Υλικά
1 κιλό κιμά ανάμεικτο (χοιρινό- μοσχαρίσιο)
1-2 μέτρια κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ. κίμινο
1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι)
1 κ.γ. ανάμεικτα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι,μαιντανό, βασιλικό, δενδρολίβανο)
λίγη ζάχαρη
1 κουτί ντοματοχυμό
1/4 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο κόκκινο ξηρό ή ημίγλυκο κρασί
αλάτι- πιπέρι
Για το πιλάφι
2 φλυτάνια ρύζι μπασμάτι (ή όποιο άλλο ρύζι προτιμάτε)
λίγο φιδέ
4 φλυτζάνια νερό
2 κύβους ζωμό κοτόπουλο ή ζυμαρικών
πιπέρι
λίγο λάδι
Προετοιμασία
Σ ένα μπολ βάζουμε τον κιμά. Αλέθουμε στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτουμε στο κιμά. προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι, ζάχαρη, ντοματοχυμό, κρασί και τα ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα ή ταψάκι. Βάζουμε την κατσαρόλα μας στο μάτι και προσθέτουμε το λάδι. Τσιγαρίζουμε ελαφρά τα σουτζουκάκια μας, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, την ζάχαρη αν χρησιμοποιήσαμε ξηρό κρασί, λίγο αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου.
Όσο βράζουν αυτά προετοιμάζουμε και το πιλάφι μας. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε λίγο λάδι να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας, ρίχνουμε λίγο θρυμματισμένο φιδέ, το ρύζι και τα ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το νερό, τους κύβους και το πιπέρι. Μόλις πάρει βράσει χαμηλώνουμε την φωτιά μας (μέτρια) και το αφήνουμε να βράσει σκεπασμένο μέχρι να πιει το νερό και να κάνει τρυπούλες. Το αποσύρουμε από το μάτι και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα να τραβήξει την υγρασία…
Σερβίρουμε ρύζι στο πιάτο και από πάνω βάζουμε τα σουτζουκάκια με σαλτσούλα….
Καλή σας όρεξη!!!!