Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Πιπεριές Φλωρίνης κ Αγιορείτικη Μελιτζανοσαλάτα !!!


 
 

ΠΙΠΕΡΙΈΣ ΦΛΩΡΊΝΗΣ ΞΥΔΑΤΕΣ 🌶ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΑΓΙΟΡΕΊΤΙΚΗ
🍆

Τα δικά μας είναι όλα ΨΗΜΈΝΑ στα κάρβουνα!! -Μπορούμε κ στο γκριλ ... Ο σύζυγος βέβαια!! Να συνοδεύουμε το ουζάκι μας!!😍

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ !!

ΥΛΙΚΑ
6 μελιτζάνες φλάσκες
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φυλλα τους
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκ σκόρδο
χυμό από 1/2 λεμόνι
2 κουταλιές μηλόξιδο
5 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση

Πρώτα ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο ή τις καπνίζουμε.

Αφού ψήσουμε τις μελιτζάνες, αφήνουμε να γίνουν χλιαρές και τις καθαρίζουμε.

Πιάνουμε το κοτσάνι και με ένα κουτάλι τραβάμε τη μαλακή σάρκα.

Τις βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά τους.

Τις βάζουμε στο ξύλο κοπής και τις ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά . Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.

Παγώνουμε για λίγο την σαλάτα.

Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα δροσερή, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο καθώς και ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.

Συνοδεύουμε με ψητές και τραγανές αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα και επίσης, λίγο ψιλοκομμένο καρύδι ταιριάζει τέλεια .

Παγώστε για λίγο την μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο ώστε να σταθούν τα υλικά και να δέσουν ωραία οι γεύσεις.
Την επόμενη ημέρα είναι ακόμα ωραιότερη.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ!!

Εγώ δεν έβαλα καθόλου κρεμμύδια..Μόνο σκόρδα!!

 

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

 8-10 πιπεριές Φλωρίνης
Αλάτι
3-4 σκελίδες σκόρδο
Λάδι και ξύδι

Κόβουμε το κοτσάνι τους περιμετρικά και αφαιρούμε τα σπόρια από το εσωτερικό τους.

Τις αλατίζουμε με αρκετό αλάτι και τις λαδώνουμε καλά με ένα πινέλο.

Τις τοποθετούμε τη μια δίπλα στην άλλη σε ένα αντικολλητικό ταψάκι και τις ψήνουμε στους 200ο για 20 λεπτά περίπου , ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω μέχρι να δούμε ότι έχουν μαλακώσει .

 Όταν τις ψήσουμε παίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα τις αραδιάζουμε εκεί με προσοχή μην καούμε και μην τις διαλύσουμε , τις τυλίγουμε πακέτο και αυτό το πακέτο το κλείνουμε μέσα σε ένα σακκουλάκι.

Τις αφήνουμε κατά μέρος για αρκετή ώρα μέχρι να κρυώσουν .

Ξεδιπλώνουμε τις πιπεριές και θα δούμε ότι έχουν “ιδρώσει” και η σάρκα τους έχει φουσκώσει .

Με ευκολία τότε αρχίζουμε να τις ξεφλουδίζουμε τραβώντας τη σάρκα τους από κάτω προς τα πάνω. Τις αραδιάζουμε μέσα σε ένα μπολ , και τις σκεπάζουμε εντελώς με ξύδι και λάδι σε αναλογία μισό-μισό (δηλ. όσο ξύδι τόσο λάδι) .

Φροντίζουμε ώστε οι πιπεριές να μην εξέχουν καθόλου αλλά να είναι εντελώς βυθισμένες μέσα στο υγρό .

Προσθέτουμε και το σκόρδο κομμένο σε ροδέλες , σκεπάζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Οι πιπεριές μας είναι έτοιμες για σερβίρισμα.

Εκτέλεση φωτό από κ.  Αναστασια Βλαχου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ