και λατρεύω.
ΥΛΙΚΑ:
160 γρ μαργαρίνη (έβαλα το «κλασσικό χωριό με ελαιόλαδο» Πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή να έχει μαλακώσει πολύ…. όχι να έχει κάψει.
4 αυγά,
200 γρ. ζάχαρη,
1 κουτάκι μικρό γάλα εβαπορέ (170 γρ) ,.
3 κ .γ στιγμιαίο καφέ,
3 κ. σ. μαύρο ρούμι
4 κ. σ κακάο,
175 γρ . σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη,
1 πορτοκάλι το χυμό και το ξύσμα,
2 βανίλιες,
300 γρ, αλεύρι φαρίνα,
μια πρέζα αλάτι




ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
150 γρ κουβερτούρα 55%κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
125 γρ. κρέμα γάλακτος 35%λιπαρά,
1 κ. γ. ηλιέλαιο για να γυαλίσει το γλάσο,
15 γρ. . μέλι
Εκτέλεση για το γλάσο:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη κρέμα γάλακτος και την τεμαχισμένη κουβερτούρα και την αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία..Μόλις λιώσει προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε να διαλυθεί, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ηλιέλαιο..Ανακατεύουμε πολύ καλά. και περιχύνουμε αμέσως το κρύο σοκολατένιο κέικ.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
200 ml νερό,
150 γρ ζάχαρη
3 κ. σ κακάο,
λίγο λικέρ καφέ
Εκτέλεση για το σιρόπι:
Βράζουμε τα 3 πρώτα υλικά για 3 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε το λικέρ καφέ.

 Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Κοσκινίζουμε δυο φορές το αλεύρι με το κακάο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα 160 γρ, ζάχαρη (την υπόλοιπη 40 γρ. την κρατάμε στην άκρη… θα τη χρησιμοποιήσουμε όταν χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα). Ρίχνουμε και τη μαλακωμένη μαργαρίνη ( βούτυρο) στον κάδο και χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίζει το μείγμα . (περίπου 10 λεπτά). Συνεχίζουμε ρίχνοντας έναν – έναν τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθούν τα αυγά. Προσθέτουμε το γάλα και τη λιωμένη κουβερτούρα. Ρίχνουμε το στιγμιαίο καφέ, το ρούμι, το ξύσμα και το χυμό από το ένα πορτοκάλι. Στο τέλος προσθέτουμε και τις 2 βανίλιες και σταματάμε το μίξερ Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα ρίχνοντας τμηματικά τα 40 γρ, ζάχαρη που κρατήσαμε μέχρι να κάνουμε μια στητή μαρέγκα με κορυφές. Προσθέτουμε στο κάδο του μίξερ με τα χτυπημένα υλικά εναλλάξ τη μαρέγκα και το κοσκινισμένο αλεύρι με το κακάο με μια μαρίζ με απαλές κινήσεις.
Έχουμε αλείψει με βούτυρο μια φόρμα και μετά την έχουμε αλευρώσει και έχουμε τινάξει το αλεύρι πολύ καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και το ψήνουμε για μισή ώρα με 40 λεπτά στον αέρα στους 180ο C σε προθερμασμένο φούρνο.
Μόλις ψηθεί τη βγάζουμε και περιχύνουμε το κέικ όπως είναι μες στη φόρμα με 1 κούπα σιρόπι σοκολάτας..(όχι έτοιμο σιρόπι σοκολάτα)
Το αφήνουμε 2 ώρες περίπου να ρουφήξει το σιρόπι και το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα να στραγγίσει πολύ καλά.
Μετά από 2 ώρες περίπου το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και το περιχύνουμε με το ζεστό γλάσο της σοκολάτας..
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ