Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

Καλιτσούνια Πασχαλινά !!!!


ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ....!!!!!!
👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯
Ένα υπέροχο παραδοσιακό έδεσμα που δεν λείπει ποτέ από το Πασχαλινό Κρητικό τραπέζι!!!!


Υλικά για τη γέμιση
500 γρ ξινομυζήθρα
250 γρ ανθότυρο
250 γρ τυρομαλαμα
2 αβγά
4-5 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

Για το φύλλο
1 γιαουρτακι κατσικίσιο ή πρόβειο 220 γρ
3 σφηνάκια ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσικουδιά
1 κ.γ αλάτι
1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κιλό αλεύρι
1 αβγό με λίγες σταγόνες νερό για το αλλειμα
Σουσάμι για πασπαλισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το ζυμαρακι.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι μου αρχικά με το σύρμα , προσθέτω το νερό ,την τσικουδιά, το λάδι , το αλάτι και ανακατεύω καλα.
Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι μου και ζυμωνω έως ότου έχω μια ζύμη εύπλαστη και ελαστική.
Αφήνω σκεπασμένη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Ετοιμάζω τη γέμιση.
Σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα τυριά με το πιρούνι και τρίβουμε το τυρομαμαλα.
Προσθέτω τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και το δυόσμο και ανακατεύω να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Χωρίζω το ζυμαρακι μου σε 6 μπαλιτσες και ανοίγω φύλλα λεπτά.
Στη συνέχεια κόβω δίσκους με ένα πιατακι του ελληνικού καφέ ή με ένα κουπ πατ.
Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζω μια γενναία κουταλιά του γλυκού γέμιση και κλείνω σε φάκελο.
Περνάω όλα τα καλτσουνια με αβγό και πασπαλιζω με σουσάμι.
Με μια οδοντογλυφίδα πατάω τις τέσσερις γωνιες....!!!!
(Σε αυτή τη φάση μπορώ να φυλάξω σε αλουμινένια ταψάκια στην κατάψυξη βάζοντας ενδιάμεσα στα καλτσουνια λαδόκολλα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους) .
Ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 για 25 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία!!!!!

Ξινομυζήθρα και τυρομαλαμα θα βρείτε στα ψυγεία του Βασιλόπουλου.
Μπορείτε να παραλείψετε το τυρομαλαμα αν δεν βρείτε .......
(κι εγώ δεν βρίσκω πάντα)!!! 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Tzela Antonopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ