Μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή για μια υπέροχη μανιταρόπιτα με μπέικον και ζαμπόν. Ένα υπέροχο ορεκτικό, ή συνοδευτικό στο κυρίως πιάτο σας που θα σας εντυπωσιάσει με την απλότητά του και την ωραία γεύση του.
Υλικά συνταγής
1 φύλλο σφολιάτας
10 φέτες ζαμπόν κομμένες σε κυβάκια
10 φέτες μπέικον κομμένες σε φέτες
10 φέτες τυρί του τοστ κομμένες σε κυβάκια
150 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
400 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
200 ml κρέμα γάλακτος
1 αυγό χτυπημένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο [*]
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί ή μεγάλη ταρτιέρα. Απλώνετε με πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη σφολιάτα ώστε να “τετραγωνιστεί” και τη στρώνετε στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού ή της ταρτιέρας. Αφαιρείτε περιμετρικά με ένα μαχαίρι τη σφολιάτα που περισσεύει.
Ζεσταίνετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τις φέτες μανιταριών, σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και το μπέικον σε φέτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1 λ. Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και μισοκρυώσουν.
Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε το αυγό. Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος, το ζαμπόν, τα 3/4 της ποσότητας του τυριού για τόστ, το μείγμα μανιταριών-μπέικον. Ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά, τα ρίχνετε πάνω από τη σφολιάτα και τα απλώνετε ομοιόμορφα.
Στρώνετε από πάνω την υπόλοιπη 1/4 ποσότητα τυριού για τόστ και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί τσένταρ. Σκεπάζετε το ταψί ή ταρτιέρα με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τη πίτα σας στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-12 ακόμα λ, μέχρι να ροδίσουν το τυριά.
[*] Προαιρετικά βάλτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο και πασπαλίστε με άλλη 1 κ.σ. βούτυρο πάνω από τα τυριά, πριν τη βάλετε στο φούρνο, για περισσότερη γεύση και άρωμα.
sintayes.gr