Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Ντολμαδάκια αγαπημένα !!!

Ντολμαδάκια !!!


ΣΥΝΤΑΓΗ :
Υλικά :
60 αμπελόφυλλα τρυφερά + 10 για τον πατο της κατσαρόλας
1/2 γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια μεγάλα
2 σκ.σκορδο ψιλοκομμένες
250 γρ . ελαιόλαδο
1 αυγό
1 κούπα τσαγιού . ρύζι Καρολίνα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο , ψιλοκομμένο
Ξύσμα από 2 λεμόνια
Αλάτι , πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Χυμο από 1 1/2 -2 λεμόνια
4-5 φέτες λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα , τα ζεματα με για 2-3 λεπτά σε βραστό , αλατισμένο νερό ,κι έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κου
ταλα σε ένα μπολ με κρύο νερό
Όταν τα ζεματίσουμε όλα , τα Στραγγίζουμε
σε ένα σουρωτήρι και αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι τα κοτσάνια και τυχόν
Χοντρά νεύρα που μπορεί να έχουν κάποια από τα φύλλα μας .
Για την γέμιση
Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά , ρύζι που το  έχουμε πλύνει , κρεμμυδια ,σκορδο , αυγό ,το 1/3 από το λάδι .
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον μαϊντανό ,
Άνηθο, δυόσμο ,ξύσμα από λεμόνια   αλάτι , πιπέρι και ανακατεύουμε
Σε μια κατσαρόλα με καπάκι στρώνουνε τον πάτο με 4-5 αμπελόφυλλα    τις φέτες και τον χυμο των λεμονιών .
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα στην παλάμη μας ή σε ξύλο κοπής ( νε τα νεύρα προς τα πάνω και την γιαλυστεση πλευρά προς τα κάτω ), βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλια σούπας γέμιση , διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστα
τον ντολμά.
Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον ανά δίπλα στον άλλο στη σειρά μέσα στην κατσαρόλα .
Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά συνεχίζουμε με τη δεύτερη κσι την Τρίτη αν χρειαστεί μέχρι να τους τελειώσουμε όλους .
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο ,καπακωνουμε , ακουμπάμε  ένα
πιάτο επάνω στους ντολμάδες ( για να  μην διαλυθούν )και προσθέτουμε καυτό  νερό
μεχρι να σκεπαστούν όλοι καλά !
Σιγοβράζουμε για περίπου 50 λεπτά .
Όταν είναι έτοιμοι τους αποσύρουμε
από τη φωτιά και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο μέσα στην κατσαρόλα !!!
Έγιναν φοβερά !!’

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  George Limperopoulos