Αρωματικό με πολύ ωραία βελούδινη απαλή κρέμα !! Αυτό το γαλακτομπούρεκο θα ήθελα να το φτιάξετε όλοι και θα σας ζητάνε σίγουρα την συνταγή !!
ΥΛΙΚΆ
200 ΓΡ.στακοβούτυρο[στα κρητικά προϊόντα] η απλό βούτυρο γάλακτος
5 αυγα
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό [είναι σχεδόν ένα ποτήρι του νερού λίγο λιγότερο ]
2 βανίλιες
φλούδα λεμονιού
1 λίτρο γάλα
μισό ποτήρι ζάχαρη
ΣΙΡΌΠΙ
1 και 1/2 ποτήρι νερό
500 γρ ζάχαρη
φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
ΦΎΛΛΟ ΚΡΟΎΣΤΑΣ
το πολύ λεπτό 6 φύλλα κάτω και τα υπόλοιπα επάνω
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και μετά δεν το ξαναπειράζουμε ,Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει σε 10 λεπτά το κλείνουμε.το αφήνουμε στην άκρη όταν θα έρθει η στιγμή να σιροπιάσουμε αφαιρούμε την κανέλα κ τη λεμονόφλουδα.
.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε και τα 200 γρ βούτυρο να λιώσει και το κρατάμε για το να περάσουμε τα φύλλα με ένα πινελάκι
ΚΡΕΜΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράζει ..
Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά βάζουμε 2 βανίλιες και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε .
ρίχνουμε όλο αυτό το υλικό μέσα στο γάλα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ..
Σε ένα βουτυρωμένο ταψί βάζουμε φύλλο και βουτύρωμα με το πινέλο .
φύλλο και βουτύρωμα 6 φύλλα με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύουν για να μπορούμε να το κλείσουμε βάζουμε την κρέμα και βάζουμε πάλι τα υπόλοιπα φύλλα ,μην ξεχνάτε να βουτυρώνετε κάθε φορά[ το μυστικό της νοστιμιάς].
το κλείνουμε με μια σπατουλίτσα γύρω γύρω τα φύλλα στο ταψάκι να μπουν μέσα μ ένα κοφτερό μαχαίρι το χαράσσουμε όχι μέχρι κάτω το χάραγμα .
αλείφουμε πάλι το τελευταίο φύλλο με βούτυρο με το πινελάκι πάντα για να είναι λίγη η ποσότητα ,Βρέχουμε το χέρι μας και το ραντίζουμε μια φορά για να μην σηκωθούν τα φύλλα και το ψήνουμε, όχι στον αέρα .
στους 180 βαθμούς.
Αν έχει κρυώσει το σιρόπι εντελώς το περιχύνουμε ..το ένα πρέπει ζεστό και το άλλο κρύο τέλειο!! Καλή επιτυχία!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΥΛΙΚΆ
200 ΓΡ.στακοβούτυρο[στα κρητικά προϊόντα] η απλό βούτυρο γάλακτος
5 αυγα
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό [είναι σχεδόν ένα ποτήρι του νερού λίγο λιγότερο ]
2 βανίλιες
φλούδα λεμονιού
1 λίτρο γάλα
μισό ποτήρι ζάχαρη
ΣΙΡΌΠΙ
1 και 1/2 ποτήρι νερό
500 γρ ζάχαρη
φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
ΦΎΛΛΟ ΚΡΟΎΣΤΑΣ
το πολύ λεπτό 6 φύλλα κάτω και τα υπόλοιπα επάνω
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και μετά δεν το ξαναπειράζουμε ,Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει σε 10 λεπτά το κλείνουμε.το αφήνουμε στην άκρη όταν θα έρθει η στιγμή να σιροπιάσουμε αφαιρούμε την κανέλα κ τη λεμονόφλουδα.
.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε και τα 200 γρ βούτυρο να λιώσει και το κρατάμε για το να περάσουμε τα φύλλα με ένα πινελάκι
ΚΡΕΜΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράζει ..
Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά βάζουμε 2 βανίλιες και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε .
ρίχνουμε όλο αυτό το υλικό μέσα στο γάλα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ..
Σε ένα βουτυρωμένο ταψί βάζουμε φύλλο και βουτύρωμα με το πινέλο .
φύλλο και βουτύρωμα 6 φύλλα με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύουν για να μπορούμε να το κλείσουμε βάζουμε την κρέμα και βάζουμε πάλι τα υπόλοιπα φύλλα ,μην ξεχνάτε να βουτυρώνετε κάθε φορά[ το μυστικό της νοστιμιάς].
το κλείνουμε με μια σπατουλίτσα γύρω γύρω τα φύλλα στο ταψάκι να μπουν μέσα μ ένα κοφτερό μαχαίρι το χαράσσουμε όχι μέχρι κάτω το χάραγμα .
αλείφουμε πάλι το τελευταίο φύλλο με βούτυρο με το πινελάκι πάντα για να είναι λίγη η ποσότητα ,Βρέχουμε το χέρι μας και το ραντίζουμε μια φορά για να μην σηκωθούν τα φύλλα και το ψήνουμε, όχι στον αέρα .
στους 180 βαθμούς.
Αν έχει κρυώσει το σιρόπι εντελώς το περιχύνουμε ..το ένα πρέπει ζεστό και το άλλο κρύο τέλειο!! Καλή επιτυχία!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ