Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020


 
Τα ρολά κανέλας (cinnamon rolls) είναι αφράτα τσουρεκάκια που τα τρώνε κυρίως στη βόρεια Ευρώπη και στην Αμερική γεμιστά με ζάχαρη και κανέλα και περιχυμένα με γλάσο θα σας δώσω μία σπιτική συνταγή από τη Σουηδία.


Υλικά για το ζυμάρι:
200 γρ. βούτυρο
15 γραμμάρια μαγιά ξερή
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμου
130 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
8 με 10 φλιτζάνια αλεύρι για τσουρέκι ή για όλες τις χρήσεις
200 gr γάλα


Υλικά για τη γέμιση
100 γραμμάρια φυστικοβούτυρο
100 γραμμάρια ζάχαρη
30 γραμμάρια κανέλα.


Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι θα θερμάνουμε το γάλα και θα λιώσουμε το βούτυρο.
σε ένα μπολάκι μικρό θα ενεργοποιήσουμε τη μαγιά μας προσθέτοντας λίγο από το γάλα το χλιαρό, και μία πρέζα ζάχαρη θα το αφήσουμε για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να δημιουργήσουμε το προζύμι μας.
Θα προσθέσουμε το γάλα με το με το λιωμένο βούτυρο στον κάδο του μίξερ το προζύμι μας το αυγό το κάρδαμο τη ζάχαρη και σε μέτρια ταχύτητα..... Προσθέτοντας σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι και χτυπάμε έως ότου ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου.
σε ένα μπολ που το έχουμε αλείψει με λίγο βούτυρο θα προσθέσουμε το ζυμάρι μας θα το καλύψουμε με μία μεμβράνη και θα περιμένουμε περίπου για 30 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
Όταν πλέον έχει φουσκώσει το ζυμάρι ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας μας και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγουμε ένα ορθογώνιο σχήμα και πάχους περίπου ενός εκατοστού.
Σε ένα μπολάκι θα προσθέσουμε το φυστικοβούτυρο, τη ζάχαρη ,και την κανέλα, και θα δημιουργήσουμε μία πάστα. 


Με τη βοήθεια ενός κουταλιού θα αλείψουμε το ζυμάρι μας και θα αφήσουμε λίγο ζυμάρι χωρίς γέμιση, προς το τέλος ώστε να μπορούμε με ένα πινέλο να περάσουμε με ένα υγρό στοιχείο ώστε όταν τον τυλίξουμε κυλινδρικά το ζυμάρι μεταξύ του να κολλήσει.
Κόβουμε 12 ίσα μέρη προσθέτουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και προσπαθούμε να σχηματίσουμε πυραμίδα ώστε να έχουμε ένα σχέδιο δέντρο ξεκινάμε από την κορυφή με ένα ρολάκι συνεχίζουμε με δύο τοποθετούμε με τα τρία τέσσερα και τα δύο τελευταία για να σχηματίσουμε τον κορμό.
Τα τα αφήνουμε στο ταψάκι για 20 λεπτά να φουσκώσουν θα βγω τοποθετούμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά.
παράλληλα θα δημιουργήσουμε ένα εύκολο γλάσο από άχνη ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού για να περιχύσουμε τα ρολάκια..... Στο οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τυρί κρέμα.
Όταν τα ρολάκια κανέλας είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το φούρνο περιχύνουμε με το γλάσο και στολίζουμε είτε με ξηρούς καρπούς είτε με κάποιο μύρτιλο, ή σπόρους από ρόδι.
Πασπαλίζουμε με κανέλα, έξτρα άχνη ζάχαρη και....
Καλή επιτυχία.!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από Στέλιος Δουχάνης chef