Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Μαραθόπιτα στό φούρνο.




ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

280 ml νερό χλιαρό,
1 φλιτζανάκι του καφέ γεμάτο ελαιόλαδο
1 μικρό σφηνάκι τσικουδιά
1 κ.. γλυκού αλάτι , αλεύρι όσο πάρει (ανάμικτο από το φούρνο μισό χωριάτικο και μισό για όλες τις χρήσεις) Εάν δεν μπορείτε να βρείτε αλεύρι από το φούρνο χρησιμοποιήστε μισό σκληρό αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ και μισό για όλες τις χρήσεις ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα (ο μάραθος να είναι φρέσκος), λίγα άγρια χόρτα, (σέσκουλα. Λάπατα, παπαρούνες, τσουκνίδες)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένα στο multi, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα., 1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
λίγο αλάτι


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗ ΖΥΜΗ.

Σε μία λεκάνη τοποθετούμε το νερό χλιαρό , το ελαιόλαδο και την τσικουδιά. με το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και πλάθουμε καλά μέχρι να γίνει ένα αφράτο ζυμάρι. Το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΗΣ

Πλένουμε το μάραθο και το βάζουμε πάνω σε μια πετσέτα να απορροφήσει το νερό . Αφαιρούμε τα φυλλαράκια του και τα ψιλοκόβουμε..Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε..Καθαρίζουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ βάζουμε τα ψιλοκομμένα χόρτα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το πράσο. Προσθέτουμε και το ξερό κρεμμύδι. Ρίχνουμε 1 γεμάτο κ. γ χοντρό αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια μας τα χόρτα να βγάλουν τα υγρά τους… Αν διαπιστώσουμε ότι έχουν και άλλα υγρά πασπαλίζουμε τα χόρτα με 2 κ. σ αλεύρι και ανακατεύουμε. (με αυτό τον τρόπο θα απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτουμε το μάραθο και το τυρί.. Ρίχνουμε 3-4 κ. σ ελαιόλαδο . Ανακατεύουμε..Η γέμιση είναι έτοιμη



ΕΓΩ ΕΦΤΙΑΞΑ ΜΙΑ ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ.

Από και στο εξής μπορείτε να φτιάξετε μαραθόπιτες με όποιον τρόπο θέλετε.

ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ.

Εδώ θα χρειαστώ ένα ρηχό ταψάκι σαν αυτό της πίτσας. Λαδώνω το ταψάκι μου. Παίρνω τη ζύμη μου κόβω 2 κομμάτια για να ανοίξω 2 φύλλα. Το ένα φύλλο το στρώνω κάτω , το λαδώνω καλά και ρίχνω τη γέμιση πασπαλιστά… δεν θέλει πολύ γέμιση. Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο. (τα φύλλα τα στρώνω να είναι λίγο ζαρωμένα). Λαδώνω την πίτα και την ψήνω στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.

ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

Ανοίγω ένα μικρό φυλλαράκι βάζω μέσα λίγη γέμιση. Το κλείνω σαν πουγκί πολύ καλά. Το ανοίγω με τον πλάστη ελαφρά να έχω μια λεπτή πιτούλα. Τηγανίζω με ελάχιστο λάδι. Μόλις ψηθεί από την μία πλευρά γυρίζω από την άλλη. Την ακουμπώ σε απορροφητικό χαρτί.

Μπορώ αντί να την κάνω πουγκί….. Να ανοίξω ένα μεγαλύτερο φύλλο… να βάλω γέμιση στην μια άκρη και να το τυλίξω σε ρολό και στη συνέχεια σε σαλίγκαρο. Μετά να το στρώσω και να το απλώσω με τον πλάστη σε μια λεπτή πίτα..
ΣΗΜΕΙΩΣΗ..Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε τύπου μαραθόπιτες με ότι χόρτα θέλετε.Καλή επιτυχία!!!
 Από ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΕΣ.
Marianna KarasMarianna's γευσεις!!!!!!!!!