Μια πανεύκολη συνταγή για ένα υπέροχο Lamington κέϊκ. Ένα απλό κέϊκ βανίλιας, που ετοιμάζετε στα γρήγορα με απλά υλικά, που το απογειώνει η επικάλυψη σοκολάτας και ινδοκάρυδου.
Υλικά συνταγής
Για το κέικ:
190 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
220 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 αυγά
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 κοφτό κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
250 ml γάλα
Για την επικάλυψη σοκολάτας-ινδοκάρυδου:
220 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 36% λιπαρά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 φλ. τσαγιού ινδοκάρυδο
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ταψί 20 εκ.
Για το κέϊκ:
Βάζετε σε μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ για 2 λ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε το 1 κ.γ. βανίλιας και τα αυγά, σταδιακά, ένα, ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Ανακατεύετε το μπέϊκιν πάουντερ με το αλεύρι και το προσθέτετε εναλλάξ με το γάλα [σε 3 παρτίδες, 1/3 των ποσοτήτων τη φορά], συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 55-60 λ. Κάντε το πείραμα με το καλαμάκι από σουβλάκι και αν βγεί στεγνό το κέϊκ είναι έτοιμο.
Βγάζετε το κέϊκ από το φούρνο και το αφήνετε στο ταψί για 8 λ περίπου να “ξεκουραστεί”. Το ξεφορμάρετε μετά σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Για την επικάλυψη σοκολάτας-ινδοκάρυδου:
Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με τη κρέμα γάλακτος και το 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύοντας μέχρι να έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα. Τη κατεβάζετε από την φωτιά, την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, για 20 λ περίπου να πήξει ελαφρώς, ανακατεύοντάς την ανά διαστήματα για να μην κάνει κρούστα.
Στρώνετε το σοκολατένιο μείγμα στη κορυφή και τις 4 πλευρές του κρύου πλέον κέϊκ. Πασπαλίζετε με το ινδοκάρυδο όλες τις αλειμμένες με κρέμα επιφάνειες, πιέζοντας ελαφρώς με το χέρι σας το ινδοκάρυδο πάνω στη σοκολάτα να “κολλήσει”. Το κόβετε σε 8 μικρά κομμάτια και σερβίρετε.
Προαιρετικά, μπορείτε όταν κρυώσει το κέϊκ σας, να το κόψετε οριζόντια σε 2 ίσα μέρη, να κάνετε διπλή δόση κρέμας σοκολάτας και να στρώσετε με τη μια δόση στο κάτω μέρος του κέϊκ. Το σκεπάζετε, πιέζοντάς το ελαφρώς και συνεχίζετε τη διαδικασία επικάλυψης όλου του κέϊκ.
sintayes.gr
olasimera
Υλικά συνταγής
Για το κέικ:
190 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
220 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 αυγά
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 κοφτό κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
250 ml γάλα
Για την επικάλυψη σοκολάτας-ινδοκάρυδου:
220 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 36% λιπαρά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 φλ. τσαγιού ινδοκάρυδο
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ταψί 20 εκ.
Για το κέϊκ:
Βάζετε σε μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ για 2 λ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε το 1 κ.γ. βανίλιας και τα αυγά, σταδιακά, ένα, ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Ανακατεύετε το μπέϊκιν πάουντερ με το αλεύρι και το προσθέτετε εναλλάξ με το γάλα [σε 3 παρτίδες, 1/3 των ποσοτήτων τη φορά], συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 55-60 λ. Κάντε το πείραμα με το καλαμάκι από σουβλάκι και αν βγεί στεγνό το κέϊκ είναι έτοιμο.
Βγάζετε το κέϊκ από το φούρνο και το αφήνετε στο ταψί για 8 λ περίπου να “ξεκουραστεί”. Το ξεφορμάρετε μετά σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Για την επικάλυψη σοκολάτας-ινδοκάρυδου:
Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με τη κρέμα γάλακτος και το 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύοντας μέχρι να έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα. Τη κατεβάζετε από την φωτιά, την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, για 20 λ περίπου να πήξει ελαφρώς, ανακατεύοντάς την ανά διαστήματα για να μην κάνει κρούστα.
Στρώνετε το σοκολατένιο μείγμα στη κορυφή και τις 4 πλευρές του κρύου πλέον κέϊκ. Πασπαλίζετε με το ινδοκάρυδο όλες τις αλειμμένες με κρέμα επιφάνειες, πιέζοντας ελαφρώς με το χέρι σας το ινδοκάρυδο πάνω στη σοκολάτα να “κολλήσει”. Το κόβετε σε 8 μικρά κομμάτια και σερβίρετε.
Προαιρετικά, μπορείτε όταν κρυώσει το κέϊκ σας, να το κόψετε οριζόντια σε 2 ίσα μέρη, να κάνετε διπλή δόση κρέμας σοκολάτας και να στρώσετε με τη μια δόση στο κάτω μέρος του κέϊκ. Το σκεπάζετε, πιέζοντάς το ελαφρώς και συνεχίζετε τη διαδικασία επικάλυψης όλου του κέϊκ.
sintayes.gr
olasimera