Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Είναι σαν μια πίτσα λεπτής ζύμης… τραγανή γεμάτη γεύση!Ηπειρώτικη πίτα !


Ηπειρώτικη πίτα ! (Ζυμαρόπιτα, Αλευρόπιτα, Κασόπιτα) !!!Θα ξετρελαθείτε ! Είναι σαν μια πίτσα λεπτής ζύμης… τραγανή γεμάτη γεύση!Ηπειρώτικη πίτα ! (Ζυμαρόπιτα, Αλευρόπιτα, Κασόπιτα)

ΥΛΙΚΑ
3 Φλιτζ. αλεύρι γ.χ.
1 πρέζα αλάτι
2 φλιτζ. χλιαρό νερό
1 φλιτζ. στραγγιστό γιαούρτι (εγώ πήρα διπλοστραγγιστό)
1 αυγό
2 κ.σ. Πετιμέζι (προαιρετικό)
1 κόκκινο κρεμμύδι σε ροδέλες (προαιρετικό)
1 καπάκι ρακή (προαιρετικό)
½ φλιτζ. αγουρέλαιο
260 γρ. βαρελίσια φέτα
250 γρ. ανθότυρο
1 φλιτζ. γάλα 3,7%
60 γρ. βούτυρο τύπου Κέρκυρας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250.
Βουτυρώνουμε με το μισό λιωμένο βούτυρο το ταψάκι μας και ραντίζουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ποτίζουμε με το πετιμέζι και τη ρακή το κρεμμύδι μας ανακατεύουμε να πάνε παντού και αδειάζουμε διάσπαρτα μαζί με τα υγρά τους τις ροδέλες σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.(το κρεμμύδι με τη ρακή θα δώσουν μια υπέροχη γεύση στην πίτα μας)
Το βάζουμε στο φούρνο να «κάψει» ώστε να υποδεχτεί καυτό τον χυλό μας.

Κοσκινίζουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε αλάτι, το γάλα,το γιαούρτι και το χτυπημένο αυγό.
Αραιώνουμε με το χλιαρό νερό ώστε να είναι ρευστός ο χυλός μας.
Χτυπάμε να πάρουμε έναν ζυμαρο-χυλό και τρίβουμε μέσα τη βαρελίσια φέτα μας και 3 κ.σ. ελαιόλαδο.

Αδειάζουμε στο καυτό ταψί μας και προσέχουμε να μην είναι σε ύψος πάνω από 1 δάχτυλο το πάχος της πίτας μας.
Τρίβουμε από πάνω το ανθότυρο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο.

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 200 και βάζουμε μέσα να ψηθεί (50-60 λεπτά)μέχρι να ροδίσει και να αρχίσουν να ξεροψήνονται οι γύρω άκρες της.

Συνταγή φωτογραφίες από κ. Leonidas Tarenidis‎ – Οι  Συνταγές της Γκόλφως