- Μια γλυκιά και εύκολη συνταγή που μας φέρνει όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, το Πολίτικο Σάμαλι, αφράτο, ζουμερό και με απίθανο άρωμα μαστίχας !!!...
Υλικά
500 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
500 γραμ σιμιγδάλι χονδρό
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό αγελάδος
2 νεροπότηρα ζάχαρη
2 νεροπότηρα χλιαρό νερό
1 κουτ.γλ.μαστίχα Χίου κοπανισμένη
3 βανίλιες μασουράκια
2 μπεικιν φακελάκια
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
λίγο καλό βούτυρο για την επιφάνεια στο τέλος του ψησίματος
Σιρόπι
3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
Φλούδα απ'ο λεμόνι
1 κουτ.σούπας βούτυρο
Ετοιμασία σιρόπι
Ολα μαζί τα βάζουμε σε κατσαρόλα τα βράζουμε 10 λεπτά και αποσύρομαι από το μάτι κουζίνας να κρυώσει.
Ετοιμασία σάμαλι
Διαλύουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ με το χλιαρό νερό καλά.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα σιμιγδάλια ,τις βανίλιες ,τα δύο φακελάκια μπέικιν πάουντερ την μαστίχα και ανακατεύουμε .
Προσθέτουμε και το διαλυμένο γιαούρτι ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι και αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι 35 εκ.
Το χαράσομαι και σε κάθε κομμάτι τοποθετούμε από ένα αμύγδαλο ολόκληρο.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς περίπου 30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μέχρι να το δούμε να ροδίσει πολύ καλά η επιφάνεια .
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λίγο πολύ καλό βούτυρο προτιμήστε αγελαδινό γάλακτος και το χαράσομαι σε κομμάτια τρίγωνα ή τετράγωνα εκεί που τόχαμε ξαναχαράξει..
Με μία κουτάλα σούπας παίρνουμε λίγο λίγο σιρόπι και το αδειάζουμε από πάνω στο γλυκό μας κουταλιά κουταλιά με προσοχή μην μας βουλιάξει .
Οταν κρυώσειν εντελώς σερβίρουμε -του πάει πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες παγωτό καιμάκι στο πλάι . Αν ..αν μείνει το διατηρούμαι σκεπασμένο με μεμβράνη .Καλή επιτυχία !!!
Κυριακή Ταμ -- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ